Jagermeister

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Post autor: artur.sukiennik »

Dzisiaj nastawiam kolejną partię i mam takie techniczne pytanie. Spirytus którym zalewamy antż ma mieć 70% czy 96%?;-) i co myślicie o dodaniu do przepisu ociupinki syropu klonowego?;-) ;-)
koncentraty wina

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Jagermeister

Post autor: LuarvikLuarvik »

robert4you pisze:Znalazłem jeszcze coś takiego

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app

ale koleś co to pisał tak namotał że mój angielski jakoś nie styka.
Może ktoś coś?
Raczej nie ma sensu tłumaczyć. Gość podał składniki, ale ilość każdy ma sobie dobrać sam w zależności od gustu. Na tej zasadzie można by dowolnie dodawać lub ujmować ingrediencje, a tym samym stworzyć zupełnie inne przepisy. Coś jak pizza "własna kompozycja".

Co do dodania syropu klonowego to myślę, że sprawdziłby się idealnie. Ilość trzeba by złapać, ja bym zaczął od 1-1,5 łyżki stołowej na 1l płynu.
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

No spróbuję dodać syropu bo wydaje mi się, że w tym przepisie fajnie by zagrał;-) ;-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister

Post autor: robert4you »

Jutro będę robił nowa porcje więc też spróbuję.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jagermeister

Post autor: lesgo58 »

japitole pisze:...
Uprzedzając pytania, nie proście mnie o przepis za dużo mnie to energii, czasu i pieniędzy kosztowało....
Ale pitolenie... Masakra.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

@lesgo58 dobrze, że ty nie miałeś takiego pomysłu jak pisałeś kompedium;-) ;-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister

Post autor: robert4you »

Za ten wpis kolega powinien wylecieć z tego forum za złamanie podstawowej zasady i idei działania forum- wymiany informacji i wiedzy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

Tak jak mówiłem, nastawiona nieco większa ilość :D dodałem do przepisu 3 łyżki syropu klonowego. :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Jagermeister

Post autor: .Gacek »

Panowie zastanawiam się dlaczego oryginalny Jager ma piękny bordowokrwisty kolor pod światło a mój nalew ma zawsze jakiś ciemno zielono glonowy kolor. Nawet gdy nie dodaję np bazylii lub rozmarynu, to też taki kolorek ni w pi.pę ni w oko.
Żaden z ogólnie dostępnych przepisów, który skrupulatnie przygotowywałem nie przypominał kolorem oryginału a o smaku to już w ogóle nie wspominam. Każdy nalew wychodzi super aromatyczny gdzie w głębi można doszukiwać się super smaczków ale to dalej nie jest to...
Koniec końców zastanawiam się czy próby odwzorowania oryginału nie porzucić i skupić się na swojej mieszance przypraw z nutą imbiru, kardamonu i anyżu, powiedzmy z płatkami opiekanej czereśni i mieć gdzieś czy wyjdzie podobny czy taki sam...
Ale ja głupi jestem. Nigdy nie wyjdzie taki sam...
Edit:
Uprzedzam pytanie o karmel, ten zawsze robię sam. Staram się unikać wszelkich zaprawek nawet Strands'a.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 kwie 2020, 00:07 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Jagermeister

Post autor: LuarvikLuarvik »

Bordowokrwisty? Zawsze mi się wydawał ciemnobursztynowy, czy po facecku brązowy. No ale de gustibus et coloribus...;)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Jagermeister

Post autor: Kamal »

Kolor może być przyczyną braku maceracji w beczce.
Swoją drogą w pierszym poście brak, wspominki o tym.
K.
Obrazek

tomczylitomasz
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2020, 21:28
Podziękował: 2 razy
Re: Jagermeister

Post autor: tomczylitomasz »

Mój pierwszy nastaw ziołowy właśnie przelany do leżakowania, powstrzymałem się od próbowania, poczekam 4dni i dopiero spróbuje. :D
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

Po pierwszej degustacji mojego nastawu z dodatkiem syropu klonowego jestem zadowolony. Syrop wniósł leciutko słodkawy, przyjemny dodatek. Teraz odstawiam gąsiorek do przegryzienia;-) ;-)

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jagermeister

Post autor: organoleptyk »

.Gacek pisze:Panowie zastanawiam się dlaczego oryginalny Jager ma piękny bordowokrwisty kolor pod światło a mój nalew ma zawsze jakiś ciemno zielono glonowy kolor. Nawet gdy nie dodaję np bazylii lub rozmarynu, to też taki kolorek ni w pi.pę ni w oko.
Żaden z ogólnie dostępnych przepisów, który skrupulatnie przygotowywałem nie przypominał kolorem oryginału a o smaku to już w ogóle nie wspominam. Każdy nalew wychodzi super aromatyczny gdzie w głębi można doszukiwać się super smaczków ale to dalej nie jest to...
Koniec końców zastanawiam się czy próby odwzorowania oryginału nie porzucić i skupić się na swojej mieszance przypraw z nutą imbiru, kardamonu i anyżu, powiedzmy z płatkami opiekanej czereśni i mieć gdzieś czy wyjdzie podobny czy taki sam...
Ale ja głupi jestem. Nigdy nie wyjdzie taki sam...
Edit:
Uprzedzam pytanie o karmel, ten zawsze robię sam. Staram się unikać wszelkich zaprawek nawet Strands'a.
Co prawda nie pracuję w alkoholach, ale coś tam wyczuwam w smaku. Więc, moim zdaniem barwa pochodzi z nalewu z młodych orzechów włoskich. One są też do znalezienia w smaku Jagera. Poza tym ja wyczuwam dość intensywnie ziele angielskie. M<oże coś jeszce mi się przypomni bo dawno tego nie próbowałem.
Nie wiem czy pomogłem...
PS. w mojej pracy wszystko testuję w ciemno.

tomczylitomasz
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2020, 21:28
Podziękował: 2 razy
Re: Jagermeister

Post autor: tomczylitomasz »

Ciekawość wzięła góre, spróbowałem... wyszło mi coś pomiędzy jegerem, a amolem... ale i tak mi bardzo smakuje, myślę, że zabutelkuje i pozostawię na popijanie po tłustych posiłkach :D
dzieki za przepis!

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Jagermeister

Post autor: LuarvikLuarvik »

Czyli co drugi raz pijesz, co drugi raz nacierasz;)
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Jagermeister

Post autor: .Gacek »

LuarvikLuarvik pisze:.... co drugi raz pijesz, co drugi raz nacierasz...
Dobre... :mrgreen:
tomczylitomasz pisze: ... wyszło mi coś pomiędzy jegerem, a amolem...!
Za dużo anyżu kolego dodałeś... Sprawdzone wielokrotnie :ok:
Ostatnio zmieniony piątek, 10 kwie 2020, 20:30 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: Jagermeister

Post autor: aakk »

Dziś kolejny kieliszek na spróbowanie, po miesiącu leżakowania jest zdecydowanie lepiej. Dziś wstawiam kolejną porcję mając już wagę z dokładnością do setnych grama a nie kuchenna do 1g :)

Mimo że cukru dodałem mniej dla mnie nadal za słodkie, spróbuję odjąć kolejne 50g cukru. Dodam nieco więcej anyżu bo bardzo lubię ten smak. Trochę modyfikacji pod siebie i wyjdzie całkiem fajny trunek ziołowy :D
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Jagermeister

Post autor: rozrywek »

robert4you pisze:Za ten wpis kolega powinien wylecieć z tego forum za złamanie podstawowej zasady i idei działania forum- wymiany informacji i wiedzy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Kompedium napisał pewien jegomość i podzielił się doświadczeniami.
Ja za to opracowanie jestem wdzięczny.
Niech nikt nie wylatuje ale posłucha:
Intensywne smaki mają nadawać treść i główny nurt. Coś tam dodane ma wzbogacić smak. Tak?
Ale dowaliłem pieprzu. O kurde przesoliłem..
Ile razy to przerabialiśmy? Setki.
To weź to rozrób z czymś i zostaw. Za mocne to wyjdzie inne. Jak za mało intensywne to dosyp i poczekaj. Ja raz przesadziłem z anyżem. I nie płacze. Zepsułem to naprawiłem. Ot i cała historyja.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jagermeister

Post autor: zaradek »

robert4you pisze: Pkt2
kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)
cynamon - ok 3cm
czarny pieprz - 2g
goździki - 5g

Wszystko mieszamy razem i rozdrabniamy w moździerzu.

(...)

Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i dodajemy:
(...)
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka
Mam pytanko w związku z cytowanymi fragmentami:
ile wychodzi łyżeczek mieszanki z punktu 2? Właśnie 1 łyżeczka? Czy jest tego więcej? Pytam pod katem przeliczenia składników (kupiłem, dzisiaj przyszły :) )
Obstawiam, że jest to mocno ziołowe - 10 łyżeczek ziół na (tylko) 0,5l 70% ?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Jagermeister

Post autor: LuarvikLuarvik »

A nie lepiej, poza cynamonem, wrzucać sekwencyjnie na wagę elektroniczną?
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister

Post autor: robert4you »

@zaradek. -wychodzi więcej

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jagermeister

Post autor: zaradek »

Już wiem - to ok. 3 łyżeczki ;) - ze 2h temu zrobiłem.
Idę zrobić mieszankę ziołową na jutro.
Myślicie że wielką zmianą będzie użycie mięty z herbatki ekspresowej (nie mam takiej 'naturalnej' suszonej) a zamiast świeżego korzenia imbiru - suszony (przyprawę w proszku)?
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 kwie 2020, 21:14 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

Kieliszeczek ziołowej nalewki na dobry sen i trawienie :D :D Zimny Jagermeister po kolacji wchodzi idealnie;-) ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Jagermeister

Post autor: .Gacek »

Artur bardzo ładny kolorek Ci wyszedł. Czy zmieniałeś jakieś proporcje? Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie pod światło?
Pozdrawiam Gacek.

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Jagermeister

Post autor: LuarvikLuarvik »

@zaradek
Myślę, że w herbatce to ta sama mięta co luzem, jednak na mój nos to świeży imbir byłby zdecydowanie lepszy.

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jagermeister

Post autor: zaradek »

Ma to sens, co napisałeś ;)
Aha, jeszcze jedno - rzeczywiście zioła mają się moczyć (bo maceracja z uwagi na czas to chyba nie jest) 1h - 2h?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: Jagermeister

Post autor: aakk »

Mi ostatnia porcja moczyła się dobę. Tak jakoś wyszło.. Pierwsza porcja fajnie się klaruje i ma ładny kolorek. Da się jakoś szybciej oddzielić od tych mętów? Filtr do kawy nie daje rady. ObrazekObrazek
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jagermeister

Post autor: zaradek »

Gdybyś nie wspomniał o filtrze do kawy, to właśnie jego bym Ci zaproponował - albo nawet ręczniki papierowe - ale jak filtr do kawy nie dał rady, to nie wiem.
A jakbyś ocenił różnice w smaku pomiędzy pierwszą a ostatnią porcją?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: Jagermeister

Post autor: aakk »

Ta musi jeszcze poczekać i ocenię za jakiś miesiąc. Ale ciężko będzie to równać 1:1 bo wcześniej składniki szły na oko bo wagą kuchenną tego dobrze nie odmierzyłem.. Na pewno poszło za dużo pieprzu bo jest pieprzna ta poprzednia :)
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

No taki herbaciany kolorek :D wszystkie składniki oprócz zaprawki karmelowej mnożyłem x5. Zaprawki dałem 20ml bo tyle miałem;-) dodałem też 3-4 łyżki syropu klonowego :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

A dzisiaj popijam z colą, całkiem fajne połączenie;-) ;-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: RE: Re: Jagermeister

Post autor: robert4you »

zaradek pisze:Ma to sens, co napisałeś ;)
Aha, jeszcze jedno - rzeczywiście zioła mają się moczyć (bo maceracja z uwagi na czas to chyba nie jest) 1h - 2h?
Tak. Moim zdaniem potem uwalnia się goryczka.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: RE: Re: Jagermeister

Post autor: robert4you »

artur.sukiennik pisze:A dzisiaj popijam z colą, całkiem fajne połączenie;-) ;-)
Jakoś wolę z Red Bull, a jeszcze lepiej z podróbka z Biedronki.
Ewentualnie czysty z lodem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

Czysty z lodem jak najbardziej, ale ostatnio piłem własnie z be powerem z biedronki i bardzo podbił mi słodycz, aż za bardzo. I w sumie nie wiedziałem czy źle dobrałem proporcje czy miałem za słodki nalew;-) ;-) a dzisiaj wpisałem w internet drinki z jegermaistrem no i wyszło, że mozna z colą, spróbowałem i całkiem fajnie się komponuje;-)

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jagermeister

Post autor: organoleptyk »

Właśnie zbytnia słodycz oryginalnego Jagera mi nie odpowiada. Z lodówki jeszcze jeszcze. Natomiast bardzo chętnie zrobiłbym wg.receptury Unicum, to dla mnie zdecydowanie smaczniejsze przez bogactwo albo wytrawnego Kummerlinga.

tomczylitomasz
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2020, 21:28
Podziękował: 2 razy
Re: Jagermeister

Post autor: tomczylitomasz »

aakk pisze:Mi ostatnia porcja moczyła się dobę. Tak jakoś wyszło.. Pierwsza porcja fajnie się klaruje i ma ładny kolorek. Da się jakoś szybciej oddzielić od tych mętów? Filtr do kawy nie daje rady. ObrazekObrazek
też mi się wytrącały, odczekałem kilka dni i jak miałem wrażenie, że więcej się ich nie wytrąca to przefiltrowałem filtrem do kawy.
od tego czasu spokój.

tomczylitomasz
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2020, 21:28
Podziękował: 2 razy
Re: Jagermeister

Post autor: tomczylitomasz »

Jednak nie......... Była idealnie klarowna do dzisiaj, znowu się wytrąciła duża ilość kłaczków. Chyba już to tak zostawie...

użytkownik usunięty
Re: Jagermeister

Post autor: użytkownik usunięty »

I tak będzie bez końca, dlatego takie trunki powinno się robić na zaprawkach. Walory smakowe i zdrowotne będą takie same, a nalewka będzie zawsze klarowna, dochodzi do tego jeszcze łatwość przygotowania takiej nalewki jak również jej powtarzalność i dobranie pod swój gust smaku i aromatu, poprzez dodanie paru ml zaprawki, lub jej ujęcie.
Awatar użytkownika

Zwodzik
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 08:03
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jagermeister

Post autor: Zwodzik »

Witam kolegów, też się skusiłem na jegera i zrobiłem od razu 4 litry, pachnie pięknie, intensywniej niż original. Od razu ostrzegę, jeśli ktoś chce robić większą ilość to nie dawajcie proporcjonalnie więcej cynamonu, bo wyjdzie gorzkawe.
Usprawnilem trochę przepis o swoje widzi mi się Obrazek
Dodałem trochę owoców tarniny oraz kilka kwiatów hibiskusa na kolorek, oraz borówkę bo wyczytałem gdzieś że w orginale też jest. Nie dodałem za to karmelu. Ale zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje. Czas pokaże jak to będzie wyglądało. Obrazek

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”