Ambitny plan na beczkę Single Malta
-
Autor tematu - Posty: 48
- Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Witam, chciałem się pochwalić moim pierwszym zacieraniem na lenia :D po zebraniu wszystkich informacji i sprzętu zabrałem się wczoraj za zacieranie. Plan jest taki, żeby uzbierać SM na tyle, aby zapełnić 50l beczkę dębową.
Słody to 100kg pale ale i 25 kg whisky (zasyp jednego fermentatora to 80% pale ale i 20% whisky). Resztę widać na fotkach A i pytanie mam, bo do jednej beczki wpadł mi pęknięty balingometr i niestety wyjąłem jedna część czy to może zepsuć zacier ?
Pozdrawiam
Słody to 100kg pale ale i 25 kg whisky (zasyp jednego fermentatora to 80% pale ale i 20% whisky). Resztę widać na fotkach A i pytanie mam, bo do jednej beczki wpadł mi pęknięty balingometr i niestety wyjąłem jedna część czy to może zepsuć zacier ?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 22 kwie 2020, 17:11 przez elrex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 3970
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Fajny, ambitny plan, gratuluję. Ja właśnie kończę i napełniam 30l beczkę, która wyląduje na 3 lata w wilgotnej piwniczce. Poprzednia łycha (torfowa) z tej beczki leżakowała w niej 2 lata i moim zdaniem była delikatne przedębiona. Mam nadzieję, że ta nowa będzie lepsza.
Powodzenia
Powodzenia
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 48
- Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Ten słód whisky (30-45ppm) fajny zapach ma i może kolejna beczkę zrobię z samego tego słodu whisky @doody dużo lepszy smak takiego z samego wędzonego ? Próbowałem sprawdzić blg, ale skończyło się jak wyżej pisałem za dużo wypiłem pod koniec roboty grzybki safspirit m1.
-
- Posty: 3970
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Ja też mieszam (mniej więcej pół na pół) strong z pale ale i wychodzi niezły destylat. Safspirit malt to jeden z najlepszych wyborów. Drożdże są świetne. Fajnie też pracują alcotec single strain whisky yeast. Do ziarna niesłodowanego Safspirit grain (nadaję sie też to owocowych nastawów). Używałem też do kukurydzianych destylatów Safspirit American whiskey i też się fajnie sprawują.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 32
- Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
- Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Łódź
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
No to strikte z suszeniem nie ma problemu, wiesz mniej więcej ile torfować? Chodzi mi o czas, bo jedni piszą o 4 godz inni o 8 a jeszcze inni o 16. Nigdzie nie znalazłem schematu, że np 8 godz wędzenia daje ppm na poziomie 45. Wiem, że to pewnie dużo zależy też od samego materiału do opalania.
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 32
- Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
- Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Łódź
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Właśnie lubię, niby mówili, żeby w 80C torfować, zobaczymy.
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 kwie 2020, 08:18 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 21
- Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
- Krótko o sobie: mam fajną pracę
- Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Wawa
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Może to przedębienie to kwestia świeżej beczki? Jeśli nie, to z czasem powinna w smaku zelżeć. Mam taki prywatny patent na zapachy (które są nierozerwalnie powiązane ze smakami) po konsumpcji ze szkła na drugi dzień wącham pustą szklankę wtedy ujawniają się tajemnice zawarte w trunku.Doody pisze:Fajny, ambitny plan, gratuluję. Ja właśnie kończę i napełniam 30l beczkę, która wyląduje na 3 lata w wilgotnej piwniczce. Poprzednia łycha (torfowa) z tej beczki leżakowała w niej 2 lata i moim zdaniem była delikatne przedębiona. Mam nadzieję, że ta nowa będzie lepsza.
Powodzenia
-
- Posty: 3970
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Beczka nie była świeża. Była przerobiona z dużej beczki po winie. Przedębienie (ale powtarzam delikatne) wynika raczej z tego, że z beczki było częściowo "upijane" i w końcu coraz mniej zostawało. Gdyby cała beczka stała nie ruszana, byłoby znacznie lepiej
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 48
- Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Czołem
Sprawdzałem wczoraj ile cukru w zacierze się zostało i od dłuższego czasu stoi nastepujaco w niebieskiej beczce na 65 g/l I w białych stoi na 52g/l co prawda zimno w budynku jest więc zacząłem dogrzewac kominkiem jak nic się nie zmieni do poniedziałku to idzie na rurki.
Grzybki dalej pracują bo ładnie syczy i bulgocze delikatnie.
Sprawdzałem wczoraj ile cukru w zacierze się zostało i od dłuższego czasu stoi nastepujaco w niebieskiej beczce na 65 g/l I w białych stoi na 52g/l co prawda zimno w budynku jest więc zacząłem dogrzewac kominkiem jak nic się nie zmieni do poniedziałku to idzie na rurki.
Grzybki dalej pracują bo ładnie syczy i bulgocze delikatnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 486
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 83 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Jak tam zacier, przepędziłeś go Waszmość już?
Tak przy okazji ośmielę się zapytać o kilka szczegółów technicznych. Wysładzałeś, czy fermentacja z młótem?
Na czym będziesz gotował i w jaki sposób?
Wszelkich wieści jestem ciekaw, przypuszczam z resztą, że nie tylko ja.
Opowiedz coś o beczce, do której finalnie łiskacz trafi.
Tak przy okazji ośmielę się zapytać o kilka szczegółów technicznych. Wysładzałeś, czy fermentacja z młótem?
Na czym będziesz gotował i w jaki sposób?
Wszelkich wieści jestem ciekaw, przypuszczam z resztą, że nie tylko ja.
Opowiedz coś o beczce, do której finalnie łiskacz trafi.
-
Autor tematu - Posty: 48
- Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Witaj, leniuch ze mnie straszny długo mnie nie było tutaj. Pędzenie stanęło, ale zabieram się do roboty za resztę narazie pierwsze 3 beczki za mną. Teraz bogatszy o jakieś doświadczenie nastawiam kolejne. Fermentacja z młotem, gotuje na zwykłym potstillu na grzalkach elektrycznych ciągnie średnio do 5-10 % w ten sposób będę chciał przerobić całe zboże I po uzyskaniu surówki bogatej w aromaty podzielę frakcje przy drugim pedzeniu, po czym wlewam calość do beczki dębowej z borosa I niech spoczywa minimum 2 lata.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 48
- Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Witam, kolejna porcja powoli w fazie księżycowej :D A tu zonk jedna beczka wygląda jak niżej, ale niczym się nie przejmuje pachnie pięknie kwaskowo-zbozowo dziwne to jak mąka wygląda. W drugiej beczce ładna czysta woda na samej górze, a zboże opadło na dnie. Zaś kolejna beczka już przerobiona. Do roboty zostanie kolejna partia trzech beczek i jak braknie towaru do zalania pięćdziesiątki beczki dębowej to od razu dokupuje materiału.
Pozdrawiam.
PS - plus fotki opróżniania jednej z beczki.
Pozdrawiam.
PS - plus fotki opróżniania jednej z beczki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 20
- Rejestracja: wtorek, 31 gru 2019, 17:32
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Jakoś do tej pory nie trafiłem nic po za posmakiem maślanym w zainfekowanym tlenowcem nastawie. Nawet w spirytusie z takiego nastawu masło jest wyczuwalne. Nie twierdzę że ma wylać tylko odpędzić i zobaczyć co wyjdzie bo a nóż widelec znajdzie coś ciekawegomarcin.skwira pisze:To, że jest zakażenie nie oznacza źle mogą wnieść ciekawe nuty smakowe. Wielu kolegów poleca fermentacje na whisky w otwartych beczkach i celowe zakażanie w celu wydobycia dodatkowych nut smakowych.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 214
- Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Z tymi zmianami zakażeń w fajne smaczki trzeba brać poprawkę na czas. Kto chce czerpać ze szkockich tradycji, powinien mieć świadomość, że to się nie układa z dnia na dzień tylko z roku na rok albo dłużej.
Trzymam rok w kamionce (i dla porównania w szkle) taki destylat po zakażeniu co kwasem masłowym zawiewa i czuć w nim coraz więcej owoców ale maślane nuty dominują dalej.
W wysokich temperaturach kwas masłowy reaguje do przyjemnych owocowych estrów w obecności alkoholu etylowego. W niższych też ale proces wymaga duuużo więcej czasu.
Trzymam rok w kamionce (i dla porównania w szkle) taki destylat po zakażeniu co kwasem masłowym zawiewa i czuć w nim coraz więcej owoców ale maślane nuty dominują dalej.
W wysokich temperaturach kwas masłowy reaguje do przyjemnych owocowych estrów w obecności alkoholu etylowego. W niższych też ale proces wymaga duuużo więcej czasu.
-
- Posty: 1273
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Dlatego zakażać warto Można zostawić zacier na dłużej, albo wcześniej zakazić dunder i mieszać. Można zmieszać zakażony dunder z odpędem. Są różne techniki. Ja "szkocką" po prostu zostawiam w otwartej beczce na dłużej. Burbon/żyto - dodawałem dundru do odpędu. Teraz rum - mieszałem odpęd z zakażonym dundrem (żurkiem, żółtym serem z dziurami i ziemniakiem z ziemią). Będzie się układać dłużej, ale efekt warty zachodu.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
Autor tematu - Posty: 48
- Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Beczka (boros) dziś zawitała do duchawina Paweł jutro chyba zaleje ją winem.
U mnie najprawdopodobniej będzie w kwietniu i zostanie docelowo zalana już moim produktem
Pozdrawiam
Ps - w między czasie będę tutaj uzupełniał informacje
U mnie najprawdopodobniej będzie w kwietniu i zostanie docelowo zalana już moim produktem
Pozdrawiam
Ps - w między czasie będę tutaj uzupełniał informacje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 18:09 przez elrex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Widzę, że Twoja też jakoś mocno opalona. Jakaś dziwna ta partia...
Moja też dojechała do @Duch Wina i tez jakoś "spalona" a miała być tylko okopcona...
Moja też dojechała do @Duch Wina i tez jakoś "spalona" a miała być tylko okopcona...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 48
- Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta
Duże problemy od dłuższego czasu z moim „planem”. Beczka niestety będzie szła na sprzedaż, posypało się u mnie nieźle i nie dokończę przetwarzania surowca, tym samym nie będę miał czym zalać beczki. Jak nie znajdzie się kupiec to najwyżej owinę beczkę strachem i niech czeka. Więcej info o beczce na bazarku forumowym.
Ps. Chyba ze w rok nic beczce się nie stanie ? Bo dopiero będę w PL osiągalny.
Ps. Chyba ze w rok nic beczce się nie stanie ? Bo dopiero będę w PL osiągalny.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lut 2021, 14:06 przez elrex, łącznie zmieniany 1 raz.