Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Wojtek5
300
Posty: 317
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Załączniki
Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Postautor: Wojtek5 » niedziela, 23 sie 2020, 17:34

Cześć wszystkim,
Moje pytanie jest skierowane bardziej do osób z doświadczeniem, którzy już rozcieńczali swoje wyroby. Chodzi mi dokładnie w którym momencie należałoby rozcieńczyć moc nalewki, by strata na jakości - smaku była jak najmniejsza?

Nalewka ze śliwek węgierek + dodatki (figa, daktyl, laska wanilii, rodzynki)
Przyjęty model tworzenia to:
1. Owoce zalane alkoholem 60%
2. Maceracja (ok. 6 tyg, ale może się wydłużyć)
3. Oddzielenie alkoholu od owoców
4. Zasypanie owoców cukrem
5. Połączenie alkoholu z syropem cukrowym
6. Klarownie
7. Butelkowanie

Przy czym zobaczę w trakcie czy nalewkę zakończę na etapie zlania alkoholu i przejdę do klarowania, czy będę łączył z odzyskiem cukrowym.
Tak czy siak śliwki dużo soku nie puszczą, więc zakładam, że to co wlałem to i zleję. Chciałbym rozcieńczyć ją finalnie z 60% do MIN 40% - MAX do 30%
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązanie byłoby dodanie wody po:
- zlaniu alkoholu i wydłużeniu procesu o przynajmniej 2 tyg by się dobrze połączył, a potem proces klarowania
lub po:
- procesie połączenia alkoholu z syropem cukrowym
Co o tym sądzicie?

Ilość alkoholu to jakieś 2,5l + 2,5 kg owoców (wszystkich)

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1211
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Postautor: defacto » niedziela, 23 sie 2020, 17:46

Musisz dokładnie wiedzieć, jaką moc ma mieć nalewka.
Po rozpuszczeniu cukru w owocach, odciskając materiał, odzyskasz zapewne nieco soku wraz z procentami. Dolejesz wtedy niezbędną ilość wody(jeżeli zajdzie taka potrzeba), żeby stworzyć zakładaną moc nalewki. Wtedy klaruj i potem zlejesz do butelek. Tak bym to widział :ok:
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


LuarvikLuarvik
150
Posty: 155
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Postautor: LuarvikLuarvik » niedziela, 23 sie 2020, 18:00

Węgierka tylko 6 tygodni maceracji?

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1211
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Postautor: defacto » niedziela, 23 sie 2020, 18:13

Przeczytaj dokładnie pkt. 2 ;)
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Autor tematu
Wojtek5
300
Posty: 317
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Postautor: Wojtek5 » niedziela, 23 sie 2020, 18:18

Nie mam jakiegoś mocnego ciśnienia na szybkość tej nalewki. 6 tygodni maceracji to tylko taki przyjęty standard. Nie wykluczam, że może być to i pół roku by lepiej naciągnęło, by też później było z czego rozcieńczyć - pod tym względem zachowuję sporą elastyczność. Jeśli ktoś ma przy okazji doświadczenia pozytywne z czasem maceracji śliwek + dodatki (zaznaczam dodatki, gdyż zakładam ich czas maceracji na tym samym poziomie co śliwek, ale nie wykluczam ich odłowienia w międzyczasie) to też jestem otwarty na wskazówki.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 sie 2020, 18:23 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 2 razy.


szocik
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 22 sie 2020, 22:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Postautor: szocik » niedziela, 23 sie 2020, 18:31

Ja bym zostawił na co najmniej 7 tygodni.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 sie 2020, 21:00 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.


wawaldek11
2000
Posty: 2312
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 23 sie 2020, 21:06

Wojtek, zrób nalewkę z samych śliwek. Jak są aromatyczne, to będzie super. A z dodatków zrobiłbym esencje i w razie potrzeby dodawałbym do podbicia smaku. Esencja z wanilii przydaje się do wielu trunków. Natomiast daktyle i figi za wiele nie wniosą. Zrobiłem nalewkę z samych daktyli i żeby nie destylat z tychże nalewka byłaby praktycznie tylko słodka.
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
Wojtek5
300
Posty: 317
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Postautor: Wojtek5 » niedziela, 23 sie 2020, 21:22

wawaldek11 - nalewka jest już zalana


wawaldek11
2000
Posty: 2312
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 23 sie 2020, 21:34

Zrób drugą - dobra jest, a surowiec dojrzewa :)
Pozdrawiam,
Waldek


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość