Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 14:50
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: kamil.foltyn » poniedziałek, 16 mar 2020, 10:05

Dziękuję panowie. Wracam z pracy i biorę się do roboty ;)


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

kamil.foltyn
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 14:50
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: kamil.foltyn » piątek, 20 mar 2020, 20:35

No cóż. Dwie 5 litrowe porcje przedestylowane i całkiem to dobre wychodzi, ale trochę zwykłym bimbrem zalatuje. Chyba trzeba to będzie drugi raz przepuścić.
Powiedzcie mi co by można było zrobić z dundrem? Kolejnego rumu robić na razie nie planuję, ale może by się coś dało z tego zrobić? Dunder ma 5 blg więc szkoda wylać :)
Ostatnio zmieniony piątek, 20 mar 2020, 21:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Kamal » piątek, 20 mar 2020, 22:33

Zlać do pojemnika, zakręcić szczelnie i niech odpoczywa, albo do pojemnika z rurką fermentacyjną (tylko musisz wody pilnować). I będziesz mógł później użyć. :)
K.
Obrazek


kwik44
1050
Posty: 1062
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: kwik44 » sobota, 21 mar 2020, 07:24

Poszukaj w internecie hasła "dunder pit" ;P To jest mój kierunek na ten rok. I nie żartuję.

Awatar użytkownika

orcio666
50
Posty: 51
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 15:16
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: orcio666 » środa, 1 kwie 2020, 23:32

@Kamil.foltyn a te 5 blg to nie są cukry nie fermentujące? U mnie bo wygotowaniu na maxa dunder pokazuje 4blg, trzeci to ok. 6

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 2 kwie 2020, 06:15 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

zbój05
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 24 wrz 2020, 09:14
Krótko o sobie: lubię i smakuje .
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: zbój05 » wtorek, 6 paź 2020, 12:28

radius pisze:Destylację najlepiej przeprowadzić na pot stillu (najlepszy byłby alembik). Jeżeli na kolumnie to bez refluksu, czyli pełnym odbiorze destylatu.

robiłem według pierwszej receptury biały i żłoty leżakują drugi miesiąc . do białego dodałem 100 ml rumu malibu ,a do złotego chpsy dębowe średnio opiekane szczyptę cynamonu i skurkę z limonki .
już jest dobre a będzie fantastyczy rum . :klaszcze: :klaszcze:

Awatar użytkownika

jakubek88
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 20:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: jakubek88 » piątek, 16 paź 2020, 10:25

Przeczytałem cały temat i zauważyłem , że co osoba to inna wariacja w przepisie :) Jakiś czas temu przyszło mi 5l melasy trzcinowej i 10 kg cukru trzcinowego. Miałem zrobić rum z przepisu yotubowego ale po głębszej analizie zdecyduję się chyba na którąś metodę z wykorzystaniem dundru. Tylko muszę domówić melasy :)
-Pierwszy nastaw z 2.5 kg melasy plus cukier do 20 - 25 blg dla pozyskania dundru. ( ok 25 - 30 l )
-drugi chcę zrobić nieco większy z pozyskaniem całego dundru ale ok 40 l ale co do proporcji to jeszcze nie wiem... grzybki mam 3 paczki alcotec rum i 1 cobra rum.
Cobre użyję do pierwszego nastawu.
Mam kilka pytań : Czy urobek z pierwszego tłoczenia dodać do II nastawu po przefermentowaniu czy można zmieszać urobki z kilku nastawów ?
Kiedyś gdzieś słyszałem żeby zagotować w wodzie kakao i dodać do nastawu .... Ma to jakiś sens ?
I ostatnie pytanie już trochę spoza ale zostało mi ok 20 l dundru po aromatycznej śliwowicy . Wylać czy coś z tym można jeszcze zrobić ?
Ostatnio zmieniony piątek, 16 paź 2020, 10:51 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Kamal » piątek, 16 paź 2020, 12:16

Można mieszać urobki z kilku destylacji, aż uzbiera się konkretną ilość na 2 destylację.
Podejrzewam, że chodzi o nuty kako/czekolady.
To chyba lepiej już, macerować ziarna kakowca w surówce.
Dunder z ślwowicy wykorzystaj do zacieru, albo zrób na nim nastaw.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

jakubek88
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 20:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: jakubek88 » piątek, 16 paź 2020, 16:33

To chyba lepiej już, macerować ziarna kakowca w surówce.
Dunder z ślwowicy wykorzystaj do zacieru, albo zrób na nim nastaw.
K.


W surówce tej po pierwszym odpędzie??
Mówisz "wykorzystaj do zacieru albo zrób na nim nastaw" chodzi Ci o rumowy nastaw czy zwykły cukrowy??
Ostatnio zmieniony piątek, 16 paź 2020, 18:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Kamal » piątek, 16 paź 2020, 19:15

Tak, po 1 odpędzie.
Glukozowy, lub cukrowy, do rumu jeszcze takiego nie wykorzystywałem ;)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

jakubek88
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 20:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: jakubek88 » piątek, 27 lis 2020, 14:19

Moje składniki na rum doczekały się pierwszej obróbki . W zasadzie nie trzymałem się za bardzo jakiegoś przepisu, kierowałem się tym żeby nie przesadzić z BLG.
Rozpuściłem 5 l melasy i 5 kg cukru, dopełniłem wodą do oko 22-23 blg i dałem jedną paczkę cobra rum. Ku mojemu zaskoczeniu przestał nastaw pracować po ok 4 dniach może 5. Po tygodniu zlałem raz z osadu i ostawiłem na dobę w chłodne miejsce. Po 24 h zlałem jeszcze raz i dałem turbo clar. Do gotowania gotowy produkt miał jakieś 3-4 blg (rozumiem że pozostałości z melasy) Gotowałem na aabratku tylko z kat. miedzianym. Po odebraniu przedgonów 350ml odbierałem wszystko jak leci do słoja 10 l maksymalnie otwartym zaworkiem odbioru tak jak robię to przy owocówkach. 10 l mi wyszło surówki ok 45-50 % i 2.5 litra jeszcze odebrałem aż do samego końca :) Do Tych 10 l dodałem pokruszone ziarna kakaowca do maceracji przed 2 destylacją a 25 l dundru zlałem do wiaderka :)
Chcę zamówić jeszcze na olx z 20 kg melasy i dorobić tak żebym mógł zalać beczkę dębową z 30 może 40 l i zapomnieć na jakiś czas :)
Proszę o jakieś porady co dalej krytykę jak coś robię źle :)
Ostatnio zmieniony piątek, 27 lis 2020, 14:43 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1200
Posty: 1230
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 7 gru 2020, 19:10

Zaczynam i ja zabawę z rumem :). kupiłem 25kg melasy z olx i teraz mam problem :scratch: szukam drożdży ale nie turbo.
Nic nie mogę znalez :scratch:. Mam z 3 paczki bayanusów chyba pierwszy nastaw pójdzie na nich ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

psotamt
800
Posty: 835
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: psotamt » poniedziałek, 7 gru 2020, 19:33

Góral bagienny pisze:...szukam drożdży ale nie turbo.
A dlaczego?
Ja robiłem na tych:
https://allegro.pl/oferta/drozdze-gorzelnicze-alcotec-rum-9221797516
i rum wyszedł dobry. Daj im popracować w trochę niższej temperaturze i nie będą "turbo".
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1200
Posty: 1230
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 7 gru 2020, 19:37

@psotamt Nie mam przekonania do turbo wiem jak potrafią wyciąć aromat ;).
Ciężko u mnie z chłodniejszym pomieszczeniem :scratch:. Piwnica pewnie za zimno a bimbroforownia koło 21st.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


krkkonrad89
50
Posty: 53
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 20:23
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: krkkonrad89 » poniedziałek, 7 gru 2020, 20:05

Ja używałem Coobra Rum Yeast i ładnie przepracowały. Niestety widziałem tylko paczki na 25l nastawu przez co drogo wychodzą.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

jakubek88
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 20:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: jakubek88 » poniedziałek, 7 gru 2020, 20:24

To , że są na 25 to nie znaczy , że nie przerobią większego nastawu. Ja teraz co bym nie robił w beczce 60 l daję 1 paczkę. Po ostatnim nastawie zrobilem nastaw na 25 l dundru plus 9 kg melasy i 3 kg cukru trzcinowego dopełniając wodą do ok 40 l . Dałem jedną paczkę alcotec i wlasnie przestały pracować. Blg jeszcze nie sprawdzałem na końcu. Zastanawiam się tylko czy do gotowania dolac pogony z ostatniej psoty...

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1200
Posty: 1230
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 7 gru 2020, 20:35

jakubek88 pisze:. Zastanawiam się tylko czy do gotowania dolac pogony z ostatniej psoty...

Ja zawsze dodaję pogony do pierwszego gotowania ;).
Też myślałem dać np pół paczki turbo na 25l :ok:.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


krkkonrad89
50
Posty: 53
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 20:23
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: krkkonrad89 » poniedziałek, 7 gru 2020, 20:42

Ja dawałem 2 paczki na 75l. Radzą sobie ale trochę to trwało zanim przerobiły.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: radius » poniedziałek, 7 gru 2020, 20:47

SPIRITUS FLAT UBI VULT

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1200
Posty: 1230
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 7 gru 2020, 20:54

No takich właśnie szukałem :D :poklon;
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Wróć do „Nastaw na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość