Pomyliłem drożdże

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

Dawno mnie tu nie było.
Mam delikatny problem. Około 10 dni temu zrobiłem nastaw cukrowy z 40 kg cukru. Tradycyjnie trzymając to w piwnicy wrzuciłem grzałkę akwariową. Od asmego początku nastaw jakoś tak dziwnie pracował, a kilka dni temu praktycznie się zatrzymał. Temperatura była około 23-24 st. Podniosłem do 26 i delikatnie ale to bardzo delikatnie ruszyło. Dzisiaj robiąc kolejne nastaw doszedłem do tego skąd wziął się problem. Okazało się że zamiast tradycyjnie puriFERM XXL, do nastawu dałem normalne MOCKBA do małych nastawów.
Pytanie, co teraz?? Podnieść tęperaturę, dodać jakiś dopalacz np przecier pomidorowy? Czy lepiej przepuścić i na pozostałościach zrobić nowy nastaw??

irek89
250
Posty: 281
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Pomyliłem drożdże

Post autor: irek89 »

A ile blg jest teraz?

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pomyliłem drożdże

Post autor: Durik »

Fakt. Zaczynałem z 24-25 blg, teraz jest 10-11 blg
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pomyliłem drożdże

Post autor: Kamal »

Przerobi, ale to potrwa.
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 mar 2020, 20:50 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Pomyliłem drożdże

Post autor: JanOkowita »

A ile tych paczek na 40 kg cukru wrzuciłeś?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pomyliłem drożdże

Post autor: Durik »

Jedną, zawsze daje jedną tyle że XXL...
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Pomyliłem drożdże

Post autor: JanOkowita »

Dodaj im pożywkę winiarską jeśli masz, ewentualnie koncentrat pomidorowy też da radę.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pomyliłem drożdże

Post autor: Durik »

a co jak zdechnie?

irek89
250
Posty: 281
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Pomyliłem drożdże

Post autor: irek89 »

Jak zdechnie to destylacja a do wody ze zbiornika (nadal słodka) dodać cukru i nowy nastaw będzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”