Znaleziono 56 wyników
- niedziela, 12 sty 2020, 23:12
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Gdzie wylać dunder
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 9482
Re: Gdzie wylać dunder
No wlaśnie ja pomyślałem o swoich borówkach. Bedę poił od wiosny i zobaczymy jak się odwdzięczą, Bo do tej pory z owocem było marnie.
- niedziela, 12 sty 2020, 10:45
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Gdzie wylać dunder
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 9482
Re: Gdzie wylać dunder
Ja się tak zastanawiam, czy dunder zakwasi glebę rozlewając go pod krzewami?
- sobota, 19 paź 2019, 08:52
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
- Odpowiedzi: 306
- Odsłony: 98593
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Moje też dotarły i od razu zabrały się do roboty.
Dzieki.
Dzieki.
- środa, 25 wrz 2019, 22:05
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
- Odpowiedzi: 306
- Odsłony: 98593
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Tylko zwiększam zamówienie.
1. Mafiej - 5 kg
2. Chilka69- 5 kg
3. arTii - 5kg
4. zielonka - 2 kg
5. Doody - 2 kg
6. Airacobrator 1kg
7. Wer1 - 1kg
8. rrvv - 2kg
9. sargas - 2kg
10. cybkryst - 5 kg
11. aakk - 1 kg
1. Mafiej - 5 kg
2. Chilka69- 5 kg
3. arTii - 5kg
4. zielonka - 2 kg
5. Doody - 2 kg
6. Airacobrator 1kg
7. Wer1 - 1kg
8. rrvv - 2kg
9. sargas - 2kg
10. cybkryst - 5 kg
11. aakk - 1 kg
- wtorek, 24 wrz 2019, 21:58
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
- Odpowiedzi: 306
- Odsłony: 98593
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
1. Mafiej - 5 kg
2. Chilka69- 5 kg
3. arTii - 5kg
4. zielonka - 2 kg
5. Doody - 2 kg
6. Airacobrator 1kg
7. Wer1 - 1kg
8. rrvv - 2kg
9. sargas - 2kg
10. cybkryst 3 kg
2. Chilka69- 5 kg
3. arTii - 5kg
4. zielonka - 2 kg
5. Doody - 2 kg
6. Airacobrator 1kg
7. Wer1 - 1kg
8. rrvv - 2kg
9. sargas - 2kg
10. cybkryst 3 kg
- środa, 4 wrz 2019, 22:46
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Nastaw na miodzie.
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 13297
Re: Nastaw na miodzie.
W końcu blg zeszło na -4, wyklarowało się i poszło przez głowicę od abratka. Rezultat wspaniały po pierwszym pędzeniu, zapach pachnącego ogrodu, w smaku posmak miodowy, bardzo łagodny, nie bedę puszczał drugi raz bo teraz jest moim zdaniem idealnie, choć bardzo świeży i młody. Resztę zrobi czas. Jak...
- niedziela, 11 sie 2019, 21:53
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Nastaw na miodzie.
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 13297
Re: Nastaw na miodzie.
Zrobiłem nastaw. Wystartowałem z 23 blg do tego g995 i pożywka, stoi to w 19 stopniach. Na początku dosyć szybko blg zjechało do poziomu 15, potem zwolniło, ale cały czas systematycznie, po mału spada. Po 3 tygodniach jest 7 blg i ciągle widać pracę drożdzy, a zapach wspaniały. Nie spieszy mi się, w...
- sobota, 13 lip 2019, 00:40
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
- Odpowiedzi: 66
- Odsłony: 33446
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica
Czy do takiego przedsięwzięcia nada się skwasniały miód? Czyli taki który zczął fermentować? Ja bym go rozpuścił w zimnej wodzie do 15 blg i fermentował dalej na dzikusach, albo podgrzewając do 80 stopni, ropuścić do 23 blg, zadać drożdze, fermentować, i na rurki, i jeszcze jedno, zrobić miód pitny.
- wtorek, 9 lip 2019, 23:55
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Nastaw na miodzie.
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 13297
Re: Nastaw na miodzie.
Dzieki za szybką odpowiedz. Prawdę mówiąc mam tylko g995 i miałem zamiar je użyć.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać co i jak.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać co i jak.
- wtorek, 9 lip 2019, 22:25
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Nastaw na miodzie.
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 13297
Nastaw na miodzie.
Witam wszystkich. Jedzie do mnie 8 kg miodu zmieszanego ze szkłem. Do konsumpcji sie nie nadaje ale, drożdzom szkło nie będzie przeszkadzać, potem destylacja. Teraz pytanie jak to zrobić. Wymieczać z wodą do poziomu 23 blg i turbo czy jakieś subtelniejsze drożdze? Potem puścić to na prostym czy na k...
- niedziela, 9 cze 2019, 22:00
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Nastaw z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4054
Re: Nastaw z dodatkiem kwiatów czarnego bzu.
Ja dwa lata temu zrobiłem jak Doody. Zapach i smak są tak intensywne, że ciężko to pić, prawdopodobnie za duzo kwiatów. Myślę za 2 duże baldachy na litr to w sam raz .
Muszę zobaczyć co z tego wyszło po dwuch latach.
Muszę zobaczyć co z tego wyszło po dwuch latach.
- poniedziałek, 27 maja 2019, 23:39
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr z kwiatu czarnego bzu
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 2582
Cydr z kwiatu czarnego bzu
Ostnio kupiłem cydr z kwiatu czarnego bzu, fińskiej produkcji. Powiem szczerze, że mi smakował, a i czas odpowiedni na zrobienie czegoś takiego w domu. Ma ktoś z was sprawdzony przepis na takowy cydr?? Jak nie to będę improwizował. Z doświadczenia wiem że łatwo z tym kwiatem przesadzić, i zamiast na...
- poniedziałek, 25 lut 2019, 18:52
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
- Odpowiedzi: 882
- Odsłony: 241552
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Mniecki.
Ja używam takiej i jest bardzo dobra. Fajnie się filtruje i dobrze zaciera. Na poprzedniej stronie pisałem jak to robię.
Ja używam takiej i jest bardzo dobra. Fajnie się filtruje i dobrze zaciera. Na poprzedniej stronie pisałem jak to robię.
- wtorek, 29 sty 2019, 23:45
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
- Odpowiedzi: 60
- Odsłony: 72993
Re: jak zrobic zacier z kukurydzy ??? oto jest pytanie
Ja już od kilku miesięcy używam do zacierania, kukurydzy walcowanej i gotowanej na parze. Dokładnie tej. 10 euro za 20 kg https://redmills.ie/products/horse/red-mills-flaked-maize/ Wygląda jak płatki śniadaniowe. Robię to następująco. Gotuje 30l wody, część enzymu upłynniającego, sypię 10 kg tej wła...
- poniedziałek, 17 gru 2018, 00:06
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie metodą "na lenia".
- Odpowiedzi: 882
- Odsłony: 241552
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Pytanie do zacierających kukurydzę. Czy wy też po skończonym procesie zacierania i fermentacji macie alkoholowy rosół? Ja zacieram następująco. 30l wody gotuję, dodaję porcje enzymu upłynniającego, włączam mieszadło, wsypuję 10kg kukurydzy, wszystko się miesza, dodaje kolejną porcje enzymu i gotuje ...
- sobota, 24 lis 2018, 01:39
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Dzika róża- pozostałosć po nalewce. Odzysk mocy :)
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 3679
Re: Dzika róża- pozostałosć po nalewce. Odzysk mocy :)
Za wolno zbierałem myśli w ten sobotni poranek, ale Masterpaw2 ubiegł mnie w tym samym toku postępowania i myślenia. DR ma w sobie cukier, który został wypłukany przez alkohol, dlatego taki wynik otrzymałeś, a rzeczywistość będzie inna. Nie zalewa się owoców alkholem o stężeniu większym niż 70%, bo ...
- sobota, 24 lis 2018, 00:54
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Bezpieczna destylacja
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2716
Re: Bezpieczna destylacja
Szczerze mówiąc to oprócz stali KO nie spotkałem żadnego innego materiału na Keg. Są wersje z dodatkowymi plastikami albo całe zalane taką gumowaną otuliną ale środku zawsze KO. Na wyspach jest bardzo dużo walających się kegów aluminiowych. Nie spotkałem na wyspach kega w standaedzie DIN, wszystko ...
- piątek, 23 lis 2018, 23:38
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Dzika róża- pozostałosć po nalewce. Odzysk mocy :)
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 3679
Re: Dzika róża- pozostałosć po nalewce. Odzysk mocy :)
Zapewne sprawdzałeś alkoholomierzem nalew. Zawartość cukrów w nalewie fałszuje wskazania spławika. i to bardzo. Nic nie wiadomo jak ten nalew zrobiłeś. Proporcje spirytu do wody i ile cukru. Zapewne procent jest dosyć wysoki, ale część alkoholu została w owocach wraz ze wspaniałym aromatem. Ja do od...
- niedziela, 18 lis 2018, 03:15
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Kolumna tylko OVM...
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 5805
Re: Kolumna tylko OVM...
Ja tam nie wiem jak to jest mieć tą elitarną głowicę od Zygmunta. Nie widziałem, nie pracowałem, nie mogę nic na ten temat powiedzieć. Ja swój luksusowy spirytus robię na swoim sprzęcie, zrobionym własnymi rękami, wzorowany na wiedzy i doświadczeniu zagranicznych i naszego, AD forum. Jeśli mierzysz ...
- sobota, 17 lis 2018, 18:37
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Kolumna tylko OVM...
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 5805
Re: Kolumna tylko OVM...
To faktycznie warunki nie ciekawe. A jakie zabezpieczenie prądowe tam jest?
Jak robisz to w miedzi to naprawdę bardzo łatwo i prosto zrobić taniego LM-a pod skraplaczem. Skondensujesz przedgony, odbierzesz a potem to już jak koledzy pisali.
Jak robisz to w miedzi to naprawdę bardzo łatwo i prosto zrobić taniego LM-a pod skraplaczem. Skondensujesz przedgony, odbierzesz a potem to już jak koledzy pisali.
- sobota, 17 lis 2018, 00:47
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Największe wpadki bimbrownicze
- Odpowiedzi: 104
- Odsłony: 67757
Re: Największe wpadki bimbrownicze
Czytając wasze wszystkie przygody, powraca i moja teraz śmieszna ale 8 lat temu nie było mi wcale do śmiechu. Była to kolumna z zimnymi palcami, dla mnie szczyt techniki na tamte czasy. Pędzenie w starej oborze która z czasem stała się magazynkiem, składzikiem i laboratorium zarazem. W tym samym cza...
- piątek, 28 wrz 2018, 22:00
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Rum - produkcja metodą dundrową
- Odpowiedzi: 822
- Odsłony: 248202
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
No właśnie ten temat kiedyś czytałem ale właściwie niczego odkrywczego tam nie ma, tyle tylko, że coś takiego czasami występuje. przy niektórych nastawach.
- piątek, 28 wrz 2018, 21:56
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Srebrny osad
- Odpowiedzi: 98
- Odsłony: 37902
Re: Srebrny osad
Ja się z tym spotkałem poraz kolejny przy destylacji rumu robionego metodą dundrową. Wcześniej występował przy zbożu , owocach i to na innym sprzęcie ale zawsze na katalizatorze miedzianym. Teraz był rum i inny sprzęt. Dodam że nigdy tego nie miałem przy cukrówce. Szkoda, że nie zostało to rozwiązan...
- czwartek, 27 wrz 2018, 23:26
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Rum - produkcja metodą dundrową
- Odpowiedzi: 822
- Odsłony: 248202
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
W takim wypadku musiało się na prawdę ostro pienić . Do 50l kega wlałem ok 24l nastawu. Rozgrzewanie 3,9kw potem proces na 1,1kw. Nie mam wizjera w kegu wiec nie wiem co sie tam działo, ale innego wytłumaczenia nie ma bo ten nastaw sie faktycznie mocno pienił, podczas mieszania i fermentacji. Ciekaw...
- czwartek, 27 wrz 2018, 22:04
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Rum - produkcja metodą dundrową
- Odpowiedzi: 822
- Odsłony: 248202
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Oddestylowałem ostatno zrobiony nastaw na dundrze, nastawiając nastepny wg poprzedniej metody. Po destylacji katalizator miedziany pokrył się takim srebrnym gęstym nalotem. Podobnym do roztopionego ołowiu lub cyny, w dotyku tłusty. Gdzieś widziałem na forum, że ktoś miał taki sam przypadek po destyl...
- niedziela, 23 wrz 2018, 17:14
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: "Śliwowica" z mirabelek
- Odpowiedzi: 90
- Odsłony: 66814
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Nazbierałem wczoraj wiadro tarniny. Wiem, że wcześnie ale tutaj na przymrozki nie mam co liczyć. Do tego w pewnym momencie wpadają jakieś ptaszyska i w ciągu tygodnia wszystko znika. Część pójdzie do mrożenia i na nalewkę a z reszty chciałem zrobić mały nastaw tylko nie wiem czy też to mrozić czy nie?
- piątek, 21 wrz 2018, 23:54
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwszy sprzęt
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 4409
Re: Pierwszy sprzęt
Po co tak kombinować. 20 lat temu zrobiłem mój pierwszy pędziwiatr. Była to 25 litrowa kana od udoju z nierdzewki z pokrywą. Do tego 5 metrów rurki miedzianej od wlewu gazu LPG [nie pamiętam chyba 8mm] zwinięta w spiralę i wsadzona w puszkę po 5-cio litrowym piwie. Było to na pewno lepsze od tego co...
- poniedziałek, 17 wrz 2018, 23:16
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Rum - produkcja metodą dundrową
- Odpowiedzi: 822
- Odsłony: 248202
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Tydzień temu rozpuściłem w 12 litrach dundru, 7 kilo cukru trzcinowego o 5% zawartości melasy i dopełniłem do 24 l wodą BLG dundru było 2 zaś gotowego nastawu 22. Zasypałem to wszystko Duble Snake Turbo Yeast Rum i po tygodniu blg spdło do poziomu 1 ale jeszcze pracuje. Muszę przyżnać, że zapach i s...
- sobota, 15 wrz 2018, 19:43
- Forum: Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- Temat: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu
- Odpowiedzi: 35
- Odsłony: 19666
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu
W 2017 roku 80 litrową beczkę upakowałem prawie do połowy kwiatami czarnego bzu. Dopełniłem 50 cioma litrami syropu cukrowego o startowym blg 15. Po zakończonej fermentacji puściłem to na prostej maszynce. Mimo, że bardzo lubię zapach i smak kwiatu czarnego bzu to co nakapało jest dla mie nie pijaln...
- piątek, 7 wrz 2018, 18:25
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252267
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Kolego Kamal, jak byś mógł podesłać linka do tego tematu, bo mi szukajka tylko jeden znajduje a tam jest tylko kilka słów o krakenie.
- środa, 5 wrz 2018, 23:00
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252267
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Witam po chwilowej przerwie w produkcji rumu. Jak już wcześniej pisałem rum z powszechnie dostępnej tu melasy, mimo potrójnej destylacji dalej smakuje spalenizną a dokładnie paloną oponą. 5 litrów zadębiłem a drugie 5 litrów zostawiłem czyste, i poszły w ciemny kąt w zapomnienie. Wielką niespodziank...
- poniedziałek, 30 lip 2018, 00:07
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwszy Gin
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 16491
Re: Pierwszy Gin
Masz racje Janie. Tu na wyspach czy Anglia czy Irlandia to butelka ginu innego niż danej marki sieci handlowej zaczynają się od 40euro za 0,7L. Wydać takie pieniądze na trunek i stwierdzić, ,,mój jest lepszy" bezcenne. Niestety manufaktura kosztuje i na każdy wyrób znajdą się ludzie, którym to ...
