Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Carl
200
Posty: 242
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: Carl »

prolog1975 pisze:Do otrzymanej surówki mętnej dolewam spiryt z metody 2.5. Następnie po tygodniu rozrabiam calość na 28%.
Dzięki za wyjaśnienia, a możesz jeszcze napisać dlaczego do 28%? Najczęściej spotykałem się z rozrabianiem do 20%
defacto pisze:W przypadku pracy na "dwa" razy moc grzania ustaw na 2 KW (szybki odpęd). W ten sposób zdobędziesz surówkę - materiał do drugiego procesu
A przy drugiej destylacji jaką mocą grzać?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: .Gacek »

Stężenie destylatu lub surówki z pierwszej destylacji często rozcieńcza się do wartości poniżej 30%. Dopiero tak niskie stężenie alkoholu w kolejnym przebiegu pozwala nam lepiej odebrać przedgony. W zależności od tego jaką metodą (czy na dwa razy, czy metodą na 2,5) dobieramy sobie stężenie do kolejnej rektyfikacji lub destylacji doczyszczającej. W tym punkcie musiałbyś zrobić sobie taką "retrospekcję" lub "rozeznać się na okoliczność" co Ci bardziej pasuje...
Co do mocy roboczej w drugim przebiegu jest to ściśle zależne od sprzętu jaki posiadasz. Nie zagłębiałem się głębiej na czym pracujesz, ale tak w skrócie to nie możesz jechać na mikro potstillu fi 28mm z mocą 2kW albo na rurze fi76mm z mocą 500W. Moc musisz dobrać optymalnie do drugiego odpędu czyli mniej więcej 2/3 mocy nominalnej pod progiem zalania lub lepiej na połowie mocy by urobek odbierać powoli, spokojnie, bez fuzli, bez mętnienia destylatu...
Pozdrawiam Gacek.

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: prolog1975 »

Do 20% lub poniżej rozrabiam jak chce trunek neutralny. A przy destylatach owocowych robionych na PS lub półkowej opieram się na wiedzy bardziej doświadczonych w tym temacie. https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... start=1365

Carl
200
Posty: 242
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Carl »

@.Gacek , chodzi mi - zgodnie z tematem - o śliwowicę i tak jak pisałem na dwa razy puszczaną. Co do sprzętu, to mam KEG'a w płaszczu ciśnieniowym z grzałkami 1,5+2.0+2.5 kW z kolumną 2,5" zakończoną OLM i UFO, którą muszę "dostosować" do prostej destylacji. Striping robiłem na 1,5 kW. Regulatora (na razie) nie mam, ale mogę spiąć 2 grzałki szeregowo i obniżyć w ten sposób power, aby grzać słabiej - jeśli jest taka potrzeba... tylko właśnie: czy jest taka potrzeba :?:

@prolog1975, chodzi Ci pewnie o to info od magasa o destylacji 28-30 na prostych aparatach. A na czym będzie polegała różnica pomiędzy destylacją 20% a 28% surówki :?:
Ostatnio zmieniony środa, 23 wrz 2020, 23:23 przez Carl, łącznie zmieniany 2 razy.

wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 20:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wierch »

Witam mam krótkie pytanie czy podczas pierwszego odpędu a mając w planie uzyskania surówki do destylacji końcowej należy odlać te pierwszą setke?
Czy dopiero przy drugiej?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3809
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Doody »

W pierwszym odpędzie zbieraj wszystko od początku do najlepiej 100 stopni w kotle.
W drugiej destylacji tnij frakcje.
Pozdrawiam
Darek

wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 20:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wierch »

Dzięki a jaka temperatura pulpy powinna być ?
Bo chciałbym nie tracić gęstego i pomyślałem że wstępnie zagrzeje pulpe na gazie a później do kega który będzie wstawiony do gara z wodą i grzałka
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: .Gacek »

Carl pisze:Striping robiłem na 1,5 kW. Regulatora (na razie) nie mam, ale mogę spiąć 2 grzałki szeregowo i obniżyć w ten sposób power, aby grzać słabiej - jeśli jest taka potrzeba... tylko właśnie: czy jest taka potrzeba :?:
Nie ma takiej potrzeby. 1,5kW wydaje się być optymalną mocą do drugiej gonitwy, choć niektórzy robią nawet na 600 watach.
Ja striping robię na 3kW.
Pozdrawiam Gacek.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wawaldek11 »

wierch pisze:Dzięki a jaka temperatura pulpy powinna być ?
W którym momencie?
wierch pisze: Bo chciałbym nie tracić gęstego i pomyślałem że wstępnie zagrzeje pulpe na gazie a później do kega który będzie wstawiony do gara z wodą i grzałka
Możesz podgrzewać keg w garze z wodą na gazie - po co przelewać gorące. Lub keg na gazie - nie wiem czy się nie przypali? Jak nie masz możliwości mieszania, to wolno rozgrzewaj, bo w gęstym temperatura wolno przenika do środka nastawu.
Jaką grzałką będziesz grzał?
Pozdrawiam,
Waldek

wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 20:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wierch »

W kegu po Pepsi
Keg trochę wysoki jest ale spróbuję wstawić go wraz z garem z wodą na gaz .
Będę mieszał tak co 15 min .
A gdyby nie zmieścił to jaka temperatura pulpy ?tak 70 ?

Carl
200
Posty: 242
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Carl »

Do 70 bez problemu. Dobroć zaczyna wrzeć znacznie wyżej, a przy jakiej temperaturze, to zależy od % wsadu- patrz na wykres rybką zwany

.Gacek, dzięki za info

Wystukane z Tapatalka

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: użytkownik usunięty »

Wczoraj wrzuciłem do beczki 70kg węgierek. Nie chcę dodawać cukru czy glukozy, ale żeby podnieść trochę wynik planuję po fermentacji dodać spirytusu i poczekać aż się "przegryzie". Po rektyfikacji zacieru z mąki żytniej mam trochę ponad 3L surówki z lekkimi pogonami. Zda egzamin?

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: kwik44 »

Nie. Zapaskudzisz śliwki. Najlepszy spirytus trzeba dawać ...

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: użytkownik usunięty »

@Feti
Zanim śliwki w beczce dojdą, wlewaj tę surówkę w keg i gotuj, rzetelnie frakcje tnąc. W ten sposób, niezbędny materiał do wsadu śliwkowego uzyskasz :ok:

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: użytkownik usunięty »

Tak też zrobię :piwo:

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: michal278 »

Zależy do czego te śliwki. Jeśli do kamionki czy beczki do bym polecam nie ciąć tak mocno bo traci się te najlepsze aromaty śliwki. Pzdr

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3809
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Doody »

Sprawdziłbym Blg tych śliwek. W tamtym roku wyprodukowałem aceton na zbyt ubogich w cukier śliwkach. Na ortodoksa nadają się moim zdaniem tylko najsłodsze owoce. Jeżeli zawartość cukru jest niewielka, nie ryzykowałbym i dosypałbym trochę glukozy. Tak 1kg na 20kg owoców. Wyjdzie jak ortodoks.
Pozdrawiam
Darek

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: michal278 »

Dooda wręcz lepiej dosypać sacharozy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: użytkownik usunięty »

W sumie zalega mi jeszcze dobre 10kg glukozy... A co tam, wrzucę na początek 2kg :poklon;
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Kamal »

Lepiej dodawać glukozy i fruktozy, niż sacharozy. ;)
K.
Obrazek

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: W_TG »

W mojej beczce życie kwitnie, a całość stała się już wytrawna.
Żeby się drożdżom nie nudziło dałem im wczoraj jeszcze 50 kg śliwek i beczka jest prawie pełna.
Zapełniłem też 2 beczki 50 l tak w 70 % pulpą z jakiś tam dużych fioletowych i bordowch śliwek i dla towarzystwa dałem im bayanusów :-)
Dziś podejmę decyzję czy będzie z nich kolejna śliwowica czy wino.
Tak więc jesień zapowiada się ciekawie, bo mam jeszcze pusty balon 50 litrowy i plan jest taki aby wypełnić go sokiem ze zdobycznych jabłek.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: michal278 »

Kamal pisze:Lepiej dodawać glukozy i fruktozy, niż sacharozy. ;)
K.
Mylisz się. Do budowy ścian potrzebują na początku dwucukru. Łatwiej im będzie niż tworzyć z monocukru. Było o tym nie raz.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jakubek88
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: jakubek88 »

Witam wszystkich. Jestem totalnym nowicjuszem ponieważ kilka miesięcy temu kupiłem sprzęt na 50l kegu kolumnie dzielonej na 2 części i głowice aabrtaek. Przeczytałem pobieżnie temat i tez trochę zgłupiałem. Ale do rzeczy. Nabyłem 80 kg śliwek węgierek i wydrylowałem je. Podzieliłem je na 2 beczki rozdrabniając je rozdrabniaczem z juli do jabłek. Do obu dodałem pektozynę. Do pierwszej beczki dodałem 4 kg rozpuszczonej glukozy bayanusy i pożywkę a 2 niecałe 6 g glukozy i alcotec turbo fruit. Obydwa nastawy bardzo ładnie pracują tylko powstał dziwny zapach ( ogólnie nie wiem jaki ma być) taki lekka stęchnięty kwas... Pytanie ... Jak najlepiej sklarować nastaw do gotowania na grzałkach? Jak złożyć kolumnę do destylowania ? Czy wyjąć całkiem wypełnienie z kolumny i odbierać na pełnym odbiorze lub skrócić tylko do katalizatora z sprężynkami miedzianymi ?

proszę o wyrozumiałość do mój pierwszy post.

Po za tym mogę dać namiar do człowieka co przywozi śliwki na saską kępę do wwa po 1.5
Ostatnio zmieniony środa, 30 wrz 2020, 00:10 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

tbodzio
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 29 wrz 2020, 12:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: TAK
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: tbodzio »

O no to widzę, że kolega jakubek88 ma taki sam sprzed do psocenia jak ja (50l keg, 2x2000WAT, 120cm fi 60, ze szklanym wziernikiem i kolumna "bratka". Zacier nastawiłem środa 30.09.2020 (PRZEPIS:drożdże turbo slivovitz, 14kg śliwek, 9l wody +5kg cukru) pomnożyłem wszystko razy 2, 28kg śliwek wydrylowałem i niestarannie wymieszałem w 60l beczce, dolałem ciepły syrop cukrowy i jak temp spadła poniżej 30C dodałem dwie paczki drożdży) przykryłem bawełnianą szmata i położyłem pokrywkę - nieszczelnie, od razu zaczęły powolutku pracować na drugi dzień beczka była bardzo ciepła pod ręką, przemieszałem pierwszego dnia ale lekko, drugiego mocno to piana strzeliła i musiałem sprzątać - już tak nie będę mieszał :). Teraz się naczytałem jak skonfigurować kolumnę i dam: Zmywak na podtrzymanie na dole, 0,5 litra miedzianych sprężynek (zastanawiam się czy dać 0,5l stalowych i mam zamiar psocić na dużym odbiorze LM czyli wysokiej temperaturze "u góry" tak żeby mi wychodziło 80% albo mniej. Dam znać co i jak za niecałe 2 tygodnie.

Pisz staranniej - MANOWAR
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 paź 2020, 13:18 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Góral bagienny »

Chopy :D do owoców nie dajemy turbo tylko zwykłe drożdżaki :)
Choć z drugiej strony przy takiej ilości cukru to już nie śliwowica :angry:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: użytkownik usunięty »

Góral bagienny pisze:Chopy :D do owoców nie dajemy turbo tylko zwykłe drożdżaki :)
Zwykłe, czyli szczep winiarski ;)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: michal278 »

Może być szczep gorzelniczy lub piwny też.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Damian1991
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
Podziękował: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Damian1991 »

Witam. Mam mały problem chciałem zrobić swoją pierwszą śliwowicę i zacznę od początku:
Zebrałem i wypestkowanełem 32kg wegierek (bardzo słodkie) wyspałem do beczki 180l
wlałem 100litrow wody 22kg cukru i trzy paczki drożdży babuni. Mam pytanie czy coś z tego mi wyjdzie ?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wawaldek11 »

Cześć!
Kolejny forumowicz, u którego czyny są szybsze od myśli :mrgreen:
A tak na serio, to problemu nie widzę - otrzymasz to co chciałeś, czyli bimber lub spirytus z posmakiem śliwki - w zależności na czym przepuścisz. Gdybyś zapytał przed nastawieniem, to otrzymałbyś rady, czy linki w temacie.
Pozdrawiam,
Waldek

Damian1991
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
Podziękował: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Damian1991 »

Jestem otwarty na rady waldek11,kolejny nastaw mogę zrobić jak trzeba☺️☺️
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Góral bagienny »

Ja cię nie sunę 22kg cukru :o trzeba było dać 32 kg było by 1do 1 :D
I do tego drożdże babuni :angry: toż to koło śliwowicy nawet nie będzie stało :angry:
Kolego @Damian1991 na 1okg owoców MAKSYMALNIE 1kg cukru.
Poczytaj temat o śliwce tam jest wszystko :czytaj:
Ja na 45kg śliwki dałem 2kg cukru i 2l. wody i mam nadzieje że wyjdzie coś dobrego :D
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 16:35 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Damian1991
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
Podziękował: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Damian1991 »

Tak to jest z nowicjuszami juz☺️☺️
Człowiek uczy się na błędach . Jestem otwarty na wszystkie wasze rady żeby nauczyć się tego rzemiosła. Więc jakich drożdży powinienem użyć i jak długo trzymać?

Ice2
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 27 cze 2019, 02:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Ice2 »

Witam. Na czapie ze śliwki pojawił się bialy nalot. Co z tym czynić?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Góral bagienny »

Drożdże dedykowane do owoców bayanysy, estelle ,Zamoyskie.
Ja robię na bayanusach, ile trzymac? Aż skończą fermentować :)
Ilość jaką podałem w poprzednim poście bayanusy przerabiają w 2 tygodnie przy temp. około 20st.
Zaopatrz się w cukromierz do sprawdzania blg :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakubek88
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: jakubek88 »

Oki . To zrobię trzecie podejście do tematu i zamówiłem jeszcze 60kg śliwki . Zamierzam dać bayanusy z pożywką. Ale co do cukru chcę zachować jak koledzy opisują max 1 kg na 10 kg śliwki tylko , że mam dużo glukozy i czy daję się jej w takiej samej proporcji jak kryształ z buraka?

Damian1991
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 14:33
Podziękował: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Damian1991 »

Dziękuję za dobre rady. Szkoda tylko że tak późno znalazłem się na takim forum ☺️☺️
A czy z jabłek wyszłoby mi coś dobrego??
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: dynio »

@jakubek: żeby mieć taki sam % glukozy krystalicznej musisz dodać ok 20% więcej. Ale nie radzę przesadzać z ilością. Daj max kg glukozy na 10kg owoców a "będziesz Pan zadowoloooony"

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 18:18 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: dynio »

@damian1991 do tego co zrobiłeś to już tylko drożdże turbo do owoców, a później nie na śliwowicę (bo z tego śliwowicy już nie będzie) tylko ewentualnie na czystą z posmakiem śliwek- najlepiej na półkowej

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: Góral bagienny »

Damian1991 pisze: A czy z jabłek wyszłoby mi coś dobrego??
Jak nie przesadzisz z cukrem i wodą to jak najbardziej :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 20:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Post autor: wierch »

Panowie jestem po pierwszej destylacji nie chciałem za długo czekać bo bałem się że w lekko zakręconej beczce zacznie się octowa fermentacja.
Było 60 kg śliwki węgierki 10 litrów wody 4 kg cukru 3kg glukozy.
Drożdże jakieś niby gotowiec do śliwowicy.
Po około tygodniu zjadło wszysto wiec poszło na rury.
Teraz pytanie mam bo nie chce stracić smaku i zapachu za dużo.
Kolumna 60.3 1m u góry przewężenie odcinek około 15 cm z kolanem na redukcję i do chłodnicy lebiega. Dawać jakieś wypełnienie na tak długą kolumnę?
I jakie temperatury ustawić termometr mam po środku albo na szczycie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”