Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

LuarvikLuarvik
50
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: LuarvikLuarvik » środa, 22 kwie 2020, 21:24

A nie lepiej, poza cynamonem, wrzucać sekwencyjnie na wagę elektroniczną?


Rabat 5%
Alembik Miedziany with Arm 15 litrów (1473)
Cena: 1,290.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
700
Posty: 709
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: robert4you » czwartek, 23 kwie 2020, 19:22

@zaradek. -wychodzi więcej

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Termometr / sterownik na telefonie po WiFi: https://alkohole-domowe.com/forum/post226606.html#p226606
Do kupienia tu: https://alkohole-domowe.com/forum/topic22186.html


zaradek
100
Posty: 135
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: zaradek » czwartek, 23 kwie 2020, 20:13

Już wiem - to ok. 3 łyżeczki ;) - ze 2h temu zrobiłem.
Idę zrobić mieszankę ziołową na jutro.
Myślicie że wielką zmianą będzie użycie mięty z herbatki ekspresowej (nie mam takiej 'naturalnej' suszonej) a zamiast świeżego korzenia imbiru - suszony (przyprawę w proszku)?
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 kwie 2020, 20:14 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 217
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: artur.sukiennik » czwartek, 23 kwie 2020, 20:50

Kieliszeczek ziołowej nalewki na dobry sen i trawienie :D :D Zimny Jagermeister po kolacji wchodzi idealnie;-) ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

.Gacek
1500
Posty: 1520
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: .Gacek » czwartek, 23 kwie 2020, 22:17

Artur bardzo ładny kolorek Ci wyszedł. Czy zmieniałeś jakieś proporcje? Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie pod światło?
Pozdrawiam Gacek.


LuarvikLuarvik
50
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: LuarvikLuarvik » czwartek, 23 kwie 2020, 22:57

@zaradek
Myślę, że w herbatce to ta sama mięta co luzem, jednak na mój nos to świeży imbir byłby zdecydowanie lepszy.


zaradek
100
Posty: 135
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: zaradek » piątek, 24 kwie 2020, 03:21

Ma to sens, co napisałeś ;)
Aha, jeszcze jedno - rzeczywiście zioła mają się moczyć (bo maceracja z uwagi na czas to chyba nie jest) 1h - 2h?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


aakk
500
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: aakk » piątek, 24 kwie 2020, 04:01

Mi ostatnia porcja moczyła się dobę. Tak jakoś wyszło.. Pierwsza porcja fajnie się klaruje i ma ładny kolorek. Da się jakoś szybciej oddzielić od tych mętów? Filtr do kawy nie daje rady. ObrazekObrazek


zaradek
100
Posty: 135
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: zaradek » piątek, 24 kwie 2020, 06:25

Gdybyś nie wspomniał o filtrze do kawy, to właśnie jego bym Ci zaproponował - albo nawet ręczniki papierowe - ale jak filtr do kawy nie dał rady, to nie wiem.
A jakbyś ocenił różnice w smaku pomiędzy pierwszą a ostatnią porcją?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


aakk
500
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: aakk » piątek, 24 kwie 2020, 07:01

Ta musi jeszcze poczekać i ocenię za jakiś miesiąc. Ale ciężko będzie to równać 1:1 bo wcześniej składniki szły na oko bo wagą kuchenną tego dobrze nie odmierzyłem.. Na pewno poszło za dużo pieprzu bo jest pieprzna ta poprzednia :)

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 217
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: artur.sukiennik » piątek, 24 kwie 2020, 10:06

No taki herbaciany kolorek :D wszystkie składniki oprócz zaprawki karmelowej mnożyłem x5. Zaprawki dałem 20ml bo tyle miałem;-) dodałem też 3-4 łyżki syropu klonowego :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 217
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: artur.sukiennik » piątek, 24 kwie 2020, 22:45

A dzisiaj popijam z colą, całkiem fajne połączenie;-) ;-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
700
Posty: 709
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: RE: Re: Jagermeister

Postautor: robert4you » piątek, 24 kwie 2020, 23:48

zaradek pisze:Ma to sens, co napisałeś ;)
Aha, jeszcze jedno - rzeczywiście zioła mają się moczyć (bo maceracja z uwagi na czas to chyba nie jest) 1h - 2h?
Tak. Moim zdaniem potem uwalnia się goryczka.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Termometr / sterownik na telefonie po WiFi: https://alkohole-domowe.com/forum/post226606.html#p226606
Do kupienia tu: https://alkohole-domowe.com/forum/topic22186.html

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
700
Posty: 709
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: RE: Re: Jagermeister

Postautor: robert4you » piątek, 24 kwie 2020, 23:49

artur.sukiennik pisze:A dzisiaj popijam z colą, całkiem fajne połączenie;-) ;-)
Jakoś wolę z Red Bull, a jeszcze lepiej z podróbka z Biedronki.
Ewentualnie czysty z lodem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Termometr / sterownik na telefonie po WiFi: https://alkohole-domowe.com/forum/post226606.html#p226606
Do kupienia tu: https://alkohole-domowe.com/forum/topic22186.html

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
200
Posty: 217
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: artur.sukiennik » sobota, 25 kwie 2020, 00:25

Czysty z lodem jak najbardziej, ale ostatnio piłem własnie z be powerem z biedronki i bardzo podbił mi słodycz, aż za bardzo. I w sumie nie wiedziałem czy źle dobrałem proporcje czy miałem za słodki nalew;-) ;-) a dzisiaj wpisałem w internet drinki z jegermaistrem no i wyszło, że mozna z colą, spróbowałem i całkiem fajnie się komponuje;-)


organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 10:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: organoleptyk » wtorek, 28 kwie 2020, 11:49

Właśnie zbytnia słodycz oryginalnego Jagera mi nie odpowiada. Z lodówki jeszcze jeszcze. Natomiast bardzo chętnie zrobiłbym wg.receptury Unicum, to dla mnie zdecydowanie smaczniejsze przez bogactwo albo wytrawnego Kummerlinga.


tomczylitomasz
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2020, 21:28
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: tomczylitomasz » piątek, 15 maja 2020, 17:11

aakk pisze:Mi ostatnia porcja moczyła się dobę. Tak jakoś wyszło.. Pierwsza porcja fajnie się klaruje i ma ładny kolorek. Da się jakoś szybciej oddzielić od tych mętów? Filtr do kawy nie daje rady. ObrazekObrazek


też mi się wytrącały, odczekałem kilka dni i jak miałem wrażenie, że więcej się ich nie wytrąca to przefiltrowałem filtrem do kawy.
od tego czasu spokój.


tomczylitomasz
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2020, 21:28
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: tomczylitomasz » piątek, 22 maja 2020, 18:39

Jednak nie......... Była idealnie klarowna do dzisiaj, znowu się wytrąciła duża ilość kłaczków. Chyba już to tak zostawie...


japitole
300
Posty: 329
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: japitole » sobota, 23 maja 2020, 15:27

I tak będzie bez końca, dlatego takie trunki powinno się robić na zaprawkach. Walory smakowe i zdrowotne będą takie same, a nalewka będzie zawsze klarowna, dochodzi do tego jeszcze łatwość przygotowania takiej nalewki jak również jej powtarzalność i dobranie pod swój gust smaku i aromatu, poprzez dodanie paru ml zaprawki, lub jej ujęcie.

Awatar użytkownika

Zwodzik
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 08:03
Załączniki
Re: Jagermeister

Postautor: Zwodzik » wtorek, 26 maja 2020, 16:36

Witam kolegów, też się skusiłem na jegera i zrobiłem od razu 4 litry, pachnie pięknie, intensywniej niż original. Od razu ostrzegę, jeśli ktoś chce robić większą ilość to nie dawajcie proporcjonalnie więcej cynamonu, bo wyjdzie gorzkawe.
Usprawnilem trochę przepis o swoje widzi mi się
Dodałem trochę owoców tarniny oraz kilka kwiatów hibiskusa na kolorek, oraz borówkę bo wyczytałem gdzieś że w orginale też jest. Nie dodałem za to karmelu. Ale zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje. Czas pokaże jak to będzie wyglądało. Obrazek

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości