Kiełbasa z dzika

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Post autor: fo11rest »

Przepis na kiełbasę z dzika.

Mięso z dzika jak mamy świeże to trzeba koniecznie zamrozić na 2-3 doby. Potem rozmrozić i zmielić.

Składniki:
karkówka z dzika - 1,6kg
karkówka z wieprza - 2,4kg
sól peklowa - 72g
pieprz czarny - 4g
majeranek - 2g
czosnek - 1 główka
gorczyca - 1,6g
papryka słodka - 2g

Całość po zmieleniu wymieszać dokładnie z przyprawami i do lodówki na 24godziny.
Wędzenie 2,5 godziny w 50st i 30 minut w 90st
alembiki

TUTEK
100
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: TUTEK »

fo11rest pisze: Mięso z dzika jak mamy świeże to trzeba koniecznie
ZBADAĆ!
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: fo11rest »

To wiadomo przecież
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: drgranatt »

fo11rest pisze:Przepis na kiełbasę z dzika.

Składniki:
karkówka z dzika - 1,6kg
karkówka z wieprza - 2,4kg
sól peklowa - 72g...
A zbyt chuda nie wychodzi? Nie trzeba dodawać np boczku wieprzowego czy nawet słoniny?
A dlaczego tak dużo soli peklowej? :scratch:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: fo11rest »

Za chuda nie wyszła. Zależy jak tłusta jest karkówka. Jak ktoś lubi bardziej tłustą to można dodać trochę słoniny. Peklosoli daje 18-20g na 1kg mięsa. Jest w sam raz. Zamiast pekli można dać sól kamienną, tylko już kolor mięsa będzie inny no i trwałość wyrobu krótsza.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: radius »

Dzisiaj wędziłem kiełbasę z dzika. Niewiele bo, 2,5 kg dzika, 0,8 kg słoniny mieszanej dzik + wieprzek + 0,6 kg karkówki świńskiej :ok:
Wyszła chuda, ale zajebista w smaku :poklon;
kielbasa-2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: fo11rest »

Co swojskie to dobre. Wiesz co jesz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: Doody »

Gratuluję Radius
Ja nie mam takich możliwości, aczkolwiek mam myśliwego w rodzinie i czasami dostaję jakąś podsuszaną kiełbasę z dzika albo jelenia. Ale to nie to samo co zrobić samemu :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: radius »

Oczywiście oprócz tych okrajków, z których powstała kiełbasa, mam jeszcze szynki, łopatkę i schaby. W sumie póltusza z dzika miała ok. 30 kg, więc jest co jeść w najbliższym czasie :ok: :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: radius »

A oto efekt końcowy wędzenia :ok:
dziczyzna (1).jpg
Żałujcie, że nie możecie poczuć zapachu i smaku :freak:
A dzisiaj na obiad będzie schab z dzika, moczony przez noc w mleku :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 maja 2020, 10:27 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: aakk »

Mniam. Dziadek jest takim wioskowym rzeźnikiem, miałem okazję próbować przeróżne wyroby, z dziczyzny również. Przepyszne. :) a jak się samemu zrobi, podejrzewam że smakuje jeszcze lepiej :D
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: fo11rest »

Dzisiaj dzień zaczął się bardzo wcześnie bo chciałem wstać o 4,20 rano, ale stwierdziłem że jeszcze ciemno i jeszcze pośpię. Ostatecznie wstałem o 5 i po zabraniu towaru do wędzenia o 5,20 rozpaliłem wędzarnię. Rozgrzewałem ją do 6 rano i włożyłem kiełbasę z dzika. Wędzone w 55-65st przez 3,5 godziny i 0,5 godziny w 80-90w celu utrwalenia. Wyrób wyszedł znakomity.
Obrazek
A oto przepis:
Składniki:

8kg mięsa z dzika(polędwica, schab,szynka,łopatka)
1kg wołowiny kl 2
1,1 słoniny

Mięso zmielone na 6mm, słonina na 3mm
Do mięsa dać przegotowaną letnią wodę w ilości 1litr w celu uzyskania soczystej kiełbasy a nie wióra

Potem przyprawy zmielone:
pieprz kolorowy – 15g
jałowiec – 5g
gorczycza biała – 10g
Peklosól 180g

Całość porządnie urobić przez jakieś 10 minut i do lodówki na 24h
Potem napić średnio ciasno we flaki i odstawić na godzinę do obsuszenia.

Wędzarnia jak będzie nagrzana wkładamy kiełbasę i wędzimy prze 3,5h w temperaturze 55-65st
Potem pół godziny w temperaturze 80-90 przez 20-30minut w celu utrwalenia i uniknięcia parzenia przed jedzeniem.

Mięso powinno być z dzika rocznego. Im starszy dzik tym gorsze mięso!

Smacznego.

marsyl
50
Posty: 54
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2020, 19:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: marsyl »

Uwielbiam kiełbasę z dzika. Niestety sam nie mogę zrobić bo brak surowca, ale niejednokrotnie miałem możliwość degustacji :D
Kiedyś miałem kiełbasę z dzika z dodatkiem jelenia, delikatniejsza, no i ten aromat.
Piękne te wasze wyroby :respect:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sie 2020, 11:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Nieważne jak wolno idziesz, ważne, że się nie zatrzymujesz.
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: kamilpl82 »

fo11rest pisze: Do mięsa dać przegotowaną letnią wodę w ilości 1litr w celu uzyskania soczystej kiełbasy a nie wióra

Z tą letnią wodą to nie jest żart ewentualnie przejęzyczenie :scratch:
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: fo11rest »

Najlepiej dać wodę która była trzymana w lodówce, a jak się nie ma to zimną z czajnika. Wodę daje się po to aby mięso za bardzo nie wyschło podczas wędzenia kiełbasy, bo jak wiadomo duża jej część odparowuje podczas wędzenia. Jak jej nie damy będzie bardziej sucha kiełbasa. Tak że kto jak woli niech robi.

użytkownik usunięty
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: użytkownik usunięty »

Czy mogę wejść do lasu i upolować sobie dzika? Jeśli nie, gdzie kupić surowiec?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: kamilpl82 »

A to wiem, robię bardzo dużo kiełbasy, tylko zaskoczyło mnie że pisze o letniej wodzie, ja dodaje lodu pokruszonego lub bardzo mocno schłodzonej wody takiej na granicy zamarzania. Dlatego jak przeczytałem o letniej wodzie to się zastanawiam czy ja o czymś nie wiem czy autor się pomylił.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: fo11rest »

Drogo. Mnie wyszedł dzik 20zł za kilo czystego mięsa.
Najlepiej pogadać z myśliwym lub znaleść jakąś leśniczówkę.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: fo11rest »

kamilpl82 pisze:A to wiem, robię bardzo dużo kiełbasy, tylko zaskoczyło mnie że pisze o letniej wodzie, ja dodaje lodu pokruszonego lub bardzo mocno schłodzonej wody takiej na granicy zamarzania. Dlatego jak przeczytałem o letniej wodzie to się zastanawiam czy ja o czymś nie wiem czy autor się pomylił.
Powinno się użyć mocno schłodzonej wody, ale ja czasem dam taką o temperaturze otoczenia i nic się nie dzieje. Mięso dobrze się urabia, a i tak idzie zaraz do lodówki.

marsyl
50
Posty: 54
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2020, 19:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: marsyl »

Ja tez zawsze dodaję wodę lodowatą lub kruszony lód do wyrobienia farszu. Chodzi tutaj o niepodnoszenie temperatury mięsa. Aczkolwiek z tą wodą to też różnie, wszystko zależy od tego ile wody mięso ma już w sobie.
Nieważne jak wolno idziesz, ważne, że się nie zatrzymujesz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Kiełbasa z dzika

Post autor: fo11rest »

Akurat tego dzika sam rozbierałem więc nie było chrzczone i ten litr szybko wchłonął.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sie 2020, 15:21 przez fo11rest, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”