Kiełbasa z dzika
-
Autor tematu - Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Przepis na kiełbasę z dzika.
Mięso z dzika jak mamy świeże to trzeba koniecznie zamrozić na 2-3 doby. Potem rozmrozić i zmielić.
Składniki:
karkówka z dzika - 1,6kg
karkówka z wieprza - 2,4kg
sól peklowa - 72g
pieprz czarny - 4g
majeranek - 2g
czosnek - 1 główka
gorczyca - 1,6g
papryka słodka - 2g
Całość po zmieleniu wymieszać dokładnie z przyprawami i do lodówki na 24godziny.
Wędzenie 2,5 godziny w 50st i 30 minut w 90st
Mięso z dzika jak mamy świeże to trzeba koniecznie zamrozić na 2-3 doby. Potem rozmrozić i zmielić.
Składniki:
karkówka z dzika - 1,6kg
karkówka z wieprza - 2,4kg
sól peklowa - 72g
pieprz czarny - 4g
majeranek - 2g
czosnek - 1 główka
gorczyca - 1,6g
papryka słodka - 2g
Całość po zmieleniu wymieszać dokładnie z przyprawami i do lodówki na 24godziny.
Wędzenie 2,5 godziny w 50st i 30 minut w 90st
-
- Posty: 2069
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Kiełbasa z dzika
A dlaczego tak dużo soli peklowej?
A zbyt chuda nie wychodzi? Nie trzeba dodawać np boczku wieprzowego czy nawet słoniny?fo11rest pisze:Przepis na kiełbasę z dzika.
Składniki:
karkówka z dzika - 1,6kg
karkówka z wieprza - 2,4kg
sól peklowa - 72g...
A dlaczego tak dużo soli peklowej?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 7527
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Kiełbasa z dzika
A oto efekt końcowy wędzenia
A dzisiaj na obiad będzie schab z dzika, moczony przez noc w mleku
Żałujcie, że nie możecie poczuć zapachu i smaku A dzisiaj na obiad będzie schab z dzika, moczony przez noc w mleku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 maja 2020, 10:27 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kiełbasa z dzika
Dzisiaj dzień zaczął się bardzo wcześnie bo chciałem wstać o 4,20 rano, ale stwierdziłem że jeszcze ciemno i jeszcze pośpię. Ostatecznie wstałem o 5 i po zabraniu towaru do wędzenia o 5,20 rozpaliłem wędzarnię. Rozgrzewałem ją do 6 rano i włożyłem kiełbasę z dzika. Wędzone w 55-65st przez 3,5 godziny i 0,5 godziny w 80-90w celu utrwalenia. Wyrób wyszedł znakomity.
A oto przepis:
Składniki:
8kg mięsa z dzika(polędwica, schab,szynka,łopatka)
1kg wołowiny kl 2
1,1 słoniny
Mięso zmielone na 6mm, słonina na 3mm
Do mięsa dać przegotowaną letnią wodę w ilości 1litr w celu uzyskania soczystej kiełbasy a nie wióra
Potem przyprawy zmielone:
pieprz kolorowy – 15g
jałowiec – 5g
gorczycza biała – 10g
Peklosól 180g
Całość porządnie urobić przez jakieś 10 minut i do lodówki na 24h
Potem napić średnio ciasno we flaki i odstawić na godzinę do obsuszenia.
Wędzarnia jak będzie nagrzana wkładamy kiełbasę i wędzimy prze 3,5h w temperaturze 55-65st
Potem pół godziny w temperaturze 80-90 przez 20-30minut w celu utrwalenia i uniknięcia parzenia przed jedzeniem.
Mięso powinno być z dzika rocznego. Im starszy dzik tym gorsze mięso!
Smacznego.
A oto przepis:
Składniki:
8kg mięsa z dzika(polędwica, schab,szynka,łopatka)
1kg wołowiny kl 2
1,1 słoniny
Mięso zmielone na 6mm, słonina na 3mm
Do mięsa dać przegotowaną letnią wodę w ilości 1litr w celu uzyskania soczystej kiełbasy a nie wióra
Potem przyprawy zmielone:
pieprz kolorowy – 15g
jałowiec – 5g
gorczycza biała – 10g
Peklosól 180g
Całość porządnie urobić przez jakieś 10 minut i do lodówki na 24h
Potem napić średnio ciasno we flaki i odstawić na godzinę do obsuszenia.
Wędzarnia jak będzie nagrzana wkładamy kiełbasę i wędzimy prze 3,5h w temperaturze 55-65st
Potem pół godziny w temperaturze 80-90 przez 20-30minut w celu utrwalenia i uniknięcia parzenia przed jedzeniem.
Mięso powinno być z dzika rocznego. Im starszy dzik tym gorsze mięso!
Smacznego.
-
- Posty: 54
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2020, 19:32
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kiełbasa z dzika
Uwielbiam kiełbasę z dzika. Niestety sam nie mogę zrobić bo brak surowca, ale niejednokrotnie miałem możliwość degustacji
Kiedyś miałem kiełbasę z dzika z dodatkiem jelenia, delikatniejsza, no i ten aromat.
Piękne te wasze wyroby
Kiedyś miałem kiełbasę z dzika z dodatkiem jelenia, delikatniejsza, no i ten aromat.
Piękne te wasze wyroby
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sie 2020, 11:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Nieważne jak wolno idziesz, ważne, że się nie zatrzymujesz.
-
- Posty: 385
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Kiełbasa z dzika
Z tą letnią wodą to nie jest żart ewentualnie przejęzyczenie
fo11rest pisze: Do mięsa dać przegotowaną letnią wodę w ilości 1litr w celu uzyskania soczystej kiełbasy a nie wióra
Z tą letnią wodą to nie jest żart ewentualnie przejęzyczenie
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
Autor tematu - Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kiełbasa z dzika
Najlepiej dać wodę która była trzymana w lodówce, a jak się nie ma to zimną z czajnika. Wodę daje się po to aby mięso za bardzo nie wyschło podczas wędzenia kiełbasy, bo jak wiadomo duża jej część odparowuje podczas wędzenia. Jak jej nie damy będzie bardziej sucha kiełbasa. Tak że kto jak woli niech robi.
-
- Posty: 7527
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Kiełbasa z dzika
A choćby tutaj - http://umysliwych.com/sklep-z-dziczyzna-specjaly-lasu/
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 385
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Kiełbasa z dzika
A to wiem, robię bardzo dużo kiełbasy, tylko zaskoczyło mnie że pisze o letniej wodzie, ja dodaje lodu pokruszonego lub bardzo mocno schłodzonej wody takiej na granicy zamarzania. Dlatego jak przeczytałem o letniej wodzie to się zastanawiam czy ja o czymś nie wiem czy autor się pomylił.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
Autor tematu - Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kiełbasa z dzika
Powinno się użyć mocno schłodzonej wody, ale ja czasem dam taką o temperaturze otoczenia i nic się nie dzieje. Mięso dobrze się urabia, a i tak idzie zaraz do lodówki.kamilpl82 pisze:A to wiem, robię bardzo dużo kiełbasy, tylko zaskoczyło mnie że pisze o letniej wodzie, ja dodaje lodu pokruszonego lub bardzo mocno schłodzonej wody takiej na granicy zamarzania. Dlatego jak przeczytałem o letniej wodzie to się zastanawiam czy ja o czymś nie wiem czy autor się pomylił.
-
Autor tematu - Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kiełbasa z dzika
Akurat tego dzika sam rozbierałem więc nie było chrzczone i ten litr szybko wchłonął.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sie 2020, 15:21 przez fo11rest, łącznie zmieniany 1 raz.