Witam wszystkich!
Mam taki problem.. Zrobiłem nastaw z 9kg cukru(9kg +woda =25l nastawu) i pracowało to sobie w piwnicy ok 17 stopni przez 15 dni do uzyskania - 3 blg(wiem powinno być mniej ale..)po 15 dniach ustala fermentacja poziom blg cały czas ten sam i stoi to sobie juz 10 i nie chce się klarowac. Drożdże PURIFERM MOSKWA.
Kolor mętno-mleczny robione z cukru biedra z promo
Byl to mój pierwszy nastaw z tak duża ilością cukru bo wszak człowiek ciekawy jest i kiedyś musiała być ta pierwsza próba
Wiem że można użyć klaru itp ale zawsze starałem się klarowac metoda grawitacyjną a jak już dawałem klar to z częściowo wyklarowanego produktu dla uzyskania idealnego efektu
Robiłem 2 takie nastawy z przesunięciem 1 tygodnia i ten wcześniejszy dostał klar i po 2 dniach przejrzal ale to też nie było to. Wydzielił się osad co prawda ale jakiś taki mętny też był. Smak po rurowaniu bez zmian.
Cukrówka nie klaruje sie
Re: Cukrówka nie klaruje sie
Pomysł dobry bo temperatura sprzyja, ale mi nie chodziło o sam fakt wyklarowania tylko o przyczynę, żeby na przyszłość nie popełnić błędu
Ostatnio zmieniony sobota, 15 lut 2020, 12:15 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Cukrówka nie klaruje sie
@Jeziorak, pomijając fakt bardzo wysokiego blg początkowego (staraj się nie przekraczać 24blg), nie odnotowałem w Twoim poście kluczowego słowa, odpowiedzialnego za sprawne klarowanie - ODGAZOWANIE. Zerknij tu: klarowanie-nastawu-co-robie-nie-tak-t13856.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
Re: Cukrówka nie klaruje sie
Blg na cukrobierzu wychyliło się nieco poza 30 także chyba japitole ma rację. Nastawy zrobiłem 2 ponieważ dostałem 2 paczki drozdzy (za flasice) i zaciekawiony nastawiłem takie cudo. Raczej robię nastawy słabsze z 7kg.
Tak jak pisałem ciekawość /eksperyment raczej już nigdy nie powtórzę numeru
Tak jak pisałem ciekawość /eksperyment raczej już nigdy nie powtórzę numeru
-
- Posty: 25
- Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 16:24
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo Żywiec i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cukrówka nie klaruje sie
Ja początkowo też robiłem według instrukcji na opakowaniu. Mocny nastaw- 9 kg cukru na paczkę drożdży i 25l wody.
Wychodził słodkawy z amylami trunek i w przeliczeniu mniej niż 1l z kilograma cukru
Teraz robię 7 kl na paczkę drożdży i 25 litrów wody i jest dużo lepiej. Nie wiem i nie wnikam dlaczego ale podczas procesu wyciągam więcej spirytusu niż wcześniej zanim temperatury na 10 -tej i wyżej zaczynają rosnąć
Wychodził słodkawy z amylami trunek i w przeliczeniu mniej niż 1l z kilograma cukru
Teraz robię 7 kl na paczkę drożdży i 25 litrów wody i jest dużo lepiej. Nie wiem i nie wnikam dlaczego ale podczas procesu wyciągam więcej spirytusu niż wcześniej zanim temperatury na 10 -tej i wyżej zaczynają rosnąć