Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Wit_Old » wtorek, 5 lut 2019, 21:04

Ruszyło! Z 5 zrobiło się 2 w dwa dni. Poczekam zatem do końca. Zastanawiam się tylko czy taka ilość drożdży w nastawie nie zepsuja smaku i zapachu.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

henik
100
Posty: 119
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: henik » wtorek, 5 lut 2019, 22:27

Zlej jak nastaw się zatrzyma, odstaw na samoczynne klarowanie lub kup dwuskładnikowy. Nie zapomnij o odgazowaniu, przy okazji napowietrzysz.

Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Wit_Old » środa, 6 lut 2019, 08:38

Ok, dzięki. Tak się zrobi. Mam akurat ten dwuskładnikowy.


Mazii80
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2018, 17:14
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Mazii80 » środa, 6 lut 2019, 18:13

Dorzucę temat.
Dodam że jestem nowicjuszem i jest to mój pierwszy nastaw cukrowy który ma być przerabiany na kolumnie rektyfikacyjnej.
W niedziele nastawiłem cukrówkę 25kg cukru 85l wody drożdże Alcotec Mega Pack.Początkowe Blg było 24 po 66 godzinach fermentacja chyba ustała.Jeszcze jakieś małe bąbelki są ale praktycznie nie widoczne.Blg mam teraz na -3.Nie wiem czy czekać dalej czy dać do klarowania od razu.Na opakowaniu pisało że czas fermentacji to 4-6 dni a u mnie zjadło cukier w niecałe 3..Nie wiem czy to jest dobrze czy nie za szybko i czy czekać na te -4 Blg czy też poczekać do tych 5 czy 6 dni żeby drożdże dobrze skończyły robotę jak zaleca producent.Nastaw był trzymany pomieszczeniu z temperaturą około 22 stopni.Cukrówka podczas fermentacji miała temperatur w granicach 28 do 32 stopni.Teraz po prawie 70 godzinach ma temp 23 stopnie.Do 48 godzin fermentacja była bardzo burzliwa a teraz praktycznie stoi i blg -3 pytanie poczekać czy zabierać się za klarowanie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


lewy87r
50
Posty: 94
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 12:47
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: lewy87r » czwartek, 7 lut 2019, 16:24

Mazii80: Na ściance widać jak ci się nastaw "rozwarstwia" to początki klarowania grawitacyjnego. Dziś pewnie masz też coś takiego tylko ciut głębiej.

Co do -4blg to bym jednak nie świrował, zamieszaj-odgazuj i klaruj.

btw. nastawy czysto owocowe bez dodatku cukru nie schodzą do -4 :) zatrzymują się na 3-4blg na plusie.

Po przerobieniu 329874832 litrów nastawu będziesz na czuja wiedział kiedy robi a kiedy nie :) A i będziesz miał wyrobione proporcje i temperatury do fermentacji i bedziesz wiedział jak to planować sobie :)
Ja pierwsze nastawy cukrowe jak wstawiałem to nagle się okazywało, że zostaje mi 10litrów nastawu a grzałki zakrywa mi dopiero 15L :) Ale to są już detale..


Mazii80
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2018, 17:14
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Mazii80 » czwartek, 7 lut 2019, 21:51

Tak też uczynię.
Rzeczywiście dzisiaj jest głębiej jutro zlewam wszystko z nad osadu beczka do przepłukania i mega klar w ruch.Jeszcze takie pytanko jest jakaś reguła ile powinno trwać klarowanie i czy po wyklarowaniu nastaw może postać jeszcze z 2 do 3 dni?


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: wkg_1 » czwartek, 7 lut 2019, 23:14

Taki nastaw jak się już zacznie sam klarować to po dodaniu klaru potrafi się wyklarować przez noc bardzo ładnie, po 2 dniach masz kryształ.

Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: Wit_Old » piątek, 15 lut 2019, 10:17

wkg_1 pisze:po 2 dniach masz kryształ.


Potwierdzone info. Do swojej cukrówki, o której pisałem kilka postów wcześniej, dodałem tego specyfiku i jestem bardziej niż zadowolony :)

Awatar użytkownika

klozet666
30
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Postautor: klozet666 » poniedziałek, 1 lip 2019, 07:41

Witam.

Zrobiłem cukrówkę butla 220l BLG początkowe 25 końcówka 0. Drożdże Alcotec Mega Pack 100L X2. Jeśli chce dociągnąć do tych złotych "-4" to lepiej dać Alcotec Pure 48? Pytanie tylko czy nie będzie im za ciepło i czy ma sens przepłacać?


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość