Cześć wszystkim,
Moje pytanie jest skierowane bardziej do osób z doświadczeniem, którzy już rozcieńczali swoje wyroby. Chodzi mi dokładnie w którym momencie należałoby rozcieńczyć moc nalewki, by strata na jakości - smaku była jak najmniejsza?
Nalewka ze śliwek węgierek + dodatki (figa, daktyl, laska wanilii, rodzynki)
Przyjęty model tworzenia to:
1. Owoce zalane alkoholem 60%
2. Maceracja (ok. 6 tyg, ale może się wydłużyć)
3. Oddzielenie alkoholu od owoców
4. Zasypanie owoców cukrem
5. Połączenie alkoholu z syropem cukrowym
6. Klarownie
7. Butelkowanie
Przy czym zobaczę w trakcie czy nalewkę zakończę na etapie zlania alkoholu i przejdę do klarowania, czy będę łączył z odzyskiem cukrowym.
Tak czy siak śliwki dużo soku nie puszczą, więc zakładam, że to co wlałem to i zleję. Chciałbym rozcieńczyć ją finalnie z 60% do MIN 40% - MAX do 30%
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązanie byłoby dodanie wody po:
- zlaniu alkoholu i wydłużeniu procesu o przynajmniej 2 tyg by się dobrze połączył, a potem proces klarowania
lub po:
- procesie połączenia alkoholu z syropem cukrowym
Co o tym sądzicie?
Ilość alkoholu to jakieś 2,5l + 2,5 kg owoców (wszystkich)
-
Autor tematu - Posty: 317
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Załączniki
-
- Posty: 1211
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
Musisz dokładnie wiedzieć, jaką moc ma mieć nalewka.
Po rozpuszczeniu cukru w owocach, odciskając materiał, odzyskasz zapewne nieco soku wraz z procentami. Dolejesz wtedy niezbędną ilość wody(jeżeli zajdzie taka potrzeba), żeby stworzyć zakładaną moc nalewki. Wtedy klaruj i potem zlejesz do butelek. Tak bym to widział
Po rozpuszczeniu cukru w owocach, odciskając materiał, odzyskasz zapewne nieco soku wraz z procentami. Dolejesz wtedy niezbędną ilość wody(jeżeli zajdzie taka potrzeba), żeby stworzyć zakładaną moc nalewki. Wtedy klaruj i potem zlejesz do butelek. Tak bym to widział

Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą 

-
- Posty: 155
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
- Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
Węgierka tylko 6 tygodni maceracji?
-
- Posty: 1211
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
Przeczytaj dokładnie pkt. 2 

Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą 

-
Autor tematu - Posty: 317
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
Nie mam jakiegoś mocnego ciśnienia na szybkość tej nalewki. 6 tygodni maceracji to tylko taki przyjęty standard. Nie wykluczam, że może być to i pół roku by lepiej naciągnęło, by też później było z czego rozcieńczyć - pod tym względem zachowuję sporą elastyczność. Jeśli ktoś ma przy okazji doświadczenia pozytywne z czasem maceracji śliwek + dodatki (zaznaczam dodatki, gdyż zakładam ich czas maceracji na tym samym poziomie co śliwek, ale nie wykluczam ich odłowienia w międzyczasie) to też jestem otwarty na wskazówki.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 sie 2020, 18:23 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1
- Rejestracja: sobota, 22 sie 2020, 22:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
Ja bym zostawił na co najmniej 7 tygodni.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 sie 2020, 21:00 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2312
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
Wojtek, zrób nalewkę z samych śliwek. Jak są aromatyczne, to będzie super. A z dodatków zrobiłbym esencje i w razie potrzeby dodawałbym do podbicia smaku. Esencja z wanilii przydaje się do wielu trunków. Natomiast daktyle i figi za wiele nie wniosą. Zrobiłem nalewkę z samych daktyli i żeby nie destylat z tychże nalewka byłaby praktycznie tylko słodka.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 317
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
wawaldek11 - nalewka jest już zalana
-
- Posty: 2312
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
Zrób drugą - dobra jest, a surowiec dojrzewa 

Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość