Moskva 9 kg cukru i stop

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
mariussmm
20
Posty: 29
Rejestracja: środa, 30 wrz 2020, 20:50

Post autor: mariussmm »

Siema
Nastaw 9kg cukru wszystko wg instrukcji i stoi na 9blg co zrobić?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 gru 2021, 13:21 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Mrooq
250
Posty: 278
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: Mrooq »

Następnym razem dać mniej cukru!

Dałeś 9 bo producent napisał, przypomina mi się ławka w parku na której ktoś napisał ch..j, a babcia siedzi pół godziny i mówi że nic nie czuje.

A żeby uratować ten cukier, to zrobić szybki odpęd a na dundrze postawić kolejny nastaw, mierząc blg żeby było 22.

Ja wielokrotnie stawiałem nastawy z 9kg i chyba cobra 48, udawały się do momentu az coś poszło nie tak.
Nakombinowałem się, straciłem kupę czasu na próby restartu i inne magiczne twory. Teraz nie kombinuje 6kg cukru, 21l wody i paczka drożdży.
Nerwy i czas oszczędzone są bezcenne.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: jakis1234 »

mariussmm pisze:Siema
Nastaw 9kg cukru wszystko wg instrukcji i stoi na 9blg co zrobić?
Temperatura? Jak długo tak stoi? Ile wody? Jakie Blg na początku?
Daj trochę więcej informacji, bo mi ostatnio coś szklana kula szwankuje ;)
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
mariussmm
20
Posty: 29
Rejestracja: środa, 30 wrz 2020, 20:50
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: mariussmm »

Nalałem jakoś 15l wody po czym dodałem 9kg cukru następnie dopełniłem do 25l nastawu, temp w pokoju 21 st. Jak to mogę uratować? Dolac wody? Nastaw stoi od 15.11
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: rozrywek »

Jak ci stanęło to destyluj, co zrobisz.
Cukier z dundru odzyskasz. Widocznie grzybki osiągnęły szczyt tolerancji na alko.
Poza tym, to 7kg to max, potem jak drożdże dostaną stężenia alko, to zaczynają robić brzydką kupkę.

A jak już aż tak bardzo chcesz mocny nastaw zrobić, to syp stopniowo, zacznij od 6kg, i po kilo dosypuj potem.
Ale ja tego nie polecam.

9kg cukru w 25L nastawu, hmm niezłe blg wyszło, wiesz jakie startowe? Policz sam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: nemeto »

A jakby to rozlać na pół z drugim wiaderkiem? I tu i tu dopełnić wodą, spróbować restartu jak nie ruszy, i dosypać porcjami cukier do tych 6-7 kg na wiaderko :)
Awatar użytkownika

Mrooq
250
Posty: 278
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: Mrooq »

Cóż, zaczynasz robić to samo co ja. Oczywiście że możesz, wszystko możesz ;)
Ale czy drożdze ruszą?
One jak zaczynają i wytworzą sobie alkohol, to całkiem nieźle sobie dają w nim radę do pewnego stężenia i padają. A w środowisku w którym już jest alkohol wcale tak chętnie nie startują.
Final będzie taki że kombinując zmarnujesz kolejne ze dwa tygodnie czasu, ze dwie paczki drożdży i kolejne trochę cukru. A na koniec przedestylujesz to co Ci wyjdzie i na dundrze zrobisz kolejny nastaw.
Ostatnio zmieniony piątek, 3 gru 2021, 19:45 przez Mrooq, łącznie zmieniany 1 raz.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: jakis1234 »

@nemeto, Mrooq ma rację, nie warto.
Puść to co masz na rurę, to wyczyści nastaw z alkoholu i albo odżałuj te kilkanaście zł za cukier i resztę wylej, albo zrób nowy nastaw na dundrze, ale już z prawidłowym Blg startowym.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: Góral bagienny »

Zapłaciłeś tzw frycowe ;)
Teraz już wiesz ze nie warto przekraczać blg około 22 ;)
Nastaw na rurki i według mnie reszta kibel za dużo tam będzie syfu.
Stracisz tyle co za cukier, jak zaczniesz kombinować stracisz więcej ;) kasy i czasu.
O ile z owocami i zbożem robiłbym coś na dundrze to z cukrem nigdy ;)
Ostatnio zmieniony piątek, 3 gru 2021, 23:41 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: jakis1234 »

I ja też tak myślę, szkoda czasu i całej zabawy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: nemeto »

W sumie luźno tą propozycję z restartem rzuciłem ;). Tak jak wyżej koledzy - puść na rurki, dunder w kanał i nastawiaj następną porcją. O ile się nie mylę masz tam coś w okolicy 2,5 kg cukru, w sumie jakieś grosze stracisz :)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: Góral bagienny »

@nemeto To nie tak że ja neguję Twoją podpowiedz :angry:
Dla mnie dunder to jest coś co nie pachnie zbyt ładnie ;)
Nie raz czytałem posty że koledzy nastawiają na dundrze :scratch:
Jest nawet temat o tym ;)
Być może ja mam za czuły nos :( dla mnie dunder po prostu śmierdzi ;)
I nie ważne czy go wącham gorący czy zimny mi to śmierdzi :angry:
Kilka razy zadałem pytanie co w nim pachnie i :dupa: nie dostałem odpowiedzi :(
Może tym razem ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: nemeto »

Ja nie podpowiadałem, żeby na dundrze robić. Sugerowałem gotować co jest, reszta w kanał i robić nowy nastaw ;) Nie jestem zwolennikiem ponownego wykorzystania dundru, a szczególnie tego po cukrze ;)
Awatar użytkownika

Mrooq
250
Posty: 278
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: Mrooq »

Góral bagienny pisze:
Kilka razy zadałem pytanie co w nim pachnie i :dupa: nie dostałem odpowiedzi :(
Może tym razem ;)
Zdechły duch buroka :lol:
A co do nastawu cukru na dundrze z nieprzerobionej cukrówki, po puszczeniu dwa razy na kolumnie wyszedł spiryt jak z nastawu na wodzie.
I nie szło tu o kilka złociszy za zmarnowany cukier czy też cały nastaw wlany w mumina. Chodziło o satysfakcję że jednak się da.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: seneka »

A ja tam dunder że przy zbożu lubię :D Raz że zakwasza zacier dwa że wnosi dodatkowe aromaty.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: Góral bagienny »

Temat dotyczy cukrówki :D przeczytaj mój post powyżej :D
Góral bagienny pisze:Zapłaciłeś tzw frycowe ;)
Teraz już wiesz ze nie warto przekraczać blg około 22 ;)
Nastaw na rurki i według mnie reszta kibel za dużo tam będzie syfu.
Stracisz tyle co za cukier, jak zaczniesz kombinować stracisz więcej ;) kasy i czasu.
O ile z owocami i zbożem robiłbym coś na dundrze to z cukrem nigdy ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

lesu.pl
100
Posty: 126
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: lesu.pl »

Wychodzi mi około 2,18 litra wody na 1 kg cukru. Trochę mało. Ja staram się dawać 3,5 - 4 litry wody na 1 kg cukru. Fermentacja trwa dłużej ale wszystko idzie bez większych sensacji.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: seneka »

Góralu rzeczywiście nie doczytałem. Ale wiem jedno
Burak cukrowy to nie Twoja bajka :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Autor tematu
mariussmm
20
Posty: 29
Rejestracja: środa, 30 wrz 2020, 20:50
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: mariussmm »

Nasuwa się mi pewne pytanie czy blg ma wpływ a końcowy efek? Co w przypadku przekroczenia 22 blg na starcie? Jak obliczyć blg 9kg cukru a 25 l wody?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: jakis1234 »

Nasuwa się mi pewne pytanie czy blg ma wpływ a końcowy efek?
Tak - sporo o tym już było, poszukaj.
1Blg = 1% wagowo cukru w roztworze.
Masz tutaj bardzo przydatny program, pozwalający policzyć praktycznie wszystko, co jest nam potrzebne:
https://drive.google.com/file/d/1giKwvZ ... sp=sharing
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 gru 2021, 10:40 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: rozrywek »

Rozumiem że po powyższych odpowiedziach rozjaśni się trochę.

Największą bolączką nastawu jest LENISTWO NASTAWIACZA.

Temat jak najbardziej zbędny, ponieważ wszystko tu jest, opisywane wielokrotnie, ale po co szukać, z partyzanta założyć nowy temat.

Poza tym, twoje ostatnie pytanie świadczy o tym że w ogóle nie przeczytałeś odpowiedzi i moich i kolegów.

Chętnie pomagamy na starcie nowym, lecz bez przesady.
Dajemy ci wędkę, to kurde robaka wykop sobie sam, na haczyk mamy go jeszcze nadziać za ciebie?

Daj coś z siebie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

użytkownik usunięty
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus. @rozrywek, pozwolisz?
@mariussmm, pytasz co w przypadku przekroczenia 22Blg. Sądzę, że im wyższe stężenie cukru w nastawie stworzysz, tym więcej produktów ubocznych fermentacji zyskasz co bezpośrednio przełoży się na jakość wyrobu końcowego. Moim zdaniem nie warto i lepiej mieć mniej dobrego niż więcej byle jakiego. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Mrooq
250
Posty: 278
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: Mrooq »

mariussmm pisze:Nasuwa się mi pewne pytanie czy blg ma wpływ a końcowy efek? Co w przypadku przekroczenia 22 blg na starcie? Jak obliczyć blg 9kg cukru a 25 l wody?
Po takim wpisie wypada się zapytać:

Co Ty wiesz ogólnie o fermetacji, destylacji czy reatyfikacji?

Weź się za czytanie i najlepiej czytanie ze zrozumieniem forum. Bez podstawowej wiedzy możesz zrobić w najlepszym przypadku śmierdzący bimber, a w najgorszym krzywdę sobie lub komuś.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: rozrywek »

defacto pisze:Serwus. @rozrywek, pozwolisz?
@mariussmm, pytasz co w przypadku przekroczenia 22Blg. Sądzę, że im wyższe stężenie cukru w nastawie stworzysz, tym więcej produktów ubocznych fermentacji zyskasz co bezpośrednio przełoży się na jakość wyrobu końcowego. Moim zdaniem nie warto i lepiej mieć mniej dobrego niż więcej byle jakiego. Pozdrawiam
@Defacto pozwolisz?

Zacytowane słowa to sama prawda.

Dodam od siebie jeszcze jedną kwestię.

Wyższe stężenie alkoholu powoduje u drożdży większą produkcję niechcianych związków.

Także większe blg, to więcej alko, a co za tym idzie, więcej gówienek w nastawie.

Rzekłem. Hough.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: seneka »

A ja dodam od siebie że ryzykujesz dodatkowo sytuacją. Pracowało i po dwóch dniach zdechło. Ratujcie.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”