Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 13:46
Podziękował: 1 raz

Post autor: Woofcio »

Witam,
Niedawno pytałem tutaj na forum o zlewanie. Wczoraj zlewałem miód pitny, 6 tygodniowy.
Przygotowałem czwórniak i trójniak (niesycone). Czwórniak początkowe BLG 25, aktualnie 0. Trójniak początkowe BLG 34, aktualnie 11,5.
Jako, że jest to moja pierwsza próba z miodem, bardzo proszę o odpowiedzi na nurtujące mnie pytania:
1. Czy taki spadek BLG jest ok i mam zostawić miód samemu sobie?
2. Miód trzymałem w temperaturze ok. 18°, zmniejszyć teraz temperaturę do 10°?
3. Jaki smak powinien mieć trójniak przy pierwszym zlewaniu? Czwórniak nie miał zbytnio smaku, na pewno czuć w smaku alkohol. Trójniak natomiast ma winny posmak i zapach, nie jestem pewien, czy coś się nie zepsuło, czy może taki ma mieć aktualnie smak?

PS
Aktualnie bąbelki w rurce:
Czwórniak: raz na ok. 4 min.
Trójniak: raz na ok. 6 min.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 wrz 2021, 17:28 przez Woofcio, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: jakis1234 »

Czwórniak początkowe BLG 25, aktualnie 0. Trójniak początkowe BLG 34, aktualnie 11,5.
Coś mi się nie chce wierzyć, że miód zszedł do zera, a gdzie cukry niefermentowalne?
Chyba, że podałeś wynik już po odjęciu poprawki.
U mnie czwórniak zszedł z 28 do 5 Blg, a trójniak z 33 do 14.
A co do pytań:
1. Tak (chociaż sprawdź jeszcze raz, czy pomiary są dobre).
2. Możesz zmniejszyć, jeżeli masz taką możliwość, generalnie temperatura dojrzewania miodu powinna być między 10 a 15 stopni.
U mnie jest około 18 i nie mam na to wpływu i miód jest bardzo dobry. Ważniejszy jest czas. Niech sobie spokojnie dojrzewa, czwórniak minimum rok, trójniak kilka lat ;)
3. Smak przy pierwszym zlewaniu nie jest specjalnie dobry, to są napoje wymagające długiego czasu dojrzewania. Jeżeli się powoli klaruje i nie ma smaku octu czy tego typu "złych" smaków, to wszystko w porządku. Zlewaj co jakiś czas znad osadu i czekaj...
Ostatnio zmieniony środa, 22 wrz 2021, 17:17 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 13:46
Podziękował: 1 raz
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: Woofcio »

Zmierzyłem ponownie BLG, rzeczywiście nie ma zera, jest 1. Musiałem wlać za mało miodu do miarki i nie zwrócić uwagi, że cukromierz dotyka dna.
Tutaj prawidlowe-blg-t15438.html przeczytałem, że "Bailing pozorny" (rozumiem, że najniższy drogą fermentacji?) dla czwórniaka to -5, stąd nie zdziwiło mnie 0.

No nic, teraz na spokojnie poczekam kilka miesięcy i zobaczę co się będzie działo i jak mocno się osad zbiera. Dziękuję za pomoc :)
Ostatnio zmieniony środa, 22 wrz 2021, 17:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 13:46
Podziękował: 1 raz
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: Woofcio »

Witam,
Minęło 2,5 miesiąca zlewania, tak więc zlałem miód znad osadu ponownie.
Podczas ostatniego zlewania miód miał ok. 18°C, teraz 11,5°C.

Czwórniak - BLG wyszło 0
Trójniak - BLG wyszło 13 - tutaj moje pytanie, jako, że ostatnio BLG było 11,5 - czy to, że teraz jest więcej może być przez temperaturę? Czy większa szansa, że ostatnio się pomyliłem i wtedy było 16? (Chociaż wydaje mi się, że patrzyłem wtedy dokładnie)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: lesgo58 »

Woofcio pisze:Czy większa szansa, że ostatnio się pomyliłem i wtedy było 16? (Chociaż wydaje mi się, że patrzyłem wtedy dokładnie)
Przeczytaj jeszcze raz post kolegi @jakis1234. Bo prawdopodobnie wcześniej tego nie zrobiłeś? A jeśli jednak przeczytałeś to olałeś zalecenia z punktu 1.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 13:46
Podziękował: 1 raz
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: Woofcio »

Zrobiłem i nawet o tym napisałem - zmierzyłem wtedy ponownie tylko czwórniaka, ponieważ tylko z nim był problem. Pomiar trójniaka wydawał się realny i na 95% taki był, stąd moje pytanie, czy może to być teraz kwestia niższej temperatury?
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: freek »

Próbki do pomiaru mam rozumieć, że ogrzewasz do 20 st C? No chyba, że przeliczasz wynik na jakimś kalkulatorze?
Jeżeli tak, (a domyślam się że nie) to temperatura dojrzewania nie ma znaczenia.
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 gru 2021, 14:14 przez freek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: jakis1234 »

@Woofcio, cukromierze są skalowane w temperaturze 20 stopni i taką powinna mieć mierzona ciecz.
Jeżeli ma inną, to są tabele przeliczeniowe. I pamiętaj o poprawce na niecukry.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 13:46
Podziękował: 1 raz
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: Woofcio »

Mierzyłem w niższej temperaturze, w takim razie będę musiał podgrzać. Mógłbym prosić o link / książkę, w której mógłbym poczytać od A do Z o mierzeniu Ballinga? W internecie nie umiem jakoś znaleźć o tym informacji.

@Freek, co masz na myśli, że temperatura dojrzewania nie ma znaczenia?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: jakis1234 »

Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: freek »

Chodziło mi o to, że temperatura w której dojrzewa trunek nie ma znaczenia przy standardowym pomiarze balinga (probówka-spławik), bo czy jest to piwnica, czy temp zbliżona bardziej do pokojowej to i tak musisz podgrzać/schłodzić do tych 20st C.
Sprawa ma się inaczej jak używasz kalkulatora i przeliczasz baling w zależności od temperatury.

Ps. Oczywiście na dojrzewanie jako takie trunku temp ma wpływ, na pewno lepiej leżakować w chłodnym niż przegrzewać. Aczkolwiek różni koledzy leżakują w temp pokojowej i nie wnosi to nic złego.
Nie wiemy w jakiej temp mierzyłeś nastaw na początku więc obecne obliczenia co do procentowości są raczej tylko przybliżone.
Ale juz wiesz o co kaman także następne nastawy pomierzysz jak trzeba.
Pozdro

Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 13:46
Podziękował: 1 raz
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: Woofcio »

Rozumiem, dziękuję wszystkim za pomoc :)

Jeszcze pytanko, rozumiem, że miód ma sobie leżeć i np. taki trójniak z powiedzmy 12 przez cały czas będzie dalej tracił cukier do ok. 6 (taki standard końcowy znalazłem)?
Chyba, że przez kilka miesięcy nie straci nic to wtedy jest coś nie tak? (Kupię sobie paski na mierzenie PH jeszcze)

Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 13:46
Podziękował: 1 raz
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: Woofcio »

Witam,
Minęły 4 miesiące, kilka dni temu zlewałem miód znad osadu.
Tym razem sprawdziłem BLG w temp. pokojowej:
Czwórniak: 1, może niecałe 1
Trójniak: 11,5.
Tak więc wyszły takie wartości, jakie były po 6 tygodniach fermentacji podczas pierwszego zlewania we wrześniu (przy drugim zlewaniu mierzyłem przy niższej temperaturze + nie zwróciłem uwagi, czy cukromierz nie dotyka ścianek).

To rozumiem znaczy, że miodek nie pracuje? :(
Sprawdziłem też kwasowość, niestety paski, które kupiłem mają zbyt szeroką skalę (pH 0-12) i nie jestem w stanie idealnie określić, jakie pH wyszło, wydaje mi się jednak, że między 3 a 4 (jak Wy mierzycie kwasowość?).

Proszę o poradę, co powinienem teraz zrobić.

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: HeniekStarr »

Powinieneś przeczytać posty kolegów inblue, Wald i Manowar w dziale miody. I zastosować ich jedno, jedyne zalecenie w miodosytnictwie.

Uzbroić się w cierpliwość.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: jakis1234 »

Tak jak Heniek napisał, czekaj.
Czwórniak minimum rok, trójniak dwa-trzy lata. i to jest minimum, im dłużej, tym lepiej.
Kwasowość najłatwiej się mierzy za pomocą pH-metru.
Zobacz tutaj
Ostatnio zmieniony środa, 20 kwie 2022, 13:29 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 13:46
Podziękował: 1 raz
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: Woofcio »

Cierpliwość mam, z niewiedzy pytam tylko, czy to jest ok, że od momentu zakończenia fermentacji cichej BLG w ogóle nie spadło - bo może ma takie zostać już do końca?

Wczoraj też różne tematy/działy jeszcze raz czytałem, nie wiem czy dobrze, ale pożywkę dodawałem tylko przed fermentacją, potem już nic?
Używałem drożdże Zamojscy JOHANNISBERG M35 oraz dołączoną do nich pożywkę

Dzięki jakis1234, chętnie zobaczę.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: jakis1234 »

Woofcio pisze:Cierpliwość mam, z niewiedzy pytam tylko, czy to jest ok, że od momentu zakończenia fermentacji cichej BLG w ogóle nie spadło - bo może ma takie zostać już do końca?
Może nie spadać jeżeli drożdże już zakończyły pracę.
Teraz zlewaj co jakiś czas znad osadu, uważaj, bo jest bardzo delikatny i łatwo go poderwać z dna.
Zostaw w chłodnym i ciemnym miejscu i niech się układa.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: rozrywek »

Cicha fermentacja, jak sama nazwa wskazuje jest cicha.

Miody, rządzą się kompletnie innymi prawami.
Wcale nie jest powiedziane że tam się nic nie dzieje.

Dzieje się i to sporo. Tylko tego gołym okiem nie widać.
Cierpliwości.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: majster1 »

Moj miód nie dotrwał nawet 4 miesiąca i już mi goście wypili, powiedzieli, że dobry :D
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: boxer1981228 »

majster1 pisze:Moj miód nie dotrwał nawet 4 miesiąca i już mi goście wypili, powiedzieli, że dobry :D
Goście zawsze mówią że dobre jak tylko coś ma alkohol. U mnie wiedzą że łapy bym poodcinał jak by tknęli czegoś bez pytania. Takim o to sposobem miody sobie stoją od 2015 roku :) A co jest dobre to co jakiś czasz dalej puszczają bąbla przez rurkę ;)

Box
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: Góral bagienny »

Taa 7 lat pracuje :hahaha:
Zmiana temperatury wystarczy by wodę z rurki wypychało lub wciągało.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: jakis1234 »

@boxer1981228, dokładnie tak jak napisał Góral, to zmiana objętości na skutek zmiany temperatury.
Daj damę do chłodniejszego i będzie zasysało wodę.
Mam miody z 2019, przelane już do butelek, nic nie pracuje.
Pozdrawiam z opolskiego.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: boxer1981228 »

Góral bagienny pisze:Taa 7 lat pracuje :hahaha:
Zmiana temperatury wystarczy by wodę z rurki wypychało lub wciągało.
A czy ja napisałem że pracuje czy to że puszcza bąbla. Nie rób ze mnie debila ok. Dobrze wiem na czym sprawa polega.

Pozdro
Box
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: Góral bagienny »

:scratch: :scratch: :scratch: A czy ja napisałem że jesteś debilem :angry:
Widzisz jedni piszą że pracuje drudzy że bąbluje.
Ty się chwalisz że stoi od 7 lat i dalej puszczają bąbla co jakiś czas :scratch:
Ja zrozumiałem to tak że Ci dalej pracuje i chyba nie tylko ja ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: majster1 »

Nie ma sie o co kłocić. Jak za darmo to goscie zawsze powiedzą, że dobre :D
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 13:46
Podziękował: 1 raz
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: Woofcio »

Hej,
Z powodu problemów zdrowotnych dopiero teraz wracam do tematu miodu pitnego. Sprawdziłem PH, jest zdecydowanie za niskie, tj. 3,0 w czwórniaku oraz 3,1 w trójniaku (oczywiście chodzi mi o ciąg dalszy z moich poprzednich postów).
Mam kupiony węglan wapnia, rozumiem, że powinienem spróbować dodać, żeby podwyższyć PH? (w internecie widzę 1,5g na 1l miodu, jednak nie wiem, o ile PH to może podnieść).

Ponadto, co później? Powinienem w jakiś sposób spróbować zrestartować miód? Dodać nowe drożdże i w praktyczne zabawa od nowa?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: jakis1234 »

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Przejrzałem jeszcze raz Twoje poprzednie informacje i wynika z nich, że miody zeszły ładnie z cukru
Tym razem sprawdziłem BLG w temp. pokojowej:
Czwórniak: 1, może niecałe 1
Trójniak: 11,5.
to o co chodzi?
Po co teraz chcesz korygować pH? To się robi na początku, przed dodaniem drożdży.
Teraz możesz ewentualnie tylko dodać trochę kwasku cytrynowego dla smaku, jeżeli uznasz, że taki będzie smaczniejszy.
A już zupełnie nie rozumiem po co chcesz dodawać drożdże i restartować.
Pomijając kwestę tego, że to się nie uda, to jaki to ma mieć cel? Drożdże już swoje zrobiły.
Teraz tylko czas i zlewanie znad osadu.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Woofcio
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 13:46
Podziękował: 1 raz
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Post autor: Woofcio »

Mhm, rozumiem - z tego co czytałem, BLG powinno spaść niżej - jeśli jednak takie jest ok, to czekam cierpliwie, nic nie robię i czekam aż porządnie dojrzeje. Dzięki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”