Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
100
Posty: 147
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Kiełbasa z dzika

Postautor: fo11rest » poniedziałek, 20 kwie 2020, 16:53

Przepis na kiełbasę z dzika.

Mięso z dzika jak mamy świeże to trzeba koniecznie zamrozić na 2-3 doby. Potem rozmrozić i zmielić.

Składniki:
karkówka z dzika - 1,6kg
karkówka z wieprza - 2,4kg
sól peklowa - 72g
pieprz czarny - 4g
majeranek - 2g
czosnek - 1 główka
gorczyca - 1,6g
papryka słodka - 2g

Całość po zmieleniu wymieszać dokładnie z przyprawami i do lodówki na 24godziny.
Wędzenie 2,5 godziny w 50st i 30 minut w 90st


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

TUTEK
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kiełbasa z dzika

Postautor: TUTEK » poniedziałek, 20 kwie 2020, 20:36

fo11rest pisze:Mięso z dzika jak mamy świeże to trzeba koniecznie

ZBADAĆ!

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
100
Posty: 147
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Kiełbasa z dzika

Postautor: fo11rest » wtorek, 21 kwie 2020, 05:54

To wiadomo przecież

Awatar użytkownika

drgranatt
1000
Posty: 1042
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Kiełbasa z dzika

Postautor: drgranatt » wtorek, 21 kwie 2020, 06:43

fo11rest pisze:Przepis na kiełbasę z dzika.

Składniki:
karkówka z dzika - 1,6kg
karkówka z wieprza - 2,4kg
sól peklowa - 72g...
A zbyt chuda nie wychodzi? Nie trzeba dodawać np boczku wieprzowego czy nawet słoniny?
A dlaczego tak dużo soli peklowej? :scratch:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
100
Posty: 147
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Kiełbasa z dzika

Postautor: fo11rest » wtorek, 21 kwie 2020, 15:27

Za chuda nie wyszła. Zależy jak tłusta jest karkówka. Jak ktoś lubi bardziej tłustą to można dodać trochę słoniny. Peklosoli daje 18-20g na 1kg mięsa. Jest w sam raz. Zamiast pekli można dać sól kamienną, tylko już kolor mięsa będzie inny no i trwałość wyrobu krótsza.

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5903
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Kiełbasa z dzika

Postautor: radius » sobota, 9 maja 2020, 19:24

Dzisiaj wędziłem kiełbasę z dzika. Niewiele bo, 2,5 kg dzika, 0,8 kg słoniny mieszanej dzik + wieprzek + 0,6 kg karkówki świńskiej :ok:
Wyszła chuda, ale zajebista w smaku :poklon;
kielbasa-2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
100
Posty: 147
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Kiełbasa z dzika

Postautor: fo11rest » sobota, 9 maja 2020, 19:30

Co swojskie to dobre. Wiesz co jesz.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2179
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kiełbasa z dzika

Postautor: Doody » sobota, 9 maja 2020, 19:48

Gratuluję Radius
Ja nie mam takich możliwości, aczkolwiek mam myśliwego w rodzinie i czasami dostaję jakąś podsuszaną kiełbasę z dzika albo jelenia. Ale to nie to samo co zrobić samemu :ok:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5903
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Kiełbasa z dzika

Postautor: radius » sobota, 9 maja 2020, 19:54

Oczywiście oprócz tych okrajków, z których powstała kiełbasa, mam jeszcze szynki, łopatkę i schaby. W sumie póltusza z dzika miała ok. 30 kg, więc jest co jeść w najbliższym czasie :ok: :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5903
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Kiełbasa z dzika

Postautor: radius » niedziela, 10 maja 2020, 09:25

A oto efekt końcowy wędzenia :ok:
dziczyzna (1).jpg

Żałujcie, że nie możecie poczuć zapachu i smaku :freak:
A dzisiaj na obiad będzie schab z dzika, moczony przez noc w mleku :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 maja 2020, 09:27 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


aakk
500
Posty: 518
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Kiełbasa z dzika

Postautor: aakk » niedziela, 10 maja 2020, 09:29

Mniam. Dziadek jest takim wioskowym rzeźnikiem, miałem okazję próbować przeróżne wyroby, z dziczyzny również. Przepyszne. :) a jak się samemu zrobi, podejrzewam że smakuje jeszcze lepiej :D


Wróć do „Wędliny Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości