SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy

Post autor: jakis1234 »

U mnie też Blg było wyższe niż uzyskane ze skrobi ziemniaczanej. No i tapiokowa się pięknie zatarła, osadu prawie nie ma.
Jeszcze nie rektyfikowałem, więc jaki wynik - to się dopiero okaże.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: marian.naworski »

Wynik z 25kg prezentuje się u mnie następująco , 9l serca 1,5l przedgonu .

użytkownik usunięty
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Fermentacja z procesem poszła zgodnie z planem?

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 262 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: boxer1981228 »

defacto pisze: sobota, 27 sty 2024, 07:09 Czyli, że nie było żadnych problemów z zacieraniem, jak to wcześniej zgłaszał @boxer1981228?
Przy 10 kubkach idzie łatwo, wsyp 20 kg na wrzątek i wymieszaj. Na początku zrobi się kisiel a z czasem będzie lepiej. Dlatego pisałem że potrzebna mocna wiertara. Nigdy nie dawałem kwasku, enzymy kupowałem u Starowara. Zawsze dawałem enzym redukujący lepkość i zawsze na początku było kiślowate ale nigdy ten kisiel nie został. Zacieranie zawsze kończyło się z zacierem jak woda.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 lut 2024, 09:03 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.

Kyneczek
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 5 lis 2021, 22:56
Podziękował: 20 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Kyneczek »

A czy to normalne że, pracujacy nastaw pachnie cytrusami? Trochę słodko i mocno kwaskowato.
Zatarłem według porumowej instrukcji "na lenia".
Skąd ten zapach?
Drożdże black label.

użytkownik usunięty
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Nie dziwi mnie, twoja interpretacja. Słodko- kwaśno czyli normalnie. :ok: Moje zaciery, watą cukrową- taką prosto z maszyny, kiedy za łebka czekało się w kolejce i wtedy, unosił się ten, kuszący aromat :D ale często też, kluskami śląskimi pachną. Najważniejsze, że pracuje :mrgreen: To tyle. Powodzenia :ok:

Kyneczek
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 5 lis 2021, 22:56
Podziękował: 20 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Kyneczek »

Cześć, czy ktoś już atakował zacier i może coś powiedzieć co z tego wyszło?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: jakis1234 »

Kyneczek pisze: środa, 28 lut 2024, 18:39 Cześć, czy ktoś już atakował zacier i może coś powiedzieć co z tego wyszło?
Tak, bardzo przyzwoity spirytus, ale musi jeszcze trochę postać, żeby ostatecznie ocenić.
Pozdrawiam z opolskiego.

Gigooo
50
Posty: 51
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Gigooo »

Robić odpęd + rektyfikację czy raz rektyfikacja? W proporcji 3:1 (woda : mąka) miałem 25blg.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Doody »

To kwestia indywidualna ale moim zdaniem co najmniej odpęd jest potrzebny. Ja robię podwójną rektyfikację.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

artos41
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 16 lis 2022, 10:30
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: artos41 »

Z racji tego, że przerobiłem już trochę skrobi (co prawda ziemniaczanej) to się wypowiem :D Robiłem jednokrotną rektyfikację i metodą 2,5. Po jednokrotnej, mimo przyłożenia się do procesu, coś mi nadal nie pasowało. Po dwukrotnej dostałem (moim zdaniem) wysokiej klasy spirytus, różniący się jednak od cukrówki, oczywiście na plus. Koledzy z powodzeniem też stosują odpęd + rektyfikacja i również są zadowoleni. Czyli jaką kombinację być nie wybrał otrzymasz dobrej jakości trunek ;) Wszystko w Twoich rękach. :ok:

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 261
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Alien844 »

W końcu przerobiona skrobia :)
Mimo iż drugi nastaw zrobił się kisiel z mojej winy i zszedł do 0 blg a pierwszy poniżej zera, wyszło mi 7.8l 93% i 1.6l przedgonu.

Chyba nie taki zły wynik mimo drugiego kiepskiego nastawu ?
Awatar użytkownika

artos41
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 16 lis 2022, 10:30
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: artos41 »

Z ilu kg skrobi? Skoro drugi zszedł do zera to i tak zacieranie źle nie wyszło, chociaż wiadomo może być lepiej ;)

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 261
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Alien844 »

Z 25kg.

Gigooo
50
Posty: 51
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Gigooo »

Jestem po odpędzie. Z 23 kg skrobi uzyskałem 12,8l 96%. Gotowałem całość w płaszczu do 99,5 C. Super wydajność, a w smaku to się okaże po rektyfikacji. Żałuję że przez jakiś problem tylko jeden worek kupiłem.
Awatar użytkownika

artos41
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 16 lis 2022, 10:30
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: artos41 »

Odpęd, czyli pierwsza rektyfikacja skoro taką mocną surówkę otrzymałeś, dobrze rozumiem? :scratch:

Gigooo
50
Posty: 51
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Gigooo »

Nie, szybki odpęd, czyli katalizator + aabratek. Zmierzyłem moc surówki i przeliczyłem na 96%. A kapało o stężeniu 65% i w dół.
Awatar użytkownika

artos41
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 16 lis 2022, 10:30
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: artos41 »

Teraz jak najbardziej rozumiem, skoro podałeś przeliczoną wartość :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”