Nastaw nie wystartował

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Autor tematu
MieszkoI
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 30 kwie 2020, 16:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Śliwowica z herbatą na nartach ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy

Post autor: MieszkoI »

Witam,

Po zabawie z nastawami cukrowymi postanowiłem spróbować czegoś nowego i tak o to przygotowałem nastaw na rum..niestety skurczybyk po dodaniu drożdży jest spokojny jak ciężarówka pełna tybetańskich mnichów. (Jak tworzyłam cukrówki to od razu był ogień a dźwięk syczących drożdży porównywalny z moim tłumikiem przelotowym w motocyklu)

Poniżej sposób.

5 l melasy ekologicznej płynnej
5 kg cukru trzcinowego z carefura
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
2x cobra rum turbo drożdże

Blg ~20
Przed dodaniem drożdży nastaw schłodzony do ~23 stopni
2x25 wiadra

Drożdże dosypane lekko ponad godzinkę temu.
Czy jest jakiś sposób zmotywowania drożdży do pracy czy jedyną opcją jest dosypanie nowych? W mojej skrzyneczce mam bayanusy G955.
alembiki

użytkownik usunięty
Re: Nastaw nie wystartował

Post autor: użytkownik usunięty »

Jeśli nastaw był odpowiednio napowietrzony, zauważalnej pracy drożdży, nie prędko spodziewać się możesz. Kilka, kilkanaście a nawet kilkadziesiąt godzin. Cierpliwości
Czemu 2x turbo cobra rum?
Awatar użytkownika

Autor tematu
MieszkoI
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 30 kwie 2020, 16:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Śliwowica z herbatą na nartach ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw nie wystartował

Post autor: MieszkoI »

Okay, po kilku godzinach na powierzchni zaczęła się nieśmiało pojawiać delikatna piana, wstydliwe grzybki mi się trafiły. Narazie 0 bulgotania na rurkach. Cierpliwość nigdy nie była moją najmocniejszą stroną przez co nie powieliłem hobby ojca dot. wędkarstwa, jednakże tutaj mam okazję sobie ją poćwiczyć :)

1. Podglądałem na youtubie filmik gdzie dodano 2x te drożdże
2. Na drożdzach również informacja że paczka dotyczy 1 nastawu 25l

Teraz już wiem że 1 paczka mogłaby obsłużyć dwa nastawy po lekturze forum.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw nie wystartował

Post autor: użytkownik usunięty »

MieszkoI pisze:Okay, po kilku godzinach na powierzchni zaczęła się nieśmiało pojawiać delikatna piana
To oznaka zafermentowania, cierpliwości.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw nie wystartował

Post autor: rozrywek »

Grzybki dosypane godzinkę temu... :hammer:
To obejżyj jeden z dziesięciu, napraw pólkę, co ją pół roku przykręcasz. Pograj w piłkę z synkiem. Przytul małżonkę i cośtam wiesz. :love:

Rano wstań. Zalicz kibelek i pójdź zobaczyć co się dzieje.
Godzina to czasem mało. Nie gorączkuj się.
Nastaw nie wystartował....on jeszcze nie wystartował :ok:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw nie wystartował

Post autor: Kamal »

Cobra rum, można używać pół paczki na 25L. Spokojnie przerobią.
K.
Obrazek

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Nastaw nie wystartował

Post autor: Fiflak »

Po jakim czasie możemy uznać, że drożdże sobie nie poradziły i należy coś zmienić w nastawie?
Tzn. rozcieńczyć go, zadać inne grzybki, etc.
Po mojemu nawet trzy doby odczekać należy, bo melasa trzcinowa stanowi niezwykle trudny surowiec do zafermentowania. Dlatego tak wolno proces się rozpoczyna.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw nie wystartował

Post autor: rozrywek »

Jak w areszcie. 48h to jest moment aby zacząć działać. Popatrzeć ocenić poczekać.
Normalnie po 12 powinny ruszyć. Często się człowiek gorączkował a grzybki się mnożyły i zaczęły pracę na ostro potem.
Wszystko zależy od i szczepu i od temperatury i od blg startowego.
Człek się gorączkował a tu poszło jak na nitro. I to ostro. Wchodzisz do piwnicy a tam zapitalają jak w Szybcy i wściekli.
Jak po 36 nie ruszą to wtedy działaj.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Simov13
30
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 13 gru 2015, 23:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 8 razy
Re: Nastaw nie wystartował

Post autor: Simov13 »

Sorry za odkopanie, jakie metody polecacie na taki oporny nastaw? W moim przypadku na dundrze i na bayanusach.
Awatar użytkownika

KofiSzop
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw nie wystartował

Post autor: KofiSzop »

Za mało szczegółów podałeś.. Jakie proporcje dundru, wody, melasy, cukru czcinowego, jakie BLG wskazuje?

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Nastaw nie wystartował

Post autor: HeniekStarr »

Zmierzyłeś pH?
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw nie wystartował

Post autor: kiwitom23 »

Jak na dundrze to pewnie kwaśne.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 210
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nastaw nie wystartował

Post autor: marian.naworski »

Najczęściej problem z dundrem jest w natleniuniu , podobnie jest z zacierami które w wysokiej temperaturze tracą cały tlen . Z Dundrem jest podobnie , podstawa to dobre natlenianie czy to mieszadłem czy poprzez kamień napowietrzający i pompke.

Wysłane z mojego octopus przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 30 gru 2022, 20:14 przez marian.naworski, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”