Nastaw nie wystartował
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 30 kwie 2020, 16:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Śliwowica z herbatą na nartach ;)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
Witam,
Po zabawie z nastawami cukrowymi postanowiłem spróbować czegoś nowego i tak o to przygotowałem nastaw na rum..niestety skurczybyk po dodaniu drożdży jest spokojny jak ciężarówka pełna tybetańskich mnichów. (Jak tworzyłam cukrówki to od razu był ogień a dźwięk syczących drożdży porównywalny z moim tłumikiem przelotowym w motocyklu)
Poniżej sposób.
5 l melasy ekologicznej płynnej
5 kg cukru trzcinowego z carefura
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
2x cobra rum turbo drożdże
Blg ~20
Przed dodaniem drożdży nastaw schłodzony do ~23 stopni
2x25 wiadra
Drożdże dosypane lekko ponad godzinkę temu.
Czy jest jakiś sposób zmotywowania drożdży do pracy czy jedyną opcją jest dosypanie nowych? W mojej skrzyneczce mam bayanusy G955.
Po zabawie z nastawami cukrowymi postanowiłem spróbować czegoś nowego i tak o to przygotowałem nastaw na rum..niestety skurczybyk po dodaniu drożdży jest spokojny jak ciężarówka pełna tybetańskich mnichów. (Jak tworzyłam cukrówki to od razu był ogień a dźwięk syczących drożdży porównywalny z moim tłumikiem przelotowym w motocyklu)
Poniżej sposób.
5 l melasy ekologicznej płynnej
5 kg cukru trzcinowego z carefura
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
2x cobra rum turbo drożdże
Blg ~20
Przed dodaniem drożdży nastaw schłodzony do ~23 stopni
2x25 wiadra
Drożdże dosypane lekko ponad godzinkę temu.
Czy jest jakiś sposób zmotywowania drożdży do pracy czy jedyną opcją jest dosypanie nowych? W mojej skrzyneczce mam bayanusy G955.
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 30 kwie 2020, 16:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Śliwowica z herbatą na nartach ;)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw nie wystartował
Okay, po kilku godzinach na powierzchni zaczęła się nieśmiało pojawiać delikatna piana, wstydliwe grzybki mi się trafiły. Narazie 0 bulgotania na rurkach. Cierpliwość nigdy nie była moją najmocniejszą stroną przez co nie powieliłem hobby ojca dot. wędkarstwa, jednakże tutaj mam okazję sobie ją poćwiczyć
1. Podglądałem na youtubie filmik gdzie dodano 2x te drożdże
2. Na drożdzach również informacja że paczka dotyczy 1 nastawu 25l
Teraz już wiem że 1 paczka mogłaby obsłużyć dwa nastawy po lekturze forum.
1. Podglądałem na youtubie filmik gdzie dodano 2x te drożdże
2. Na drożdzach również informacja że paczka dotyczy 1 nastawu 25l
Teraz już wiem że 1 paczka mogłaby obsłużyć dwa nastawy po lekturze forum.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw nie wystartował
Grzybki dosypane godzinkę temu...
To obejżyj jeden z dziesięciu, napraw pólkę, co ją pół roku przykręcasz. Pograj w piłkę z synkiem. Przytul małżonkę i cośtam wiesz.
Rano wstań. Zalicz kibelek i pójdź zobaczyć co się dzieje.
Godzina to czasem mało. Nie gorączkuj się.
Nastaw nie wystartował....on jeszcze nie wystartował
To obejżyj jeden z dziesięciu, napraw pólkę, co ją pół roku przykręcasz. Pograj w piłkę z synkiem. Przytul małżonkę i cośtam wiesz.
Rano wstań. Zalicz kibelek i pójdź zobaczyć co się dzieje.
Godzina to czasem mało. Nie gorączkuj się.
Nastaw nie wystartował....on jeszcze nie wystartował
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Nastaw nie wystartował
Po jakim czasie możemy uznać, że drożdże sobie nie poradziły i należy coś zmienić w nastawie?
Tzn. rozcieńczyć go, zadać inne grzybki, etc.
Po mojemu nawet trzy doby odczekać należy, bo melasa trzcinowa stanowi niezwykle trudny surowiec do zafermentowania. Dlatego tak wolno proces się rozpoczyna.
Tzn. rozcieńczyć go, zadać inne grzybki, etc.
Po mojemu nawet trzy doby odczekać należy, bo melasa trzcinowa stanowi niezwykle trudny surowiec do zafermentowania. Dlatego tak wolno proces się rozpoczyna.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw nie wystartował
Jak w areszcie. 48h to jest moment aby zacząć działać. Popatrzeć ocenić poczekać.
Normalnie po 12 powinny ruszyć. Często się człowiek gorączkował a grzybki się mnożyły i zaczęły pracę na ostro potem.
Wszystko zależy od i szczepu i od temperatury i od blg startowego.
Człek się gorączkował a tu poszło jak na nitro. I to ostro. Wchodzisz do piwnicy a tam zapitalają jak w Szybcy i wściekli.
Jak po 36 nie ruszą to wtedy działaj.
Normalnie po 12 powinny ruszyć. Często się człowiek gorączkował a grzybki się mnożyły i zaczęły pracę na ostro potem.
Wszystko zależy od i szczepu i od temperatury i od blg startowego.
Człek się gorączkował a tu poszło jak na nitro. I to ostro. Wchodzisz do piwnicy a tam zapitalają jak w Szybcy i wściekli.
Jak po 36 nie ruszą to wtedy działaj.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw nie wystartował
Najczęściej problem z dundrem jest w natleniuniu , podobnie jest z zacierami które w wysokiej temperaturze tracą cały tlen . Z Dundrem jest podobnie , podstawa to dobre natlenianie czy to mieszadłem czy poprzez kamień napowietrzający i pompke.
Wysłane z mojego octopus przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego octopus przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 30 gru 2022, 20:14 przez marian.naworski, łącznie zmieniany 1 raz.