DOMOWY RUM - PRZEPISY
-
- Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
-
- Posty: 41
- Rejestracja: środa, 5 cze 2019, 15:50
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
No cóż. Dwie 5 litrowe porcje przedestylowane i całkiem to dobre wychodzi, ale trochę zwykłym bimbrem zalatuje. Chyba trzeba to będzie drugi raz przepuścić.
Powiedzcie mi co by można było zrobić z dundrem? Kolejnego rumu robić na razie nie planuję, ale może by się coś dało z tego zrobić? Dunder ma 5 blg więc szkoda wylać
Powiedzcie mi co by można było zrobić z dundrem? Kolejnego rumu robić na razie nie planuję, ale może by się coś dało z tego zrobić? Dunder ma 5 blg więc szkoda wylać
Ostatnio zmieniony piątek, 20 mar 2020, 21:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
@Kamil.foltyn a te 5 blg to nie są cukry nie fermentujące? U mnie bo wygotowaniu na maxa dunder pokazuje 4blg, trzeci to ok. 6
Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 2 kwie 2020, 07:15 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1
- Rejestracja: czwartek, 24 wrz 2020, 10:14
- Krótko o sobie: lubię i smakuje .
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
już jest dobre a będzie fantastyczy rum .
robiłem według pierwszej receptury biały i żłoty leżakują drugi miesiąc . do białego dodałem 100 ml rumu malibu ,a do złotego chpsy dębowe średnio opiekane szczyptę cynamonu i skurkę z limonki .radius pisze:Destylację najlepiej przeprowadzić na pot stillu (najlepszy byłby alembik). Jeżeli na kolumnie to bez refluksu, czyli pełnym odbiorze destylatu.
już jest dobre a będzie fantastyczy rum .
-
- Posty: 8
- Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 9 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Przeczytałem cały temat i zauważyłem , że co osoba to inna wariacja w przepisie Jakiś czas temu przyszło mi 5l melasy trzcinowej i 10 kg cukru trzcinowego. Miałem zrobić rum z przepisu yotubowego ale po głębszej analizie zdecyduję się chyba na którąś metodę z wykorzystaniem dundru. Tylko muszę domówić melasy
-Pierwszy nastaw z 2.5 kg melasy plus cukier do 20 - 25 blg dla pozyskania dundru. ( ok 25 - 30 l )
-drugi chcę zrobić nieco większy z pozyskaniem całego dundru ale ok 40 l ale co do proporcji to jeszcze nie wiem... grzybki mam 3 paczki alcotec rum i 1 cobra rum.
Cobre użyję do pierwszego nastawu.
Mam kilka pytań : Czy urobek z pierwszego tłoczenia dodać do II nastawu po przefermentowaniu czy można zmieszać urobki z kilku nastawów ?
Kiedyś gdzieś słyszałem żeby zagotować w wodzie kakao i dodać do nastawu .... Ma to jakiś sens ?
I ostatnie pytanie już trochę spoza ale zostało mi ok 20 l dundru po aromatycznej śliwowicy . Wylać czy coś z tym można jeszcze zrobić ?
-Pierwszy nastaw z 2.5 kg melasy plus cukier do 20 - 25 blg dla pozyskania dundru. ( ok 25 - 30 l )
-drugi chcę zrobić nieco większy z pozyskaniem całego dundru ale ok 40 l ale co do proporcji to jeszcze nie wiem... grzybki mam 3 paczki alcotec rum i 1 cobra rum.
Cobre użyję do pierwszego nastawu.
Mam kilka pytań : Czy urobek z pierwszego tłoczenia dodać do II nastawu po przefermentowaniu czy można zmieszać urobki z kilku nastawów ?
Kiedyś gdzieś słyszałem żeby zagotować w wodzie kakao i dodać do nastawu .... Ma to jakiś sens ?
I ostatnie pytanie już trochę spoza ale zostało mi ok 20 l dundru po aromatycznej śliwowicy . Wylać czy coś z tym można jeszcze zrobić ?
Ostatnio zmieniony piątek, 16 paź 2020, 11:51 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 8
- Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 9 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Mówisz "wykorzystaj do zacieru albo zrób na nim nastaw" chodzi Ci o rumowy nastaw czy zwykły cukrowy??
W surówce tej po pierwszym odpędzie??To chyba lepiej już, macerować ziarna kakowca w surówce.
Dunder z ślwowicy wykorzystaj do zacieru, albo zrób na nim nastaw.
K.
Mówisz "wykorzystaj do zacieru albo zrób na nim nastaw" chodzi Ci o rumowy nastaw czy zwykły cukrowy??
Ostatnio zmieniony piątek, 16 paź 2020, 19:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 8
- Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 9 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Moje składniki na rum doczekały się pierwszej obróbki . W zasadzie nie trzymałem się za bardzo jakiegoś przepisu, kierowałem się tym żeby nie przesadzić z BLG.
Rozpuściłem 5 l melasy i 5 kg cukru, dopełniłem wodą do oko 22-23 blg i dałem jedną paczkę cobra rum. Ku mojemu zaskoczeniu przestał nastaw pracować po ok 4 dniach może 5. Po tygodniu zlałem raz z osadu i ostawiłem na dobę w chłodne miejsce. Po 24 h zlałem jeszcze raz i dałem turbo clar. Do gotowania gotowy produkt miał jakieś 3-4 blg (rozumiem że pozostałości z melasy) Gotowałem na aabratku tylko z kat. miedzianym. Po odebraniu przedgonów 350ml odbierałem wszystko jak leci do słoja 10 l maksymalnie otwartym zaworkiem odbioru tak jak robię to przy owocówkach. 10 l mi wyszło surówki ok 45-50 % i 2.5 litra jeszcze odebrałem aż do samego końca Do Tych 10 l dodałem pokruszone ziarna kakaowca do maceracji przed 2 destylacją a 25 l dundru zlałem do wiaderka
Chcę zamówić jeszcze na olx z 20 kg melasy i dorobić tak żebym mógł zalać beczkę dębową z 30 może 40 l i zapomnieć na jakiś czas
Proszę o jakieś porady co dalej krytykę jak coś robię źle
Rozpuściłem 5 l melasy i 5 kg cukru, dopełniłem wodą do oko 22-23 blg i dałem jedną paczkę cobra rum. Ku mojemu zaskoczeniu przestał nastaw pracować po ok 4 dniach może 5. Po tygodniu zlałem raz z osadu i ostawiłem na dobę w chłodne miejsce. Po 24 h zlałem jeszcze raz i dałem turbo clar. Do gotowania gotowy produkt miał jakieś 3-4 blg (rozumiem że pozostałości z melasy) Gotowałem na aabratku tylko z kat. miedzianym. Po odebraniu przedgonów 350ml odbierałem wszystko jak leci do słoja 10 l maksymalnie otwartym zaworkiem odbioru tak jak robię to przy owocówkach. 10 l mi wyszło surówki ok 45-50 % i 2.5 litra jeszcze odebrałem aż do samego końca Do Tych 10 l dodałem pokruszone ziarna kakaowca do maceracji przed 2 destylacją a 25 l dundru zlałem do wiaderka
Chcę zamówić jeszcze na olx z 20 kg melasy i dorobić tak żebym mógł zalać beczkę dębową z 30 może 40 l i zapomnieć na jakiś czas
Proszę o jakieś porady co dalej krytykę jak coś robię źle
Ostatnio zmieniony piątek, 27 lis 2020, 14:43 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ja robiłem na tych:
https://allegro.pl/oferta/drozdze-gorze ... 9221797516
i rum wyszedł dobry. Daj im popracować w trochę niższej temperaturze i nie będą "turbo".
A dlaczego?Góral bagienny pisze:...szukam drożdży ale nie turbo.
Ja robiłem na tych:
https://allegro.pl/oferta/drozdze-gorze ... 9221797516
i rum wyszedł dobry. Daj im popracować w trochę niższej temperaturze i nie będą "turbo".
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 74
- Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 21:23
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Posty: 8
- Rejestracja: wtorek, 12 maja 2020, 21:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 9 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
To , że są na 25 to nie znaczy , że nie przerobią większego nastawu. Ja teraz co bym nie robił w beczce 60 l daję 1 paczkę. Po ostatnim nastawie zrobilem nastaw na 25 l dundru plus 9 kg melasy i 3 kg cukru trzcinowego dopełniając wodą do ok 40 l . Dałem jedną paczkę alcotec i wlasnie przestały pracować. Blg jeszcze nie sprawdzałem na końcu. Zastanawiam się tylko czy do gotowania dolac pogony z ostatniej psoty...
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 74
- Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 21:23
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
Autor tematu - Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
@Góralu, spróbuj tych drożdży - https://sklep.centrumfermentacji.pl/dro ... etanol-50g
lub tych - https://sklep.centrumfermentacji.pl/dro ... t-c-70-50g
lub tych - https://sklep.centrumfermentacji.pl/dro ... t-c-70-50g
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Zamierzam nastawić pierwszy rum, przepis raczej 2kg melasy oraz 4kg cukru trzcinowego na 25l nastawu. Planuje 2 takie nastawy jednocześnie zrobić. Ogólnie destylacja będzie na specyficznym sprzęcie - kocioł do zacierania Grainfather G30 oraz nakładka Alembic Dome - link do zestawu https://hoppydaysbrewingsupplies.com.au ... -dome-top/. Producent ma kilkunastu stronicową instrukcje do destylacji - do brązowych trunków polecają dwukrotną destylację. I tu zaczynają się pytania:
1. Pierwsza destylacja to zbieranie całości do 20% alkoholu bądź temperatury 98°C bez wylewania przedgonów. Przedgony wylewamy przy drugiej destylacji i kolejno dzielimy na frakcje. Wystarczy wylać za drugim razem? I czy zbieranie aż do 20% jest ok? Widziałem, ze część z Was zbiera do 40-50%.
2. Jak destylować na takim sprzęcie? Z tego co wiem to nie przepuszczamy rumu przez węgiel bo straci aromaty specyficzne dla rumu?
3. Producent pisze, aby dodać antypianę oraz pierścienie ceramiczne prosto do kotła do destylacji. Co o tym sądzicie by dodawać pierścienie do procesu?
4. Czy jakaś dodatkowa filtracja jest potrzebna?
Ogólnie temat fermentacji, klarowania jest jasny, ale Wasza opinia o destylacji na tym sprzęcie mnie ciekawi.
1. Pierwsza destylacja to zbieranie całości do 20% alkoholu bądź temperatury 98°C bez wylewania przedgonów. Przedgony wylewamy przy drugiej destylacji i kolejno dzielimy na frakcje. Wystarczy wylać za drugim razem? I czy zbieranie aż do 20% jest ok? Widziałem, ze część z Was zbiera do 40-50%.
2. Jak destylować na takim sprzęcie? Z tego co wiem to nie przepuszczamy rumu przez węgiel bo straci aromaty specyficzne dla rumu?
3. Producent pisze, aby dodać antypianę oraz pierścienie ceramiczne prosto do kotła do destylacji. Co o tym sądzicie by dodawać pierścienie do procesu?
4. Czy jakaś dodatkowa filtracja jest potrzebna?
Ogólnie temat fermentacji, klarowania jest jasny, ale Wasza opinia o destylacji na tym sprzęcie mnie ciekawi.
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 gru 2020, 16:33 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Raczej nie ma wielu użytkowników tego sprzętu bo pioruńsko drogi on - nawet mając na uwadze że to pewnie najlepszy automat do piwa.
ad 1 i 2 - poczytaj o destylacji prostej i cięciu frakcji - tu sprzęt nie ma znaczenie. Jak możesz kontrolować moc w trakcie procesu to od 80C grzej połową mocy albo i mniej... powolutku odbierz za pierwszym razem syf i wylej - potem ciągnij póki starczy czasu i ochoty. Za drugim razem powtórz - tak samo.
ad 3 - było - pierścienie powodują równomierne mniej gwałtowne wrzenie - jak najbardziej ok.
ad 4 - nie
ad 1 i 2 - poczytaj o destylacji prostej i cięciu frakcji - tu sprzęt nie ma znaczenie. Jak możesz kontrolować moc w trakcie procesu to od 80C grzej połową mocy albo i mniej... powolutku odbierz za pierwszym razem syf i wylej - potem ciągnij póki starczy czasu i ochoty. Za drugim razem powtórz - tak samo.
ad 3 - było - pierścienie powodują równomierne mniej gwałtowne wrzenie - jak najbardziej ok.
ad 4 - nie
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Co do dzielenia frakcji to rozumiem tylko zastanawia mnie fakt, że niektórzy wylewają przedgony w pierwszej destylacji, a niektórzy w drugiej - interesuje mnie czy jest jakaś różnica w tym?
No tak jak wspomniałem, w ich instrukcji odnośnie destylacji. Dlatego juz wcześniej miałem wątpliwości co do ich technik dlatego pytam.Góral bagienny pisze:Pierwsza destylacja do 20%
Gdzie ty takie herezje wyczytałeś
Pierwsza destylacja do 0% albo 100st, w kegu.
No automat do piwa jest dobry, przesiadłem się na niego (z Coobra CB3) aby polepszyć proces oraz mieli nakładkę Alembic. Wiadomo nie jest to pewnie idealny sprzęt, ale spróbuję coś na nim podziałać. On się zalicza jako pot still?manowar pisze:Raczej nie ma wielu użytkowników tego sprzętu bo pioruńsko drogi on - nawet mając na uwadze że to pewnie najlepszy automat do piwa.
ad 1 i 2 - poczytaj o destylacji prostej i cięciu frakcji - tu sprzęt nie ma znaczenie. Jak możesz kontrolować moc w trakcie procesu to od 80C grzej połową mocy albo i mniej... powolutku odbierz za pierwszym razem syf i wylej - potem ciągnij póki starczy czasu i ochoty. Za drugim razem powtórz - tak samo.
ad 3 - było - pierścienie powodują równomierne mniej gwałtowne wrzenie - jak najbardziej ok.
ad 4 - nie
Co do dzielenia frakcji to rozumiem tylko zastanawia mnie fakt, że niektórzy wylewają przedgony w pierwszej destylacji, a niektórzy w drugiej - interesuje mnie czy jest jakaś różnica w tym?
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Pod koniec destylacji wącham pierwszą setkę jeżeli "capi" niemiłosiernie acetonem to nie dolewam do surówki
Jak czuć tylko co nieco to idzie do surówki.
Tak Twój sprzęt to destylator prosty
Jak nic nie schrzanisz to wyjdzie zajefajny trunek
Przy pierwszym gotowaniu odbieram 100ml do innego naczynia reszta do 0% jak leci do jednego garaSuchejroo pisze:[quote=
Co do dzielenia frakcji to rozumiem tylko zastanawia mnie fakt, że niektórzy wylewają przedgony w pierwszej destylacji, a niektórzy w drugiej - interesuje mnie czy jest jakaś różnica w tym?
Pod koniec destylacji wącham pierwszą setkę jeżeli "capi" niemiłosiernie acetonem to nie dolewam do surówki
Jak czuć tylko co nieco to idzie do surówki.
Tak Twój sprzęt to destylator prosty
Jak nic nie schrzanisz to wyjdzie zajefajny trunek
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Jak zmniejszysz grzanie po koniec zagotowania nastawu to ładnie kropelkowo odbierzesz największy syf za pierwszym razem - tej pierwszej 50 to się nie da z niczym pomylić - pomieszanie lakieru z acetonem. Za drugim jak powtórzysz procedurę to doczyścisz kolejną 50ml - a potem tak jak góral pisze kontrolnie w 100-200ml butelki do póki nie poczujesz że leci serce.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ok, dzięki wielkie. Przypomniały mi się jeszcze dwa pytania.
1. Czy jak zrobie podwójny nastaw 25l to jak przedestyluje pierwszy nastaw to mogę do resztek co pozostały ciepłe wlać kolejne 25l nastawu i na nowo rozpocząc proces bez mycia, chłodzenia sprzetu itp?
2. Rozumiem, że jeśli pierwsza destylacje odbieracie do 0% to nie rozcieńczacie później np do 20-30%?
Ogólnie sterownik ustawie podczas gotowania na 50-60% mocy grzania.
1. Czy jak zrobie podwójny nastaw 25l to jak przedestyluje pierwszy nastaw to mogę do resztek co pozostały ciepłe wlać kolejne 25l nastawu i na nowo rozpocząc proces bez mycia, chłodzenia sprzetu itp?
2. Rozumiem, że jeśli pierwsza destylacje odbieracie do 0% to nie rozcieńczacie później np do 20-30%?
Ogólnie sterownik ustawie podczas gotowania na 50-60% mocy grzania.
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ad.1 tzn? Dunder będzie stanowił pewnie niewielką część jak dodam kolejne 25 litrów nastawu. W sumie nawet BLG troche obniży zapewne. To czemu jeszcze dodać wody?
Ad. 2 Kurde i tu też każdy inaczej stosuje doczytałem w innych postach Górala, że rozcieńcza do 20% by za drugim razem było łatwiej wydzielić frakcje.
[mod: nie cytuj całych postów]
Ad. 2 Kurde i tu też każdy inaczej stosuje doczytałem w innych postach Górala, że rozcieńcza do 20% by za drugim razem było łatwiej wydzielić frakcje.
[mod: nie cytuj całych postów]
Ostatnio zmieniony piątek, 11 gru 2020, 19:41 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Kolego @Suchejroo To nie tak z tym dolewaniem wody
Wodę dolewa się do dundru jak robisz na nim kolejny nastaw
Czyli np. dajesz 10l dundru 10l wody i melasę by uzyskać pożądane blg
W twoim przypadku dolewanie wody mija się z celem.
Zgadza się ja rozcieńczam do 20% surówkę niektórzy wyżej to już jak komu lepiej pasuje żeby rozdzielić frakcje.
Pozdrawiam Góral
Wodę dolewa się do dundru jak robisz na nim kolejny nastaw
Czyli np. dajesz 10l dundru 10l wody i melasę by uzyskać pożądane blg
W twoim przypadku dolewanie wody mija się z celem.
Zgadza się ja rozcieńczam do 20% surówkę niektórzy wyżej to już jak komu lepiej pasuje żeby rozdzielić frakcje.
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
No to mnie nie zrozumiano trochę Bo ja chcę drugi nastaw wlać do dundru, żeby zrobić drugą część nastawu w jeden dzień, bez mycia kotła itp
Ostatnio zmieniony piątek, 11 gru 2020, 19:41 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Dużo piszemy o tym jak kto zaciera, destyluje, o sposobach przechowywania, zaś mało jest o efektach. Postaram się tę lukę uzupełnić o własne doświadczenia. Moje rumy, biały i ciemny, stały od czerwca 2019 przez rok. Nic z nimi nie robiłem, co najwyżej odkręcałem nakrętkę by powąchać co w gąsiorkach się dzieje. Po roku usunąłem wiórki dębowe z rumu ciemnego i obydwa rozcieńczyłem do 38%. Już wtedy smak był rewelacyjny. Prawdziwe degustacje zaś rozpocząłem kilka tygodni temu, gdy alkohol ponownie ułożył się po dodaniu wody.
Cóż, warto było robić i czekać. Wyszedł zachwycający silnymi aromatami trunek, gdzie można wyczuć czekoladę, wanilię, migdały?, to wszystko z nutą słodkości i korzennych przypraw. Wlewany do kieliszków trunek wygląda na dość gęsty. Ciemny rum ma bogatszy bukiet zapachowy i miodową barwę. Każdy jest inny, smakują inaczej, lecz obydwa są pyszne.
Po ponad roku czasu w niczym nie przypominają tego, co wlewałem do gąsiorków Wtedy miałem obawy czy coś z tego wyjdzie. Teraz wiem, że obrana droga była dobrą. Wytrwałym gorąco polecam.
Jeszcze taka ciekawostka znaleziona w necie:
Drogi zegarek i rum
Cóż, warto było robić i czekać. Wyszedł zachwycający silnymi aromatami trunek, gdzie można wyczuć czekoladę, wanilię, migdały?, to wszystko z nutą słodkości i korzennych przypraw. Wlewany do kieliszków trunek wygląda na dość gęsty. Ciemny rum ma bogatszy bukiet zapachowy i miodową barwę. Każdy jest inny, smakują inaczej, lecz obydwa są pyszne.
Po ponad roku czasu w niczym nie przypominają tego, co wlewałem do gąsiorków Wtedy miałem obawy czy coś z tego wyjdzie. Teraz wiem, że obrana droga była dobrą. Wytrwałym gorąco polecam.
Jeszcze taka ciekawostka znaleziona w necie:
Drogi zegarek i rum
Ostatnio zmieniony sobota, 26 gru 2020, 10:59 przez psotamt, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Zima nastała to trzeba nastawiać coś innego niż owoce padło na rum
Kupiłem 25kg melasy z trzciny cukrowej drożdże https://allegro.pl/oferta/drozdze-gorze ... MTFjMWY%3D i nastawiłem 55l
Nastaw 1. 5kg melasy 1kg cukru trzcinowego woda do 25l blg wyniosło 20
Nastaw 2. 8kg melasy 1kg cukru trzcinowego woda do 30l blg 25
Nastaw nr 1 poszedł do dymiona 34l nie wiem czy nie mało miejsca
Nastaw 2 do dymiona chyba 50l nigdy go nie zmierzyłem
Drożdże uwodnione w 30st pół na pół woda z nastawem po około pół godz. dodane do nastawu.
Nastaw około 30st ,teraz tylko czekać i może w przyszłym tygodniu nastawić resztę czyli 12.5-13kg
Edit po około 20 godz. nastawy nie pracują Być może temp. za niska bo tylko 17.5st. teraz podwyższam temp. otoczenia
Kupiłem 25kg melasy z trzciny cukrowej drożdże https://allegro.pl/oferta/drozdze-gorze ... MTFjMWY%3D i nastawiłem 55l
Nastaw 1. 5kg melasy 1kg cukru trzcinowego woda do 25l blg wyniosło 20
Nastaw 2. 8kg melasy 1kg cukru trzcinowego woda do 30l blg 25
Nastaw nr 1 poszedł do dymiona 34l nie wiem czy nie mało miejsca
Nastaw 2 do dymiona chyba 50l nigdy go nie zmierzyłem
Drożdże uwodnione w 30st pół na pół woda z nastawem po około pół godz. dodane do nastawu.
Nastaw około 30st ,teraz tylko czekać i może w przyszłym tygodniu nastawić resztę czyli 12.5-13kg
Edit po około 20 godz. nastawy nie pracują Być może temp. za niska bo tylko 17.5st. teraz podwyższam temp. otoczenia
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 gru 2020, 16:50 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Nie robiłem jeszcze typowego rumu, jedynie nastaw na cukrze trzcinowym. Dlaczego? Bo efekt mnie rozczarował. Nie pachniało i parzyło w gardło. O ja głupi! Po ponad roku sięgnąłem do damy i oniemiałem! Zero "bimbrowych" zapachów. Piękny smak! Szukam już w necie melasy .
I love the smell of bimber in the morning.
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ta może być..
https://sklep.centrumfermentacji.pl/fos ... wy-dap-1kg
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
https://sklep.centrumfermentacji.pl/fos ... wy-dap-1kg
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 57
- Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Witam 2 nastawy zrobione każdy po 7kg melasy woda do 25L. Blg wynosi 23, drożdże cobra rum rozsypane do nastawu o temp. 30 stopni, start po kilku godzinach. Antypiany nie dodawałem gdyż mieści się w typowym wiadrze fermentacyjnym. Nastawy bez dodatku cukru czyste zobaczymy ile surówki z tego wyjdzie po pierwszym razie. Kolejne będą już z dodatkiem dundru w proporcji 30%.
Pzdr
Pzdr
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko