Znaleziono 56 wyników

autor: cybkryst
niedziela, 12 sty 2020, 23:12
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Gdzie wylać dunder
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 3391

Re: Gdzie wylać dunder

No wlaśnie ja pomyślałem o swoich borówkach. Bedę poił od wiosny i zobaczymy jak się odwdzięczą, Bo do tej pory z owocem było marnie.
autor: cybkryst
niedziela, 12 sty 2020, 10:45
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Gdzie wylać dunder
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 3391

Re: Gdzie wylać dunder

Ja się tak zastanawiam, czy dunder zakwasi glebę rozlewając go pod krzewami?
autor: cybkryst
sobota, 19 paź 2019, 07:52
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Odpowiedzi: 209
Odsłony: 25550

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Moje też dotarły i od razu zabrały się do roboty.
Dzieki.
autor: cybkryst
środa, 25 wrz 2019, 21:05
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Odpowiedzi: 209
Odsłony: 25550

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

Tylko zwiększam zamówienie.

1. Mafiej - 5 kg
2. Chilka69- 5 kg
3. arTii - 5kg
4. zielonka - 2 kg
5. Doody - 2 kg
6. Airacobrator 1kg
7. Wer1 - 1kg
8. rrvv - 2kg
9. sargas - 2kg
10. cybkryst - 5 kg
11. aakk - 1 kg
autor: cybkryst
wtorek, 24 wrz 2019, 20:58
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Odpowiedzi: 209
Odsłony: 25550

Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast

1. Mafiej - 5 kg
2. Chilka69- 5 kg
3. arTii - 5kg
4. zielonka - 2 kg
5. Doody - 2 kg
6. Airacobrator 1kg
7. Wer1 - 1kg
8. rrvv - 2kg
9. sargas - 2kg
10. cybkryst 3 kg
autor: cybkryst
środa, 4 wrz 2019, 21:46
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Nastaw na miodzie.
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 1435

Re: Nastaw na miodzie.

W końcu blg zeszło na -4, wyklarowało się i poszło przez głowicę od abratka. Rezultat wspaniały po pierwszym pędzeniu, zapach pachnącego ogrodu, w smaku posmak miodowy, bardzo łagodny, nie bedę puszczał drugi raz bo teraz jest moim zdaniem idealnie, choć bardzo świeży i młody. Resztę zrobi czas. Jak...
autor: cybkryst
niedziela, 11 sie 2019, 20:53
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Nastaw na miodzie.
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 1435

Re: Nastaw na miodzie.

Zrobiłem nastaw. Wystartowałem z 23 blg do tego g995 i pożywka, stoi to w 19 stopniach. Na początku dosyć szybko blg zjechało do poziomu 15, potem zwolniło, ale cały czas systematycznie, po mału spada. Po 3 tygodniach jest 7 blg i ciągle widać pracę drożdzy, a zapach wspaniały. Nie spieszy mi się, w...
autor: cybkryst
piątek, 12 lip 2019, 23:40
Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
Temat: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Odpowiedzi: 66
Odsłony: 16212

Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Czy do takiego przedsięwzięcia nada się skwasniały miód? Czyli taki który zczął fermentować? Ja bym go rozpuścił w zimnej wodzie do 15 blg i fermentował dalej na dzikusach, albo podgrzewając do 80 stopni, ropuścić do 23 blg, zadać drożdze, fermentować, i na rurki, i jeszcze jedno, zrobić miód pitny.
autor: cybkryst
wtorek, 9 lip 2019, 22:55
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Nastaw na miodzie.
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 1435

Re: Nastaw na miodzie.

Dzieki za szybką odpowiedz. Prawdę mówiąc mam tylko g995 i miałem zamiar je użyć.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać co i jak.
autor: cybkryst
wtorek, 9 lip 2019, 21:25
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Nastaw na miodzie.
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 1435

Nastaw na miodzie.

Witam wszystkich. Jedzie do mnie 8 kg miodu zmieszanego ze szkłem. Do konsumpcji sie nie nadaje ale, drożdzom szkło nie będzie przeszkadzać, potem destylacja. Teraz pytanie jak to zrobić. Wymieczać z wodą do poziomu 23 blg i turbo czy jakieś subtelniejsze drożdze? Potem puścić to na prostym czy na k...
autor: cybkryst
niedziela, 9 cze 2019, 21:00
Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
Temat: Nastaw z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 1162

Re: Nastaw z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.

Ja dwa lata temu zrobiłem jak Doody. Zapach i smak są tak intensywne, że ciężko to pić, prawdopodobnie za duzo kwiatów. Myślę za 2 duże baldachy na litr to w sam raz .
Muszę zobaczyć co z tego wyszło po dwuch latach.
autor: cybkryst
poniedziałek, 27 maja 2019, 22:39
Forum: Cydr
Temat: Cydr z kwiatu czarnego bzu
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 635

Cydr z kwiatu czarnego bzu

Ostnio kupiłem cydr z kwiatu czarnego bzu, fińskiej produkcji. Powiem szczerze, że mi smakował, a i czas odpowiedni na zrobienie czegoś takiego w domu. Ma ktoś z was sprawdzony przepis na takowy cydr?? Jak nie to będę improwizował. Z doświadczenia wiem że łatwo z tym kwiatem przesadzić, i zamiast na...
autor: cybkryst
poniedziałek, 25 lut 2019, 18:52
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
Odpowiedzi: 418
Odsłony: 73132

Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Mniecki.
Ja używam takiej i jest bardzo dobra. Fajnie się filtruje i dobrze zaciera. Na poprzedniej stronie pisałem jak to robię.
autor: cybkryst
wtorek, 29 sty 2019, 23:45
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Odpowiedzi: 58
Odsłony: 53079

Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie

Ja już od kilku miesięcy używam do zacierania, kukurydzy walcowanej i gotowanej na parze. Dokładnie tej. 10 euro za 20 kg https://redmills.ie/products/horse/red-mills-flaked-maize/ Wygląda jak płatki śniadaniowe. Robię to następująco. Gotuje 30l wody, część enzymu upłynniającego, sypię 10 kg tej wła...
autor: cybkryst
poniedziałek, 17 gru 2018, 00:06
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
Odpowiedzi: 418
Odsłony: 73132

Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Pytanie do zacierających kukurydzę. Czy wy też po skończonym procesie zacierania i fermentacji macie alkoholowy rosół? Ja zacieram następująco. 30l wody gotuję, dodaję porcje enzymu upłynniającego, włączam mieszadło, wsypuję 10kg kukurydzy, wszystko się miesza, dodaje kolejną porcje enzymu i gotuje ...
autor: cybkryst
sobota, 24 lis 2018, 01:39
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Dzika róża- pozostałosć po nalewce. Odzysk mocy :)
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 932

Re: Dzika róża- pozostałosć po nalewce. Odzysk mocy :)

Za wolno zbierałem myśli w ten sobotni poranek, ale Masterpaw2 ubiegł mnie w tym samym toku postępowania i myślenia. DR ma w sobie cukier, który został wypłukany przez alkohol, dlatego taki wynik otrzymałeś, a rzeczywistość będzie inna. Nie zalewa się owoców alkholem o stężeniu większym niż 70%, bo ...
autor: cybkryst
sobota, 24 lis 2018, 00:54
Forum: Problemy i pytania
Temat: Bezpieczna destylacja
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 969

Re: Bezpieczna destylacja

Szczerze mówiąc to oprócz stali KO nie spotkałem żadnego innego materiału na Keg. Są wersje z dodatkowymi plastikami albo całe zalane taką gumowaną otuliną ale środku zawsze KO. Na wyspach jest bardzo dużo walających się kegów aluminiowych. Nie spotkałem na wyspach kega w standaedzie DIN, wszystko ...
autor: cybkryst
piątek, 23 lis 2018, 23:38
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Dzika róża- pozostałosć po nalewce. Odzysk mocy :)
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 932

Re: Dzika róża- pozostałosć po nalewce. Odzysk mocy :)

Zapewne sprawdzałeś alkoholomierzem nalew. Zawartość cukrów w nalewie fałszuje wskazania spławika. i to bardzo. Nic nie wiadomo jak ten nalew zrobiłeś. Proporcje spirytu do wody i ile cukru. Zapewne procent jest dosyć wysoki, ale część alkoholu została w owocach wraz ze wspaniałym aromatem. Ja do od...
autor: cybkryst
niedziela, 18 lis 2018, 03:15
Forum: Bimbrownia
Temat: Kolumna tylko OVM...
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 2954

Re: Kolumna tylko OVM...

Ja tam nie wiem jak to jest mieć tą elitarną głowicę od Zygmunta. Nie widziałem, nie pracowałem, nie mogę nic na ten temat powiedzieć. Ja swój luksusowy spirytus robię na swoim sprzęcie, zrobionym własnymi rękami, wzorowany na wiedzy i doświadczeniu zagranicznych i naszego, AD forum. Jeśli mierzysz ...
autor: cybkryst
sobota, 17 lis 2018, 18:37
Forum: Bimbrownia
Temat: Kolumna tylko OVM...
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 2954

Re: Kolumna tylko OVM...

To faktycznie warunki nie ciekawe. A jakie zabezpieczenie prądowe tam jest?
Jak robisz to w miedzi to naprawdę bardzo łatwo i prosto zrobić taniego LM-a pod skraplaczem. Skondensujesz przedgony, odbierzesz a potem to już jak koledzy pisali.

Wyszukiwanie zaawansowane