Czekając na -4blg w nastawie

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

Jesteś pewny swej teorii o wskazaniach w rozrzedzonym alkoholem nastawie?
Pozdrawiam,
Waldek

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: arTii »

To nie jest moja teoria. Areometr zanurza się tym głębiej im mniejszą gęstość ma ciecz w której jest zanurzony.
Alkoholomierz to również areometr, ale inaczej wyskalowany. Zanurza się tym bardziej im większe stężenie alkoholu w roztworze. Spowodowane jest to tym, że alkohol ma mniejszą gęstość niż woda czyli upraszczają "jest rzadszy"
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 07:00 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: wawaldek11 »

Święta prawda, tylko skale mają odwrotnie
Pozdrawiam,
Waldek

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: arTii »

Ale generalnie chodzi o głębokość "utopienia" spławika. Oczywiście mają też różną wyporność.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: wawaldek11 »

arTii pisze:...Kiedy w nastawie zaczyna pojawiać się alkohol, areometry (czyli wyskalowane w BLG cukromierze) pokazują zbyt wysoką zawartość cukru w nastawie, ponieważ alkohol "rozrzedza" roztwór. Dlatego przy stężeniu alkoholu w okolicach 18% oczekujemy wskazania gęstościomierza wyskalowanego w BLG w okolicach -3, -4 BLG
Jeśli pojawia się alkohol w nastawie i go rozrzedza, to cukromierz głębiej się zanurza i pokazuje mniej cukru niż jest w rzeczywistości.
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 13:09 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: arTii »

No tak.... zakręciłem się, pokazuje że jest zero, a jeszcze cukier jest :)
Już poprawiam...
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 14:11 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Doody »

Takie -4 blg na cukromierzu to jakieś 10%-12% na alkoholomierzu. Oczywiście zależy to również od temp. nastawu . Oczywiście obydwa pomiary są przekłamane.
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 15:35 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

miśmos
30
Posty: 38
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 22:20
Krótko o sobie: Robię to co lubię
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mosty woj. Pomorskie
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: miśmos »

Witam. Nastawiłem cukrówkę miejsce mam dość chłodne w tej chwili blg 3 i nie spada, czasami zabulgota, stoi 4 tygodnie. Zostawić jeszcze jak jest, zlać znad osadu czy nie czekać i przepuścić. Proszę o rade.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Doody »

Jeżeli nie masz możliwości ogrzania nastawu, to destyluj/rektyfikuj to co masz. Proces poprowadź do końca, czyli do 100 stopni w kotle. Jak woda odwarowa ostygnie, zmierz jej Blg. Dosłódź ją do żądanej wartości i nastaw ponownie. W ten sposób odzyskasz nieprzerobiony za pierwszym razem cukier.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Wit_Old »

Ja się chyba zera nawet nie doczekam, a co dopiero -4 :|

Zrobiłem 1410 na drożdżach babuni. Po tygodniu blg zjechało do 10, po 2 tygodniach do 5. Kilka dni później sprawdziłem ponownie i nic. Nadal 5.
Wsypałem turbo drożdże, które ponoc w dobe przerabiaja 6kg cukru. Następnego dnia sprawdziłem i pomimo burzliwej fermentacji nic nie ruszyło - nadal 5. Balingometr jest w porządku, bo na wodzie pokazuje 0.

Co mam z tym zrobić? Wylać w kanał czy przefiltrowac i destylowac?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: rozrywek »

Doody pisze:Takie -4 blg na cukromierzu to jakieś 10%-12% na alkoholomierzu. Oczywiście zależy to również od temp. nastawu . Oczywiście obydwa pomiary są przekłamane.
Oczywiście że są przekłamane.

Jedyna opcja to zmierzyć BLG nastawu, a potem dundru.

Wiadomo będzie o ile przekłamało. Jak mamy dane BLG przed i po.
A dodając do obliczeń ilość uzyskanego spirytusu, mając ilość dundru możemy wziąć następnym razem poprawkę prawdziwego wskazania.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: henik »

Wit_Old. Pożywkę dodałeś, ph sprawdziłeś. Może za zimno, drożdże babuni są termofilne, lubią tak w okolicach 35 stopni .
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lut 2019, 17:52 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Wit_Old »

Nie dawałem pożywki niestety. Temperatura około 25 stopni. Czy te turbo co teraz dosypałem są w stanie ruszyć?
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lut 2019, 21:23 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: henik »

Odpowiedź sam już sobie dałeś. Czy te drożdże co dodałeś przerobią zależy od, czy są wystarczająco mocne i potrafią się zaaklimatyzować do środowiska z alkoholem i PH!
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Wit_Old »

Te turbo mają pożywkę, więc może ruszą. Poczekam kilka dni.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Doody »

Wit_Oldzie,
Raczej nie ma szans aby nowe drożdże ruszyły w środowisku już dość mocnego alkoholu. Lepiej to destylować do zera, dosłodzić dunder i zadać nowych drożdźy do kolejnego nastawu.
Pozdrawiam
Darek

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: henik »

[quote="Doody" dosłodzić dunder i zadać nowych drożdźy do kolejnego nastawu.[/quote]. Ja osobiście zutylizował bym, każdy taki dunder, tym bardziej po drożdżach babuni. Ale oczywiście każdy ma swój :scratch:
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lut 2019, 13:14 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Wit_Old »

Dunder na pewno w kanał pójdzie. Dzisiaj sprawdzę blg. Jeżeli nadal nic, to zleję znad osadu i dodam superklar, a później wio :)

lewy87r
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 13:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: lewy87r »

Doody pisze:Jeżeli nie masz możliwości ogrzania nastawu, to destyluj/rektyfikuj to co masz. Proces poprowadź do końca, czyli do 100 stopni w kotle. Jak woda odwarowa ostygnie, zmierz jej Blg. Dosłódź ją do żądanej wartości i nastaw ponownie. W ten sposób odzyskasz nieprzerobiony za pierwszym razem cukier.
Ja to z reguły liczę sobie czy mi się opłaca "wykapać" kolejne pół litra które zajmuje 2 godziny na grzałkach 3kW czy nie lepiej puścić w kanał to co zostało - oszczędzić czas, energię elektryczną... Ale zmarnować ten kilogram cukru :)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Doody »

Ja osobiście też bym się nie bawił w odzyskanie tego cukru, ale przedstawiłem możliwość. Kiedy komuś zatrzyma się pyszna owocówka na +12 będzie wiedział co robić.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Wit_Old »

Ruszyło! Z 5 zrobiło się 2 w dwa dni. Poczekam zatem do końca. Zastanawiam się tylko czy taka ilość drożdży w nastawie nie zepsuja smaku i zapachu.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: henik »

Zlej jak nastaw się zatrzyma, odstaw na samoczynne klarowanie lub kup dwuskładnikowy. Nie zapomnij o odgazowaniu, przy okazji napowietrzysz.
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Wit_Old »

Ok, dzięki. Tak się zrobi. Mam akurat ten dwuskładnikowy.

Mazii80
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2018, 17:14
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Mazii80 »

Dorzucę temat.
Dodam że jestem nowicjuszem i jest to mój pierwszy nastaw cukrowy który ma być przerabiany na kolumnie rektyfikacyjnej.
W niedziele nastawiłem cukrówkę 25kg cukru 85l wody drożdże Alcotec Mega Pack.Początkowe Blg było 24 po 66 godzinach fermentacja chyba ustała.Jeszcze jakieś małe bąbelki są ale praktycznie nie widoczne.Blg mam teraz na -3.Nie wiem czy czekać dalej czy dać do klarowania od razu.Na opakowaniu pisało że czas fermentacji to 4-6 dni a u mnie zjadło cukier w niecałe 3..Nie wiem czy to jest dobrze czy nie za szybko i czy czekać na te -4 Blg czy też poczekać do tych 5 czy 6 dni żeby drożdże dobrze skończyły robotę jak zaleca producent.Nastaw był trzymany pomieszczeniu z temperaturą około 22 stopni.Cukrówka podczas fermentacji miała temperatur w granicach 28 do 32 stopni.Teraz po prawie 70 godzinach ma temp 23 stopnie.Do 48 godzin fermentacja była bardzo burzliwa a teraz praktycznie stoi i blg -3 pytanie poczekać czy zabierać się za klarowanie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

lewy87r
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 13:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: lewy87r »

Mazii80: Na ściance widać jak ci się nastaw "rozwarstwia" to początki klarowania grawitacyjnego. Dziś pewnie masz też coś takiego tylko ciut głębiej.

Co do -4blg to bym jednak nie świrował, zamieszaj-odgazuj i klaruj.

btw. nastawy czysto owocowe bez dodatku cukru nie schodzą do -4 :) zatrzymują się na 3-4blg na plusie.

Po przerobieniu 329874832 litrów nastawu będziesz na czuja wiedział kiedy robi a kiedy nie :) A i będziesz miał wyrobione proporcje i temperatury do fermentacji i bedziesz wiedział jak to planować sobie :)
Ja pierwsze nastawy cukrowe jak wstawiałem to nagle się okazywało, że zostaje mi 10litrów nastawu a grzałki zakrywa mi dopiero 15L :) Ale to są już detale..

Mazii80
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2018, 17:14
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Mazii80 »

Tak też uczynię.
Rzeczywiście dzisiaj jest głębiej jutro zlewam wszystko z nad osadu beczka do przepłukania i mega klar w ruch.Jeszcze takie pytanko jest jakaś reguła ile powinno trwać klarowanie i czy po wyklarowaniu nastaw może postać jeszcze z 2 do 3 dni?

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: wkg_1 »

Taki nastaw jak się już zacznie sam klarować to po dodaniu klaru potrafi się wyklarować przez noc bardzo ładnie, po 2 dniach masz kryształ.
Awatar użytkownika

Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Wit_Old »

wkg_1 pisze:po 2 dniach masz kryształ.
Potwierdzone info. Do swojej cukrówki, o której pisałem kilka postów wcześniej, dodałem tego specyfiku i jestem bardziej niż zadowolony :)
Awatar użytkownika

klozet666
30
Posty: 32
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: klozet666 »

Witam.

Zrobiłem cukrówkę butla 220l BLG początkowe 25 końcówka 0. Drożdże Alcotec Mega Pack 100L X2. Jeśli chce dociągnąć do tych złotych "-4" to lepiej dać Alcotec Pure 48? Pytanie tylko czy nie będzie im za ciepło i czy ma sens przepłacać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”