Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Pomyliłem drożdże

Postautor: Durik » czwartek, 26 mar 2020, 19:11

Dawno mnie tu nie było.
Mam delikatny problem. Około 10 dni temu zrobiłem nastaw cukrowy z 40 kg cukru. Tradycyjnie trzymając to w piwnicy wrzuciłem grzałkę akwariową. Od asmego początku nastaw jakoś tak dziwnie pracował, a kilka dni temu praktycznie się zatrzymał. Temperatura była około 23-24 st. Podniosłem do 26 i delikatnie ale to bardzo delikatnie ruszyło. Dzisiaj robiąc kolejne nastaw doszedłem do tego skąd wziął się problem. Okazało się że zamiast tradycyjnie puriFERM XXL, do nastawu dałem normalne MOCKBA do małych nastawów.
Pytanie, co teraz?? Podnieść tęperaturę, dodać jakiś dopalacz np przecier pomidorowy? Czy lepiej przepuścić i na pozostałościach zrobić nowy nastaw??


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

irek89
250
Posty: 263
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Załączniki
Re: Pomyliłem drożdże

Postautor: irek89 » czwartek, 26 mar 2020, 19:20

A ile blg jest teraz?


Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Pomyliłem drożdże

Postautor: Durik » czwartek, 26 mar 2020, 19:26

Fakt. Zaczynałem z 24-25 blg, teraz jest 10-11 blg

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2209
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pomyliłem drożdże

Postautor: Kamal » czwartek, 26 mar 2020, 20:49

Przerobi, ale to potrwa.
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 mar 2020, 20:50 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2055
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Pomyliłem drożdże

Postautor: JanOkowita » czwartek, 26 mar 2020, 20:53

A ile tych paczek na 40 kg cukru wrzuciłeś?
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Pomyliłem drożdże

Postautor: Durik » piątek, 27 mar 2020, 15:33

Jedną, zawsze daje jedną tyle że XXL...

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2055
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Pomyliłem drożdże

Postautor: JanOkowita » piątek, 27 mar 2020, 16:02

Dodaj im pożywkę winiarską jeśli masz, ewentualnie koncentrat pomidorowy też da radę.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Pomyliłem drożdże

Postautor: Durik » piątek, 27 mar 2020, 21:04

a co jak zdechnie?


irek89
250
Posty: 263
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Załączniki
Re: Pomyliłem drożdże

Postautor: irek89 » piątek, 27 mar 2020, 21:37

Jak zdechnie to destylacja a do wody ze zbiornika (nadal słodka) dodać cukru i nowy nastaw będzie.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości