Opróżnianie dużego kotła z gęstych zacierów
-
Autor tematu - Posty: 23
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam.
Podstawową metoda opróżniania małych kotłów z gęstych zacierów jest zapewne w 90% odwrócenie go do góry nogami i wylewanie wsadu. Co natomiast robi się w przypadku dużych kotłów? 2 dni temu destylowałem pierwszego single malta na nowym sprzęcie i jakże się zdziwiłem, gdy po otwarciu zaworu spustowego 2" wyleciała tylko odrobina wody, a nie cały wsad... Włączenie mieszadła nie pomogło. Jakieś porady albo sprawdzone sposoby? Jak wspomniałem - zbiornik jest duży, odwrócenie do góry nogami odpada, a oczywista oczywistość: wyciągania wszystkiego mniejszym garnuszkiem aż spuszczę wszystko bezproblemowo nie jest zbyt świetlaną przyszłością
Pozdrawiam
Podstawową metoda opróżniania małych kotłów z gęstych zacierów jest zapewne w 90% odwrócenie go do góry nogami i wylewanie wsadu. Co natomiast robi się w przypadku dużych kotłów? 2 dni temu destylowałem pierwszego single malta na nowym sprzęcie i jakże się zdziwiłem, gdy po otwarciu zaworu spustowego 2" wyleciała tylko odrobina wody, a nie cały wsad... Włączenie mieszadła nie pomogło. Jakieś porady albo sprawdzone sposoby? Jak wspomniałem - zbiornik jest duży, odwrócenie do góry nogami odpada, a oczywista oczywistość: wyciągania wszystkiego mniejszym garnuszkiem aż spuszczę wszystko bezproblemowo nie jest zbyt świetlaną przyszłością
Pozdrawiam
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Opróżnianie dużego kotła z gęstych zacierów
Doskonałym rozwiązaniem jest spust na środku dna z kawałkiem prostej rury i dopiero potem kolano, tak jak w kotle z płaszczem keg w kegu. Wtedy bierze się drewniany trzonek od szczotki i działa on jak tłok. Parę ruchów w tę i we wte i leci. Jak to nie pomaga, to od strony króćca wypływowego można przez zawór kulowy poszturchać kawałkiem czegoś w miarę sztywnego, lecz elastycznego; kabel, jakiś drut w izolacji. Ruszy. A kij od szczotki w odpływie zabezpieczy przed nagłym wypływem pełnym przekrojem, bo rąk szkoda. Sprawdzone, pewne, skuteczne.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Ulubiony Alkohol: coś co sam wyprodukuję
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 68 razy
Ja używam zaworu klapowego fi 70. Nie zapycha sie. Dodatkowo mam przzyłącze do kompresorka którym to wypycham z klapowego przez wąż fi 40 do fermentorów gęsty zacier. Mieszadło chodzi oczywiście podczas opróżniania kotła. Jak w kanał to rozrzedzam i mieszam aż sie opróżni.
.....tymczasem w blaszaku
-
- Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
- Ulubiony Alkohol: Czysty.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 67 razy
- Kontakt:
Osobiście uważam że zawory kulowe lepiej się sprawdzają przy gęstych pulpach niż klapowe, ponieważ mają 100% przepustowości, przy klapowych po otwarciu klapa zostaje po środku średnicy zaworu.
Poza tym zawory klapowe są trzy krotnie droższe od kulowych, oczywiście montuję obydwa rodzaje zaworów co klient sobie zażyczy.
Poza tym zawory klapowe są trzy krotnie droższe od kulowych, oczywiście montuję obydwa rodzaje zaworów co klient sobie zażyczy.
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL
https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw
INOXSTILL.PL
https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw
-
- Podziękował: 90 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Ja mam 2" kulowy na kolanku hamburskim, zazwyczaj robię tak że łapie sobie z 30 litrów wody z chłodzenia, a przy opróżnianiu kega zalewam go do pełna ww. wodą, zamieszam łygą i sruuuuu open w kanał. Przeważnie 90% zacieru poleci w siną dal. Ale to w przypadku warunków mieszkaniowych nie korzystnie sprzyjającym naszemu hobby. Na działce, na wsi po prostu keg idzie w obrót 180 stopni w dół, szybkie przepłukanie wodą z szlaufa i po problemie, tanio, szybko, bezproblemowo.
Generalnie wszystko zależy od warunków w jakich działamy, no chyba że chcemy być mega wygodni to wtedy konstruujemy sobie system rur i przewodów zasilająco - opróżniających
Generalnie wszystko zależy od warunków w jakich działamy, no chyba że chcemy być mega wygodni to wtedy konstruujemy sobie system rur i przewodów zasilająco - opróżniających
-
- Ulubiony Alkohol: coś co sam wyprodukuję
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 68 razy
Ten kompresor... Ten kompresor to sprężarka z lodówki mała cicha i poręczna daje wystarczająco dużo powietrza by napompować koło w samochodzie, o rowerze nie wspomnę, i wystarczająco bu wypchnąć zawartość z kotła pojemności 54 l. Zaznaczam że tego typu domowa mala sprężarka pluje olejem dlatego fajnie zastosować po drodze filtr, osadnik, odolejacz jak kto woli. ja zastosowałem sobie filtr .
powietrze podaję do kotła poprzez zawór kulowy 1/4''. zawór klapowy fi 70 do którego przykręcam element wyposażony w dolny spust poniżej dna zbiornika. Do całkowitego, no może 98% wsadu, opróżnienia załączam mieszadło tak skonstruowane że nagarnia do zaworu. do którego za pomocą opaski przymocowany jest wąż fi 40 długości około 150 cm zakończony wylewką którą mogę włożyć do odpływu kanalizacji lub włożyć do fermentora. Przestrzegam przed nadmiernym redukowaniem średnicy wylewki bo może się to skończyć wielkim sprzątaniem bimberumu . Elementem który znajduje się za przystawką dokręcaną do zaworu klapowego jest pompa systemu CIP. ale to innym razem Pozdrawiam
.
powietrze podaję do kotła poprzez zawór kulowy 1/4''. zawór klapowy fi 70 do którego przykręcam element wyposażony w dolny spust poniżej dna zbiornika. Do całkowitego, no może 98% wsadu, opróżnienia załączam mieszadło tak skonstruowane że nagarnia do zaworu. do którego za pomocą opaski przymocowany jest wąż fi 40 długości około 150 cm zakończony wylewką którą mogę włożyć do odpływu kanalizacji lub włożyć do fermentora. Przestrzegam przed nadmiernym redukowaniem średnicy wylewki bo może się to skończyć wielkim sprzątaniem bimberumu . Elementem który znajduje się za przystawką dokręcaną do zaworu klapowego jest pompa systemu CIP. ale to innym razem Pozdrawiam
.....tymczasem w blaszaku
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Chcę zacząć kompletować sprzęt do destylacji, i jeżeli chodzi o czyszczenie to: myślicie, że wspawany na szczycie kega triclamp o średnicy rury 133mm zda egzamin (ułatwi czyszczenie oraz koserwacje wnętrza kega)? Czy raczej nie ma to sensu?
O gustach się nie dyskutuje
-
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Rogek, ja mam clampa o świetle 153mm. Do mycia jest OK, ale kupiłem ostatnio clampa 210mm. Wiąże się to faktem trudności wybierania młóta jak zacieram łysą 3 wody/piwo znad sita. Druga sprawa to wylew. Nie rób mniejszego niż 2". Wtedy nawet gęsty zacier spływa bez problemu.
-
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 108 razy
- Kontakt:
A jakie rozwiązanie polecicie aby zrobić większy wlot do kega ale obok ? W sensie główny korek nienaruszony i wkręcany korek od kega a nieco z boku drugi wlot. Tak aby nie trzeba było odkręcać bufora i całej góry tylko z boku dolać np. przy metodzie 2.5. zwykły nypel 1 calowy i zaślepka? Niestety większy już sporo kosztuje. A może jakieś inne tańsze rozwiązanie?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
U mnie opróżnianie kega 50l odbywa się górą. Jest to na razie prototyp i wersja rozwojowa. Do kega wspawałem rurkę 1" w odległości 1cm nad dnem przechodzi przez górę kega, kolanko zawór.
https://imgur.com/a/BW6dJeK
Wspawałem też w głowicę zaworek 1/4 zamiast odpowietrznika zamykam go przy opróżnianiu. Do kega wspawałem szybko złączkę pod sprężone powietrze i podłączam kompresor delikatnie otwierając zawór. Na gęstym zacierze z żyta wygląda to tak. Na razie jestem zadowolony w razie kłopotów będę ciął i spawał wersję poprawioną
https://imgur.com/a/BW6dJeK
Wspawałem też w głowicę zaworek 1/4 zamiast odpowietrznika zamykam go przy opróżnianiu. Do kega wspawałem szybko złączkę pod sprężone powietrze i podłączam kompresor delikatnie otwierając zawór. Na gęstym zacierze z żyta wygląda to tak. Na razie jestem zadowolony w razie kłopotów będę ciął i spawał wersję poprawioną
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lis 2019, 19:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
A możesz wyjaśnić w czym opróżnianie górą jest lepsze niż dołem? Bo dla mnie to trochę kłóci się z logiką.
Jeśli chcesz do wiadra to wypompowywać, to z dolnego spustu też (pod ciśnieniem) wlejesz to do wiadra.
Jeśli chcesz do wiadra to wypompowywać, to z dolnego spustu też (pod ciśnieniem) wlejesz to do wiadra.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Po pierwsze lenistwo nie musiałem robić przejścia przez płaszcz a dwa jak widać niestety jestem skazany na gaz i przy dolnym odpływie pewnie by się przypalało w rurze.arTii pisze:A możesz wyjaśnić w czym opróżnianie górą jest lepsze niż dołem? Bo dla mnie to trochę kłóci się z logiką.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lis 2019, 21:43 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Czy można użyć zaworów mosiężnych .... wnioski wyciągnij sam.
W Polsce mosiądz jest dopuszczony do instalacji H2O . Ale jak wiadomo od kilkunastu lat wszystko jest z Chin, a tam "zawartość mosiądzu w mosiądzu" już nie taka jak kiedyś. Masz wtrącenia kadmu i ołowiu te pierwiastki wpływają dobrze na technologię wytwarzania ale zabijają. Wiele krajów w tym Francja nie dopuszcza budowy instalacji do kontaktu z żywnością czy wodą pitną na bazie mosiądzu.michwo1 pisze:Zastanawiam się nad zaworem kulowym 3", czy spełni swoje zadanie? Zawór jest mosiężny czy można go zastosować do spustu?
Pzdr.
M.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
-
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
-po pierwsze nie starczy nam życia żeby te szkodliwe pierwiastki nas zabiły,
-po drugie nie starczy nam życia i sił żeby tyle wypić, co by nas zabiło
- po trzecie czy te szkodliwe pierwiastki przedostają się wraz z oparami do destylatu?
Także także nie dajmy się zwariować.
Wtrącę swoje trzy grosze do tematu:Tymek76 pisze: Masz wtrącenia kadmu i ołowiu te pierwiastki wpływają dobrze na technologię wytwarzania ale zabijają. Wiele krajów w tym Francja nie dopuszcza budowy instalacji do kontaktu z żywnością czy wodą pitną na bazie mosiądzu.
- po trzecie czy te szkodliwe pierwiastki przedostają się wraz z oparami do destylatu?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Ad1 - Wszystkie metale ciężkie są toksyczne i nie są wydalane z organizmu. Większość gromadzi się w mózgu przez całe nasze życie . Powodują uszkodzenie układu nerwowego i raka. Skorą są nie dopuszczone do kontaktu z żywnością to na podstawie badań ludzi którzy się na tym znają a nie podstawie Twoich wioskowych guseł.
Ad2 - Są tacy, którzy przeżyją 90 lat paląc paczkę papierosów dziennie a są tacy, którzy nie dociągną do czterdziestki paląc paczkę na tydzień
Ad3 - Tak dostają się
Po za tym różnica ceny zakupów zaworów mosiężnych do nierdzewnych jest śmieszna - jest jakaś granica w dziadowaniu !!
Mod.
Nie cytuj samego siebie.
po tym co napisałeś : widzę że jesteś totalnym ignorantem w tej dziedziniekamilpl82 pisze: Wtrącę swoje trzy grosze do tematu:
Ad1 - Wszystkie metale ciężkie są toksyczne i nie są wydalane z organizmu. Większość gromadzi się w mózgu przez całe nasze życie . Powodują uszkodzenie układu nerwowego i raka. Skorą są nie dopuszczone do kontaktu z żywnością to na podstawie badań ludzi którzy się na tym znają a nie podstawie Twoich wioskowych guseł.
Ad2 - Są tacy, którzy przeżyją 90 lat paląc paczkę papierosów dziennie a są tacy, którzy nie dociągną do czterdziestki paląc paczkę na tydzień
Ad3 - Tak dostają się
Po za tym różnica ceny zakupów zaworów mosiężnych do nierdzewnych jest śmieszna - jest jakaś granica w dziadowaniu !!
Mod.
Nie cytuj samego siebie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 lis 2019, 22:45 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Czy mógłbyś podać jakieś wiarygodne źródło? Dotychczas destylerskie gusła mówią o nielotności metali z parami destylatu.Tymek76 pisze:Ad3 - Tak dostają siękamilpl82 pisze:- po trzecie czy te szkodliwe pierwiastki przedostają się wraz z oparami do destylatu?
-
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Nie na "którejś", tylko tutaj zamieściłem wyniki badania zawartości amelinium jak i innych metali w destylacie w tym temacie - bimberek-z-rodzynek-czyli-rzecz-o-alumi ... t3306.htmlwawaldek11 pisze:Na którejś z foremek był temat o przechodzeniu amelinium...
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
[quote="Tymek76"]
po tym co napisałeś : widzę że jesteś totalnym ignorantem w tej dziedzinie
Uważaj mnie za kogo chcesz, nadal twierdzę że nie starczy nam życia żeby te szkodliwe pierwiastki nas zabiły, Jak twierdzisz inaczej to twoja sprawa i rób po swojemu to przecież twoje życie.
Prędzej zejdziesz z tego świata od nadmiaru soli czy cukru.
po tym co napisałeś : widzę że jesteś totalnym ignorantem w tej dziedzinie
Uważaj mnie za kogo chcesz, nadal twierdzę że nie starczy nam życia żeby te szkodliwe pierwiastki nas zabiły, Jak twierdzisz inaczej to twoja sprawa i rób po swojemu to przecież twoje życie.
Prędzej zejdziesz z tego świata od nadmiaru soli czy cukru.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.