Ambitny plan na beczkę Single Malta

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: elrex »

Witam, chciałem się pochwalić moim pierwszym zacieraniem na lenia :D po zebraniu wszystkich informacji i sprzętu zabrałem się wczoraj za zacieranie. Plan jest taki, żeby uzbierać SM na tyle, aby zapełnić 50l beczkę dębową.
Słody to 100kg pale ale i 25 kg whisky (zasyp jednego fermentatora to 80% pale ale i 20% whisky). Resztę widać na fotkach 8-) A i pytanie mam, bo do jednej beczki wpadł mi pęknięty balingometr i niestety wyjąłem jedna część czy to może zepsuć zacier ?

Pozdrawiam 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 22 kwie 2020, 17:11 przez elrex, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

klozet666
30
Posty: 32
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: klozet666 »

Daj znać jak drożdże sobie radzą, bo sam ostatnio kupiłem paczkę a nie miałem czasu ich przetestować:)

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: arTii »

Teoretycznie nie powinien Ci nic zepsuć.
Gdzie kupiłeś słód whisky?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: Erazer »

Właśnie dlatego kupiłem refraktometr, tyle tego człowiek już natlukł...
Nie powinno się nic stać

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Drozdze pracują jak szalone dodałem je przy 35 stopniach rozmnożone pół na pół woda i zacier :D
Słód kupiłem na marxam.
Muszę chyba kupić ten refraktometr i będzie na lata.
Jeszcze przede mną kupę roboty, ale ta robota cieszy :lol:
Awatar użytkownika

klozet666
30
Posty: 32
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: klozet666 »

Czym je karmiłeś?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: Erazer »

Z jakim blg startowałeś i jakieś grzybki dałeś?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: Doody »

Fajny, ambitny plan, gratuluję. Ja właśnie kończę i napełniam 30l beczkę, która wyląduje na 3 lata w wilgotnej piwniczce. Poprzednia łycha (torfowa) z tej beczki leżakowała w niej 2 lata i moim zdaniem była delikatne przedębiona. Mam nadzieję, że ta nowa będzie lepsza.
Powodzenia :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

klozet666
30
Posty: 32
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: klozet666 »

@doody szukałem na forum przepisu na torf, coś sam wymyśliłem, podpowiesz jakiś link?



Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: Doody »

Ja kupuję słód whisky strong na bimber hobby lub z akcji od naszego kolegi z białego forum 98%. Po fermentacji razem z młótem daje naprawdę fajny destylat.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

klozet666
30
Posty: 32
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: klozet666 »

Dzięki. Właśnie chcę spróbować sam słodować jęczmień a później torfować i dlatego pytam się czy coś kiedyś takiego miało miejsce na forum.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Ten słód whisky (30-45ppm) fajny zapach ma i może kolejna beczkę zrobię z samego tego słodu whisky ;) @doody dużo lepszy smak takiego z samego wędzonego ? Próbowałem sprawdzić blg, ale skończyło się jak wyżej pisałem :D za dużo wypiłem pod koniec roboty :D grzybki safspirit m1.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: Doody »

Ja też mieszam (mniej więcej pół na pół) strong z pale ale i wychodzi niezły destylat. Safspirit malt to jeden z najlepszych wyborów. Drożdże są świetne. Fajnie też pracują alcotec single strain whisky yeast. Do ziarna niesłodowanego Safspirit grain (nadaję sie też to owocowych nastawów). Używałem też do kukurydzianych destylatów Safspirit American whiskey i też się fajnie sprawują.
Pozdrawiam
Darek

kwik44
1250
Posty: 1256
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 238 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: kwik44 »

Ja sam słodowałem i sam wędziłem. Wszystko pikuś, ale suszenie słodu to jest wyzwanie. Pozostałe czynności nie nastręczają problemu. Ktoś kiedyś tutaj pokazywał suszenie na trampolinie. Jeśli masz i trafisz na słońce - ok.
Awatar użytkownika

klozet666
30
Posty: 32
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: klozet666 »

Słońce mam, trampoliny już nie :)

Nie można przy torofwaniu osuszyć?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2355
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: Kamal »

Można, tak powstają właśnie słody torfowe.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

klozet666
30
Posty: 32
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: klozet666 »

No to strikte z suszeniem nie ma problemu, wiesz mniej więcej ile torfować? Chodzi mi o czas, bo jedni piszą o 4 godz inni o 8 a jeszcze inni o 16. Nigdzie nie znalazłem schematu, że np 8 godz wędzenia daje ppm na poziomie 45. Wiem, że to pewnie dużo zależy też od samego materiału do opalania.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

kwik44
1250
Posty: 1256
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 238 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: kwik44 »

Ja paliłem ok 50l torfu na 50kg słodu. Ale dużo dymu mi uciekało :(
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2355
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: Kamal »

Co do czasu, to nie powiem Ci. Musisz patrzeć czy słód już jest suchy, albo dosuszyć później, aby nie dawało później mocno dymem. No, chyba, że lubisz, mocny aromat.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

klozet666
30
Posty: 32
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: klozet666 »

Właśnie lubię, niby mówili, żeby w 80C torfować, zobaczymy.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 kwie 2020, 08:18 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: organoleptyk »

Doody pisze:Fajny, ambitny plan, gratuluję. Ja właśnie kończę i napełniam 30l beczkę, która wyląduje na 3 lata w wilgotnej piwniczce. Poprzednia łycha (torfowa) z tej beczki leżakowała w niej 2 lata i moim zdaniem była delikatne przedębiona. Mam nadzieję, że ta nowa będzie lepsza.
Powodzenia :ok:
Może to przedębienie to kwestia świeżej beczki? Jeśli nie, to z czasem powinna w smaku zelżeć. Mam taki prywatny patent na zapachy (które są nierozerwalnie powiązane ze smakami) po konsumpcji ze szkła na drugi dzień wącham pustą szklankę wtedy ujawniają się tajemnice zawarte w trunku.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: Doody »

Beczka nie była świeża. Była przerobiona z dużej beczki po winie. Przedębienie (ale powtarzam delikatne) wynika raczej z tego, że z beczki było częściowo "upijane" i w końcu coraz mniej zostawało. Gdyby cała beczka stała nie ruszana, byłoby znacznie lepiej ;)
Pozdrawiam
Darek

kwik44
1250
Posty: 1256
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 238 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: kwik44 »

Gdyby cała beczka stała nie ruszana, byłoby znacznie lepiej ;)
ha ha ha, gryźć by musiała i to poważnie ciężko ;P

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Czołem 8-)
Sprawdzałem wczoraj ile cukru w zacierze się zostało i od dłuższego czasu stoi nastepujaco w niebieskiej beczce na 65 g/l I w białych stoi na 52g/l co prawda zimno w budynku jest więc zacząłem dogrzewac kominkiem :D jak nic się nie zmieni do poniedziałku to idzie na rurki. :D
Grzybki dalej pracują bo ładnie syczy i bulgocze delikatnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: Fiflak »

Jak tam zacier, przepędziłeś go Waszmość już?
Tak przy okazji ośmielę się zapytać o kilka szczegółów technicznych. Wysładzałeś, czy fermentacja z młótem?
Na czym będziesz gotował i w jaki sposób?
Wszelkich wieści jestem ciekaw, przypuszczam z resztą, że nie tylko ja.
Opowiedz coś o beczce, do której finalnie łiskacz trafi.

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Witaj, leniuch ze mnie straszny :D długo mnie nie było tutaj. Pędzenie stanęło, ale zabieram się do roboty za resztę :D narazie pierwsze 3 beczki za mną. Teraz bogatszy o jakieś doświadczenie nastawiam kolejne. Fermentacja z młotem, gotuje na zwykłym potstillu na grzalkach elektrycznych ciągnie średnio do 5-10 % w ten sposób będę chciał przerobić całe zboże I po uzyskaniu surówki bogatej w aromaty :D podzielę frakcje przy drugim pedzeniu, po czym wlewam calość do beczki dębowej z borosa  :D I niech spoczywa minimum 2 lata.

Pozdrawiam

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Witam, kolejna porcja powoli w fazie księżycowej :D A tu zonk jedna beczka wygląda jak niżej, ale niczym się nie przejmuje pachnie pięknie kwaskowo-zbozowo dziwne to jak mąka wygląda. W drugiej beczce ładna czysta woda na samej górze, a zboże opadło na dnie. Zaś kolejna beczka już przerobiona. Do roboty zostanie kolejna partia trzech beczek i jak braknie towaru do zalania pięćdziesiątki beczki dębowej to od razu dokupuje materiału.
Pozdrawiam.
PS - plus fotki opróżniania jednej z beczki. :smiech:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: ramzol »

Zdjęcie ostatniej beczki nie wygląda dobrze. Jak się nie mylę to na pewno wniesie inne posmaki. Nie do końca chciane. Przed wymianą wsadu w beczce czymś odkażaleś??
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

marcin.skwira
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 31 gru 2019, 17:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: marcin.skwira »

To, że jest zakażenie nie oznacza źle mogą wnieść ciekawe nuty smakowe. Wielu kolegów poleca fermentacje na whisky w otwartych beczkach i celowe zakażanie w celu wydobycia dodatkowych nut smakowych.

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Wymieszam to w beczce dzisiaj albo ściągnę tę mąkę z góry i ewentualnie odpędzę do innego wiadra porównam z resztą surówki jak będzie podobne to wymieszam razem, a na koniec drugie granie całości :D A wy jak sądzicie ?

kwik44
1250
Posty: 1256
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 238 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: kwik44 »

To z pleśnią na wierzchu będzie bardziej owocowe.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: ramzol »

marcin.skwira pisze:To, że jest zakażenie nie oznacza źle mogą wnieść ciekawe nuty smakowe. Wielu kolegów poleca fermentacje na whisky w otwartych beczkach i celowe zakażanie w celu wydobycia dodatkowych nut smakowych.
Jakoś do tej pory nie trafiłem nic po za posmakiem maślanym w zainfekowanym tlenowcem nastawie. Nawet w spirytusie z takiego nastawu masło jest wyczuwalne. Nie twierdzę że ma wylać tylko odpędzić i zobaczyć co wyjdzie bo a nóż widelec znajdzie coś ciekawego
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: przegab »

Z tymi zmianami zakażeń w fajne smaczki trzeba brać poprawkę na czas. Kto chce czerpać ze szkockich tradycji, powinien mieć świadomość, że to się nie układa z dnia na dzień tylko z roku na rok albo dłużej.
Trzymam rok w kamionce (i dla porównania w szkle) taki destylat po zakażeniu co kwasem masłowym zawiewa i czuć w nim coraz więcej owoców ale maślane nuty dominują dalej.
W wysokich temperaturach kwas masłowy reaguje do przyjemnych owocowych estrów w obecności alkoholu etylowego. W niższych też ale proces wymaga duuużo więcej czasu.

kwik44
1250
Posty: 1256
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 238 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: kwik44 »

Dlatego zakażać warto ;) Można zostawić zacier na dłużej, albo wcześniej zakazić dunder i mieszać. Można zmieszać zakażony dunder z odpędem. Są różne techniki. Ja "szkocką" po prostu zostawiam w otwartej beczce na dłużej. Burbon/żyto - dodawałem dundru do odpędu. Teraz rum - mieszałem odpęd z zakażonym dundrem (żurkiem, żółtym serem z dziurami i ziemniakiem z ziemią). Będzie się układać dłużej, ale efekt warty zachodu.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: ramzol »

Oj, to ja chyba mam na to jeszcze czas;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Beczka (boros) dziś zawitała do duchawina :respect: Paweł jutro chyba zaleje ją winem.
U mnie najprawdopodobniej będzie w kwietniu i zostanie docelowo zalana już moim produktem :D
Pozdrawiam
Ps - w między czasie będę tutaj uzupełniał informacje 8-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 lis 2020, 18:09 przez elrex, łącznie zmieniany 1 raz.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: arTii »

Widzę, że Twoja też jakoś mocno opalona. Jakaś dziwna ta partia...
Moja też dojechała do @Duch Wina i tez jakoś "spalona" a miała być tylko okopcona...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

No najbardziej przy deklach , ale i tak się cieszę nieziemsko :lol: jest piękna.

Autor tematu
elrex
30
Posty: 48
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 20:22
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ambitny plan na beczkę Single Malta

Post autor: elrex »

Duże problemy od dłuższego czasu z moim „planem”. Beczka niestety będzie szła na sprzedaż, posypało się u mnie nieźle i nie dokończę przetwarzania surowca, tym samym nie będę miał czym zalać beczki. Jak nie znajdzie się kupiec to najwyżej owinę beczkę strachem i niech czeka. Więcej info o beczce na bazarku forumowym.
:cry:

Ps. Chyba ze w rok nic beczce się nie stanie ? Bo dopiero będę w PL osiągalny.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lut 2021, 14:06 przez elrex, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”