Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: kiwitom23 » poniedziałek, 30 maja 2022, 08:45

Witam, nie znalazłem takiego uniwersalnego wątku o drożdżach, więc postanowiłem go stworzyć. Informacje o drożdżach są strasznie porozrzucane. Proponuję ocenianie drożdży w skali od 0 do 10 punktów, wraz z zaznaczeniem do czego dane drożdże są najlepsze.

Moje polecenie to te ze zdjęcia Professional Vodka Pure Yeast - drożdże do wódki, pracują wolno i spokojnie (nie są turbo), ale efekty dają bardzo dobre. Oceniam je na 8.

Przy okazji zapytam czy ktoś ma doświadczenie z drożdżami Safspiryt, wiem że M-1 były polecane do zbóż, a czy ktoś próbował C-70 do rumu, USW-6 do bourbona i GR-2 do wódek?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway


promocja
Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3019
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: Doody » poniedziałek, 30 maja 2022, 10:26

Używałem wszystkich Safpiritów z serii M1,USW i GR. Najmniej , bo tylko jedną półkilową paczkę użyłem USW (nie przepadam za kukurydzą) Pozostałe z serii używam na bieżąco do słodu oraz ziarna niesłodowanego. Bardziej uniwersalne są natomiast M1, ponieważ sprawdzają się świetnie zarówno w słodzie jak i ziarnie. Cechuje je wysoka odporność na temperaturę (dodawałem nawet do zacieru 38 stopniowego, choć oczywiści lepiej zejść poniżej 35 stopni), zawsze błyskawicznie startują. Polecam je uwodnić na 15 minut przed dodaniem, w rozcieńczonym 1:1 zacierze z wodą i jedną łyżeczka cukru. Po około 15 minutach, 40g drożdży, uwodnione z 250ml cieczy, zaczyna wychodzić z półtoralitrowego naczynia. Przechowywane w lodówce bardzo długo utrzymują świeżość. Co do oceny to dam 9 , bo nie używałem jeszcze lepszych od tych.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 maja 2022, 10:27 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek


Twonk_2
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 18:37
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: Twonk_2 » poniedziałek, 30 maja 2022, 10:54

Tez używam Safspiritów i podzielam opinię. Do słodu od czasu do czasu stosuję też Safspirit D-53. Rzeczywiście po fermentacji w wyższej temperaturze profil smakowy destylatu jest bardziej owocowy / egzotyczny. Dla mnie też 9.


jpiwek
200
Posty: 242
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: jpiwek » poniedziałek, 30 maja 2022, 10:56

Używam regularnie M1 i HG-1 z Safspirit, a C-70 zostało mi ok 100g z 500g paki, więc używam ich mniej regularnie:)
M-1: super do wszystkich rodzajów zbóż, u mnie najczęściej przerabiają słód wędzony pod whisky. Startują szybko, fermentują spokojnie, odfermentowanie bardzo dobre, na poziomie żarłocznych us-05. Przerobiłem kilka opakowań 500g.
HG-1: wsady cukrowe, bo glukozowe są obecnie zbyt drogie. Dosyć wolna fermentacja, ale za to bezzapachowa i zdecydowanie najczystszy surowiec pod destylację. Turbo drożdże mogą się przy tym schować. Wymagają pożywki, daję DAP. Używam regularnie.
C-70: do melasy bez cukru albo z niewielkim dodatkiem. Na razie bez zastrzeżeń, ale przerobiłem dopiero 4 wsady.

Z drożdży, których nie polecam:
- Moskva style: śmierdząca i długa fermentacja, zatrzymają się od razu po przejściu cukromierza przez 0, produkt bardzo słabej jakości. Pachnie jak ruski szampan.
- Gozdawa 1410: trzy paczki w ogóle nie wystartowały, dwa nastawy wylałem ,bo dostały jakiejś śluzowatości, trzeci bezskutecznie ratowałem alcotecami.

Awatar użytkownika

jakis1234
1500
Posty: 1521
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: jakis1234 » poniedziałek, 30 maja 2022, 11:03

jpiwek pisze:Z drożdży, których nie polecam:
- Moskva style: śmierdząca i długa fermentacja, zatrzymają się od razu po przejściu cukromierza przez 0, produkt bardzo słabej jakości. Pachnie jak ruski szampan.

I to jest przykład jak wszystko zależy.
Jak zaczynałem zabawę z cukrówką, próbowałem różne drożdże i moskva style wygrały.
Pracują spokojnie, schodzą do -4 Blg, zapach szampana, żadnych smrodów. Ładnie się klarują.
Teraz używam do cukrówki głównie te drożdże i nigdy się nie zawiodłem.
Z tym że, nastaw maks. 22Blg, temperatura nastawu przy zadawaniu drożdży około 20 stopni (rośnie potem do 25-27 stopni) i daję połowę dawki zalecanej przez producenta.
I ja akurat, jak najbardziej polecam te drożdże.
P.S
Safspirit nie używałem, więc nie mam porównania, a ponieważ już praktycznie nie robię cukrówki, więc pewnie nie porównam, ale do innych spróbuję, skoro tak zachwalacie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 maja 2022, 11:13 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Skir
1200
Posty: 1242
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: Skir » poniedziałek, 30 maja 2022, 11:50

Bo nazwa to jedno, a firma produkująca to drugie. Jeżeli Moscva Style to mam sprawdzone firmy puriFERM.
Do skrobi właśnie Moskva Style, UK48 i Black Label.
Do zboża Coobra lub świetne od kolegi @SinyNos Whisky Yeast Professional.
Unikam Gozdawy, Browina i Alcotec.
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: kiwitom23 » poniedziałek, 30 maja 2022, 14:49

Skir pisze:lub świetne od kolegi @SinyNos Whisky Yeast Professional.

To są te od Starowara? Które uważasz za lepsze, Cobry, czy właśnie te Professional?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2236
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 30 maja 2022, 15:13

Professjonal lepsze ;)
Przerobiłem ich 0.5kg :ok:
Miałem od kolegi @SinyNos sprowadzone z Szwecji :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: kiwitom23 » poniedziałek, 30 maja 2022, 15:37

To te ze zdjęcia?

A jakie najlepsze do rumu polecacie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 maja 2022, 15:38 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

jakis1234
1500
Posty: 1521
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: jakis1234 » poniedziałek, 30 maja 2022, 15:43

Użyłem COOBRA RUM YEAST, drożdże przeznaczone do melasy.
Pracowały fajnie, ale nie mam porównania, bo rum robiłem tylko na nich.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Michał2003
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 24 kwie 2019, 16:36
Krótko o sobie: Amator domowych trunków :) weekendowy kucharz :)
Ulubiony Alkohol: Czysta w każdej postaci :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centrum Dolnegośląska
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: Michał2003 » poniedziałek, 30 maja 2022, 15:57

Ja również używam do zbóż Safspirit GR-2 i jestem zadowolony, starują szybko , paczka 0.5 kg wystarczy na chyba około 1 tys litrów, trzeba tylko uwodnic i po 15 minutach dodać do zacieru , stała temperatura pracy podczas całej fermentacji- dla tych co nie mają możliwości kontroli temperatury zacieru w tygodniu to jest + , osobiście polecam

Awatar użytkownika

nemeto
450
Posty: 479
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: nemeto » poniedziałek, 30 maja 2022, 18:54

U mnie numer jeden do cukru to MS złote (używam ich już prawie dekadę) potem długo, długo nic. Do zbóż koji (prowincja Hubei), do reszty (miody, wina, rum, owocówki itp) G995.
Raczej nie zanosi się na zmianę, ta trójca nigdy mnie nie zawiodła.


Alien844
50
Posty: 92
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: Alien844 » poniedziałek, 30 maja 2022, 19:34

jpiwek ile melasy dawałeś oraz drożdży c70 ?
Długo Ci pracował nastaw ?


jpiwek
200
Posty: 242
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: jpiwek » wtorek, 31 maja 2022, 09:25

Alien844 pisze:jpiwek ile melasy dawałeś oraz drożdży c70 ?
Długo Ci pracował nastaw ?


Daję 5l (ok 7kg) melasy i uzupełniam wodą do ok. 27l. Nastaw pracuje burzliwie ok. 4 dni, ale zwykle mogę destylować co dwa tygodnie, więc tyle stoi.


Alien844
50
Posty: 92
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: Alien844 » wtorek, 31 maja 2022, 09:34

jpiwek pisze:Daję 5l (ok 7kg) melasy i uzupełniam wodą do ok. 27l. Nastaw pracuje burzliwie ok. 4 dni, ale zwykle mogę destylować co dwa tygodnie, więc tyle stoi.


A drożdży na 7kg ile aplikujesz ?

Awatar użytkownika

defacto
1850
Posty: 1882
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: defacto » czwartek, 28 lip 2022, 14:18

Serwus :ok:
kiwitom23 pisze:
Moje polecenie to te ze zdjęcia Professional Vodka Pure Yeast - drożdże do wódki, pracują wolno i spokojnie (nie są turbo), ale efekty dają bardzo dobre.

Zachęcony twoją propozycją, zakupiłem kilka paczek tychże. Drążąc temat, zadałem pytanie na jednej z grup społecznościowych i poprosiłem o opinię w tym wątku. Opini nie otrzymałem ale ktoś zasugerował, żeby zetrzeć tą naklejkę w celu sprawdzenia, oryginalnego napisu na opakowaniu(!jeśli wogóle taki istnieje). Co niezwłocznie uczyniłem a wyniki, niżej wam przedstawiam.
Cóż, :ok:nie wyrzucę.
Jak zrobią wiadro skrobi 21Blg dam znać, co i jak.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2236
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 28 lip 2022, 14:54

:witam: A nie wziąłeś pod uwagę że to może być opakowanie zastępcze :?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

wolan
650
Posty: 689
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Kontakt:
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: wolan » czwartek, 28 lip 2022, 16:42

Góral przecież Starowar nie jest producentem drożdży.
Wymyślił sobie nazwę i producent taką etykietę mu na drożdże klei :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.olx.pl

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6834
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: radius » czwartek, 28 lip 2022, 16:55

Heh, zaciekawiony ostatnimi postami, postanowiłem sprawdzić polecane drożdże do whisky od Starowara.
Zdarłem nalepkę i oto efekt...
whisky-yeast.jpg

Koledzy, czuję, że ktoś ewidentnie robi nas w bambuko :o
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

defacto
1850
Posty: 1882
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Polecane drożdże i ich ocena

Postautor: defacto » czwartek, 28 lip 2022, 16:59

@Góral bagienny.
A niech będzie jakie chce. Wyraźnie jest napisane "Vodka Turbo Yeast"
Po drugie na etykiecie jest podana zawartość, która może sugerować, że są to drożdże turbo-
Drożdże, pożywka, witaminy i mikroelementy.
Nie, nie mam nic złego na myśli w tym temacie i chciałbym czystej, spokojnej, głębokiej fermentacji i dobrego rezultatu po procesie. Nic po za tym. Ale z drugiej strony, powinno być to wyraźnie napisane na etykiecie, że są to lub nie są to drożdże turbo. Ostatnio BL ciągnęły mi skrobię niemalże 10 dni i na bank są to drożdże turbo. Postaram się, żeby i one nie pracowały jak z turbo.
Sądzę, że opakowanie jest oryginalne - ktoś je wyprodukował, opisał, klepnął datę i że wyjaśniłem pewną kwestię. To tyle :D
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość