Moskva 9 kg cukru i stop
-
- Posty: 451
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
Następnym razem dać mniej cukru!
Dałeś 9 bo producent napisał, przypomina mi się ławka w parku na której ktoś napisał ch..j, a babcia siedzi pół godziny i mówi że nic nie czuje.
A żeby uratować ten cukier, to zrobić szybki odpęd a na dundrze postawić kolejny nastaw, mierząc blg żeby było 22.
Ja wielokrotnie stawiałem nastawy z 9kg i chyba cobra 48, udawały się do momentu az coś poszło nie tak.
Nakombinowałem się, straciłem kupę czasu na próby restartu i inne magiczne twory. Teraz nie kombinuje 6kg cukru, 21l wody i paczka drożdży.
Nerwy i czas oszczędzone są bezcenne.
Dałeś 9 bo producent napisał, przypomina mi się ławka w parku na której ktoś napisał ch..j, a babcia siedzi pół godziny i mówi że nic nie czuje.
A żeby uratować ten cukier, to zrobić szybki odpęd a na dundrze postawić kolejny nastaw, mierząc blg żeby było 22.
Ja wielokrotnie stawiałem nastawy z 9kg i chyba cobra 48, udawały się do momentu az coś poszło nie tak.
Nakombinowałem się, straciłem kupę czasu na próby restartu i inne magiczne twory. Teraz nie kombinuje 6kg cukru, 21l wody i paczka drożdży.
Nerwy i czas oszczędzone są bezcenne.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
Jak ci stanęło to destyluj, co zrobisz.
Cukier z dundru odzyskasz. Widocznie grzybki osiągnęły szczyt tolerancji na alko.
Poza tym, to 7kg to max, potem jak drożdże dostaną stężenia alko, to zaczynają robić brzydką kupkę.
A jak już aż tak bardzo chcesz mocny nastaw zrobić, to syp stopniowo, zacznij od 6kg, i po kilo dosypuj potem.
Ale ja tego nie polecam.
9kg cukru w 25L nastawu, hmm niezłe blg wyszło, wiesz jakie startowe? Policz sam.
Cukier z dundru odzyskasz. Widocznie grzybki osiągnęły szczyt tolerancji na alko.
Poza tym, to 7kg to max, potem jak drożdże dostaną stężenia alko, to zaczynają robić brzydką kupkę.
A jak już aż tak bardzo chcesz mocny nastaw zrobić, to syp stopniowo, zacznij od 6kg, i po kilo dosypuj potem.
Ale ja tego nie polecam.
9kg cukru w 25L nastawu, hmm niezłe blg wyszło, wiesz jakie startowe? Policz sam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 451
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
Cóż, zaczynasz robić to samo co ja. Oczywiście że możesz, wszystko możesz
Ale czy drożdze ruszą?
One jak zaczynają i wytworzą sobie alkohol, to całkiem nieźle sobie dają w nim radę do pewnego stężenia i padają. A w środowisku w którym już jest alkohol wcale tak chętnie nie startują.
Final będzie taki że kombinując zmarnujesz kolejne ze dwa tygodnie czasu, ze dwie paczki drożdży i kolejne trochę cukru. A na koniec przedestylujesz to co Ci wyjdzie i na dundrze zrobisz kolejny nastaw.
Ale czy drożdze ruszą?
One jak zaczynają i wytworzą sobie alkohol, to całkiem nieźle sobie dają w nim radę do pewnego stężenia i padają. A w środowisku w którym już jest alkohol wcale tak chętnie nie startują.
Final będzie taki że kombinując zmarnujesz kolejne ze dwa tygodnie czasu, ze dwie paczki drożdży i kolejne trochę cukru. A na koniec przedestylujesz to co Ci wyjdzie i na dundrze zrobisz kolejny nastaw.
Ostatnio zmieniony piątek, 3 gru 2021, 19:45 przez Mrooq, łącznie zmieniany 1 raz.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
Zapłaciłeś tzw frycowe
Teraz już wiesz ze nie warto przekraczać blg około 22
Nastaw na rurki i według mnie reszta kibel za dużo tam będzie syfu.
Stracisz tyle co za cukier, jak zaczniesz kombinować stracisz więcej kasy i czasu.
O ile z owocami i zbożem robiłbym coś na dundrze to z cukrem nigdy
Teraz już wiesz ze nie warto przekraczać blg około 22
Nastaw na rurki i według mnie reszta kibel za dużo tam będzie syfu.
Stracisz tyle co za cukier, jak zaczniesz kombinować stracisz więcej kasy i czasu.
O ile z owocami i zbożem robiłbym coś na dundrze to z cukrem nigdy
Ostatnio zmieniony piątek, 3 gru 2021, 23:41 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
@nemeto To nie tak że ja neguję Twoją podpowiedz
Dla mnie dunder to jest coś co nie pachnie zbyt ładnie
Nie raz czytałem posty że koledzy nastawiają na dundrze
Jest nawet temat o tym
Być może ja mam za czuły nos dla mnie dunder po prostu śmierdzi
I nie ważne czy go wącham gorący czy zimny mi to śmierdzi
Kilka razy zadałem pytanie co w nim pachnie i nie dostałem odpowiedzi
Może tym razem
Dla mnie dunder to jest coś co nie pachnie zbyt ładnie
Nie raz czytałem posty że koledzy nastawiają na dundrze
Jest nawet temat o tym
Być może ja mam za czuły nos dla mnie dunder po prostu śmierdzi
I nie ważne czy go wącham gorący czy zimny mi to śmierdzi
Kilka razy zadałem pytanie co w nim pachnie i nie dostałem odpowiedzi
Może tym razem
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 451
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
A co do nastawu cukru na dundrze z nieprzerobionej cukrówki, po puszczeniu dwa razy na kolumnie wyszedł spiryt jak z nastawu na wodzie.
I nie szło tu o kilka złociszy za zmarnowany cukier czy też cały nastaw wlany w mumina. Chodziło o satysfakcję że jednak się da.
Zdechły duch burokaGóral bagienny pisze:
Kilka razy zadałem pytanie co w nim pachnie i nie dostałem odpowiedzi
Może tym razem
A co do nastawu cukru na dundrze z nieprzerobionej cukrówki, po puszczeniu dwa razy na kolumnie wyszedł spiryt jak z nastawu na wodzie.
I nie szło tu o kilka złociszy za zmarnowany cukier czy też cały nastaw wlany w mumina. Chodziło o satysfakcję że jednak się da.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
Temat dotyczy cukrówki przeczytaj mój post powyżej
Góral bagienny pisze:Zapłaciłeś tzw frycowe
Teraz już wiesz ze nie warto przekraczać blg około 22
Nastaw na rurki i według mnie reszta kibel za dużo tam będzie syfu.
Stracisz tyle co za cukier, jak zaczniesz kombinować stracisz więcej kasy i czasu.
O ile z owocami i zbożem robiłbym coś na dundrze to z cukrem nigdy
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
1Blg = 1% wagowo cukru w roztworze.
Masz tutaj bardzo przydatny program, pozwalający policzyć praktycznie wszystko, co jest nam potrzebne:
https://drive.google.com/file/d/1giKwvZ ... sp=sharing
Tak - sporo o tym już było, poszukaj.Nasuwa się mi pewne pytanie czy blg ma wpływ a końcowy efek?
1Blg = 1% wagowo cukru w roztworze.
Masz tutaj bardzo przydatny program, pozwalający policzyć praktycznie wszystko, co jest nam potrzebne:
https://drive.google.com/file/d/1giKwvZ ... sp=sharing
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 gru 2021, 10:40 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
Rozumiem że po powyższych odpowiedziach rozjaśni się trochę.
Największą bolączką nastawu jest LENISTWO NASTAWIACZA.
Temat jak najbardziej zbędny, ponieważ wszystko tu jest, opisywane wielokrotnie, ale po co szukać, z partyzanta założyć nowy temat.
Poza tym, twoje ostatnie pytanie świadczy o tym że w ogóle nie przeczytałeś odpowiedzi i moich i kolegów.
Chętnie pomagamy na starcie nowym, lecz bez przesady.
Dajemy ci wędkę, to kurde robaka wykop sobie sam, na haczyk mamy go jeszcze nadziać za ciebie?
Daj coś z siebie.
Największą bolączką nastawu jest LENISTWO NASTAWIACZA.
Temat jak najbardziej zbędny, ponieważ wszystko tu jest, opisywane wielokrotnie, ale po co szukać, z partyzanta założyć nowy temat.
Poza tym, twoje ostatnie pytanie świadczy o tym że w ogóle nie przeczytałeś odpowiedzi i moich i kolegów.
Chętnie pomagamy na starcie nowym, lecz bez przesady.
Dajemy ci wędkę, to kurde robaka wykop sobie sam, na haczyk mamy go jeszcze nadziać za ciebie?
Daj coś z siebie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
Serwus. @rozrywek, pozwolisz?
@mariussmm, pytasz co w przypadku przekroczenia 22Blg. Sądzę, że im wyższe stężenie cukru w nastawie stworzysz, tym więcej produktów ubocznych fermentacji zyskasz co bezpośrednio przełoży się na jakość wyrobu końcowego. Moim zdaniem nie warto i lepiej mieć mniej dobrego niż więcej byle jakiego. Pozdrawiam
@mariussmm, pytasz co w przypadku przekroczenia 22Blg. Sądzę, że im wyższe stężenie cukru w nastawie stworzysz, tym więcej produktów ubocznych fermentacji zyskasz co bezpośrednio przełoży się na jakość wyrobu końcowego. Moim zdaniem nie warto i lepiej mieć mniej dobrego niż więcej byle jakiego. Pozdrawiam
-
- Posty: 451
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
Co Ty wiesz ogólnie o fermetacji, destylacji czy reatyfikacji?
Weź się za czytanie i najlepiej czytanie ze zrozumieniem forum. Bez podstawowej wiedzy możesz zrobić w najlepszym przypadku śmierdzący bimber, a w najgorszym krzywdę sobie lub komuś.
Po takim wpisie wypada się zapytać:mariussmm pisze:Nasuwa się mi pewne pytanie czy blg ma wpływ a końcowy efek? Co w przypadku przekroczenia 22 blg na starcie? Jak obliczyć blg 9kg cukru a 25 l wody?
Co Ty wiesz ogólnie o fermetacji, destylacji czy reatyfikacji?
Weź się za czytanie i najlepiej czytanie ze zrozumieniem forum. Bez podstawowej wiedzy możesz zrobić w najlepszym przypadku śmierdzący bimber, a w najgorszym krzywdę sobie lub komuś.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
Zacytowane słowa to sama prawda.
Dodam od siebie jeszcze jedną kwestię.
Wyższe stężenie alkoholu powoduje u drożdży większą produkcję niechcianych związków.
Także większe blg, to więcej alko, a co za tym idzie, więcej gówienek w nastawie.
Rzekłem. Hough.
@Defacto pozwolisz?defacto pisze:Serwus. @rozrywek, pozwolisz?
@mariussmm, pytasz co w przypadku przekroczenia 22Blg. Sądzę, że im wyższe stężenie cukru w nastawie stworzysz, tym więcej produktów ubocznych fermentacji zyskasz co bezpośrednio przełoży się na jakość wyrobu końcowego. Moim zdaniem nie warto i lepiej mieć mniej dobrego niż więcej byle jakiego. Pozdrawiam
Zacytowane słowa to sama prawda.
Dodam od siebie jeszcze jedną kwestię.
Wyższe stężenie alkoholu powoduje u drożdży większą produkcję niechcianych związków.
Także większe blg, to więcej alko, a co za tym idzie, więcej gówienek w nastawie.
Rzekłem. Hough.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............