-
Autor tematu - Posty: 1256
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Polecane drożdże i ich ocena
Witam, nie znalazłem takiego uniwersalnego wątku o drożdżach, więc postanowiłem go stworzyć. Informacje o drożdżach są strasznie porozrzucane. Proponuję ocenianie drożdży w skali od 0 do 10 punktów, wraz z zaznaczeniem do czego dane drożdże są najlepsze.
Moje polecenie to te ze zdjęcia Professional Vodka Pure Yeast - drożdże do wódki, pracują wolno i spokojnie (nie są turbo), ale efekty dają bardzo dobre. Oceniam je na 8.
Przy okazji zapytam czy ktoś ma doświadczenie z drożdżami Safspiryt, wiem że M-1 były polecane do zbóż, a czy ktoś próbował C-70 do rumu, USW-6 do bourbona i GR-2 do wódek?
Moje polecenie to te ze zdjęcia Professional Vodka Pure Yeast - drożdże do wódki, pracują wolno i spokojnie (nie są turbo), ale efekty dają bardzo dobre. Oceniam je na 8.
Przy okazji zapytam czy ktoś ma doświadczenie z drożdżami Safspiryt, wiem że M-1 były polecane do zbóż, a czy ktoś próbował C-70 do rumu, USW-6 do bourbona i GR-2 do wódek?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 3019
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Używałem wszystkich Safpiritów z serii M1,USW i GR. Najmniej , bo tylko jedną półkilową paczkę użyłem USW (nie przepadam za kukurydzą) Pozostałe z serii używam na bieżąco do słodu oraz ziarna niesłodowanego. Bardziej uniwersalne są natomiast M1, ponieważ sprawdzają się świetnie zarówno w słodzie jak i ziarnie. Cechuje je wysoka odporność na temperaturę (dodawałem nawet do zacieru 38 stopniowego, choć oczywiści lepiej zejść poniżej 35 stopni), zawsze błyskawicznie startują. Polecam je uwodnić na 15 minut przed dodaniem, w rozcieńczonym 1:1 zacierze z wodą i jedną łyżeczka cukru. Po około 15 minutach, 40g drożdży, uwodnione z 250ml cieczy, zaczyna wychodzić z półtoralitrowego naczynia. Przechowywane w lodówce bardzo długo utrzymują świeżość. Co do oceny to dam 9 , bo nie używałem jeszcze lepszych od tych.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 maja 2022, 10:27 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 4
- Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 18:37
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Tez używam Safspiritów i podzielam opinię. Do słodu od czasu do czasu stosuję też Safspirit D-53. Rzeczywiście po fermentacji w wyższej temperaturze profil smakowy destylatu jest bardziej owocowy / egzotyczny. Dla mnie też 9.
-
- Posty: 242
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Używam regularnie M1 i HG-1 z Safspirit, a C-70 zostało mi ok 100g z 500g paki, więc używam ich mniej regularnie:)
M-1: super do wszystkich rodzajów zbóż, u mnie najczęściej przerabiają słód wędzony pod whisky. Startują szybko, fermentują spokojnie, odfermentowanie bardzo dobre, na poziomie żarłocznych us-05. Przerobiłem kilka opakowań 500g.
HG-1: wsady cukrowe, bo glukozowe są obecnie zbyt drogie. Dosyć wolna fermentacja, ale za to bezzapachowa i zdecydowanie najczystszy surowiec pod destylację. Turbo drożdże mogą się przy tym schować. Wymagają pożywki, daję DAP. Używam regularnie.
C-70: do melasy bez cukru albo z niewielkim dodatkiem. Na razie bez zastrzeżeń, ale przerobiłem dopiero 4 wsady.
Z drożdży, których nie polecam:
- Moskva style: śmierdząca i długa fermentacja, zatrzymają się od razu po przejściu cukromierza przez 0, produkt bardzo słabej jakości. Pachnie jak ruski szampan.
- Gozdawa 1410: trzy paczki w ogóle nie wystartowały, dwa nastawy wylałem ,bo dostały jakiejś śluzowatości, trzeci bezskutecznie ratowałem alcotecami.
M-1: super do wszystkich rodzajów zbóż, u mnie najczęściej przerabiają słód wędzony pod whisky. Startują szybko, fermentują spokojnie, odfermentowanie bardzo dobre, na poziomie żarłocznych us-05. Przerobiłem kilka opakowań 500g.
HG-1: wsady cukrowe, bo glukozowe są obecnie zbyt drogie. Dosyć wolna fermentacja, ale za to bezzapachowa i zdecydowanie najczystszy surowiec pod destylację. Turbo drożdże mogą się przy tym schować. Wymagają pożywki, daję DAP. Używam regularnie.
C-70: do melasy bez cukru albo z niewielkim dodatkiem. Na razie bez zastrzeżeń, ale przerobiłem dopiero 4 wsady.
Z drożdży, których nie polecam:
- Moskva style: śmierdząca i długa fermentacja, zatrzymają się od razu po przejściu cukromierza przez 0, produkt bardzo słabej jakości. Pachnie jak ruski szampan.
- Gozdawa 1410: trzy paczki w ogóle nie wystartowały, dwa nastawy wylałem ,bo dostały jakiejś śluzowatości, trzeci bezskutecznie ratowałem alcotecami.
-
- Posty: 1521
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
I to jest przykład jak wszystko zależy.
Jak zaczynałem zabawę z cukrówką, próbowałem różne drożdże i moskva style wygrały.
Pracują spokojnie, schodzą do -4 Blg, zapach szampana, żadnych smrodów. Ładnie się klarują.
Teraz używam do cukrówki głównie te drożdże i nigdy się nie zawiodłem.
Z tym że, nastaw maks. 22Blg, temperatura nastawu przy zadawaniu drożdży około 20 stopni (rośnie potem do 25-27 stopni) i daję połowę dawki zalecanej przez producenta.
I ja akurat, jak najbardziej polecam te drożdże.
P.S
Safspirit nie używałem, więc nie mam porównania, a ponieważ już praktycznie nie robię cukrówki, więc pewnie nie porównam, ale do innych spróbuję, skoro tak zachwalacie.
jpiwek pisze:Z drożdży, których nie polecam:
- Moskva style: śmierdząca i długa fermentacja, zatrzymają się od razu po przejściu cukromierza przez 0, produkt bardzo słabej jakości. Pachnie jak ruski szampan.
I to jest przykład jak wszystko zależy.
Jak zaczynałem zabawę z cukrówką, próbowałem różne drożdże i moskva style wygrały.
Pracują spokojnie, schodzą do -4 Blg, zapach szampana, żadnych smrodów. Ładnie się klarują.
Teraz używam do cukrówki głównie te drożdże i nigdy się nie zawiodłem.
Z tym że, nastaw maks. 22Blg, temperatura nastawu przy zadawaniu drożdży około 20 stopni (rośnie potem do 25-27 stopni) i daję połowę dawki zalecanej przez producenta.
I ja akurat, jak najbardziej polecam te drożdże.
P.S
Safspirit nie używałem, więc nie mam porównania, a ponieważ już praktycznie nie robię cukrówki, więc pewnie nie porównam, ale do innych spróbuję, skoro tak zachwalacie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 maja 2022, 11:13 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1242
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Bo nazwa to jedno, a firma produkująca to drugie. Jeżeli Moscva Style to mam sprawdzone firmy puriFERM.
Do skrobi właśnie Moskva Style, UK48 i Black Label.
Do zboża Coobra lub świetne od kolegi @SinyNos Whisky Yeast Professional.
Unikam Gozdawy, Browina i Alcotec.
Do skrobi właśnie Moskva Style, UK48 i Black Label.
Do zboża Coobra lub świetne od kolegi @SinyNos Whisky Yeast Professional.
Unikam Gozdawy, Browina i Alcotec.
I love the smell of bimber in the morning.
-
Autor tematu - Posty: 1256
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
To są te od Starowara? Które uważasz za lepsze, Cobry, czy właśnie te Professional?
Skir pisze:lub świetne od kolegi @SinyNos Whisky Yeast Professional.
To są te od Starowara? Które uważasz za lepsze, Cobry, czy właśnie te Professional?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Online
- Posty: 2236
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Professjonal lepsze
Przerobiłem ich 0.5kg
Miałem od kolegi @SinyNos sprowadzone z Szwecji

Przerobiłem ich 0.5kg

Miałem od kolegi @SinyNos sprowadzone z Szwecji

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
Autor tematu - Posty: 1256
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
To te ze zdjęcia?
A jakie najlepsze do rumu polecacie?
A jakie najlepsze do rumu polecacie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 maja 2022, 15:38 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1521
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Użyłem COOBRA RUM YEAST, drożdże przeznaczone do melasy.
Pracowały fajnie, ale nie mam porównania, bo rum robiłem tylko na nich.
Pracowały fajnie, ale nie mam porównania, bo rum robiłem tylko na nich.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 18
- Rejestracja: środa, 24 kwie 2019, 16:36
- Krótko o sobie: Amator domowych trunków :) weekendowy kucharz :)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w każdej postaci :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Centrum Dolnegośląska
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Ja również używam do zbóż Safspirit GR-2 i jestem zadowolony, starują szybko , paczka 0.5 kg wystarczy na chyba około 1 tys litrów, trzeba tylko uwodnic i po 15 minutach dodać do zacieru , stała temperatura pracy podczas całej fermentacji- dla tych co nie mają możliwości kontroli temperatury zacieru w tygodniu to jest + , osobiście polecam
-
- Posty: 479
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
U mnie numer jeden do cukru to MS złote (używam ich już prawie dekadę) potem długo, długo nic. Do zbóż koji (prowincja Hubei), do reszty (miody, wina, rum, owocówki itp) G995.
Raczej nie zanosi się na zmianę, ta trójca nigdy mnie nie zawiodła.
Raczej nie zanosi się na zmianę, ta trójca nigdy mnie nie zawiodła.
-
- Posty: 92
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
jpiwek ile melasy dawałeś oraz drożdży c70 ?
Długo Ci pracował nastaw ?
Długo Ci pracował nastaw ?
-
- Posty: 242
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Daję 5l (ok 7kg) melasy i uzupełniam wodą do ok. 27l. Nastaw pracuje burzliwie ok. 4 dni, ale zwykle mogę destylować co dwa tygodnie, więc tyle stoi.
Alien844 pisze:jpiwek ile melasy dawałeś oraz drożdży c70 ?
Długo Ci pracował nastaw ?
Daję 5l (ok 7kg) melasy i uzupełniam wodą do ok. 27l. Nastaw pracuje burzliwie ok. 4 dni, ale zwykle mogę destylować co dwa tygodnie, więc tyle stoi.
-
- Posty: 92
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
A drożdży na 7kg ile aplikujesz ?
jpiwek pisze:Daję 5l (ok 7kg) melasy i uzupełniam wodą do ok. 27l. Nastaw pracuje burzliwie ok. 4 dni, ale zwykle mogę destylować co dwa tygodnie, więc tyle stoi.
A drożdży na 7kg ile aplikujesz ?
-
- Posty: 1882
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Serwus 
Zachęcony twoją propozycją, zakupiłem kilka paczek tychże. Drążąc temat, zadałem pytanie na jednej z grup społecznościowych i poprosiłem o opinię w tym wątku. Opini nie otrzymałem ale ktoś zasugerował, żeby zetrzeć tą naklejkę w celu sprawdzenia, oryginalnego napisu na opakowaniu(!jeśli wogóle taki istnieje). Co niezwłocznie uczyniłem a wyniki, niżej wam przedstawiam.
Cóż,
nie wyrzucę.
Jak zrobią wiadro skrobi 21Blg dam znać, co i jak.
Pozdrawiam

kiwitom23 pisze:
Moje polecenie to te ze zdjęcia Professional Vodka Pure Yeast - drożdże do wódki, pracują wolno i spokojnie (nie są turbo), ale efekty dają bardzo dobre.
Zachęcony twoją propozycją, zakupiłem kilka paczek tychże. Drążąc temat, zadałem pytanie na jednej z grup społecznościowych i poprosiłem o opinię w tym wątku. Opini nie otrzymałem ale ktoś zasugerował, żeby zetrzeć tą naklejkę w celu sprawdzenia, oryginalnego napisu na opakowaniu(!jeśli wogóle taki istnieje). Co niezwłocznie uczyniłem a wyniki, niżej wam przedstawiam.
Cóż,

Jak zrobią wiadro skrobi 21Blg dam znać, co i jak.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
Online
- Posty: 2236
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
A nie wziąłeś pod uwagę że to może być opakowanie zastępcze


Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Posty: 689
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Góral przecież Starowar nie jest producentem drożdży.
Wymyślił sobie nazwę i producent taką etykietę mu na drożdże klei
Wymyślił sobie nazwę i producent taką etykietę mu na drożdże klei

Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.olx.pl
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.olx.pl
-
- Posty: 6834
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
Heh, zaciekawiony ostatnimi postami, postanowiłem sprawdzić polecane drożdże do whisky od Starowara.
Zdarłem nalepkę i oto efekt...
Koledzy, czuję, że ktoś ewidentnie robi nas w bambuko
Zdarłem nalepkę i oto efekt...
Koledzy, czuję, że ktoś ewidentnie robi nas w bambuko

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1882
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena
@Góral bagienny.
A niech będzie jakie chce. Wyraźnie jest napisane "Vodka Turbo Yeast"
Po drugie na etykiecie jest podana zawartość, która może sugerować, że są to drożdże turbo-
Drożdże, pożywka, witaminy i mikroelementy.
Nie, nie mam nic złego na myśli w tym temacie i chciałbym czystej, spokojnej, głębokiej fermentacji i dobrego rezultatu po procesie. Nic po za tym. Ale z drugiej strony, powinno być to wyraźnie napisane na etykiecie, że są to lub nie są to drożdże turbo. Ostatnio BL ciągnęły mi skrobię niemalże 10 dni i na bank są to drożdże turbo. Postaram się, żeby i one nie pracowały jak z turbo.
Sądzę, że opakowanie jest oryginalne - ktoś je wyprodukował, opisał, klepnął datę i że wyjaśniłem pewną kwestię. To tyle
A niech będzie jakie chce. Wyraźnie jest napisane "Vodka Turbo Yeast"
Po drugie na etykiecie jest podana zawartość, która może sugerować, że są to drożdże turbo-
Drożdże, pożywka, witaminy i mikroelementy.
Nie, nie mam nic złego na myśli w tym temacie i chciałbym czystej, spokojnej, głębokiej fermentacji i dobrego rezultatu po procesie. Nic po za tym. Ale z drugiej strony, powinno być to wyraźnie napisane na etykiecie, że są to lub nie są to drożdże turbo. Ostatnio BL ciągnęły mi skrobię niemalże 10 dni i na bank są to drożdże turbo. Postaram się, żeby i one nie pracowały jak z turbo.
Sądzę, że opakowanie jest oryginalne - ktoś je wyprodukował, opisał, klepnął datę i że wyjaśniłem pewną kwestię. To tyle

"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
Wróć do „Drożdże i fermentacja”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość