Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
550
Posty: 577
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Jagermeister

Postautor: robert4you » wtorek, 18 lut 2020, 19:20

Lubię bardzo ten likier i od jakiegoś czasu kombinowałem jak zrobić coś co będzie mocno zbliżone do oryginału.
No i prawie się udało. O tym dlaczego prawie będzie na końcu.

RECEPTURA ( składniki rozdrabniamy w moździerzu, nie mielimy)

Pkt1
Anyż - 1 gwiazdka, rozdrabniamy i zalewamy 60 ml spirytusu, pozostawiamy na 24h. Potem odcedzamy.

Pkt2
kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)
cynamon - ok 3cm
czarny pieprz - 2g
goździki - 5g

Wszystko mieszamy razem i rozdrabniamy w moździerzu.

Pkt3
Do moździerza wsypujemy i rozdrabniamy:
- suszony rozmaryn - 1 łyżeczka
- suszony majranek - 1 łyżeczka
- suszona mięta - 1 łyżeczka
- suszony tymianek - 1 łyżeczka
- kminek -1 łyżeczka
- suszony rumianek - 1 łyżeczka
- owoce jałowca - 1 łyżeczka
- suszony estragon - 1/2 łyżeczki
- suszona bazylia - 1/2 łyżeczki
- suszony piołun - 1/4 łyżeczki
- suszona zielona pietruszka - 1/2 łyżeczki
- suszona lawenda - 1/2 łyżeczki

Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i odajemy:
- skórkę z 1/2 cytryny bez albedo
- starty imbir - ok 1/2 łyżeczka
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka

Odstawiamy na 1 do 2 h.

Następnie dodajemy nalew z anyżu, mieszamy i wszystko bardzo dokładnie filtrujemy.
W tym czasie robimy syrop cukrowy z 250g cukru i 250g wody. Syrop studzimy i mieszamy z przefiltrowanym nalewem.
Na koniec dodajemy 10 ml karmelu firmy Strands. https://alkohole-domowe.pl/zaprawka-barwiaca-do-alkoholu-caramel-25ml-p896.

Odstawiamy przynajmniej na kilka dni.
Jeżeli pojawi się osad to jak najszybciej zlewamy lub filtrujemy - resztki składników mogą oddawać gorycz.

Uzyskany likier jest bardzo fajny i bardzo przypomina Jagermaister.

No i niestety łyżka dziegciu na koniec. Po zmieszaniu z RedBullem smak mocno się rozjeżdża. Nie umiem sobie z tym poradzić. Może ktoś z kolegów wykona przepis, posmakuje i coś doradzi.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 lut 2020, 19:20 przez robert4you, łącznie zmieniany 3 razy.
Piję bo nie muszę!


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

JanOkowita
1800
Posty: 1838
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Jagermaister

Postautor: JanOkowita » wtorek, 18 lut 2020, 19:24

Dziękuję za przepis, zapewne skorzystam. Ale nie rozumiem, jak można mieszać z RedBullem! Taki trunek moim zdaniem zawsze pije się w czystej formie, w temperaturze pokojowej, najlepiej po posiłku lub jako rozgrzewka zimą.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
550
Posty: 577
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Jagermaister

Postautor: robert4you » wtorek, 18 lut 2020, 19:27

Z Red Bullem i lodem też jest niezły. Mój zięć czy syn czystego nie ruszają. Młodzież.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!

Awatar użytkownika

275synio
50
Posty: 83
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 20:53
Załączniki
Re: Jagermaister

Postautor: 275synio » wtorek, 18 lut 2020, 20:58

Janku, prawie wszystko by się zgadzało ;)

Sam producent podaje zresztą, że jego alkohol najlepiej smakuje zmrożony do -18 stopni Celsjusza. Przy tej temperaturze smak jest także najintensywniejszy. Co ciekawe, najlepiej pić jagera tuż po obfitym posiłku jako digestif.

Online
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Jagermaister

Postautor: artur.sukiennik » środa, 19 lut 2020, 09:13

No to już mam zajęcie na weekend;-) ;-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
550
Posty: 577
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Jagermaister

Postautor: robert4you » środa, 19 lut 2020, 11:32

W weekend będę kończył coś ala gin. Na podobnej zasadzie jako nalew z ziół. Bez powtórnych destylacji.
Zobaczymy co wyjdzie.
W następnej kolejności mam w planie pokombinować z ballantines brasil.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 19 lut 2020, 11:32 przez robert4you, łącznie zmieniany 1 raz.
Piję bo nie muszę!


zaradek
100
Posty: 117
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Jagermaister

Postautor: zaradek » środa, 19 lut 2020, 11:43

robert4you pisze:kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)

Rozumiem, że chodzi o takie małe, czarne kuleczki, które znajdują się wewnątrz "większego" ziarenka? ;-)

PS. Ja ostatnio zrobiłem a'la GIN (a właściwie jałowcówkę) - dałem z 10 kulek suszonego jałowca + pasek skórki z cytryny (bez albedo) i płaską łyżeczkę cukru na 1L alkoholu 40%. Po dwóch tygodniach odcedziłem i z tonikiem było pyszne.
Parę dni temu zrobiłem podobnie, dodatkowo dałem kawałeczek kory cynamonu. Dam znać, co z tego wyjdzie.
Ostatnio zmieniony środa, 19 lut 2020, 11:53 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
550
Posty: 577
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Jagermaister

Postautor: robert4you » środa, 19 lut 2020, 12:58

Tak, chodzi o małe kuleczki.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!

Online
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: artur.sukiennik » środa, 26 lut 2020, 21:35

No i zrobione;-) ;-) Już po zmieszaniu jest super i naprawdę bardzo przypomina orginał :klaszcze: dzięki za przepis :poklon; za pare dni opisze wrażenia smakowe z finalnej degustacji :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
550
Posty: 577
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: robert4you » środa, 26 lut 2020, 21:52

Czym dłużej stoi tym smak jest lepszy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!

Online
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: artur.sukiennik » czwartek, 27 lut 2020, 08:55

Taka ilość to napewno długo nie poleży;-) przy następnej partii spirytusu zrobię tak ze 4l i odstawię do porządnego przegryzienia;-) ;-)


aakk
400
Posty: 425
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: aakk » czwartek, 27 lut 2020, 09:35

No i namówili.. Zrobię z ciekawości bo oryginalny zdarzało mi się pić i smak mi odpowiadał. Gdzie najlepiej zaopatrzyć się we wszystkie składniki? Uda się kupić w jednym markecie czy trzeba latać i kompletować?

Online
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: artur.sukiennik » czwartek, 27 lut 2020, 13:49

Napewno w sklepie zielarskim kupisz wszystkie składniki. W markecie raczej nie dostaniesz piołunu i lawendy, miałem też problem z anyżem gwiaździstym. Można też zamówić wszystko przez internet;-)No i trzeba zamówic zaprawke;-)
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 lut 2020, 13:51 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
550
Posty: 577
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: robert4you » czwartek, 27 lut 2020, 15:58

Zaprawka nie jest obowiązkowa. To tylko kolor.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 lut 2020, 15:58 przez robert4you, łącznie zmieniany 1 raz.
Piję bo nie muszę!


mirek-swirek
150
Posty: 150
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 21:57
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: mirek-swirek » czwartek, 27 lut 2020, 23:00

Nie moge sie doczytac, co robimy z ziolami z punktu 2?


eldier
700
Posty: 711
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: eldier » piątek, 28 lut 2020, 00:09

robert4you pisze:Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i odajemy:
- skórkę z 1/2 cytryny bez albedo
- starty imbir - ok 1/2 łyżeczka
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka


Też na początku nie mogłem się doczytać :D

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2038
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: Kamal » piątek, 28 lut 2020, 09:43

Karmel można samemu w domu zrobić, i już jeden składnik odchodzi. :)
K.
Obrazek

Online
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: artur.sukiennik » niedziela, 1 mar 2020, 13:19

Wczoraj odbyła się kolejna degustacja i powiem szczerze jest klasa;-) ;-) ziołowy orzeźwiający smak idealnie imituje prawdziwego jagera. Degustowałem wraz ze znajomymi i wszystkie opinie były pozytywne;-) ;-) do tego nalewka gotowa do spożycia po 4 dniach, no przecież to jest cudo;-) ;-)


japitole
250
Posty: 263
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: japitole » poniedziałek, 2 mar 2020, 02:21

Bez jaj 8-) Na tych składnikach nie może to smakować jak Jagermeister. Wierzę, że jest smaczne, ale smak będzie miało inny, warto sobie kupić oryginał i porównać, ja tak robiłem i straciłem na tym wiele miesięcy i flaszek.
Skład jest inny i nie jest to prawdą, że składa się z 56 ziół jest ich dużo mniej ;)
Nawet jak Ci się uda w trafić w skład, to na początku nie od razu przypomina Jagermeistera, musi swoje odleżakować co najmniej dwa miesiące. Mój po tym czasie, moim zdaniem ma zgodność z oryginałem na poziomie 90 paru procent, ja je wyczuwam, moi znajomi już nie.
Uprzedzając pytania, nie proście mnie o przepis za dużo mnie to energii, czasu i pieniędzy kosztowało. Poza tym jeszcze nad nim pracuję.
Ale, żeby nie być gołosłownym mogę za jakieś 2-3 miesiące podesłać próbki, gdyż obecne zostały przetestowane do ostatniej kropli.
I żeby nie zostać posądzonym, że wysyłam oryginał podeślę nalew w postaci jasnej przed jego barwieniem.


wolan
300
Posty: 309
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: wolan » poniedziałek, 2 mar 2020, 19:48

Kolego @japitole za posty wiem ale nie powiem powinno się usuwać użytkowników z forum.
Jest to skarbnica wiedzy i należy z niej czerpać ale i dawać coś od siebie.
Autora tematu przepraszam za zbędne dywagacje.
Właśnie zamawiam zioła do tej nalewki, mam ja zamiar zrobić na weekendzie :)
I jestem ciekaw postępu z ala' ginem ;) bo ten trunek jest jak najbardziej w moim guście :).


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości