Nastaw na miodzie.

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: cybkryst »

Witam wszystkich. Jedzie do mnie 8 kg miodu zmieszanego ze szkłem. Do konsumpcji sie nie nadaje ale, drożdzom szkło nie będzie przeszkadzać, potem destylacja.
Teraz pytanie jak to zrobić. Wymieczać z wodą do poziomu 23 blg i turbo czy jakieś subtelniejsze drożdze?
Potem puścić to na prostym czy na kolumnie.
Jaki może być efekt destylatu z miodu? Coś wybornego czy nic specjalnego i od razu na spirytus?
Ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestji?
promocja

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: eldier »

Miałem okazje próbować brandy miodowego i po roku było bardzo dobre.
Zrób 22-24 blg, bez przesadnej dokładności, jakieś typowo miodowe drożdże, mogą być np tokaye (wymagają MD - najlepiej jakby była silna) bo podbijają aromaty miodowe, ale g995 czy miodowe od zamoyskich o trudnej nazwie tez będą git.
Koniecznie dodaj pożywkę i napowietrz dobrze nastaw.
Przerób na jakimś prostym aparacie i chyba tyle ;)

Jakbyś miał jakieś wątpliwości to wal, lepiej zapytać niż spieprzyć i żałować surowca, czasu i roboty.

Autor tematu
cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: cybkryst »

Dzieki za szybką odpowiedz. Prawdę mówiąc mam tylko g995 i miałem zamiar je użyć.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać co i jak.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lip 2019, 23:56 przez cybkryst, łącznie zmieniany 1 raz.

czytam
750
Posty: 766
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: czytam »

Poczekałbym trochę z tym nastawem. Chyba, że masz możliwość fermentacji w niższej temperaturze, tak około 15 stopni.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: arTii »

Podłączę się do tematu bo mam możliwość dostania miodu który podfermentował. Nadaje się to do czegoś w naszych celach?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2421
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 215 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: Kamal »

Gr000by robił brandy miodowe, więc się nadaje. :)
K.
Obrazek

Autor tematu
cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: cybkryst »

Zrobiłem nastaw.
Wystartowałem z 23 blg do tego g995 i pożywka, stoi to w 19 stopniach. Na początku dosyć szybko blg zjechało do poziomu 15, potem zwolniło, ale cały czas systematycznie, po mału spada.
Po 3 tygodniach jest 7 blg i ciągle widać pracę drożdzy, a zapach wspaniały. Nie spieszy mi się, wiec jeszcze poczekam.

Autor tematu
cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: cybkryst »

W końcu blg zeszło na -4, wyklarowało się i poszło przez głowicę od abratka. Rezultat wspaniały po pierwszym pędzeniu, zapach pachnącego ogrodu, w smaku posmak miodowy, bardzo łagodny, nie bedę puszczał drugi raz bo teraz jest moim zdaniem idealnie, choć bardzo świeży i młody.
Resztę zrobi czas.
Jak macie możliwość to polecam, bo naprawdę warto.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2421
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 215 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: Kamal »

U mnie nastaw na miodzie z biedronki, ten 2,7kg co był, już chyba 6 miesięcy pracuje :), i jeszcze nie chce skończyć. :hammer: I to na drożdżach black bull.
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 wrz 2019, 18:30 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3079
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: Góral bagienny »

Bayanusy to żarłoki :D i dlatego tak szybko mu przerobiły :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wawaldek11
3000
Posty: 3007
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: wawaldek11 »

To raczej "zasługa" miodu z Biedronki :)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 304
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: Kasko »

Witam. Uważam że coś w tym miodzie było co poniekąd uśmierciło ci drożdże a nawet całkiem i możliwe że fermentacja trwa na dzikusach. Sprawdzałeś poziom cukru?

MoneyveoRNB
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 1 gru 2020, 20:32
-

Post autor: MoneyveoRNB »

Dzięki "pako", wczoraj zrobiłem na Alcotec VODKA STAR. Kupiłem 25kg glukozy, podzieliłem na dwie równiutkie części.
Do 1-szej /12,5kg/, dodałem 1kg cukru 1g kwasku /wygotowany/ dwie paczuszki drożdży 42l wody.
Glukozę rozrobiłem, korzystając z porady, w temp 60C /naprawdę nieźle obniża temperaturę/. blg wyszło około 20-21
Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: magius »

Cześć,
Odświeżę nieco temat. Tak się składa, że kumpel co prowadzi dość dużą pasiekę to odkłada dla mnie resztki miodów i ma już tego 15kg a będzie jeszcze więcej.
Powiedzcie mi proszę, jak podejść do tematu? Jeżeli chodzi o moje doświadczenie, to tylko na cukrze robiłem nastawy i puszczałem to na aabratku z olm i buforem.
Chodzi mi najbardziej:
- na jakich drożdżach nastawiać temat, turbo winiarskie? Z informacji wiem, że blg startowe: 22-24,
- sprzęt to klasyczny aabratek z buforem i olm na kegu 30l. Rozumiem, że spirytusu z tego się nie opłaca robić, tylko normalna destylacja prosta?
Dajcie znać co sądzicie o temacie. Na wiosnę będę miał pełno roboty z tym :D
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: kiwitom23 »

Kolego szkoda tego na spirytus, wytniesz wszystkie smaki. Ja bym prostą destylację zrobił. A co do drożdży to najlepsze będą te do miodów pitnych np. Mead M05 Mangrove Jack's Craft Series. Pozdrawiam i zazdroszczę kumpla, też bym chciał mieć takiego. ;)
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 236
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: łoles »

Ja także zazdraszczam kolegi :ok:
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: magius »

OK, czyli puszczam to normalnie w trybie pot still. Bufora nie podepnę (mam wszystko na tri clampie, mogę dowolnie konfigurować sprzęt). Sprężynki z kolumny też wyciągać i puścić na pustej rurze?
Awatar użytkownika

freek
200
Posty: 206
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: freek »

Tak, sp ko wyciągnij, zostaw ewentualnie miedziane, rozgrzej i potem zaworek otwarty na maksa i odbiór steruj grzaniem, im wolniej tym lepiej, tym bardziej gdybyś chciał to na 1 raz tylko robić.
Ew. Druga opcja to odebranie przodu za pomocą głowicy, no a potem przejście w tryb ps.
Pozdro
Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: magius »

Dzięki za dane. Jeszcze muszę ogarnąć temat tych drożdży. Jakie blg ustawiacie na początek? Na teraz już 25kg tego jest...
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: kiwitom23 »

25kg miodu????? Ja pierdzielę!!! Osobiście to bym część przelał przez gęste sito winiarskie i nastawił też miodki pitne, to niebo w gębie.
BLG ustaw tak w okolicach 35.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: jakis1234 »

gęstość czwórniaka mieści się w granicach 25 - 28
gęstość trójniaka mieści się w granicach 34 - 36
gęstość dwójniaka mieści się w granicach 48 - 50
gęstość półtoraka mieści się w granicach 59 -61
BLG końcowe:
Dla czwórniaka będzie to jedynie poprawka na alkohol czyli - 5 Blg (minus 5 Blg)
dla trójniaka: 6 Blg
dla dwójniaka: 32 Blg
dla półtoraka: 54 Blg
Nie pamiętam z jakiej to było strony, ale poczytaj:
https://almanach.historyczny.org/wiki/Miód_pitny
i http://www.pszczoly.pl/miody%20pitne/mpitne_wyrob.php
a także https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pa ... tnych-cz-2
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: magius »

Serio. Kumpel rozlewa miód i mi zostawia resztki z wiader, traktuje to jako odpad. To jest mieszanka różnych gatunków miodu. Serio na razie nie mam pojęcia jak to przerobic. Wyznaczam sobie datę na maj/czerwiec że się za to zabiorę (do tego czasu pewnie więcej uzbiera). Blg aż 35? Ja wychowany na cukrze, startowałem z Blg 22. Muszę się doedukować, a czasu żeby siedzieć na forum coraz mniej :)
Ostatnio zmieniony piątek, 2 kwie 2021, 21:05 przez magius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: jakis1234 »

Blg aż 35? Ja wychowany na cukrze, startowałem z Blg 22.
I dlatego specjalne drożdże do miodów oraz sprawdzenie i korekta pH i kwasowości.
Ostatnio zmieniony piątek, 2 kwie 2021, 22:44 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: kiwitom23 »

@jakis1234 bardzo ładnie Ci wypisał BLG dla różnych miodów, ja pisząc te 35BLG myślałem właśnie o trójniaku, bo taki w zeszłym roku nastawiałem. Właśnie o tym zapomniałem, co @jakis1234 pisze powyżej, w miodzie nie ma na dobrą sprawę kwasowości, więc zawsze trzeba dodać kwasku cytrynowego, żeby pH było optymalne, no i dedykowane drożdże do miodów pitnych, bo inne nie dadzą rady z takimi gęstościami. Jest trochę zabawy i nie jest to takie proste jak z winem, ale efekt końcowy jest wart wszystkich starań.
Jak nie podołasz z przeróbką całości, to daj znać, chętnie odkupię od Ciebie resztę :-)
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

wawaldek11
3000
Posty: 3007
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: wawaldek11 »

Ciężkie miody można spróbować nastawiać "na lenia" czyli nie rozpuszczać całego miodu. Drożdże na starcie mają lżej, a w czasie pracy powinny dobrać się do dolnych pokładów słodkości.
Metodę sprawdziłem na cukrze - po wsypaniu cukru do beki było 12*Blg, nastaw pracował spokojnie i długo, ale zszedł poniżej zera, a uzyskany destylat był łagodny.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: magius »

Rzeczywiście to nie jest takie proste jak z cukrem. No nic, będę działal. Polecacie jakieś konkretne sprawdzone drożdże może?
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 236
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: łoles »

Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: kiwitom23 »

Te https://allegro.pl/oferta/drozdze-do-mi ... 7169373424 są u mnie sprawdzone i zawsze ich używam.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: magius »

Dziękuję Panowie za linki na pewno skorzystam. Jeszcze jedno - jak nastawię to normalnie zbiornik fermentacyjny przykryty i rurka fermentacyjna, czy tak jak na cukrze wszystko otwarte?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: jakis1234 »

Zamknięte, rurka fermentacyjna. Tutaj fermentacja zachodzi powoli i trzeba mieć wszystko zabezpieczone przed dostępem powietrza i bakterii.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 269 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: .Gacek »

I muszek owocówek :mrgreen:
Pozdrawiam Gacek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”