- niedziela, 29 lip 2018, 22:56
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252267
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
No i poszedł na rurę nastaw z lidlowego cukru trzcinowego. Z 12 kg mam 2l przedgonu, 4l serca i 3l pogonu. Po smrodliwej destylacji poprzednich nastawów z melasą, destylacja samego cukru trzcinowego przebiegła bez zapachowo. Co do urobku to sercre jest bardzo delikatne w smaku lecz bez specjalnych a...
- piątek, 20 lip 2018, 20:14
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252267
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ja tydzień temu zrobiłem nastaw z 12 kg trzcinowego najciemniejszego z lidla na aclotec-ach RUM. Start z 23 Blg, dzisiaj jest na -3. Przepiękny zapach fermentacji, żadnego smrodu, w porównaniu z cukrówką. Jak znajdę chwilę to zorganizuję koncert na 20 cm miedzi i 20cm sprężynek. Zapowiada się obiecu...
- poniedziałek, 11 cze 2018, 00:54
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Fakty i mity o budowie sprzętu.
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 12228
Re: Fakty i mity o budowie sprzętu.
Kolego wawaldek11 najlepsze jest to, że nie mam korozji nigdzie. Wszystko jest wytrawione i świecące. Przejechałem na tym sprzęcie z 1000l cukrówki, ze 200 kg słodu, i jeszcze kilka innych owocowych zabaw w płaszczu i bez. Jedynie przy tym nieszczęsnym rumie takie cuda. Wszystko opisałem na w tym wą...
- niedziela, 10 cze 2018, 21:29
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Fakty i mity o budowie sprzętu.
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 12228
Re: Fakty i mity o budowie sprzętu.
Odgrzeję starego kotleta odnośnie żółtanolu. Zmordowałem 30l melasy trzcinowej na rum. Były to 4 koncerty z czego 2 razy poleciał zółtawy płyn.. Jako, że gotowałem ciemną lepką breję tłumaczyłem sobie, że piana poszła. Pędzone było to na prostej rurce z 20cm miedzi Dzisiaj zaprosiłem cały dotychczas...
- niedziela, 13 maja 2018, 18:13
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252267
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Zakończyłem przygodę z fermentacją na rum. Dodany cukier trzcinowy po fermentacji stawał na 9 blg. Na tą chwilę mam 12l serca o mocy 70%, do ponownego koncertu. To wszystko z 25 litrów melasy i 14 kg cukru trzcinowego. Po rektyfikacji pogonów wyszedł taki spirytus ,że kto by nie próbował nie mógł wy...
- piątek, 16 mar 2018, 22:56
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252267
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Po dodaniu do nastawu który stanął na 19blg, cukru trzcinowego, blg czałego nastawu podskoczyło do 24, ale niestety nastaw nie ryszył. Dodanie Bayanus G995 dopiero zmieniło sytuację. Wszystko zaczęło ładnie pracować i już po paru dniach blg wynosi 13, a w fermentatorze dalej kipiel. Ciekawi mnie do ...
- niedziela, 11 mar 2018, 21:41
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1655
- Odsłony: 749821
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Jakieś trzy tygodnie temu kupiłem płatki kukurydziane, tzn rozwalcowane ziarno na ok 1mm grubości, do tego na opakowaniu napisane jest, że była gotowana na parze. Nastawiłem wszystko wg przepisu z 1-szej strony. Pierwszy poszedł do gara po 10 dniach fermentacji. Urobek jaki uzyskałem z ok 40l zlewar...
- niedziela, 11 mar 2018, 17:48
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252267
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Kamal tak właśnie zrobię jak już się pozbędę tej melasy. Będę robił z samego cukru z Lidla.
Ten cukier jest miękki i bardzo ładnie pachnie.
masterpaw2 temperatura nastawu była w okolicach 28 stopni.
Ten cukier jest miękki i bardzo ładnie pachnie.
masterpaw2 temperatura nastawu była w okolicach 28 stopni.