Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
cybkryst
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 21:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Załączniki
Nastaw na miodzie.

Postautor: cybkryst » wtorek, 9 lip 2019, 21:25

Witam wszystkich. Jedzie do mnie 8 kg miodu zmieszanego ze szkłem. Do konsumpcji sie nie nadaje ale, drożdzom szkło nie będzie przeszkadzać, potem destylacja.
Teraz pytanie jak to zrobić. Wymieczać z wodą do poziomu 23 blg i turbo czy jakieś subtelniejsze drożdze?
Potem puścić to na prostym czy na kolumnie.
Jaki może być efekt destylatu z miodu? Coś wybornego czy nic specjalnego i od razu na spirytus?
Ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestji?


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

eldier
650
Posty: 662
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Nastaw na miodzie.

Postautor: eldier » wtorek, 9 lip 2019, 22:17

Miałem okazje próbować brandy miodowego i po roku było bardzo dobre.
Zrób 22-24 blg, bez przesadnej dokładności, jakieś typowo miodowe drożdże, mogą być np tokaye (wymagają MD - najlepiej jakby była silna) bo podbijają aromaty miodowe, ale g995 czy miodowe od zamoyskich o trudnej nazwie tez będą git.
Koniecznie dodaj pożywkę i napowietrz dobrze nastaw.
Przerób na jakimś prostym aparacie i chyba tyle ;)

Jakbyś miał jakieś wątpliwości to wal, lepiej zapytać niż spieprzyć i żałować surowca, czasu i roboty.


Autor tematu
cybkryst
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 21:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Załączniki
Re: Nastaw na miodzie.

Postautor: cybkryst » wtorek, 9 lip 2019, 22:55

Dzieki za szybką odpowiedz. Prawdę mówiąc mam tylko g995 i miałem zamiar je użyć.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać co i jak.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lip 2019, 22:56 przez cybkryst, łącznie zmieniany 1 raz.


czytam
150
Posty: 183
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Nastaw na miodzie.

Postautor: czytam » środa, 10 lip 2019, 04:48

Poczekałbym trochę z tym nastawem. Chyba, że masz możliwość fermentacji w niższej temperaturze, tak około 15 stopni.


arTii
600
Posty: 641
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Nastaw na miodzie.

Postautor: arTii » środa, 10 lip 2019, 05:31

Podłączę się do tematu bo mam możliwość dostania miodu który podfermentował. Nadaje się to do czegoś w naszych celach?

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1888
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw na miodzie.

Postautor: Kamal » środa, 10 lip 2019, 06:59

Gr000by robił brandy miodowe, więc się nadaje. :)
K.
Obrazek


Autor tematu
cybkryst
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 21:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Załączniki
Re: Nastaw na miodzie.

Postautor: cybkryst » niedziela, 11 sie 2019, 20:53

Zrobiłem nastaw.
Wystartowałem z 23 blg do tego g995 i pożywka, stoi to w 19 stopniach. Na początku dosyć szybko blg zjechało do poziomu 15, potem zwolniło, ale cały czas systematycznie, po mału spada.
Po 3 tygodniach jest 7 blg i ciągle widać pracę drożdzy, a zapach wspaniały. Nie spieszy mi się, wiec jeszcze poczekam.


Autor tematu
cybkryst
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 21:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Załączniki
Re: Nastaw na miodzie.

Postautor: cybkryst » środa, 4 wrz 2019, 21:46

W końcu blg zeszło na -4, wyklarowało się i poszło przez głowicę od abratka. Rezultat wspaniały po pierwszym pędzeniu, zapach pachnącego ogrodu, w smaku posmak miodowy, bardzo łagodny, nie bedę puszczał drugi raz bo teraz jest moim zdaniem idealnie, choć bardzo świeży i młody.
Resztę zrobi czas.
Jak macie możliwość to polecam, bo naprawdę warto.

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1888
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw na miodzie.

Postautor: Kamal » czwartek, 5 wrz 2019, 17:22

U mnie nastaw na miodzie z biedronki, ten 2,7kg co był, już chyba 6 miesięcy pracuje :), i jeszcze nie chce skończyć. :hammer: I to na drożdżach black bull.
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 wrz 2019, 17:30 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika

Góral bagienny
450
Posty: 454
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw na miodzie.

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 5 wrz 2019, 17:28

Bayanusy to żarłoki :D i dlatego tak szybko mu przerobiły :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


wawaldek11
2000
Posty: 2140
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastaw na miodzie.

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 5 wrz 2019, 20:26

To raczej "zasługa" miodu z Biedronki :)
Pozdrawiam,
Waldek


Kasko
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Załączniki
Re: Nastaw na miodzie.

Postautor: Kasko » czwartek, 5 wrz 2019, 20:40

Witam. Uważam że coś w tym miodzie było co poniekąd uśmierciło ci drożdże a nawet całkiem i możliwe że fermentacja trwa na dzikusach. Sprawdzałeś poziom cukru?


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości