Brak zalewaniua kolumny
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2022, 00:22
- Podziękował: 10 razy
Witam.
Mam problem w trakcie destylacji a mianowicie nie mogę doprowadzić do zalania kolumny.
Mój sprzęt:
Kolumna z rury Fi 60,3 mm, wysokość 135 cm
KEG 50l
Podwójna grzałka 3500 W (2000+1500)
Chłodnica wykonana z rurki karbowanej DN12
Zawór iglicowy do odbioru destylatu 1/4"
Szklany Wziernik
Boczny odbiór OVM
Chłodnica OVM z rurki karbowanej DN12
Termometr elektroniczny na szczycie kolumny
Termometr elektroniczny w dolnej części kolumny
Termometr tarczowy w zbiorniku
Wypełnienie kolumny - 2,5 litra szklanych rurek
Filtr katalityczny 30 cm
Wypełnienie sprężynki pryzmatyczne miedziane 500 ml + trochę szkła (500ml okazało się za mało do wypełnienia filtra, w przyszłości dokupię aby cały filtr był w miedzi)
Jeżeli o sam destylat to z nastawu 41-44l w tym 7kg cukru otrzymuję zaworem ovm 96% 4,2l
Może opiszę sam proces:
1. Po wlaniu nastawu do kega na pełnej mocy grzeję do momentu aż temp na 10 półce nie zaczyna rosnąć, wtedy DELIKATNIE odkręcam wodę (na tyle aby opary alkoholu nie ulatniały się chłodnicą) i dalej przez 30-40 min nawet do 1h kontynuje proces grzania na pełnej mocy lecz oznak zalania kolumny we wzierniku brak, w tym momencie już temp na 10 półce stabilizuje się na około 76,3 na górze 76,0 (nie wiem czemu akurat te 2 stopnie mniej może kwestia kalibracji termometrów?)
2. Skoro nie mogę zalać kolumny po 40 min od osiągnięcia stabilnych temp stabilizuję kolejną godzinę lecz na 1 grzałce tj 2kw.
3.Po godzinie odbieram zaworem lm przedgon przez godzinę w ilości ok 400ml
4.Po godzinie odbieranie przedgonu zaworem ovm odbieram serce (tego jest tj wyżej napisałem ponad 4l), odbiór też trwa bardzo długo bo ponad 9h..... Na początku mniej więcej 0,5l na 30 min, po około 1,5-2l znacząco zwalnia (muszę zwolnić żeby utrzymać stabilną temp)
5. Jak temp na kegu 94-96 stopni lub nie mogę utrzymać stabilnych temp na kolumnie zaworem lm odbieram pogon około 0,8l do temp na kegu 99.
6. I w sumie koniec, wszystko byłoby ok gdyby udało zalać mi się kolumnę i żeby proces trwał krócej, bardzo wolne tempo odbioru mam na ovm na lm leci ze 2x szybciej.
Kolumna ocieplona, wkład do miedź + szkło więc za bardzo upchane raczej nie jest - woda przy płukaniu dopiero przy większym strumieniu przestaje lecieć. Kolumna ocieplona, sam proces prowadzę w pomieszczeniu 20 stopni+.
Co mogę robić nie tak?
Mam problem w trakcie destylacji a mianowicie nie mogę doprowadzić do zalania kolumny.
Mój sprzęt:
Kolumna z rury Fi 60,3 mm, wysokość 135 cm
KEG 50l
Podwójna grzałka 3500 W (2000+1500)
Chłodnica wykonana z rurki karbowanej DN12
Zawór iglicowy do odbioru destylatu 1/4"
Szklany Wziernik
Boczny odbiór OVM
Chłodnica OVM z rurki karbowanej DN12
Termometr elektroniczny na szczycie kolumny
Termometr elektroniczny w dolnej części kolumny
Termometr tarczowy w zbiorniku
Wypełnienie kolumny - 2,5 litra szklanych rurek
Filtr katalityczny 30 cm
Wypełnienie sprężynki pryzmatyczne miedziane 500 ml + trochę szkła (500ml okazało się za mało do wypełnienia filtra, w przyszłości dokupię aby cały filtr był w miedzi)
Jeżeli o sam destylat to z nastawu 41-44l w tym 7kg cukru otrzymuję zaworem ovm 96% 4,2l
Może opiszę sam proces:
1. Po wlaniu nastawu do kega na pełnej mocy grzeję do momentu aż temp na 10 półce nie zaczyna rosnąć, wtedy DELIKATNIE odkręcam wodę (na tyle aby opary alkoholu nie ulatniały się chłodnicą) i dalej przez 30-40 min nawet do 1h kontynuje proces grzania na pełnej mocy lecz oznak zalania kolumny we wzierniku brak, w tym momencie już temp na 10 półce stabilizuje się na około 76,3 na górze 76,0 (nie wiem czemu akurat te 2 stopnie mniej może kwestia kalibracji termometrów?)
2. Skoro nie mogę zalać kolumny po 40 min od osiągnięcia stabilnych temp stabilizuję kolejną godzinę lecz na 1 grzałce tj 2kw.
3.Po godzinie odbieram zaworem lm przedgon przez godzinę w ilości ok 400ml
4.Po godzinie odbieranie przedgonu zaworem ovm odbieram serce (tego jest tj wyżej napisałem ponad 4l), odbiór też trwa bardzo długo bo ponad 9h..... Na początku mniej więcej 0,5l na 30 min, po około 1,5-2l znacząco zwalnia (muszę zwolnić żeby utrzymać stabilną temp)
5. Jak temp na kegu 94-96 stopni lub nie mogę utrzymać stabilnych temp na kolumnie zaworem lm odbieram pogon około 0,8l do temp na kegu 99.
6. I w sumie koniec, wszystko byłoby ok gdyby udało zalać mi się kolumnę i żeby proces trwał krócej, bardzo wolne tempo odbioru mam na ovm na lm leci ze 2x szybciej.
Kolumna ocieplona, wkład do miedź + szkło więc za bardzo upchane raczej nie jest - woda przy płukaniu dopiero przy większym strumieniu przestaje lecieć. Kolumna ocieplona, sam proces prowadzę w pomieszczeniu 20 stopni+.
Co mogę robić nie tak?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 31 sty 2022, 14:21 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1079
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 271 razy
- Otrzymał podziękowanie: 189 razy
Re: Brak zalewaniua kolumny
Cześć, kolumny nie zalejesz bo masz złej jakości wypełnienie. Szklane rurki są bardzo przewiewne. Zmień wypełnienie na sprężynki pryzmatyczne lub po taniości zmywaki z nierdzewki. Wtedy kolumnę zalejesz bez problemu. Lub nie rób nic i po prostu prowadź proces bez zalewania jeśli jakość urobku Cię satysfakcjonuje.
Box
Box
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2022, 00:22
- Podziękował: 10 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Brak zalewaniua kolumny
Nie. Nie utrzymujesz stabilnych temperatur, gdyż wypełnienie szklane daje zbyt mało półek teoretycznych i kolumna ma problem z rozdzieleniem frakcji. Wymieniaj jak najszybciej.
I koniecznie kup dobre sprężynki. To zakup jednorazowy i nie ma co oszczędzać.
I koniecznie kup dobre sprężynki. To zakup jednorazowy i nie ma co oszczędzać.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2022, 00:22
- Podziękował: 10 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Brak zalewaniua kolumny
Tak, oczywiście. Chodzi jednak o to, że w dobrej kolumnie po stabilizacji odległość między czystym (jak na możliwości rozdzielcze kolumny) etanolem a już tym wyraźnie zanieczyszczonym pogonami to może być już kilkadziesiąt centymetrów. U Ciebie byłoby to powiedzmy 4 metry. Jak rozumiem, nie masz 400cm kolumny, więc sam widzisz, w czym problem.
Poza tym, mając OLM i dobrą rozdzielczość kolumny, jesteś w stanie znacznie rozdzielić przedgony od serca.
Poza tym, mając OLM i dobrą rozdzielczość kolumny, jesteś w stanie znacznie rozdzielić przedgony od serca.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2022, 00:22
- Podziękował: 10 razy
-
- Posty: 694
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 193 razy
- Otrzymał podziękowanie: 132 razy
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2022, 00:22
- Podziękował: 10 razy
-
- Posty: 3904
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowanie: 472 razy
Re: Brak zalewaniua kolumny
W procesie fermentacji domowej metanol praktycznie nie powstaje (powstaje w ilościach śladowych) Z tony cukru można wyprodukować w procesie fermentacji około 3 g metanolu. Składnikami przedgonu są głównie inne substancje takie jak miedzy innymi aldehyd octowy, mrówczan etylu, octan etylu, alkohol amylowy. Co ciekawe ten ostatni ma wyższą temp. wrzenia od etanolu i występuje zarówno w przedgonie jak i pogonie.doctorprocent pisze:Tak zrobię, z tym że piszesz, że nie ma podziału na frakcje, ale przecież metanol ma sporo niższa temp wrzenia
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Brak zalewaniua kolumny
Dodając - dawka śmiertelna metanolu to już od 20g ( tak, dwa kielichy bimbru nieznanego pochodzenia! ), a dawka, która może trwale uszkodzić nerwy wzrokowe to już mniej, niż 10g metanolu. Tak, to naprawdę nie jest dużo.
Metanol powstaje z fermentacji białek, dlatego praktycznie nie ma go w cukrówce, ale występuje w większych ilościach w owocach oraz zbożu. Dlatego nigdy nie żałujemy i koniecznie wylewamy ślepotkę. Gra nie jest warta świeczki. Podobnie jak kupno "ruskiego" alkoholu na targowisku.
Metanol oczywiście występuje też w winie, piwie, cydrach, aczkolwiek niemożliwością jest wypić go dostatecznie dużą ilość, a ważniejsza sprawa to to, że etanol skutecznie hamuje jego wchłanianie oraz matabolizm. Dlatego najważniejsza sprawa przy zatruciu metanolem lub nawet podejrzeniu to po pierwsze doprowadzić do wymiotów, a potem szybko wypić literatkę wódki ( najlepiej rozcieńczyć z wodą, aby łatwiej weszło ). Następnie dzwonimy na 112.
Metanol powstaje z fermentacji białek, dlatego praktycznie nie ma go w cukrówce, ale występuje w większych ilościach w owocach oraz zbożu. Dlatego nigdy nie żałujemy i koniecznie wylewamy ślepotkę. Gra nie jest warta świeczki. Podobnie jak kupno "ruskiego" alkoholu na targowisku.
Metanol oczywiście występuje też w winie, piwie, cydrach, aczkolwiek niemożliwością jest wypić go dostatecznie dużą ilość, a ważniejsza sprawa to to, że etanol skutecznie hamuje jego wchłanianie oraz matabolizm. Dlatego najważniejsza sprawa przy zatruciu metanolem lub nawet podejrzeniu to po pierwsze doprowadzić do wymiotów, a potem szybko wypić literatkę wódki ( najlepiej rozcieńczyć z wodą, aby łatwiej weszło ). Następnie dzwonimy na 112.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 52
- Rejestracja: środa, 20 lut 2019, 23:19
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Brak zalewaniua kolumny
Wracając do tematu z brakiem zalania kolumny. Czy jest jakiś określony czas po którym powinno wystąpić zalanie? Mam kolumnę 60.3, wypełnioną sprezynkami KO oraz filtr miedziany. Sprężynki nie ubijanie, zasypane siłą grawitacji. Grzeje 3300W,taki max dają mi grzałki.Nie udało mi się jeszcze doprowadzić do zalania. Nie wiem kto jest producentem sprężynek gdyż były w zestawie z kolumną.
Ostatnio od momentu wystąpienia skraplania się we wzierniku, czekałem ponad 30 min i zalanie nie wystąpiło.
Ostatnio od momentu wystąpienia skraplania się we wzierniku, czekałem ponad 30 min i zalanie nie wystąpiło.
-
- Posty: 2432
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 645 razy
- Otrzymał podziękowanie: 601 razy
Re: Brak zalewaniua kolumny
Możesz spróbować zalać spirytem przez odpowietrzenie głowicy. Ubicie sprężynek też może pomóc. Możesz też wprowadzić sztuczne ognisko zalania zwężając przekrój kolumny kilka cm pod wziernikiem umieszczając w wypełnieniu kawałek szkła czy nierdzewki. Ten sposób może jednak wymagać wielu prób by dobrać wielkość tego kawałka i odległość od wziernika tak by nie zalewało przy mocy roboczej.
-
- Posty: 52
- Rejestracja: środa, 20 lut 2019, 23:19
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Brak zalewaniua kolumny
Specjalnie jakos sie nie przejmuję. Zastanawiam się tylko czy „ubijając” trochę spreżynki czyli zmniejszając ich przewiewność wpłynie to pozytwynie na jakość produktu końcowego pomimo dalszego braku zalania lub pominięcia tego zjawiska.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Posty: 2030
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Re: Brak zalewaniua kolumny
Nie przejmuj się zalewaniem kolumny. Ja dla przykładu w ogóle nie zalewam. Ważne aby przeprowadzić prawidłowo sam proces dobierając moc grzania i prędkość odbioru.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1079
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 271 razy
- Otrzymał podziękowanie: 189 razy
Re: Brak zalewaniua kolumny
Nic nie rób, nie ubijaj i nie przejmuj się tym całkowicie. Sprężynki czy zalane czy nie dadzą jednakowy spirytus. Nasze kolumny są wystarczająco wysokie. Też się kiedyś tym przejmowałem i robiłem kupę testów i jedyna różnica jaką zauważyłem miedzy kolumną zalaną i nie to że zalana się szybciej stabilizuje. Organoleptycznie nie ma opcji żebyś wyczuł jakąkolwiek różnicę.