Czekając na -4blg w nastawie
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie
To nie jest moja teoria. Areometr zanurza się tym głębiej im mniejszą gęstość ma ciecz w której jest zanurzony.
Alkoholomierz to również areometr, ale inaczej wyskalowany. Zanurza się tym bardziej im większe stężenie alkoholu w roztworze. Spowodowane jest to tym, że alkohol ma mniejszą gęstość niż woda czyli upraszczają "jest rzadszy"
Alkoholomierz to również areometr, ale inaczej wyskalowany. Zanurza się tym bardziej im większe stężenie alkoholu w roztworze. Spowodowane jest to tym, że alkohol ma mniejszą gęstość niż woda czyli upraszczają "jest rzadszy"
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 07:00 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Jeśli pojawia się alkohol w nastawie i go rozrzedza, to cukromierz głębiej się zanurza i pokazuje mniej cukru niż jest w rzeczywistości.arTii pisze:...Kiedy w nastawie zaczyna pojawiać się alkohol, areometry (czyli wyskalowane w BLG cukromierze) pokazują zbyt wysoką zawartość cukru w nastawie, ponieważ alkohol "rozrzedza" roztwór. Dlatego przy stężeniu alkoholu w okolicach 18% oczekujemy wskazania gęstościomierza wyskalowanego w BLG w okolicach -3, -4 BLG
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 13:09 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie
No tak.... zakręciłem się, pokazuje że jest zero, a jeszcze cukier jest
Już poprawiam...
Już poprawiam...
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 14:11 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Takie -4 blg na cukromierzu to jakieś 10%-12% na alkoholomierzu. Oczywiście zależy to również od temp. nastawu . Oczywiście obydwa pomiary są przekłamane.
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 15:35 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Jeżeli nie masz możliwości ogrzania nastawu, to destyluj/rektyfikuj to co masz. Proces poprowadź do końca, czyli do 100 stopni w kotle. Jak woda odwarowa ostygnie, zmierz jej Blg. Dosłódź ją do żądanej wartości i nastaw ponownie. W ten sposób odzyskasz nieprzerobiony za pierwszym razem cukier.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 74
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
- Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Ja się chyba zera nawet nie doczekam, a co dopiero -4
Zrobiłem 1410 na drożdżach babuni. Po tygodniu blg zjechało do 10, po 2 tygodniach do 5. Kilka dni później sprawdziłem ponownie i nic. Nadal 5.
Wsypałem turbo drożdże, które ponoc w dobe przerabiaja 6kg cukru. Następnego dnia sprawdziłem i pomimo burzliwej fermentacji nic nie ruszyło - nadal 5. Balingometr jest w porządku, bo na wodzie pokazuje 0.
Co mam z tym zrobić? Wylać w kanał czy przefiltrowac i destylowac?
Zrobiłem 1410 na drożdżach babuni. Po tygodniu blg zjechało do 10, po 2 tygodniach do 5. Kilka dni później sprawdziłem ponownie i nic. Nadal 5.
Wsypałem turbo drożdże, które ponoc w dobe przerabiaja 6kg cukru. Następnego dnia sprawdziłem i pomimo burzliwej fermentacji nic nie ruszyło - nadal 5. Balingometr jest w porządku, bo na wodzie pokazuje 0.
Co mam z tym zrobić? Wylać w kanał czy przefiltrowac i destylowac?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Jedyna opcja to zmierzyć BLG nastawu, a potem dundru.
Wiadomo będzie o ile przekłamało. Jak mamy dane BLG przed i po.
A dodając do obliczeń ilość uzyskanego spirytusu, mając ilość dundru możemy wziąć następnym razem poprawkę prawdziwego wskazania.
Oczywiście że są przekłamane.Doody pisze:Takie -4 blg na cukromierzu to jakieś 10%-12% na alkoholomierzu. Oczywiście zależy to również od temp. nastawu . Oczywiście obydwa pomiary są przekłamane.
Jedyna opcja to zmierzyć BLG nastawu, a potem dundru.
Wiadomo będzie o ile przekłamało. Jak mamy dane BLG przed i po.
A dodając do obliczeń ilość uzyskanego spirytusu, mając ilość dundru możemy wziąć następnym razem poprawkę prawdziwego wskazania.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Wit_Old. Pożywkę dodałeś, ph sprawdziłeś. Może za zimno, drożdże babuni są termofilne, lubią tak w okolicach 35 stopni .
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lut 2019, 17:52 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 74
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
- Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Nie dawałem pożywki niestety. Temperatura około 25 stopni. Czy te turbo co teraz dosypałem są w stanie ruszyć?
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lut 2019, 21:23 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie
[quote="Doody" dosłodzić dunder i zadać nowych drożdźy do kolejnego nastawu.[/quote]. Ja osobiście zutylizował bym, każdy taki dunder, tym bardziej po drożdżach babuni. Ale oczywiście każdy ma swój
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lut 2019, 13:14 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 13:47
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Ja to z reguły liczę sobie czy mi się opłaca "wykapać" kolejne pół litra które zajmuje 2 godziny na grzałkach 3kW czy nie lepiej puścić w kanał to co zostało - oszczędzić czas, energię elektryczną... Ale zmarnować ten kilogram cukruDoody pisze:Jeżeli nie masz możliwości ogrzania nastawu, to destyluj/rektyfikuj to co masz. Proces poprowadź do końca, czyli do 100 stopni w kotle. Jak woda odwarowa ostygnie, zmierz jej Blg. Dosłódź ją do żądanej wartości i nastaw ponownie. W ten sposób odzyskasz nieprzerobiony za pierwszym razem cukier.
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Dorzucę temat.
Dodam że jestem nowicjuszem i jest to mój pierwszy nastaw cukrowy który ma być przerabiany na kolumnie rektyfikacyjnej.
W niedziele nastawiłem cukrówkę 25kg cukru 85l wody drożdże Alcotec Mega Pack.Początkowe Blg było 24 po 66 godzinach fermentacja chyba ustała.Jeszcze jakieś małe bąbelki są ale praktycznie nie widoczne.Blg mam teraz na -3.Nie wiem czy czekać dalej czy dać do klarowania od razu.Na opakowaniu pisało że czas fermentacji to 4-6 dni a u mnie zjadło cukier w niecałe 3..Nie wiem czy to jest dobrze czy nie za szybko i czy czekać na te -4 Blg czy też poczekać do tych 5 czy 6 dni żeby drożdże dobrze skończyły robotę jak zaleca producent.Nastaw był trzymany pomieszczeniu z temperaturą około 22 stopni.Cukrówka podczas fermentacji miała temperatur w granicach 28 do 32 stopni.Teraz po prawie 70 godzinach ma temp 23 stopnie.Do 48 godzin fermentacja była bardzo burzliwa a teraz praktycznie stoi i blg -3 pytanie poczekać czy zabierać się za klarowanie?
Dodam że jestem nowicjuszem i jest to mój pierwszy nastaw cukrowy który ma być przerabiany na kolumnie rektyfikacyjnej.
W niedziele nastawiłem cukrówkę 25kg cukru 85l wody drożdże Alcotec Mega Pack.Początkowe Blg było 24 po 66 godzinach fermentacja chyba ustała.Jeszcze jakieś małe bąbelki są ale praktycznie nie widoczne.Blg mam teraz na -3.Nie wiem czy czekać dalej czy dać do klarowania od razu.Na opakowaniu pisało że czas fermentacji to 4-6 dni a u mnie zjadło cukier w niecałe 3..Nie wiem czy to jest dobrze czy nie za szybko i czy czekać na te -4 Blg czy też poczekać do tych 5 czy 6 dni żeby drożdże dobrze skończyły robotę jak zaleca producent.Nastaw był trzymany pomieszczeniu z temperaturą około 22 stopni.Cukrówka podczas fermentacji miała temperatur w granicach 28 do 32 stopni.Teraz po prawie 70 godzinach ma temp 23 stopnie.Do 48 godzin fermentacja była bardzo burzliwa a teraz praktycznie stoi i blg -3 pytanie poczekać czy zabierać się za klarowanie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 13:47
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie
Mazii80: Na ściance widać jak ci się nastaw "rozwarstwia" to początki klarowania grawitacyjnego. Dziś pewnie masz też coś takiego tylko ciut głębiej.
Co do -4blg to bym jednak nie świrował, zamieszaj-odgazuj i klaruj.
btw. nastawy czysto owocowe bez dodatku cukru nie schodzą do -4 zatrzymują się na 3-4blg na plusie.
Po przerobieniu 329874832 litrów nastawu będziesz na czuja wiedział kiedy robi a kiedy nie A i będziesz miał wyrobione proporcje i temperatury do fermentacji i bedziesz wiedział jak to planować sobie
Ja pierwsze nastawy cukrowe jak wstawiałem to nagle się okazywało, że zostaje mi 10litrów nastawu a grzałki zakrywa mi dopiero 15L Ale to są już detale..
Co do -4blg to bym jednak nie świrował, zamieszaj-odgazuj i klaruj.
btw. nastawy czysto owocowe bez dodatku cukru nie schodzą do -4 zatrzymują się na 3-4blg na plusie.
Po przerobieniu 329874832 litrów nastawu będziesz na czuja wiedział kiedy robi a kiedy nie A i będziesz miał wyrobione proporcje i temperatury do fermentacji i bedziesz wiedział jak to planować sobie
Ja pierwsze nastawy cukrowe jak wstawiałem to nagle się okazywało, że zostaje mi 10litrów nastawu a grzałki zakrywa mi dopiero 15L Ale to są już detale..