Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Autor tematu
Woofcio
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 12:46
Załączniki
Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: Woofcio » poniedziałek, 20 wrz 2021, 05:36

Witam,
Niedawno pytałem tutaj na forum o zlewanie. Wczoraj zlewałem miód pitny, 6 tygodniowy.
Przygotowałem czwórniak i trójniak (niesycone). Czwórniak początkowe BLG 25, aktualnie 0. Trójniak początkowe BLG 34, aktualnie 11,5.
Jako, że jest to moja pierwsza próba z miodem, bardzo proszę o odpowiedzi na nurtujące mnie pytania:
1. Czy taki spadek BLG jest ok i mam zostawić miód samemu sobie?
2. Miód trzymałem w temperaturze ok. 18°, zmniejszyć teraz temperaturę do 10°?
3. Jaki smak powinien mieć trójniak przy pierwszym zlewaniu? Czwórniak nie miał zbytnio smaku, na pewno czuć w smaku alkohol. Trójniak natomiast ma winny posmak i zapach, nie jestem pewien, czy coś się nie zepsuło, czy może taki ma mieć aktualnie smak?

PS
Aktualnie bąbelki w rurce:
Czwórniak: raz na ok. 4 min.
Trójniak: raz na ok. 6 min.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 wrz 2021, 16:28 przez Woofcio, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Awatar użytkownika

jakis1234
1000
Posty: 1030
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: jakis1234 » środa, 22 wrz 2021, 11:36

Czwórniak początkowe BLG 25, aktualnie 0. Trójniak początkowe BLG 34, aktualnie 11,5.

Coś mi się nie chce wierzyć, że miód zszedł do zera, a gdzie cukry niefermentowalne?
Chyba, że podałeś wynik już po odjęciu poprawki.
U mnie czwórniak zszedł z 28 do 5 Blg, a trójniak z 33 do 14.
A co do pytań:
1. Tak (chociaż sprawdź jeszcze raz, czy pomiary są dobre).
2. Możesz zmniejszyć, jeżeli masz taką możliwość, generalnie temperatura dojrzewania miodu powinna być między 10 a 15 stopni.
U mnie jest około 18 i nie mam na to wpływu i miód jest bardzo dobry. Ważniejszy jest czas. Niech sobie spokojnie dojrzewa, czwórniak minimum rok, trójniak kilka lat ;)
3. Smak przy pierwszym zlewaniu nie jest specjalnie dobry, to są napoje wymagające długiego czasu dojrzewania. Jeżeli się powoli klaruje i nie ma smaku octu czy tego typu "złych" smaków, to wszystko w porządku. Zlewaj co jakiś czas znad osadu i czekaj...
Ostatnio zmieniony środa, 22 wrz 2021, 16:17 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.


Autor tematu
Woofcio
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 12:46
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: Woofcio » środa, 22 wrz 2021, 16:04

Zmierzyłem ponownie BLG, rzeczywiście nie ma zera, jest 1. Musiałem wlać za mało miodu do miarki i nie zwrócić uwagi, że cukromierz dotyka dna.
Tutaj prawidlowe-blg-t15438.html przeczytałem, że "Bailing pozorny" (rozumiem, że najniższy drogą fermentacji?) dla czwórniaka to -5, stąd nie zdziwiło mnie 0.

No nic, teraz na spokojnie poczekam kilka miesięcy i zobaczę co się będzie działo i jak mocno się osad zbiera. Dziękuję za pomoc :)
Ostatnio zmieniony środa, 22 wrz 2021, 16:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
Woofcio
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 12:46
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: Woofcio » sobota, 4 gru 2021, 15:21

Witam,
Minęło 2,5 miesiąca zlewania, tak więc zlałem miód znad osadu ponownie.
Podczas ostatniego zlewania miód miał ok. 18°C, teraz 11,5°C.

Czwórniak - BLG wyszło 0
Trójniak - BLG wyszło 13 - tutaj moje pytanie, jako, że ostatnio BLG było 11,5 - czy to, że teraz jest więcej może być przez temperaturę? Czy większa szansa, że ostatnio się pomyliłem i wtedy było 16? (Chociaż wydaje mi się, że patrzyłem wtedy dokładnie)

Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5083
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: lesgo58 » niedziela, 5 gru 2021, 08:17

Woofcio pisze:Czy większa szansa, że ostatnio się pomyliłem i wtedy było 16? (Chociaż wydaje mi się, że patrzyłem wtedy dokładnie)

Przeczytaj jeszcze raz post kolegi @jakis1234. Bo prawdopodobnie wcześniej tego nie zrobiłeś? A jeśli jednak przeczytałeś to olałeś zalecenia z punktu 1.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego


Autor tematu
Woofcio
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 12:46
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: Woofcio » niedziela, 5 gru 2021, 12:54

Zrobiłem i nawet o tym napisałem - zmierzyłem wtedy ponownie tylko czwórniaka, ponieważ tylko z nim był problem. Pomiar trójniaka wydawał się realny i na 95% taki był, stąd moje pytanie, czy może to być teraz kwestia niższej temperatury?

Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 179
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: freek » niedziela, 5 gru 2021, 14:12

Próbki do pomiaru mam rozumieć, że ogrzewasz do 20 st C? No chyba, że przeliczasz wynik na jakimś kalkulatorze?
Jeżeli tak, (a domyślam się że nie) to temperatura dojrzewania nie ma znaczenia.
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 gru 2021, 14:14 przez freek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

jakis1234
1000
Posty: 1030
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: jakis1234 » niedziela, 5 gru 2021, 14:57

@Woofcio, cukromierze są skalowane w temperaturze 20 stopni i taką powinna mieć mierzona ciecz.
Jeżeli ma inną, to są tabele przeliczeniowe. I pamiętaj o poprawce na niecukry.
Pozdrawiam z opolskiego.


Autor tematu
Woofcio
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 12:46
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: Woofcio » niedziela, 5 gru 2021, 15:58

Mierzyłem w niższej temperaturze, w takim razie będę musiał podgrzać. Mógłbym prosić o link / książkę, w której mógłbym poczytać od A do Z o mierzeniu Ballinga? W internecie nie umiem jakoś znaleźć o tym informacji.

@Freek, co masz na myśli, że temperatura dojrzewania nie ma znaczenia?

Awatar użytkownika

jakis1234
1000
Posty: 1030
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: jakis1234 » niedziela, 5 gru 2021, 16:29

Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 179
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: freek » niedziela, 5 gru 2021, 20:53

Chodziło mi o to, że temperatura w której dojrzewa trunek nie ma znaczenia przy standardowym pomiarze balinga (probówka-spławik), bo czy jest to piwnica, czy temp zbliżona bardziej do pokojowej to i tak musisz podgrzać/schłodzić do tych 20st C.
Sprawa ma się inaczej jak używasz kalkulatora i przeliczasz baling w zależności od temperatury.

Ps. Oczywiście na dojrzewanie jako takie trunku temp ma wpływ, na pewno lepiej leżakować w chłodnym niż przegrzewać. Aczkolwiek różni koledzy leżakują w temp pokojowej i nie wnosi to nic złego.
Nie wiemy w jakiej temp mierzyłeś nastaw na początku więc obecne obliczenia co do procentowości są raczej tylko przybliżone.
Ale juz wiesz o co kaman także następne nastawy pomierzysz jak trzeba.
Pozdro


Autor tematu
Woofcio
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 15 wrz 2021, 12:46
Załączniki
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu

Postautor: Woofcio » poniedziałek, 6 gru 2021, 10:01

Rozumiem, dziękuję wszystkim za pomoc :)

Jeszcze pytanko, rozumiem, że miód ma sobie leżeć i np. taki trójniak z powiedzmy 12 przez cały czas będzie dalej tracił cukier do ok. 6 (taki standard końcowy znalazłem)?
Chyba, że przez kilka miesięcy nie straci nic to wtedy jest coś nie tak? (Kupię sobie paski na mierzenie PH jeszcze)


Wróć do „Miody Pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości