Zbiór wiadomości o podgrzewaniu destylatorów.

aakk
750
Posty: 774
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: aakk » piątek, 28 lut 2020, 19:56

Zastanawia mnie jedna rzecz, przy wyborze grzałki każdą moc można wybrać pod 220v lub 380v. Czy jest jakaś korzyść z wyboru jednej bądź drugiej? Grzałkę chciałbym podłączyć w gwiazdę więc teoretycznie nie ma dla mnie znaczenia czy wybiorę 220 czy 380v?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 381
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: prolog1975 » piątek, 28 lut 2020, 20:20

No chyba ma wybierz grzałkę na 230 i podłącz pod 400. Jeśli wybierzesz grzałkę na 400 v podłączając na 230 jej moc zmniejszy się x3

Awatar użytkownika

drgranatt
1200
Posty: 1203
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: drgranatt » piątek, 28 lut 2020, 20:38

aakk pisze:Zastanawia mnie jedna rzecz, przy wyborze grzałki każdą moc można wybrać pod 220v lub 380v.
A masz już grzałkę? Jeśli tak to co jest na niej napisane?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


aakk
750
Posty: 774
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: aakk » piątek, 28 lut 2020, 21:12

Grzałkę mam (220v)- podłączona pod jedną fazę ale przymierzam się do zakupu mocniejszej, prawdopodobnie 6kW i w tym przypadku planuję podłączyć ją 3x2kW czyli teoretycznie też muszę kupić na 220v tyle że każdy zwój podłącze pod inną fazę ze wspólnym zerem? Dobrze myślę?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1904
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: .Gacek » piątek, 28 lut 2020, 22:42

Adam, jeżeli masz w domu tzw siłę, czyli trzy fazy L1, L2, L3 oraz zero N to możesz jak najbardziej te grzałki podłączyć (te na 230 vac) w sposób o którym piszesz. Najprościej to wytłumaczyć można że każda grzałka pracuje na swoim obwodzie równomiernie obciążając sieć, tzn każda z nich jest przesunięta w fazie o 120 stopni między sobą ale dalej każda z nich jest podłączona do zera czyli przewodu neutralnego N.
Jednak jeżeli będziesz miał grzałki na 400v to musisz je już podpiąć inaczej. Napięcie międzyfazowe sięga 380vac. Weź najtańszy miernik z castoramy i pomierz napięcia miedzy:, L1-L2 (pierwsza grzałka), L2-L3 (druga grzałka), L3-L1 (trzecia grzałka). Jak będziesz po pomiarach daj znać co zmierzyłeś pomiędzy bolcami. Jestem ciekaw Twojego doświadczenia.
Edit: żeby nie było - przewód ochronny PE w kolorze żółto-zielonym podłączamy zawsze jako pierwszy i jest bardzo ważny w każdym obwodzie elektrycznym. Każdy zbiornik służący do naszych celów powinien być zawsze uziemiony. Jeżeli nie mamy uziemienia koniecznie trzeba poczytać o tzw zerowaniu obwodu...
Ostatnio zmieniony piątek, 28 lut 2020, 22:55 przez .Gacek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Gacek.


arTii
1150
Posty: 1185
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: arTii » piątek, 28 lut 2020, 23:36

@aak - zamiast 3x2kW kup 1,5kW+2kW+2,5kW - bez regulatora uzyskasz 7 poziomów mocy :)
na grzałce 3x2kW będziesz miał tylko 3 poziomy mocy...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.



Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP: email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD


aakk
750
Posty: 774
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: aakk » sobota, 29 lut 2020, 04:27

Dzięki za informacje, czyli tak jak myślałem ale wolałem się upewnić miernik mam z ciekawości sprawdzę bo nigdy międzyfazowo nie sprawdzałem w domu.
Co do różnych mocy grzałek akurat mam regulator więc tutaj problemu nie ma :D mam jeszcze pytanie odnośnie takiego 'licznika'. Aktualnie mam na 1 fazę więc przez przekładnik mam puszczony kabel fazowy i jest ok. Gdybym kupił taki obsługujący 380v to przez przekładnik mogę puścić 3 przewody fazowe i będzie liczył poprawnie czy to tak nie zadziała? Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota, 29 lut 2020, 04:27 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
350
Posty: 352
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: jatylkonachwile » sobota, 29 lut 2020, 06:57

Nie, to tak nie zadziała, ze względu na przesunięcia fazowe prąd wskazany przez miernik może być 0A, ale tylko jeśli będzie symetryczne obciążenie. Trzech przekładników równolegle też nie podepniesz bo będzie to samo, jedyna opcja to miernik do 3f.


aakk
750
Posty: 774
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: aakk » sobota, 29 lut 2020, 07:53

Na aukcji jest informacja że nawet do 450v, w jakim przypadku zadziała powiedzmy - z zapasem - 400v?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
350
Posty: 352
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: jatylkonachwile » sobota, 29 lut 2020, 08:05

Nie chodzi o napięcie a o prąd, układ 3 faz jest tak skonstruowany że przy symetrycznym obciążeniu przez przewód N nie płynie żaden prąd (silniki elektryczne są podłączane 4 żyłami, 3f +PE). Mierząc prąd przekładnikiem pradowym/amperomierzem cegowym na trzech żyłach fazowych wynik będzie bliski zeru lub 0 dla symetrycznego obciążenia, dla obciążenia np tylko dwoma grzałkami pokaże jakiś wynik, ale będzie bardzo daleki od prawdy.
Potrzebujesz miernika do 3f albo 3szt na 1f.

Znacie wyłącznik RCD (tzw rożnicówka), tam wszystkie przewody 3f+N przechodzą przez przekładnik prądowy, jeśli suma prądów wynosi 0 to nic się nie dzieje, ale jeśli prąd popłynie innym przewodem czyli omijając przekładnik nagle suma prądów będzie różna od 0 i układ rozłączy zasilanie.
Żeby to szybko załapać trzeba mieć podstawy wiedzy z elektryki.
ElectroBOOM na YT dosyć ciekawie to przedstawia, ale po angielsku.


arTii
1150
Posty: 1185
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: arTii » sobota, 29 lut 2020, 08:19

@aakk - nawet mając regulator warto zastosować układ grzałek o którym napisałem. Czasami te 7 poziomów mocy wystarczy, a regulator wpinasz na grzałkę 2kW i masz pokryte całą rozpiętość mocy. A nie zawsze trzeba wykorzystywać regulator żeby się grzał itp...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.



Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP: email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD


aakk
750
Posty: 774
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: aakk » sobota, 29 lut 2020, 08:28

@jatylkonachwile wszystko do ogarnięcia. Jeszcze jakiś czas temu nie widziałem co to arduino, dziś mam już własny prosty sterownik do swojego sprzętu. Ale dziesiątki godzin przesiedziane przy czytaniu internetu, książki, prób i błędów

@arTii dobre rozwiązanie, choć nie wiem czy znajdę na ali taką grzałkę. No i u mnie napięcie w sieci jest różne więc przy grzaniu 2.6kW potrafi być różnie
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Awatar użytkownika

drgranatt
1200
Posty: 1203
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: drgranatt » sobota, 29 lut 2020, 11:43

aakk pisze:Grzałkę mam (220v)- podłączona pod jedną fazę ale przymierzam się do zakupu mocniejszej, prawdopodobnie 6kW i w tym przypadku planuję podłączyć ją 3x2kW czyli teoretycznie też muszę kupić na 220v tyle że każdy zwój podłącze pod inną fazę ze wspólnym zerem? Dobrze myślę?
Tak, weź 3x2 kW i połączysz je w gwiazdę ze wspólnym "N" gdzie 1 faza będzie na regulator a dwie pozostałe daj na wyłącznikach.
arTii pisze: @aak - zamiast 3x2kW kup 1,5kW+2kW+2,5kW ...
to bardzo dobre rozwiązanie i w tym przypadku grzałkę 2,5 kW puszczasz przez regulator.
Multimetr, który prezentujesz wykonywany jest w 4 wersjach napięcia zasilania więc trudno jednoznacznie określić co konkretnie masz (na opakowaniu jest dokłądnie opisane). Jeśli jest tak jak opis pod zdjęciem to możesz podłączyć 230 V i 400 V. Przez przekładnik puszczasz tylko jeden przewód fazowy.
Ostatnio zmieniony sobota, 29 lut 2020, 11:47 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


aakk
750
Posty: 774
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: aakk » sobota, 29 lut 2020, 11:53

Tak też myślę podłączyć, to będzie najlepsze rozwiązanie. A jakiś pomysł aby mieć podgląd na zużycie z 3 faz? Montować 3 takie urządzenia bezsensu.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Awatar użytkownika

drgranatt
1200
Posty: 1203
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: drgranatt » sobota, 29 lut 2020, 12:37

Jest pomysł, grzałka 3x2 kW, regulacja trzech faz jednym potencjometrem, pomiar takim przyrządem z jednej fazy a wskazania x3 :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


pepe59
200
Posty: 239
Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 07:23
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: pepe59 » sobota, 29 lut 2020, 14:23

Będzie to jedynie przybliżenie, ponieważ napięcia na każdej z faz są nieco inne i zmieniają się dynamicznie (nierówne i zmieniające się obciążenia na linii od transformatora) a na dodatek każda z trzech grzałek może mieć trochę inną oporność. W konsekwencji taka metoda sprowadza się do roli wskaźnika.

Awatar użytkownika

drgranatt
1200
Posty: 1203
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: drgranatt » sobota, 29 lut 2020, 15:41

pepe59 pisze:W konsekwencji taka metoda sprowadza się do roli wskaźnika.
To jest hobby a nie labolatorium NASA więc dokładność nie jest aż tak wymagana.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


pepe59
200
Posty: 239
Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 07:23
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: pepe59 » sobota, 29 lut 2020, 17:01

Skoro ma to pracować jako wskaźnik, to proponuję, aby przez przekładnik przepleść przewód, zamiast jednokrotnie to trzykrotnie. Co prawda wskazanie wartości prądu, płynącego przez opomiarowaną fazę, wzrośnie trzykrotnie, ale i wartość pokazywanej mocy także będzie 3x wyższa, a więc będzie odpowiadała w przybliżeniu tej pobieranej z sieci.


aakk
750
Posty: 774
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: aakk » sobota, 29 lut 2020, 17:10

Bez kombinacji, muszę i tak zamontować nowe gniazdo siłowe bo w domu jest jeszcze stare na 4 płaskie bolce.. więc podłącze sobie taki licznik obok. Zależy mi na kontroli zużytych kWh. W obudowie samego regulatora podepnę jakiś miernik W na 1 fazę. Tutaj coś polecicie? Obrazek
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam


Autor tematu
Baryla
20
Posty: 23
Rejestracja: niedziela, 17 mar 2019, 18:57
Załączniki
Re: Grzałka jedno i trójfazowa z tą samą mocą.

Postautor: Baryla » sobota, 11 lip 2020, 18:00

Trochę odkopię

drgranatt pisze: Tak, weź 3x2 kW i połączysz je w gwiazdę ze wspólnym "N" gdzie 1 faza będzie na regulator a dwie pozostałe daj na wyłącznikach.


Nic nie przeszkadza że przez taki:
https://allegro.pl/oferta/regulator-obrotow-silnika-mocy-napiecia-4000w-230v-7636856087?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
regulator będzie przechodzić przewód N ten sam który idzie na pozostałe grzałki?


Wróć do „Grzanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości