O no to widzę, że kolega jakubek88 ma taki sam sprzed do psocenia jak ja (50l keg, 2x2000WAT, 120cm fi 60, ze szklanym wziernikiem i kolumna "bratka". Zacier nastawiłem środa 30.09.2020 (PRZEPIS:drożdże turbo slivovitz, 14kg śliwek, 9l wody +5kg cukru) pomnożyłem wszystko razy 2, 28kg śliwek wydrylowałem i niestarannie wymieszałem w 60l beczce, dolałem ciepły syrop cukrowy i jak temp spadła poniżej 30C dodałem dwie paczki drożdży) przykryłem bawełnianą szmata i położyłem pokrywkę - nieszczelnie, od razu zaczęły powolutku pracować na drugi dzień beczka była bardzo ciepła pod ręką, przemieszałem pierwszego dnia ale lekko, drugiego mocno to piana strzeliła i musiałem sprzątać - już tak nie będę mieszał
. Teraz się naczytałem jak skonfigurować kolumnę i dam: Zmywak na podtrzymanie na dole, 0,5 litra miedzianych sprężynek (zastanawiam się czy dać 0,5l stalowych i mam zamiar psocić na dużym odbiorze LM czyli wysokiej temperaturze "u góry" tak żeby mi wychodziło 80% albo mniej. Dam znać co i jak za niecałe 2 tygodnie.
Pisz staranniej - MANOWAR
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 paź 2020, 13:18 przez
manowar, łącznie zmieniany 1 raz.