Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2236
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: Góral bagienny » środa, 20 kwie 2022, 15:29

Taa 7 lat pracuje :hahaha:
Zmiana temperatury wystarczy by wodę z rurki wypychało lub wciągało.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Awatar użytkownika

jakis1234
1500
Posty: 1521
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: jakis1234 » środa, 20 kwie 2022, 15:46

@boxer1981228, dokładnie tak jak napisał Góral, to zmiana objętości na skutek zmiany temperatury.
Daj damę do chłodniejszego i będzie zasysało wodę.
Mam miody z 2019, przelane już do butelek, nic nie pracuje.
Pozdrawiam z opolskiego.


boxer1981228
750
Posty: 796
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: boxer1981228 » środa, 20 kwie 2022, 21:18

Góral bagienny pisze:Taa 7 lat pracuje :hahaha:
Zmiana temperatury wystarczy by wodę z rurki wypychało lub wciągało.


A czy ja napisałem że pracuje czy to że puszcza bąbla. Nie rób ze mnie debila ok. Dobrze wiem na czym sprawa polega.

Pozdro
Box

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2236
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: Góral bagienny » środa, 20 kwie 2022, 21:26

:scratch: :scratch: :scratch: A czy ja napisałem że jesteś debilem :angry:
Widzisz jedni piszą że pracuje drudzy że bąbluje.
Ty się chwalisz że stoi od 7 lat i dalej puszczają bąbla co jakiś czas :scratch:
Ja zrozumiałem to tak że Ci dalej pracuje i chyba nie tylko ja ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


majster1
150
Posty: 180
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: majster1 » środa, 27 kwie 2022, 13:26

Nie ma sie o co kłocić. Jak za darmo to goscie zawsze powiedzą, że dobre :D
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl


Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 12
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 12:46
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: Woofcio » wtorek, 14 cze 2022, 09:54

Hej,
Z powodu problemów zdrowotnych dopiero teraz wracam do tematu miodu pitnego. Sprawdziłem PH, jest zdecydowanie za niskie, tj. 3,0 w czwórniaku oraz 3,1 w trójniaku (oczywiście chodzi mi o ciąg dalszy z moich poprzednich postów).
Mam kupiony węglan wapnia, rozumiem, że powinienem spróbować dodać, żeby podwyższyć PH? (w internecie widzę 1,5g na 1l miodu, jednak nie wiem, o ile PH to może podnieść).

Ponadto, co później? Powinienem w jakiś sposób spróbować zrestartować miód? Dodać nowe drożdże i w praktyczne zabawa od nowa?

Awatar użytkownika

jakis1234
1500
Posty: 1521
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: jakis1234 » wtorek, 14 cze 2022, 12:31

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Przejrzałem jeszcze raz Twoje poprzednie informacje i wynika z nich, że miody zeszły ładnie z cukru
Tym razem sprawdziłem BLG w temp. pokojowej:
Czwórniak: 1, może niecałe 1
Trójniak: 11,5.

to o co chodzi?
Po co teraz chcesz korygować pH? To się robi na początku, przed dodaniem drożdży.
Teraz możesz ewentualnie tylko dodać trochę kwasku cytrynowego dla smaku, jeżeli uznasz, że taki będzie smaczniejszy.
A już zupełnie nie rozumiem po co chcesz dodawać drożdże i restartować.
Pomijając kwestę tego, że to się nie uda, to jaki to ma mieć cel? Drożdże już swoje zrobiły.
Teraz tylko czas i zlewanie znad osadu.
Pozdrawiam z opolskiego.


Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 12
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 12:46
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: Woofcio » czwartek, 16 cze 2022, 10:32

Mhm, rozumiem - z tego co czytałem, BLG powinno spaść niżej - jeśli jednak takie jest ok, to czekam cierpliwie, nic nie robię i czekam aż porządnie dojrzeje. Dzięki


Wróć do „Miody Pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości