Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
Woofcio
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 12:46
Załączniki
Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: Woofcio » poniedziałek, 20 wrz 2021, 05:36

Witam,
Niedawno pytałem tutaj na forum o zlewanie. Wczoraj zlewałem miód pitny, 6 tygodniowy.
Przygotowałem czwórniak i trójniak (niesycone). Czwórniak początkowe BLG 25, aktualnie 0. Trójniak początkowe BLG 34, aktualnie 11,5.
Jako, że jest to moja pierwsza próba z miodem, bardzo proszę o odpowiedzi na nurtujące mnie pytania:
1. Czy taki spadek BLG jest ok i mam zostawić miód samemu sobie?
2. Miód trzymałem w temperaturze ok. 18°, zmniejszyć teraz temperaturę do 10°?
3. Jaki smak powinien mieć trójniak przy pierwszym zlewaniu? Czwórniak nie miał zbytnio smaku, na pewno czuć w smaku alkohol. Trójniak natomiast ma winny posmak i zapach, nie jestem pewien, czy coś się nie zepsuło, czy może taki ma mieć aktualnie smak?

PS
Aktualnie bąbelki w rurce:
Czwórniak: raz na ok. 4 min.
Trójniak: raz na ok. 6 min.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 wrz 2021, 16:28 przez Woofcio, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

jakis1234
800
Posty: 825
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: jakis1234 » środa, 22 wrz 2021, 11:36

Czwórniak początkowe BLG 25, aktualnie 0. Trójniak początkowe BLG 34, aktualnie 11,5.

Coś mi się nie chce wierzyć, że miód zszedł do zera, a gdzie cukry niefermentowalne?
Chyba, że podałeś wynik już po odjęciu poprawki.
U mnie czwórniak zszedł z 28 do 5 Blg, a trójniak z 33 do 14.
A co do pytań:
1. Tak (chociaż sprawdź jeszcze raz, czy pomiary są dobre).
2. Możesz zmniejszyć, jeżeli masz taką możliwość, generalnie temperatura dojrzewania miodu powinna być między 10 a 15 stopni.
U mnie jest około 18 i nie mam na to wpływu i miód jest bardzo dobry. Ważniejszy jest czas. Niech sobie spokojnie dojrzewa, czwórniak minimum rok, trójniak kilka lat ;)
3. Smak przy pierwszym zlewaniu nie jest specjalnie dobry, to są napoje wymagające długiego czasu dojrzewania. Jeżeli się powoli klaruje i nie ma smaku octu czy tego typu "złych" smaków, to wszystko w porządku. Zlewaj co jakiś czas znad osadu i czekaj...
Ostatnio zmieniony środa, 22 wrz 2021, 16:17 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.


Autor tematu
Woofcio
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 12:46
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: Woofcio » środa, 22 wrz 2021, 16:04

Zmierzyłem ponownie BLG, rzeczywiście nie ma zera, jest 1. Musiałem wlać za mało miodu do miarki i nie zwrócić uwagi, że cukromierz dotyka dna.
Tutaj prawidlowe-blg-t15438.html przeczytałem, że "Bailing pozorny" (rozumiem, że najniższy drogą fermentacji?) dla czwórniaka to -5, stąd nie zdziwiło mnie 0.

No nic, teraz na spokojnie poczekam kilka miesięcy i zobaczę co się będzie działo i jak mocno się osad zbiera. Dziękuję za pomoc :)
Ostatnio zmieniony środa, 22 wrz 2021, 16:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Miody Pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość