...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
gregorh
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 15 sty 2011, 21:18
Krótko o sobie: spokokolo
Ulubiony Alkohol: Chivas regal 18year
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Antwerpia(B)OlszynaLubanska(pl)
Załączniki
Bimberek z rodzynek czyli rzecz o aluminium i Alzheimer'ze

Postautor: gregorh » niedziela, 30 sty 2011, 13:09

:poklon; Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jako ze bije ode mnie zieleń jeśli chodzi o wytwarzanie bimberku, to mam pytanie do bimber-starszyzny: czy da się zrobić porządny bimberek z rodzynek - mam akurat ok. 5-6kg? Do zacieru mam baniaczek ok. 25 l, drożdże t3, no i cukrzyk. Czy lepiej przeznaczyć te rodzynki na wino?
Z góry wielkie dzięki!
Niech moc z aparatury będzie z wami!
Ostatnio zmieniony sobota, 5 lut 2011, 20:43 przez Kucyk, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Wielkie litery i polskie znaki., a przede wszystkim składnia.
Niech moc % bedzie z wami


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: Partyzant » niedziela, 30 sty 2011, 14:38

Witaj.
Ja osobiście rodzynki dodaje w niewielkich ilościach do nastawu np. 250-300g na 50l. Nie zapominając o ryżu, I wychodzi bardzo dobra psotka ( zależy od gustów ) . Następnym razem dodam 500g.

Ps. Ilu psotników, tyle receptur :ok:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: Kucyk » niedziela, 30 sty 2011, 15:00

Współżycie rodzynek i drożdży może mieć trzy zastosowania.
- można sporządzić z nich wyśmienite wino. Z 5kg otrzymamy 15 litrów winka.
- jeśli straciliśmy ochotę na winko, to traktujemy je jako nastaw do destylacji i otrzymamy zacny koniaczek.
- rodzynki możemy również stosować jako pożywkę aktywującą pracę drożdży w nastawach cukrowych na klasyczny bimber, wtedy te 5 kg wystarczy na 100L nastawu.

Jak Kolega zdecyduje się, co chciałby otrzymać, to dokładniej opiszemy proporcje.
أسامة بن لادن


Autor tematu
gregorh
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 15 sty 2011, 21:18
Krótko o sobie: spokokolo
Ulubiony Alkohol: Chivas regal 18year
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Antwerpia(B)OlszynaLubanska(pl)
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: gregorh » niedziela, 30 sty 2011, 16:24

Wielkie dzięki panowie, co do decyzji to jednak zostaje przy bimberku. Proszę tylko o dobre proporcje do nastawu na 25 l gąsiora, bo taki (narazie) tylko posiadam.
Pod ręką mam też ryż, pożywkę aktivit (czy coś takiego), drożdże T3(?), cukier i wspomniane wcześniej 5kg rodzynek.
Dzięki i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sty 2011, 16:33 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Interpunkcja, polskie litery
Niech moc % bedzie z wami

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: Kucyk » niedziela, 30 sty 2011, 18:01

Liczymy zatem:
1. Rodzyny zawierają 40% cukru. Czyli będziesz miał 5kg X 40% = 2 kg słodyczy.
2. Gąsior ma 25l, a lać należy do 80% bo inaczej nastaw na podłodze będzie, zatem podstawą do obliczeń będzie 25l X 80% = 20l.
3. W praktyce przyjmuje się, że ilość cukru w nastawach na bimberek powinna wynosić 250g/l bo jest to optimum gwarantujące z jednej strony przerobienie całości słodyczy, a z drugiej dające stężenie (wzór -> ilość g/l : 17g/% = moc nastawu w %) 250 : 17 = ok. 14%. Ogólna ilość cukru w nastawie powinna zatem wynieść 20l X 250g/l = 5kg. Mamy już 2kg, zatem pozostaje dodać brakujące 3.
4. Do roboty!
- Na balonie oznaczamy poziom 20L.
- W niewielkiej (5l) ilości wody parzymy przez pół godziny rodzyny aby namiękły jak najbardziej, dolewając wciąganą wodę.
- Namoczone rodzynki puszczamy przez maszynkę do mięsa z dużym sitkiem.
- Rozrabiamy z dwukrotną ilością ciepłej wody w której rozpuściliśmy cukier i wlewamy do balona.
- Dopełniamy wodą zimną do kreski.
- Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody pożywkę (10g) i rozpuszczony osobno kwasek cytrynowy (100g).
- Gdy temperatura wynosi mniej niż 35*C zapodajemy drożdże i korkujemy szpuntem z rurką fermentacyjną.

Po trzech tygodniach fermentacja ustanie i będzie można przedestylować towar, ale polecił bym sprawdzić smak otrzymanego winka, bo może być szkoda do kotła go dawać...
أسامة بن لادن


Autor tematu
gregorh
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 15 sty 2011, 21:18
Krótko o sobie: spokokolo
Ulubiony Alkohol: Chivas regal 18year
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Antwerpia(B)OlszynaLubanska(pl)
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: gregorh » niedziela, 30 sty 2011, 18:11

Wielkie dzięki Kucyk.
Jak wyrobi to dam znać co mi wyszło, pozdro.
Niech moc % bedzie z wami

Awatar użytkownika

Kerry
150
Posty: 154
Rejestracja: czwartek, 25 mar 2010, 13:22
Krótko o sobie: Nie do końca poważnie ;)
Ulubiony Alkohol: Łycha :>
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Silesia Inferior
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: Kerry » niedziela, 30 sty 2011, 18:50

Świetnie, chyba skorzystam z tego przepisu!
Mam jednak parę pytań :)
    Kucyku, robiłeś winiaczek z takiego nastawu? A może masz jakiś sprawdzony/ulubiony przepis na winiak?
    Czyli do tych 5 kg rodzyn...ek :D dodajemy 3 kg cukru?
    Czy drożdże "Drożdze IOC BAYANUS + ACTIVIT" nadadzą się na ten wsad?
Właśnie zwolnił mi się jeden balon, 25 litrów akurat i dlaczego by nie spróbować (bo chyba przestrszyłem się drożdży piekarskich :D).
Pozdrawiam,
Kerry
omnia mea mecum porto

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: Kucyk » niedziela, 30 sty 2011, 19:02

Robiłem różne winiaki, wszak jam owocowy bimbrownik (jeszcze nigdy nie robiłem cukrówki). Najlepszy wyszedł z deserowych winogron wg przepisu koniak-dla-majacych-juz-pewna-wprawe-t251.html
Rodzynówa wyszła ciut gorsza, ale niczego sobie, choć za pierwszym razem zaliczyłem skuchę: post273.html#p273

Dodatek cukru 3kg jest konieczny do otrzymania zacukrzenia na poziomie 250g/l. Można było by nie dawać cukru, ale wtedy trzeba by zachować proporcję kilo rodzynów na 1,6l H2O. Drożdże Bayanus są o wiele lepsze od proponowanych T3, zatem nic nie stoi na przeszkodzie abyś nastawił małe co nieco.
Bo pamiętaj: balon nie używany, podobnie jak samochód, psuje się bardzo szybko.
أسامة بن لادن


Autor tematu
gregorh
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 15 sty 2011, 21:18
Krótko o sobie: spokokolo
Ulubiony Alkohol: Chivas regal 18year
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Antwerpia(B)OlszynaLubanska(pl)
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: gregorh » niedziela, 30 sty 2011, 19:20

Panowie a czy na start tej przygody wystarczy mi szybkowar 20l aluminium? czy musze kompinowac banki KO lub kegi???
Niech moc % bedzie z wami

Awatar użytkownika

Kerry
150
Posty: 154
Rejestracja: czwartek, 25 mar 2010, 13:22
Krótko o sobie: Nie do końca poważnie ;)
Ulubiony Alkohol: Łycha :>
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Silesia Inferior
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: Kerry » niedziela, 30 sty 2011, 19:21

Dzięki!
Kucyk pisze:Bo pamiętaj: balon nie używany, podobnie jak samochód, psuje się bardzo szybko.
O to, to, w dodatku stoi ledwo dobę a już mnie irytuje. 8-)
Samochód akurat też, choć on mnie irytuje nawet wtedy, gdy jedzie...
Pozdrawiam,
Kerry
omnia mea mecum porto

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: Kucyk » niedziela, 30 sty 2011, 19:27

Gregor, oczywiście że możesz wykorzystać szybkowar! On nawet lepszy będzie, bo dostęp do wnętrza jest porządny. Doradziłem tak, bo po prostu zazwyczaj początkujący nie mają pod ręką szybkowarów, a różne KEG'i są tańsze.
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: Partyzant » niedziela, 30 sty 2011, 20:02

Aluminium odpada. Zachodzi w reakcje z alkoholem i wytwarza badziew, nie powinno się stosować.

A co do ryżu to na 25l - 1kg. Ja tak stosuje, jest mniej psotki, ale za to mam jakość. To jest jedna z receptur, która mi smakuje.

Ps. Zapisz dokładnie co dałeś do nastawu w notesie, bo kiedy wyjdzie dobry samogon, a nie zapiszesz i będziesz chciał powtórzyć, to wtedy kaplica.
Mi parę lat temu tak się stało. Wszystko było na oko i za chiny ludowe nie mogłem dojść do tego pierwszego smaku.

Ps.2 Teraz zapisuje nawet kiedy idę się... :dupa: :mrgreen: :ok:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: Kucyk » niedziela, 30 sty 2011, 20:19

Partyzant pisze:Aluminium odpada. Zachodzi w reakcje z alkoholem i wytwarza badziew, nie powinno się stosować.

Na kocioł można. Na aparaturę jest podobno niewskazane, choć skoro garnki, kubki, sztućce i folię do kanapek, i tacki do grilla robi się z alu, zatem śmiem twierdzić, że nie jest szkodliwe.
أسامة بن لادن


Autor tematu
gregorh
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 15 sty 2011, 21:18
Krótko o sobie: spokokolo
Ulubiony Alkohol: Chivas regal 18year
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Antwerpia(B)OlszynaLubanska(pl)
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: gregorh » niedziela, 30 sty 2011, 20:23

Dzięki Partyzant. Jak widzę zdania są podzielone, ale ja póki co muszę zostać przy samowarze, bo już jest zapłacony, a czas pokaże.
A propos Kegi tez są chyba aluminiowe?

pozdro
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sty 2011, 20:27 przez Kucyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie znaki...
Niech moc % bedzie z wami

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: Zygmunt » niedziela, 30 sty 2011, 20:29

Kegi są ze stali nierdzewnej.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
gregorh
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 15 sty 2011, 21:18
Krótko o sobie: spokokolo
Ulubiony Alkohol: Chivas regal 18year
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Antwerpia(B)OlszynaLubanska(pl)
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: gregorh » niedziela, 30 sty 2011, 20:40

No dobrze Zygmunt, ale jak zrobię w szybkowarze to chyba nie potruje siebie i znajomych?
A co do smaku to tez ma duży wpływ alu?
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 sty 2011, 20:45 przez Kucyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie znaki po raz ostatni...
Niech moc % bedzie z wami

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: Zygmunt » niedziela, 30 sty 2011, 21:04

Generalnie jest tak, że związki zaw. aluminium są oskarżane o bycie winnym (jako jeden z wielu czynników) chorobie Alzheimera. Aluminiowy kocioł w teorii nie powinien oddawać nic od siebie, bo związki glinu są cięższe od par etanolu. Nikt jednak nie przeprowadził żadnych badań w tym kierunku, więc nie jesteśmy w stanie zapewnić w 100%, że używanie aluminium jest zdrowe- przydałaby się analiza chromatograficzna, żeby stwierdzić co występuje w takim produkcie (Radius, mógłbyś przy okazji?) i w jakim stężeniu.
Ja generalnie lubię dmuchać na zimne i gara z aluminium przy takich cenach nierdzewki bym nie używał.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6226
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: radius » niedziela, 30 sty 2011, 21:45

Pewnie mógłbym, tylko nie posiadam w domu ani jednego aluminiowego gara. Cukrówka dochodzi, więc spróbuję coś zdobyć, żeby skroplić chociaż 10ml do analizy. Choćby nawet w aluminiowym kubku. W końcu czego się nie robi dla dobra przyszłych pokoleń bimbrofili :help:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: Partyzant » niedziela, 30 sty 2011, 23:42

Kochany radius ;) Jeśli trzeba się dorzucić,służę pomocą, dla naszej wspólnej wiedzy nawet postawie litra :bezradny:

Ps. Będę czekał na wyniki :piwo: twoje!
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Bimberek z rodzynek?

Postautor: Maciej_K » poniedziałek, 31 sty 2011, 10:48

To jeszcze może zrób jedną próbę, w której do alkoholu bezczelnie nawrzucasz kawałków aluminium (drutu, folii...) i podgrzejesz to nawet... Zobaczymy, czy nawet przy tak ekstremalnym traktowaniu coś przechodzi do alkoholu.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości