Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Lord Pagon
100
Posty: 140
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: Lord Pagon » poniedziałek, 20 kwie 2020, 10:37

Zasilacz 12v 5A do rozruchu
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-montazowy-do-tasm-i-paskow-led-12v-5a-60w-8909698568

Ale jak te moje 12kw podłączyć to nie mam pojęcia ;/ jeszcze te SSR zaczyna mnie to przerastać. Może tak jak w skn :help:
Jak by to kto narysował to może pracę by poszły dalej.

Znalazłem jeszcze taki SSR
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-polprzewodnikowy-3fazy-ssr-40a-da-6250129694
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 kwie 2020, 13:39 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 1 raz.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

arTii
1150
Posty: 1184
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: arTii » poniedziałek, 20 kwie 2020, 14:58

Lepiej weź 3x jedna faza :) Jak jeden szlag trafi w trakcie pracy, to pozostałe mają szansę dociągnąć do końca :) No i przy okazji masz "regulację" stopniowa mocy.
Schemat - przeciez tam wyżej jest schemat - te szare z pomarańczowymi paskami to chyba jakieś złączki czyli tak jak byś połączył kable w kostce. Chyba że chcesz na 3 fazy to troszkę inaczej będzie, ale jak sobie nie będziesz mógł poradzić to pisz - coś przerobię ten schemat
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 kwie 2020, 14:59 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.



Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP: email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lord Pagon
100
Posty: 140
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: Lord Pagon » poniedziałek, 20 kwie 2020, 19:31

Schemat ogarniam ale te 2 grzałki 400v to już niet to razem 12kw a sterowanie wyniesie pewnie tyle co nowy garnek z grzałkami na 230v ale nie razygnuje puki jest światełko w tunelu . Jak opanuje podstawę to już może dalej uda się samemu ogarnąć hermsa .


chprzemo
800
Posty: 839
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: chprzemo » poniedziałek, 20 kwie 2020, 20:39

Może od początku.

Jakie masz grzałki? Jak teraz nimi sterujesz? Wklej linki lub zdjęcia:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lord Pagon
100
Posty: 140
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: Lord Pagon » wtorek, 21 kwie 2020, 02:04

https://www.aabratek.pl/produkty/540/5_4_kwasoodporna_nierdzewna_uszczelka_gratis.html

Mam dwie takie podpięte pod skn obecnie .może powinienem tak to napisać 4x3kw

Tak w SKN a teraz to już tylko chyba da rade podłączyć w trójkąt 3x3kw i jedna zostanie nie podpięta . Gwiazdka chyba odpada bo stracę na mocy chyba
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 kwie 2020, 12:01 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lord Pagon
100
Posty: 140
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: Lord Pagon » środa, 22 kwie 2020, 17:41

Kurde mam wielki dylemat posiadam ten garnek 70 l i nie w cholerę teraz mi nie pasuje . Zamówię chyba 100l na zacierną bo i tak muszę coś kupić. Keg 100l to też raczej 300-350 , to wolę parę złotych dołożyć do gara .
Znalazłem takie cosik wygląda jak moja siedemdziesiątka z której jestem zadowolony


https://allgastro.pl/pl/p/Garnek-wysoki-100-l-ze-stali-nierdzewnej-z-pokrywka/8913?gclid=EAIaIQobChMI0qz3lrv86AIVF853Ch1A6AtYEAkYASABEgL1MfD_BwE

Powoli graty zaczynają się gromadzić :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 25 kwie 2020, 18:10 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lord Pagon
100
Posty: 140
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: Lord Pagon » piątek, 15 maja 2020, 15:48

Powoli prace idą do przodu dzięki koledze chprzemo ( FD i plytka do maliny) :mrgreen: Teraz trzeba upiąć sterownik .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lord Pagon
100
Posty: 140
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: Lord Pagon » czwartek, 21 maja 2020, 07:35

Ale niespodzianka jeszcze żyję i nawet nic nie wybuchło :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lord Pagon
100
Posty: 140
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: Lord Pagon » wtorek, 23 cze 2020, 10:28

No to jestem po pierwszym gotowaniu na nowej warzelni . Wiele jeszcze zostało do dopracowania ale zapasy piwa się wyczerpały i trzeba było odpalić :mrgreen: . Kupa stresu bo kalibrowalem jeszcze termometry podczas zacierania ale jakoś poszło . Najważniejsze, że pompy dały radę i wyciągnąłem 5,5 l/ min brzeczki w obiegu przez wężownice , może by się udało więcej ale już zawór poszedł na max . Słody zamawiałem śrutowane więc były obawy, na szczęście FD że szczeliną 1mm dało radę .
Jestem mega zachwycony klarownością brzeczki i tym , że proces skrócił się znacznie i zamknąłem się w około 5,5h . 50 l brzeczki z 350g chmielu przeleciało grawitacyjnie przez hopstopper ale zajęło to około 30 min . To tak po kurtce przy kolejnym warzeniu bardziej szczegółowo będę sprawdzał czasy Pozdrawiam ! :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lord Pagon
100
Posty: 140
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: Lord Pagon » wtorek, 29 gru 2020, 11:59

Wczoraj odbyła się desperacka próba zatarcia jęczmienia na zbożówkę ewentualnie rektyfikat zbożowy. A zaczęło się tak:
Od rana chodziłem z myślą, że przydałoby się zrobić coś innego niż cukrówka ale, że wiele niewiadomych w głowie czas leciał i tak do 16:00.
O tej godzinie zapadła decyzja szybko do teścia po jęczmień, śrutowanie i jedziemy . Zboże zostało zbyt drobno zmielone na rolniczym gniotowniku i podejrzewałem, że może to się nie udać na hermsie i miałem rację . Proporcje 1/3 wyprodukowały luźną papkę i obieg zupy był niemożliwy transport do kolejnego gara i podgrzewanie do 90 stopni i dodanie 2 części enzymu upłynniającego . Próba uzyskanie czystego płynu legła w gruzach więc poszło wszystko do beczki , z racji późnej godziny dodałem jeszcze 40 l wody około 70stopni i wysyłałem 12kg słodu który miał iść na piwo , dało to temperaturę zacieru około 63 stopni. Po spadku do 60 wlałem jeszcze enzym scukrzający tak na wszelki wypadek, zamknąłem lodówkę i poszedłem spać.
Proporcje to:
śruta jęczmienna 15kg
Słód pale ale 12kg
90 l wody i enzymy

Dziś sprawdziłem blg wynosi 16 chyba trochę słabo ale dobre i to po takim chaosie wczorajszym.
Nie posiadam zbiornika z płaszczem dlatego chciałem czysta brzeczkę. Teraz mnie czeka filtracja przed puszczeniem.
Temperatura jeszcze 40 stopni więc jeszcze trochę do zapisania drożdży tylko co wybrać?
Mam 2 paczki whisky yeast ale to starczy raptem na połowę zacieru. Oprócz tego fermiole i pożywkę tego w nadmiarze.
Może ktoś poleci dobry worek filtracyjny do filtracji.
Miało być tak pięknie a tu kupa syfu i garów do mycia zaschniętych bo zostały do dziś. Myślę, że następnym razem zrobię z samego słodu jak browar nie patrząc na cenę przynajmniej w taki sposób mogę wykorzystać swojego hermsa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 gru 2020, 12:00 przez Lord Pagon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lord Pagon
100
Posty: 140
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: Lord Pagon » czwartek, 7 sty 2021, 11:23

3 godziny zajęło mi filtrowanie tego zacieru workiem 18l 600 mikronów i to tak na odwal się .
Z zacieru uzyskałem 78 l płynu o wątpliwej klarowności. Na bank się przypali ale nie ma wyjścia spróbuję wolno grzać przez SKN może zacznę od 1kw.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość