Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
mariussmm
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 30 wrz 2020, 19:50
Załączniki
Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: mariussmm » piątek, 3 gru 2021, 11:14

Siema
Nastaw 9kg cukru wszystko wg instrukcji i stoi na 9blg co zrobić?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 gru 2021, 13:21 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


dostawa 5zł
Awatar użytkownika

Mrooq
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 18:04
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: Mrooq » piątek, 3 gru 2021, 14:18

Następnym razem dać mniej cukru!

Dałeś 9 bo producent napisał, przypomina mi się ławka w parku na której ktoś napisał ch..j, a babcia siedzi pół godziny i mówi że nic nie czuje.

A żeby uratować ten cukier, to zrobić szybki odpęd a na dundrze postawić kolejny nastaw, mierząc blg żeby było 22.

Ja wielokrotnie stawiałem nastawy z 9kg i chyba cobra 48, udawały się do momentu az coś poszło nie tak.
Nakombinowałem się, straciłem kupę czasu na próby restartu i inne magiczne twory. Teraz nie kombinuje 6kg cukru, 21l wody i paczka drożdży.
Nerwy i czas oszczędzone są bezcenne.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.

Awatar użytkownika

jakis1234
1000
Posty: 1049
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: jakis1234 » piątek, 3 gru 2021, 14:48

mariussmm pisze:Siema
Nastaw 9kg cukru wszystko wg instrukcji i stoi na 9blg co zrobić?

Temperatura? Jak długo tak stoi? Ile wody? Jakie Blg na początku?
Daj trochę więcej informacji, bo mi ostatnio coś szklana kula szwankuje ;)
Pozdrawiam z opolskiego.


Autor tematu
mariussmm
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 30 wrz 2020, 19:50
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: mariussmm » piątek, 3 gru 2021, 16:16

Nalałem jakoś 15l wody po czym dodałem 9kg cukru następnie dopełniłem do 25l nastawu, temp w pokoju 21 st. Jak to mogę uratować? Dolac wody? Nastaw stoi od 15.11

Awatar użytkownika

rozrywek
3000
Posty: 3271
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: rozrywek » piątek, 3 gru 2021, 17:50

Jak ci stanęło to destyluj, co zrobisz.
Cukier z dundru odzyskasz. Widocznie grzybki osiągnęły szczyt tolerancji na alko.
Poza tym, to 7kg to max, potem jak drożdże dostaną stężenia alko, to zaczynają robić brzydką kupkę.

A jak już aż tak bardzo chcesz mocny nastaw zrobić, to syp stopniowo, zacznij od 6kg, i po kilo dosypuj potem.
Ale ja tego nie polecam.

9kg cukru w 25L nastawu, hmm niezłe blg wyszło, wiesz jakie startowe? Policz sam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

nemeto
400
Posty: 409
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: nemeto » piątek, 3 gru 2021, 19:15

A jakby to rozlać na pół z drugim wiaderkiem? I tu i tu dopełnić wodą, spróbować restartu jak nie ruszy, i dosypać porcjami cukier do tych 6-7 kg na wiaderko :)

Awatar użytkownika

Mrooq
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 18:04
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: Mrooq » piątek, 3 gru 2021, 19:44

Cóż, zaczynasz robić to samo co ja. Oczywiście że możesz, wszystko możesz ;)
Ale czy drożdze ruszą?
One jak zaczynają i wytworzą sobie alkohol, to całkiem nieźle sobie dają w nim radę do pewnego stężenia i padają. A w środowisku w którym już jest alkohol wcale tak chętnie nie startują.
Final będzie taki że kombinując zmarnujesz kolejne ze dwa tygodnie czasu, ze dwie paczki drożdży i kolejne trochę cukru. A na koniec przedestylujesz to co Ci wyjdzie i na dundrze zrobisz kolejny nastaw.
Ostatnio zmieniony piątek, 3 gru 2021, 19:45 przez Mrooq, łącznie zmieniany 1 raz.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.

Awatar użytkownika

jakis1234
1000
Posty: 1049
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: jakis1234 » piątek, 3 gru 2021, 22:07

@nemeto, Mrooq ma rację, nie warto.
Puść to co masz na rurę, to wyczyści nastaw z alkoholu i albo odżałuj te kilkanaście zł za cukier i resztę wylej, albo zrób nowy nastaw na dundrze, ale już z prawidłowym Blg startowym.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1950
Posty: 1983
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: Góral bagienny » piątek, 3 gru 2021, 23:06

Zapłaciłeś tzw frycowe ;)
Teraz już wiesz ze nie warto przekraczać blg około 22 ;)
Nastaw na rurki i według mnie reszta kibel za dużo tam będzie syfu.
Stracisz tyle co za cukier, jak zaczniesz kombinować stracisz więcej ;) kasy i czasu.
O ile z owocami i zbożem robiłbym coś na dundrze to z cukrem nigdy ;)
Ostatnio zmieniony piątek, 3 gru 2021, 23:41 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

jakis1234
1000
Posty: 1049
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: jakis1234 » piątek, 3 gru 2021, 23:33

I ja też tak myślę, szkoda czasu i całej zabawy.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

nemeto
400
Posty: 409
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: nemeto » piątek, 3 gru 2021, 23:47

W sumie luźno tą propozycję z restartem rzuciłem ;). Tak jak wyżej koledzy - puść na rurki, dunder w kanał i nastawiaj następną porcją. O ile się nie mylę masz tam coś w okolicy 2,5 kg cukru, w sumie jakieś grosze stracisz :)

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1950
Posty: 1983
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: Góral bagienny » sobota, 4 gru 2021, 00:00

@nemeto To nie tak że ja neguję Twoją podpowiedz :angry:
Dla mnie dunder to jest coś co nie pachnie zbyt ładnie ;)
Nie raz czytałem posty że koledzy nastawiają na dundrze :scratch:
Jest nawet temat o tym ;)
Być może ja mam za czuły nos :( dla mnie dunder po prostu śmierdzi ;)
I nie ważne czy go wącham gorący czy zimny mi to śmierdzi :angry:
Kilka razy zadałem pytanie co w nim pachnie i :dupa: nie dostałem odpowiedzi :(
Może tym razem ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

nemeto
400
Posty: 409
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: nemeto » sobota, 4 gru 2021, 00:30

Ja nie podpowiadałem, żeby na dundrze robić. Sugerowałem gotować co jest, reszta w kanał i robić nowy nastaw ;) Nie jestem zwolennikiem ponownego wykorzystania dundru, a szczególnie tego po cukrze ;)

Awatar użytkownika

Mrooq
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 18:04
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: Mrooq » sobota, 4 gru 2021, 15:19

Góral bagienny pisze:
Kilka razy zadałem pytanie co w nim pachnie i :dupa: nie dostałem odpowiedzi :(
Może tym razem ;)

Zdechły duch buroka :lol:
A co do nastawu cukru na dundrze z nieprzerobionej cukrówki, po puszczeniu dwa razy na kolumnie wyszedł spiryt jak z nastawu na wodzie.
I nie szło tu o kilka złociszy za zmarnowany cukier czy też cały nastaw wlany w mumina. Chodziło o satysfakcję że jednak się da.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.

Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 704
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: seneka » sobota, 4 gru 2021, 17:15

A ja tam dunder że przy zbożu lubię :D Raz że zakwasza zacier dwa że wnosi dodatkowe aromaty.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1950
Posty: 1983
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: Góral bagienny » sobota, 4 gru 2021, 22:26

Temat dotyczy cukrówki :D przeczytaj mój post powyżej :D
Góral bagienny pisze:Zapłaciłeś tzw frycowe ;)
Teraz już wiesz ze nie warto przekraczać blg około 22 ;)
Nastaw na rurki i według mnie reszta kibel za dużo tam będzie syfu.
Stracisz tyle co za cukier, jak zaczniesz kombinować stracisz więcej ;) kasy i czasu.
O ile z owocami i zbożem robiłbym coś na dundrze to z cukrem nigdy ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


lesu.pl
100
Posty: 116
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: lesu.pl » niedziela, 5 gru 2021, 14:05

Wychodzi mi około 2,18 litra wody na 1 kg cukru. Trochę mało. Ja staram się dawać 3,5 - 4 litry wody na 1 kg cukru. Fermentacja trwa dłużej ale wszystko idzie bez większych sensacji.

Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 704
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: seneka » niedziela, 5 gru 2021, 18:05

Góralu rzeczywiście nie doczytałem. Ale wiem jedno
Burak cukrowy to nie Twoja bajka :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


Autor tematu
mariussmm
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 30 wrz 2020, 19:50
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: mariussmm » poniedziałek, 6 gru 2021, 04:15

Nasuwa się mi pewne pytanie czy blg ma wpływ a końcowy efek? Co w przypadku przekroczenia 22 blg na starcie? Jak obliczyć blg 9kg cukru a 25 l wody?

Awatar użytkownika

jakis1234
1000
Posty: 1049
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Postautor: jakis1234 » poniedziałek, 6 gru 2021, 10:39

Nasuwa się mi pewne pytanie czy blg ma wpływ a końcowy efek?

Tak - sporo o tym już było, poszukaj.
1Blg = 1% wagowo cukru w roztworze.
Masz tutaj bardzo przydatny program, pozwalający policzyć praktycznie wszystko, co jest nam potrzebne:
https://drive.google.com/file/d/1giKwvZJfSgsg66UR6_s603GVu0oNDsQ4/view?usp=sharing
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 gru 2021, 10:40 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości