Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Lord Pagon
30
Posty: 48
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: Lord Pagon » piątek, 6 gru 2019, 17:53

Robiłem ostatnio nastaw cukrowy 110 l i z 30kg cukru po 24 h temperatura osiągnęła 29 stopni przy otoczeniu około 15 . Tak się zastanawiam czy to bardzo wpłynie na efekt końcowy destylatu . Może lepiej prowadzić fermentacje w dolnych granicach przeznaczonych dla drożdży gorzelniczych jak 21-25, w piwowarstwie ma to bardzo duży wpływ na efekt końcowy . Posiadam szafę chłodniczą ze sterownikiem do precyzyjnego utrzymania temperatury ( jak trzeba chłodzi albo grzeje farelką) znalazłem ciekawą beczkę 140-150l po pomiarach myślę że wejdzie akurat i zastanawiam się nad kupnem. Ale czy to ma sens ? Może bardziej przy zacierach zbożowych by to się sprawdziło których jeszcze nie robiłem tu posiadam kadź zacierną 70l z mieszadłem na taborecie . W przyszlosci planuje użyć do psoty ale szkoda mi blokować chłodziarki bo tam ciągle coś się dzieję bo piwko to podstawa w moim hobby . Jakieś sugestie mile widziane :mrgreen:

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Kasko
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: Kasko » niedziela, 8 gru 2019, 22:52

Witam. Jakich drożdży użyłeś? Ogólnie każda fermentacja cukrówek prowadzona w niższych temperaturach jest lepsza ze względu na mniejszą ilość zanieczyszczeń nastawu. Jeśli temperatura spada z dnia na dzień to myślę że nie zaszkodziło zbytnio. Sprawdzaj również blg dla pewności czy grzybki dobrze pracują.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 gru 2019, 22:56 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lord Pagon
30
Posty: 48
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: Lord Pagon » poniedziałek, 9 gru 2019, 16:02

Pierwszy nastaw 100l drożdże alcotc turbo yeast
25kg cukru po 5 dniach - 4 blg temperatura 28-29 przy otoczeniu 16 stopni baniak bez ocieplenia . Kolejny 100l drożdże te same cukier 30kg tu temperatura już około 24-25 i fermentacja przeciągnęła się do 2 tygodni ,dodatkowo kocyk i grzałka akwarystyczna . Obecny nastaw drożdże cobra turbo pur - tak z ciekawości kupiłem . Temperatura zadania drożdży 25 stopni po 12 godzinach 29 baniak stracił kubraczek i tamperatura 26-27. Dziś mam 5 dzień fermentacji i - 3, -4 blg grzałka utrzymuje 24 stopnie, jutro jeszcze sprawdzę stan i grzałka zostanie wyłączona : )


Kasko
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Załączniki
Re: Psota i piwowarstwo domowe - przydatne urzadzenia

Postautor: Kasko » wtorek, 10 gru 2019, 22:52

Czyli wszystko w porządku jedynie będziesz miał więcej przedgonów i pogonów. Ja na twoim miejscu jednak takie nastawy większe fermentowałbym w niższych temperaturach rzędu 20-25'c. Czasami można trafić na drożdże kiepskiej jakości lub przeoczyć moment kiedy temperatura zbyt gwałtownie wzrośnie i można ugotować drożdże a wtedy trzeba ratować nastaw. Moim zdaniem ta grzałka jest niepotrzebna przynajmniej na początku fermentacji. Jeśli Ci się nie śpieszy to możesz spróbować zrobić jeden nastaw bez dogrzewania go grzałką. Każdy nastaw traktuj jak wino bez pośpiechu i w czystości a destylując go nawet na zwykłym pot stilu efekt będzie zadowalający.
Ostatnio zmieniony środa, 11 gru 2019, 00:05 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości