Dawno mnie tu nie było.
Mam delikatny problem. Około 10 dni temu zrobiłem nastaw cukrowy z 40 kg cukru. Tradycyjnie trzymając to w piwnicy wrzuciłem grzałkę akwariową. Od asmego początku nastaw jakoś tak dziwnie pracował, a kilka dni temu praktycznie się zatrzymał. Temperatura była około 23-24 st. Podniosłem do 26 i delikatnie ale to bardzo delikatnie ruszyło. Dzisiaj robiąc kolejne nastaw doszedłem do tego skąd wziął się problem. Okazało się że zamiast tradycyjnie puriFERM XXL, do nastawu dałem normalne MOCKBA do małych nastawów.
Pytanie, co teraz?? Podnieść tęperaturę, dodać jakiś dopalacz np przecier pomidorowy? Czy lepiej przepuścić i na pozostałościach zrobić nowy nastaw??
Pomyliłem drożdże
-
- Posty: 2360
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pomyliłem drożdże
Przerobi, ale to potrwa.
K.
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 mar 2020, 20:50 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt: