-
-
-
- Załączniki
Re: Jagermeister
A nie lepiej, poza cynamonem, wrzucać sekwencyjnie na wagę elektroniczną?
-
Autor tematu - Posty: 870
- Załączniki
@zaradek. -wychodzi więcej
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
-
- Załączniki
Już wiem - to ok. 3 łyżeczki
- ze 2h temu zrobiłem.
Idę zrobić mieszankę ziołową na jutro.
Myślicie że wielką zmianą będzie użycie mięty z herbatki ekspresowej (nie mam takiej 'naturalnej' suszonej) a zamiast świeżego korzenia imbiru - suszony (przyprawę w proszku)?

Idę zrobić mieszankę ziołową na jutro.
Myślicie że wielką zmianą będzie użycie mięty z herbatki ekspresowej (nie mam takiej 'naturalnej' suszonej) a zamiast świeżego korzenia imbiru - suszony (przyprawę w proszku)?
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 kwie 2020, 20:14 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Załączniki
Kieliszeczek ziołowej nalewki na dobry sen i trawienie
Zimny Jagermeister po kolacji wchodzi idealnie;-) 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Załączniki
Artur bardzo ładny kolorek Ci wyszedł. Czy zmieniałeś jakieś proporcje? Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie pod światło?
Pozdrawiam Gacek.
-
- Załączniki
@zaradek
Myślę, że w herbatce to ta sama mięta co luzem, jednak na mój nos to świeży imbir byłby zdecydowanie lepszy.
Myślę, że w herbatce to ta sama mięta co luzem, jednak na mój nos to świeży imbir byłby zdecydowanie lepszy.
-
- Załączniki
Ma to sens, co napisałeś 
Aha, jeszcze jedno - rzeczywiście zioła mają się moczyć (bo maceracja z uwagi na czas to chyba nie jest) 1h - 2h?

Aha, jeszcze jedno - rzeczywiście zioła mają się moczyć (bo maceracja z uwagi na czas to chyba nie jest) 1h - 2h?
-
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Kontakt:
- Załączniki
Mi ostatnia porcja moczyła się dobę. Tak jakoś wyszło.. Pierwsza porcja fajnie się klaruje i ma ładny kolorek. Da się jakoś szybciej oddzielić od tych mętów? Filtr do kawy nie daje rady. 

Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Załączniki
Gdybyś nie wspomniał o filtrze do kawy, to właśnie jego bym Ci zaproponował - albo nawet ręczniki papierowe - ale jak filtr do kawy nie dał rady, to nie wiem.
A jakbyś ocenił różnice w smaku pomiędzy pierwszą a ostatnią porcją?
A jakbyś ocenił różnice w smaku pomiędzy pierwszą a ostatnią porcją?
-
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Kontakt:
- Załączniki
Ta musi jeszcze poczekać i ocenię za jakiś miesiąc. Ale ciężko będzie to równać 1:1 bo wcześniej składniki szły na oko bo wagą kuchenną tego dobrze nie odmierzyłem.. Na pewno poszło za dużo pieprzu bo jest pieprzna ta poprzednia 

Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Załączniki
No taki herbaciany kolorek
wszystkie składniki oprócz zaprawki karmelowej mnożyłem x5. Zaprawki dałem 20ml bo tyle miałem;-) dodałem też 3-4 łyżki syropu klonowego 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Załączniki
A dzisiaj popijam z colą, całkiem fajne połączenie;-) 

-
- Załączniki
Re: RE: Re: Jagermeister
Tak. Moim zdaniem potem uwalnia się goryczka.zaradek pisze:Ma to sens, co napisałeś
-
- Załączniki
Re: RE: Re: Jagermeister
Ewentualnie czysty z lodem.
Jakoś wolę z Red Bull, a jeszcze lepiej z podróbka z Biedronki.artur.sukiennik pisze:A dzisiaj popijam z colą, całkiem fajne połączenie;-)
Ewentualnie czysty z lodem.
-
- Załączniki
Czysty z lodem jak najbardziej, ale ostatnio piłem własnie z be powerem z biedronki i bardzo podbił mi słodycz, aż za bardzo. I w sumie nie wiedziałem czy źle dobrałem proporcje czy miałem za słodki nalew;-)
a dzisiaj wpisałem w internet drinki z jegermaistrem no i wyszło, że mozna z colą, spróbowałem i całkiem fajnie się komponuje;-)

-
- Krótko o sobie: mam fajną pracę
- Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki
Właśnie zbytnia słodycz oryginalnego Jagera mi nie odpowiada. Z lodówki jeszcze jeszcze. Natomiast bardzo chętnie zrobiłbym wg.receptury Unicum, to dla mnie zdecydowanie smaczniejsze przez bogactwo albo wytrawnego Kummerlinga.
-
- Załączniki
też mi się wytrącały, odczekałem kilka dni i jak miałem wrażenie, że więcej się ich nie wytrąca to przefiltrowałem filtrem do kawy.
od tego czasu spokój.
aakk pisze:Mi ostatnia porcja moczyła się dobę. Tak jakoś wyszło.. Pierwsza porcja fajnie się klaruje i ma ładny kolorek. Da się jakoś szybciej oddzielić od tych mętów? Filtr do kawy nie daje rady.
też mi się wytrącały, odczekałem kilka dni i jak miałem wrażenie, że więcej się ich nie wytrąca to przefiltrowałem filtrem do kawy.
od tego czasu spokój.
-
- Załączniki
Jednak nie......... Była idealnie klarowna do dzisiaj, znowu się wytrąciła duża ilość kłaczków. Chyba już to tak zostawie...
I tak będzie bez końca, dlatego takie trunki powinno się robić na zaprawkach. Walory smakowe i zdrowotne będą takie same, a nalewka będzie zawsze klarowna, dochodzi do tego jeszcze łatwość przygotowania takiej nalewki jak również jej powtarzalność i dobranie pod swój gust smaku i aromatu, poprzez dodanie paru ml zaprawki, lub jej ujęcie.
-
- Załączniki
Witam kolegów, też się skusiłem na jegera i zrobiłem od razu 4 litry, pachnie pięknie, intensywniej niż original. Od razu ostrzegę, jeśli ktoś chce robić większą ilość to nie dawajcie proporcjonalnie więcej cynamonu, bo wyjdzie gorzkawe.
Usprawnilem trochę przepis o swoje widzi mi się
Dodałem trochę owoców tarniny oraz kilka kwiatów hibiskusa na kolorek, oraz borówkę bo wyczytałem gdzieś że w orginale też jest. Nie dodałem za to karmelu. Ale zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje. Czas pokaże jak to będzie wyglądało.
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Usprawnilem trochę przepis o swoje widzi mi się

Dodałem trochę owoców tarniny oraz kilka kwiatów hibiskusa na kolorek, oraz borówkę bo wyczytałem gdzieś że w orginale też jest. Nie dodałem za to karmelu. Ale zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje. Czas pokaże jak to będzie wyglądało.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”