Jagermeister

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy

Post autor: robert4you »

Lubię bardzo ten likier i od jakiegoś czasu kombinowałem jak zrobić coś co będzie mocno zbliżone do oryginału.
No i prawie się udało. O tym dlaczego prawie będzie na końcu.

RECEPTURA ( składniki rozdrabniamy w moździerzu, nie mielimy)

Pkt1
Anyż - 1 gwiazdka, rozdrabniamy i zalewamy 60 ml spirytusu, pozostawiamy na 24h. Potem odcedzamy.

Pkt2
kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)
cynamon - ok 3cm
czarny pieprz - 2g
goździki - 5g

Wszystko mieszamy razem i rozdrabniamy w moździerzu.

Pkt3
Do moździerza wsypujemy i rozdrabniamy:
- suszony rozmaryn - 1 łyżeczka
- suszony majranek - 1 łyżeczka
- suszona mięta - 1 łyżeczka
- suszony tymianek - 1 łyżeczka
- kminek -1 łyżeczka
- suszony rumianek - 1 łyżeczka
- owoce jałowca - 1 łyżeczka
- suszony estragon - 1/2 łyżeczki
- suszona bazylia - 1/2 łyżeczki
- suszony piołun - 1/4 łyżeczki
- suszona zielona pietruszka - 1/2 łyżeczki
- suszona lawenda - 1/2 łyżeczki

Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i odajemy:
- skórkę z 1/2 cytryny bez albedo
- starty imbir - ok 1/2 łyżeczka
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka

Odstawiamy na 1 do 2 h.

Następnie dodajemy nalew z anyżu, mieszamy i wszystko bardzo dokładnie filtrujemy.
W tym czasie robimy syrop cukrowy z 250g cukru i 250g wody. Syrop studzimy i mieszamy z przefiltrowanym nalewem.
Na koniec dodajemy 10 ml karmelu firmy Strands. https://alkohole-domowe.pl/zaprawka-bar ... -25ml-p896.

Odstawiamy przynajmniej na kilka dni.
Jeżeli pojawi się osad to jak najszybciej zlewamy lub filtrujemy - resztki składników mogą oddawać gorycz.

Uzyskany likier jest bardzo fajny i bardzo przypomina Jagermaister.

No i niestety łyżka dziegciu na koniec. Po zmieszaniu z RedBullem smak mocno się rozjeżdża. Nie umiem sobie z tym poradzić. Może ktoś z kolegów wykona przepis, posmakuje i coś doradzi.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 lut 2020, 19:20 przez robert4you, łącznie zmieniany 3 razy.
************************************************************************
alembiki
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2673
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 431 razy
Kontakt:
Re: Jagermaister

Post autor: JanOkowita »

Dziękuję za przepis, zapewne skorzystam. Ale nie rozumiem, jak można mieszać z RedBullem! Taki trunek moim zdaniem zawsze pije się w czystej formie, w temperaturze pokojowej, najlepiej po posiłku lub jako rozgrzewka zimą.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermaister

Post autor: robert4you »

Z Red Bullem i lodem też jest niezły. Mój zięć czy syn czystego nie ruszają. Młodzież.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

275synio
50
Posty: 86
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 21:53
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Jagermaister

Post autor: 275synio »

Janku, prawie wszystko by się zgadzało ;)

Sam producent podaje zresztą, że jego alkohol najlepiej smakuje zmrożony do -18 stopni Celsjusza. Przy tej temperaturze smak jest także najintensywniejszy. Co ciekawe, najlepiej pić jagera tuż po obfitym posiłku jako digestif.
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermaister

Post autor: artur.sukiennik »

No to już mam zajęcie na weekend;-) ;-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermaister

Post autor: robert4you »

W weekend będę kończył coś ala gin. Na podobnej zasadzie jako nalew z ziół. Bez powtórnych destylacji.
Zobaczymy co wyjdzie.
W następnej kolejności mam w planie pokombinować z ballantines brasil.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 19 lut 2020, 11:32 przez robert4you, łącznie zmieniany 1 raz.
************************************************************************

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jagermaister

Post autor: zaradek »

robert4you pisze:kardamon - 1,5 g ( same ziarenka)
Rozumiem, że chodzi o takie małe, czarne kuleczki, które znajdują się wewnątrz "większego" ziarenka? ;-)

PS. Ja ostatnio zrobiłem a'la GIN (a właściwie jałowcówkę) - dałem z 10 kulek suszonego jałowca + pasek skórki z cytryny (bez albedo) i płaską łyżeczkę cukru na 1L alkoholu 40%. Po dwóch tygodniach odcedziłem i z tonikiem było pyszne.
Parę dni temu zrobiłem podobnie, dodatkowo dałem kawałeczek kory cynamonu. Dam znać, co z tego wyjdzie.
Ostatnio zmieniony środa, 19 lut 2020, 11:53 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermaister

Post autor: robert4you »

Tak, chodzi o małe kuleczki.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

No i zrobione;-) ;-) Już po zmieszaniu jest super i naprawdę bardzo przypomina orginał :klaszcze: dzięki za przepis :poklon; za pare dni opisze wrażenia smakowe z finalnej degustacji :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister

Post autor: robert4you »

Czym dłużej stoi tym smak jest lepszy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

Taka ilość to napewno długo nie poleży;-) przy następnej partii spirytusu zrobię tak ze 4l i odstawię do porządnego przegryzienia;-) ;-)

aakk
1150
Posty: 1156
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Jagermeister

Post autor: aakk »

No i namówili.. Zrobię z ciekawości bo oryginalny zdarzało mi się pić i smak mi odpowiadał. Gdzie najlepiej zaopatrzyć się we wszystkie składniki? Uda się kupić w jednym markecie czy trzeba latać i kompletować?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

Napewno w sklepie zielarskim kupisz wszystkie składniki. W markecie raczej nie dostaniesz piołunu i lawendy, miałem też problem z anyżem gwiaździstym. Można też zamówić wszystko przez internet;-)No i trzeba zamówic zaprawke;-)
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 lut 2020, 13:51 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister

Post autor: robert4you »

Zaprawka nie jest obowiązkowa. To tylko kolor.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 lut 2020, 15:58 przez robert4you, łącznie zmieniany 1 raz.
************************************************************************

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Jagermeister

Post autor: mirek-swirek »

Nie moge sie doczytac, co robimy z ziolami z punktu 2?

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Jagermeister

Post autor: eldier »

robert4you pisze:Składniki z pkt 3 zalewamy 0,5 l alkoholu 70% i odajemy:
- skórkę z 1/2 cytryny bez albedo
- starty imbir - ok 1/2 łyżeczka
- mieszankę ziół z pkt 2 - 1 łyżeczka
Też na początku nie mogłem się doczytać :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2355
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Jagermeister

Post autor: Kamal »

Karmel można samemu w domu zrobić, i już jeden składnik odchodzi. :)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

Wczoraj odbyła się kolejna degustacja i powiem szczerze jest klasa;-) ;-) ziołowy orzeźwiający smak idealnie imituje prawdziwego jagera. Degustowałem wraz ze znajomymi i wszystkie opinie były pozytywne;-) ;-) do tego nalewka gotowa do spożycia po 4 dniach, no przecież to jest cudo;-) ;-)

użytkownik usunięty
Re: Jagermeister

Post autor: użytkownik usunięty »

Bez jaj 8-) Na tych składnikach nie może to smakować jak Jagermeister. Wierzę, że jest smaczne, ale smak będzie miało inny, warto sobie kupić oryginał i porównać, ja tak robiłem i straciłem na tym wiele miesięcy i flaszek.
Skład jest inny i nie jest to prawdą, że składa się z 56 ziół jest ich dużo mniej ;)
Nawet jak Ci się uda w trafić w skład, to na początku nie od razu przypomina Jagermeistera, musi swoje odleżakować co najmniej dwa miesiące. Mój po tym czasie, moim zdaniem ma zgodność z oryginałem na poziomie 90 paru procent, ja je wyczuwam, moi znajomi już nie.
Uprzedzając pytania, nie proście mnie o przepis za dużo mnie to energii, czasu i pieniędzy kosztowało. Poza tym jeszcze nad nim pracuję.
Ale, żeby nie być gołosłownym mogę za jakieś 2-3 miesiące podesłać próbki, gdyż obecne zostały przetestowane do ostatniej kropli.
I żeby nie zostać posądzonym, że wysyłam oryginał podeślę nalew w postaci jasnej przed jego barwieniem.
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 789
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Jagermeister

Post autor: wolan »

Kolego @japitole za posty wiem ale nie powiem powinno się usuwać użytkowników z forum.
Jest to skarbnica wiedzy i należy z niej czerpać ale i dawać coś od siebie.
Autora tematu przepraszam za zbędne dywagacje.
Właśnie zamawiam zioła do tej nalewki, mam ja zamiar zrobić na weekendzie :)
I jestem ciekaw postępu z ala' ginem ;) bo ten trunek jest jak najbardziej w moim guście :).
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

Kolega @japitole widocznie nie korzysta z wiedzy innych kolegów. Naprawde warto wypróbować ten przepis;-) ;-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister

Post autor: robert4you »

Prawdziwy Polak. No cóż.

I jaka wiedza że ziół nie jest 56. Ciekawe na jakiej podstawie to twierdzenie. No chyba że zgodnie z nickem tak sobie kolega pitoli co popadnie.
Ciekawe czy kolega wie dzięki komu używa aabratka czy bufor.
No gdyby inni też tak podchodzili do forum to ciągle miałby odstojniki że słoików i kanke po mleku.
Szkoda słów.


Z ginem poszło słabo. Jest niepijalny. W weekend pójdzie na pot stila to może go uratuje.
Zastanawiam się czy ktoś próbował już wisielca, tylko zamiast pomarańczy powiesić zioła z przepisu na gin?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 mar 2020, 21:48 przez robert4you, łącznie zmieniany 3 razy.
************************************************************************
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

Kolega to pewnie alfa i omega i do wszystiego doszedł metodą prób i błędów :klaszcze:
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister

Post autor: robert4you »

Znalazłem jeszcze coś takiego

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app

ale koleś co to pisał tak namotał że mój angielski jakoś nie styka.
Może ktoś coś?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

użytkownik usunięty
Re: Jagermeister

Post autor: użytkownik usunięty »

Ba...lepiej wprowadzać w błąd i twierdzić, że zrobiło się Jagemeistera, ilu później po takich postach błądzi i się zniechęca, bo ogrom czasu zmarnowali na jakiegoś bittera. Może i się nie podzieliłem wiedzą, ale uczciwie o tym wspomniałem, a wy i tak nie mogliście tego uszanować i powstrzymać języka za zębami...Może dzięki mojemu pierwszemu postowi uchronię choćby jedną osobę przed stratą czasu i pieniędzy.
Taką wiedzą z pseudo jagerem, to można w dwa dni zapełnić forum, czy wtedy lepiej byście się czuli jakbym przytoczył kilka przepisów na nalewki ziołowe i powiedział, że smakują jak Jagermeister?
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

Zdecydowanie wszystkich zachęciłeś do eksperymentowania postem o treści "straciłem na to dużo czasu i pieniędzy" dlatego nie dla psa kiełbasa ;-) ;-)
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 789
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Jagermeister

Post autor: wolan »

Czytałem na białym forum, że parę osób próbowało wisielca w dużym słoiku. Trzeba by poszukać w wątku o gine. Ja poluje od 2 tyg na jakiś szybkowar na allegro bo wlewać do kega 50l, parę litrów kompotu z jałowca nie ma chyba większego sensu ;) (grzałki).
U nas na forum wątek o ginie i jałowcowkach jest też dość obszerny :) i ciężko się na coś zdecydować ;).

A wracając do kolegi i jego postępowania, zawsze możesz podać najbardziej zbliżony przepis nazwać to Ala' jager i poprosić reszte forumowiczów o sugestie jak to udoskonalić, zawsze może wyjść coś lepszego od oryginału :). Albo ugryźć się w palce i nie pisać nic, bo czego oczy nie widzą tego sercu nie żal :P
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 mar 2020, 10:21 przez wolan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister

Post autor: robert4you »

Japitole ale pitolenie!

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

aakk
1150
Posty: 1156
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Jagermeister

Post autor: aakk »

1.5g kardamonu to już waga samych ziarenek?
I jak mocno rozgnieść przyprawy z punktu drugiego? Wystarczy? ObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 mar 2020, 15:19 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister

Post autor: robert4you »

Tak, samych ziarenek.
Tak, wystarczy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

aakk
1150
Posty: 1156
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Jagermeister

Post autor: aakk »

Wszystko zmieszane, taki kolorek mi wyszedł. Mimo że jeszcze nie zaszedł magiczny proces przegryzania się (:D) musiałem dzioba umoczyć. Muszę przyznać że jest całkiem fajne, może gdzieś tam nuta jagermeistera jest ;) dodałem też mniej cukru - 200g zamiast 250g bo z doświadczenia wiem że w każdym przepisie jak dla mnie jest za słodko. Na pewno zrobię więcej i pójdzie do leżakowania.
Obrazek
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

marcingrzesik
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jagermeister

Post autor: marcingrzesik »

Też się zabrałem za robotę ObrazekObrazekObrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Jagermeister

Post autor: artur.sukiennik »

Jaki przejrzysty kolorek;-) ;-) ;-)

aakk
1150
Posty: 1156
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Jagermeister

Post autor: aakk »

Będziesz trzymał dłużej zalane przyprawy? Bo raczej nie oddadzą całego aromatu jeśli będziesz postępował czasowo tak jak w przepisie.

Edit: ją swoją po dwóch dniach zlewam znad osadu, oczywiście musiałem spróbować. Jest coraz lepiej. Przelewam do butelek i niech odpoczywa :) Obrazek
Ostatnio zmieniony środa, 11 mar 2020, 18:35 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister

Post autor: robert4you »

Co to za gałęzie w tym słoiku?

Trzymanie dłużej raczej oddala nas od oryginalnego smaku.
Pojawia się gorycz.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 11 mar 2020, 23:29 przez robert4you, łącznie zmieniany 1 raz.
************************************************************************
Awatar użytkownika

marcingrzesik
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jagermeister

Post autor: marcingrzesik »

Świeży rozmaryn, plus wszystkie dodatki podpieczone na patelni dla wydobycia aromatu.

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 183
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Jagermeister

Post autor: stefunk »

japitole pisze: nie proście mnie o przepis za dużo mnie to energii, czasu i pieniędzy kosztowało.
To jest żenujące, jak w przedszkolu, szkoda, że nie masz oporów korzystać ze zmarnowanej energii, czasu i pieniędzy innych użytkowników forum.

tomczylitomasz
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2020, 21:28
Podziękował: 2 razy
Re: Jagermeister

Post autor: tomczylitomasz »

Dzień Dobry wszystkim!
Właśnie oczekuje dostawy przypraw i będę się brał za moją pierwsza imitacje jegera.
Pierwszego zrobię wedle oryginalnego przepisu z pierwszego posta, ale chciałem zapytać czy rzeczywiście nie lepiej trzymać przypraw dłużej?
To pytanie do użytkownika aakk - czy po zlaniu dopiero po dwóch dniach nalewka nie jest zbyt gorzka?
pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Jagermeister

Post autor: robert4you »

I jak wyniki, koledzy?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

aakk
1150
Posty: 1156
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Jagermeister

Post autor: aakk »

Moja jest ok, nie wyczuwam nic gorzkiego. Jest nieco pieprzna, coś czuję że moja waga kuchenne niezbyt nadaje się do ważenia takich małych porcji i zwyczajnie poszło za dużo pieprzu muszę kupić taką wagę cocmi zważy dokładnie i zrobię kolejną porcję.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”