Polecane drożdże i ich ocena
-
Autor tematu - Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Witam, nie znalazłem takiego uniwersalnego wątku o drożdżach, więc postanowiłem go stworzyć. Informacje o drożdżach są strasznie porozrzucane. Proponuję ocenianie drożdży w skali od 0 do 10 punktów, wraz z zaznaczeniem do czego dane drożdże są najlepsze.
Moje polecenie to te ze zdjęcia Professional Vodka Pure Yeast - drożdże do wódki, pracują wolno i spokojnie (nie są turbo), ale efekty dają bardzo dobre. Oceniam je na 8.
Przy okazji zapytam czy ktoś ma doświadczenie z drożdżami Safspiryt, wiem że M-1 były polecane do zbóż, a czy ktoś próbował C-70 do rumu, USW-6 do bourbona i GR-2 do wódek?
Moje polecenie to te ze zdjęcia Professional Vodka Pure Yeast - drożdże do wódki, pracują wolno i spokojnie (nie są turbo), ale efekty dają bardzo dobre. Oceniam je na 8.
Przy okazji zapytam czy ktoś ma doświadczenie z drożdżami Safspiryt, wiem że M-1 były polecane do zbóż, a czy ktoś próbował C-70 do rumu, USW-6 do bourbona i GR-2 do wódek?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Używałem wszystkich Safpiritów z serii M1,USW i GR. Najmniej , bo tylko jedną półkilową paczkę użyłem USW (nie przepadam za kukurydzą) Pozostałe z serii używam na bieżąco do słodu oraz ziarna niesłodowanego. Bardziej uniwersalne są natomiast M1, ponieważ sprawdzają się świetnie zarówno w słodzie jak i ziarnie. Cechuje je wysoka odporność na temperaturę (dodawałem nawet do zacieru 38 stopniowego, choć oczywiści lepiej zejść poniżej 35 stopni), zawsze błyskawicznie startują. Polecam je uwodnić na 15 minut przed dodaniem, w rozcieńczonym 1:1 zacierze z wodą i jedną łyżeczka cukru. Po około 15 minutach, 40g drożdży, uwodnione z 250ml cieczy, zaczyna wychodzić z półtoralitrowego naczynia. Przechowywane w lodówce bardzo długo utrzymują świeżość. Co do oceny to dam 9 , bo nie używałem jeszcze lepszych od tych.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 maja 2022, 11:27 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 312
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Używam regularnie M1 i HG-1 z Safspirit, a C-70 zostało mi ok 100g z 500g paki, więc używam ich mniej regularnie:)
M-1: super do wszystkich rodzajów zbóż, u mnie najczęściej przerabiają słód wędzony pod whisky. Startują szybko, fermentują spokojnie, odfermentowanie bardzo dobre, na poziomie żarłocznych us-05. Przerobiłem kilka opakowań 500g.
HG-1: wsady cukrowe, bo glukozowe są obecnie zbyt drogie. Dosyć wolna fermentacja, ale za to bezzapachowa i zdecydowanie najczystszy surowiec pod destylację. Turbo drożdże mogą się przy tym schować. Wymagają pożywki, daję DAP. Używam regularnie.
C-70: do melasy bez cukru albo z niewielkim dodatkiem. Na razie bez zastrzeżeń, ale przerobiłem dopiero 4 wsady.
Z drożdży, których nie polecam:
- Moskva style: śmierdząca i długa fermentacja, zatrzymają się od razu po przejściu cukromierza przez 0, produkt bardzo słabej jakości. Pachnie jak ruski szampan.
- Gozdawa 1410: trzy paczki w ogóle nie wystartowały, dwa nastawy wylałem ,bo dostały jakiejś śluzowatości, trzeci bezskutecznie ratowałem alcotecami.
M-1: super do wszystkich rodzajów zbóż, u mnie najczęściej przerabiają słód wędzony pod whisky. Startują szybko, fermentują spokojnie, odfermentowanie bardzo dobre, na poziomie żarłocznych us-05. Przerobiłem kilka opakowań 500g.
HG-1: wsady cukrowe, bo glukozowe są obecnie zbyt drogie. Dosyć wolna fermentacja, ale za to bezzapachowa i zdecydowanie najczystszy surowiec pod destylację. Turbo drożdże mogą się przy tym schować. Wymagają pożywki, daję DAP. Używam regularnie.
C-70: do melasy bez cukru albo z niewielkim dodatkiem. Na razie bez zastrzeżeń, ale przerobiłem dopiero 4 wsady.
Z drożdży, których nie polecam:
- Moskva style: śmierdząca i długa fermentacja, zatrzymają się od razu po przejściu cukromierza przez 0, produkt bardzo słabej jakości. Pachnie jak ruski szampan.
- Gozdawa 1410: trzy paczki w ogóle nie wystartowały, dwa nastawy wylałem ,bo dostały jakiejś śluzowatości, trzeci bezskutecznie ratowałem alcotecami.
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Jak zaczynałem zabawę z cukrówką, próbowałem różne drożdże i moskva style wygrały.
Pracują spokojnie, schodzą do -4 Blg, zapach szampana, żadnych smrodów. Ładnie się klarują.
Teraz używam do cukrówki głównie te drożdże i nigdy się nie zawiodłem.
Z tym że, nastaw maks. 22Blg, temperatura nastawu przy zadawaniu drożdży około 20 stopni (rośnie potem do 25-27 stopni) i daję połowę dawki zalecanej przez producenta.
I ja akurat, jak najbardziej polecam te drożdże.
P.S
Safspirit nie używałem, więc nie mam porównania, a ponieważ już praktycznie nie robię cukrówki, więc pewnie nie porównam, ale do innych spróbuję, skoro tak zachwalacie.
I to jest przykład jak wszystko zależy.jpiwek pisze:Z drożdży, których nie polecam:
- Moskva style: śmierdząca i długa fermentacja, zatrzymają się od razu po przejściu cukromierza przez 0, produkt bardzo słabej jakości. Pachnie jak ruski szampan.
Jak zaczynałem zabawę z cukrówką, próbowałem różne drożdże i moskva style wygrały.
Pracują spokojnie, schodzą do -4 Blg, zapach szampana, żadnych smrodów. Ładnie się klarują.
Teraz używam do cukrówki głównie te drożdże i nigdy się nie zawiodłem.
Z tym że, nastaw maks. 22Blg, temperatura nastawu przy zadawaniu drożdży około 20 stopni (rośnie potem do 25-27 stopni) i daję połowę dawki zalecanej przez producenta.
I ja akurat, jak najbardziej polecam te drożdże.
P.S
Safspirit nie używałem, więc nie mam porównania, a ponieważ już praktycznie nie robię cukrówki, więc pewnie nie porównam, ale do innych spróbuję, skoro tak zachwalacie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 maja 2022, 12:13 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Bo nazwa to jedno, a firma produkująca to drugie. Jeżeli Moscva Style to mam sprawdzone firmy puriFERM.
Do skrobi właśnie Moskva Style, UK48 i Black Label.
Do zboża Coobra lub świetne od kolegi @SinyNos Whisky Yeast Professional.
Unikam Gozdawy, Browina i Alcotec.
Do skrobi właśnie Moskva Style, UK48 i Black Label.
Do zboża Coobra lub świetne od kolegi @SinyNos Whisky Yeast Professional.
Unikam Gozdawy, Browina i Alcotec.
I love the smell of bimber in the morning.
-
Autor tematu - Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
- Posty: 2925
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena
To te ze zdjęcia?
A jakie najlepsze do rumu polecacie?
A jakie najlepsze do rumu polecacie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 maja 2022, 16:38 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 74
- Rejestracja: środa, 24 kwie 2019, 17:36
- Krótko o sobie: Amator domowych trunków :) weekendowy kucharz :)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w każdej postaci :)
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Centrum Dolnegośląska
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Ja również używam do zbóż Safspirit GR-2 i jestem zadowolony, starują szybko , paczka 0.5 kg wystarczy na chyba około 1 tys litrów, trzeba tylko uwodnic i po 15 minutach dodać do zacieru , stała temperatura pracy podczas całej fermentacji- dla tych co nie mają możliwości kontroli temperatury zacieru w tygodniu to jest + , osobiście polecam
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Serwus
Cóż, nie wyrzucę.
Jak zrobią wiadro skrobi 21Blg dam znać, co i jak.
Pozdrawiam
Zachęcony twoją propozycją, zakupiłem kilka paczek tychże. Drążąc temat, zadałem pytanie na jednej z grup społecznościowych i poprosiłem o opinię w tym wątku. Opini nie otrzymałem ale ktoś zasugerował, żeby zetrzeć tą naklejkę w celu sprawdzenia, oryginalnego napisu na opakowaniu(!jeśli wogóle taki istnieje). Co niezwłocznie uczyniłem a wyniki, niżej wam przedstawiam.kiwitom23 pisze:
Moje polecenie to te ze zdjęcia Professional Vodka Pure Yeast - drożdże do wódki, pracują wolno i spokojnie (nie są turbo), ale efekty dają bardzo dobre.
Cóż, nie wyrzucę.
Jak zrobią wiadro skrobi 21Blg dam znać, co i jak.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2925
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 7346
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Heh, zaciekawiony ostatnimi postami, postanowiłem sprawdzić polecane drożdże do whisky od Starowara.
Zdarłem nalepkę i oto efekt... Koledzy, czuję, że ktoś ewidentnie robi nas w bambuko
Zdarłem nalepkę i oto efekt... Koledzy, czuję, że ktoś ewidentnie robi nas w bambuko
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Polecane drożdże i ich ocena
@Góral bagienny.
A niech będzie jakie chce. Wyraźnie jest napisane "Vodka Turbo Yeast"
Po drugie na etykiecie jest podana zawartość, która może sugerować, że są to drożdże turbo-
Drożdże, pożywka, witaminy i mikroelementy.
Nie, nie mam nic złego na myśli w tym temacie i chciałbym czystej, spokojnej, głębokiej fermentacji i dobrego rezultatu po procesie. Nic po za tym. Ale z drugiej strony, powinno być to wyraźnie napisane na etykiecie, że są to lub nie są to drożdże turbo. Ostatnio BL ciągnęły mi skrobię niemalże 10 dni i na bank są to drożdże turbo. Postaram się, żeby i one nie pracowały jak z turbo.
Sądzę, że opakowanie jest oryginalne - ktoś je wyprodukował, opisał, klepnął datę i że wyjaśniłem pewną kwestię. To tyle
A niech będzie jakie chce. Wyraźnie jest napisane "Vodka Turbo Yeast"
Po drugie na etykiecie jest podana zawartość, która może sugerować, że są to drożdże turbo-
Drożdże, pożywka, witaminy i mikroelementy.
Nie, nie mam nic złego na myśli w tym temacie i chciałbym czystej, spokojnej, głębokiej fermentacji i dobrego rezultatu po procesie. Nic po za tym. Ale z drugiej strony, powinno być to wyraźnie napisane na etykiecie, że są to lub nie są to drożdże turbo. Ostatnio BL ciągnęły mi skrobię niemalże 10 dni i na bank są to drożdże turbo. Postaram się, żeby i one nie pracowały jak z turbo.
Sądzę, że opakowanie jest oryginalne - ktoś je wyprodukował, opisał, klepnął datę i że wyjaśniłem pewną kwestię. To tyle
-
- Posty: 300
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Troszkę odświeżę temat. Kiedy robiłem cukrówki u mnie wiodły drożdże Coobra,Moskwa zółte i Double snake. Stosowałem też wiele innych ale te według mnie zawsze dawały radę. Robiąc nastaw np.z 12kg cukru zawsze tylko jedna paczką wystarczała. Dziś przerabiając duże ilości pszenicy na czystą też stosuje te drożdże jednak daje połowę drożdży. Jeśli mi zależy na aromacie zbóż stosuje drożdże dedykowane np.Coobra whisky, alcotec whisky a czasami winne bayanusy jeśli mam małą ilość zatartego zboża. Do win używam ioc i bayanusy,silnie fermentują są odporne na niskie temperatury i przystępne cenowo. Na samym początku wina robiłem bez dodatku drożdży. Fajna zabawa była z rozmnażaniem drożdży z rodzynek, winogron świeżych z dodatkiem skórek jabłek tworzenie matki drożdżowej i końcowe zadanie jej do nastawu cukrowego to tak na marginesie. Z kolei nie stosuje już fermioli w każdej postaci i nie ważne od jakiego producenta jak również koji z chin dlatego że już kilka razy praca jak i materiały poszły na marne. Nie mówię, że te drożdże są kiepskie bo wielu chwali je natomiast ja mam uprzedzenie do nich. Możliwe, że gdzieś popełniłem błąd lecz kilka razy przyłożyłem się i sytuacje się powtarzały. Mąka sklepowa na koji wychodziła mi książkowo lecz swoje zboża to już loteria. Na koniec dodam że drożdże babuni zawsze ratują sytuacje ale destylat przeznaczam na rektyfikację na kolumnie.
-
- Posty: 23
- Rejestracja: środa, 26 wrz 2012, 13:35
- Krótko o sobie: Wkrótce emeryt
- Ulubiony Alkohol: Ten, który sam zrobię
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Rozumiem, że do cukru polecasz te: Natomiast do owocówek te: Pytam, ponieważ zamierzam nastawić coś z soku jabłkowego i chciałbym aby to był dobry wybór.nemeto pisze:U mnie numer jeden do cukru to MS złote (używam ich już prawie dekadę) potem długo, długo nic. Do zbóż koji (prowincja Hubei), do reszty (miody, wina, rum, owocówki itp) G995.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Omnis Homo Mendax
-
- Posty: 300
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Bayanusy dobre do owoców na destylat na wino też się nadają ale ostatnio zrobiłem cydr używając ich i dały mi posmak drożdżowy a w winach jakoś ich nie czuje za bardzo. Może dlatego że wina długo leżą i po kilkukrotnym zlewaniu z nad osadu jak i po czasie znika ten posmak.
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Ostatnio dostałem opakowanie 500g drożdży podobno piwowarskich FALI YEAST-M 500g. Ktoś podpowie jak zastosować/jakie proporcje przy nastawie cukrówki?
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 lut 2023, 13:40 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Nie piwowarskie a do nastawów na melasie. Opis: https://2.wlimg.com/product_images/bc-f ... 517635.pdf
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe