Bimberek whisko podobny z ekstraktu
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Koledzy jako iż lubię rudą lub inaczej wódkę na myszach a nie mając możliwości zacierania postanowiłem zrobić ją z ekstraktu.
Nabyłem metodą kupna ekstrakt jęczmienny, pszeniczny, kukurydziany.
Plan mam taki, zrobić trzy nastawy jęczmień z kukurydzą, jęczmień z pszenicą, i sam jęczmień.
Blg planuje około 22 drożdże do zboża i do dymiona.
A co z tego wyjdzie to nawet najstarsi górale nie wiedzą
Wszelkie sugestie jak i krytyka wskazane
Pozdrawiam
Nabyłem metodą kupna ekstrakt jęczmienny, pszeniczny, kukurydziany.
Plan mam taki, zrobić trzy nastawy jęczmień z kukurydzą, jęczmień z pszenicą, i sam jęczmień.
Blg planuje około 22 drożdże do zboża i do dymiona.
A co z tego wyjdzie to nawet najstarsi górale nie wiedzą
Wszelkie sugestie jak i krytyka wskazane
Pozdrawiam
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Chyba " jest napisane", a nie "pisze"
Ostatnio zmieniony sobota, 16 maja 2020, 18:18 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Słabe to - cytowanie samego siebie, ale w moim poście zwróciłem uwagę wyłącznie na poprawność języka.JanOkowita pisze:Chyba "nie jest napisane", a "nie pisze".
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Cóż jak sam zauważyłeś są to krótkie notki.
Ja chciałem to opisać od początku do końca z szczegółami.
Ale skoro uważasz że to niepotrzebne to nie ma sprawy. Pozdrawiam
Scalone
Napisałem nie pisze w liczbie pojedynczej ponieważ miałem na mysli temat kolegi pitz a nie ten
Ja chciałem to opisać od początku do końca z szczegółami.
Ale skoro uważasz że to niepotrzebne to nie ma sprawy. Pozdrawiam
Scalone
Napisałem nie pisze w liczbie pojedynczej ponieważ miałem na mysli temat kolegi pitz a nie ten
Ostatnio zmieniony piątek, 14 cze 2019, 21:29 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
@sargas nie krytykuj proszę...
Człowiek znalazł temat, który idealnie pasuje pod jego treść, a tu jeden o ortografii, drugi o tym, że powiela temat a trzeci o ambicjach... (chociaż o ortografii trzeba było na PW Janku; ) kuźwa od razu Krakowa nie zbudowano. Dla chcącego nic trudnego - jeżeli ktoś będzie chciał poszukać takiego lub podobnego tematu to na pewno znajdzie...
Mam nadzieję że Góral opisze wszystko krok po kroku wraz ze szczegółami krok po kroku a nie po łepkach.
Góralu trzymamy kciuki i czekamy na dokładną relację!!!
Człowiek znalazł temat, który idealnie pasuje pod jego treść, a tu jeden o ortografii, drugi o tym, że powiela temat a trzeci o ambicjach... (chociaż o ortografii trzeba było na PW Janku; ) kuźwa od razu Krakowa nie zbudowano. Dla chcącego nic trudnego - jeżeli ktoś będzie chciał poszukać takiego lub podobnego tematu to na pewno znajdzie...
Mam nadzieję że Góral opisze wszystko krok po kroku wraz ze szczegółami krok po kroku a nie po łepkach.
Góralu trzymamy kciuki i czekamy na dokładną relację!!!
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Kolego sargas napisałem wcześniej iż NIE MAM MOŻLIWOŚCI ZACIERANIA.
Według mnie jeżeli chce się coś napisać w temacie to trzeba go przeczytać CAŁY
Na moje pytanie czy już tak robiłeś zero odpowiedzi
Piszesz że to dla mało wymagających a ja Ci odpowiadam że to dla kolegów którzy nie mają możliwości zacierania i których na to stać.
Pozdrawiam Góral
Jak ja uwielbiam takie postysargas pisze:Ekstrakt ? Serio ? Chyba tylko dla mało wymagających.
Kolego sargas napisałem wcześniej iż NIE MAM MOŻLIWOŚCI ZACIERANIA.
Według mnie jeżeli chce się coś napisać w temacie to trzeba go przeczytać CAŁY
Na moje pytanie czy już tak robiłeś zero odpowiedzi
Piszesz że to dla mało wymagających a ja Ci odpowiadam że to dla kolegów którzy nie mają możliwości zacierania i których na to stać.
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
No i pierwszy nastaw za mną
Do dymiona poszło 2.4 kg ekstraktu z pszenicy oraz 5.4kg ekstraktu z jęczmienia (w płynie)
Woda do 25l. blg wynosi 20-21 Temperatura zadania drożdży 28st.
Drożdże do zboża Wuja Władka.Temperatura w której stoi nastaw 20,5 st. na razie bo upały są
A teraz ciekawostka drożdże wzięły się od razu do roboty
Myślę że warto to napisać że dymion wymyty ponownie w płynie do mycia garnków i odkażony przedgonami.
Wszelkie sugestie jak i krytyka mile widziane. Pozdrawiam Góral
Scalone
Pisanie NIE PISZE musi odnosić się do podmiotu a tak było w moim przypadku.
Pozdrawiam Góral
Scalone
Jedziemy po bandzie dalej .
Kolego Moderatorze proszę mi wskazać temat w którym jest tak wszystko dokładnie opisane.
Takiego tematu NIE MA. Ja rozumiem że młodzi na forum muszą płacić frycowe ale bez przesady
Zniechęcacie kolegów takim podejściem do sprawy.
Ja wychodzę z założenia że uczę się całe życie a i tak umieram głupi.
Polecam takie podejście do sprawy. Pozdrawiam Góral Bagienny
Scalone
Następny nastaw
2.4 kukurydzy 5.4kg jęczmienia woda do 25l. blg20-21
czyli to samo
Temperatura zadania drożdży 27stopniTemperatura otoczenia21stopni (upał)
Drożdże Wuja Władka do zboża.
Następne zdziwienie pracują od razy
Pozdrawiam Góral
Do dymiona poszło 2.4 kg ekstraktu z pszenicy oraz 5.4kg ekstraktu z jęczmienia (w płynie)
Woda do 25l. blg wynosi 20-21 Temperatura zadania drożdży 28st.
Drożdże do zboża Wuja Władka.Temperatura w której stoi nastaw 20,5 st. na razie bo upały są
A teraz ciekawostka drożdże wzięły się od razu do roboty
Myślę że warto to napisać że dymion wymyty ponownie w płynie do mycia garnków i odkażony przedgonami.
Wszelkie sugestie jak i krytyka mile widziane. Pozdrawiam Góral
Scalone
Panie Janie.JanOkowita pisze:Słabe to - cytowanie samego siebie, ale w moim poście zwróciłem uwagę wyłącznie na poprawność języka.JanOkowita pisze:Chyba "nie jest napisane", a "nie pisze".
Pisanie NIE PISZE musi odnosić się do podmiotu a tak było w moim przypadku.
Pozdrawiam Góral
Scalone
Jedziemy po bandzie dalej .
Kolego Moderatorze proszę mi wskazać temat w którym jest tak wszystko dokładnie opisane.
Takiego tematu NIE MA. Ja rozumiem że młodzi na forum muszą płacić frycowe ale bez przesady
Zniechęcacie kolegów takim podejściem do sprawy.
Ja wychodzę z założenia że uczę się całe życie a i tak umieram głupi.
Polecam takie podejście do sprawy. Pozdrawiam Góral Bagienny
Scalone
Następny nastaw
2.4 kukurydzy 5.4kg jęczmienia woda do 25l. blg20-21
czyli to samo
Temperatura zadania drożdży 27stopniTemperatura otoczenia21stopni (upał)
Drożdże Wuja Władka do zboża.
Następne zdziwienie pracują od razy
Pozdrawiam Góral
Ostatnio zmieniony sobota, 15 cze 2019, 22:40 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Wyobraż sobie zacieranie, 28stopni w mieszkaniu a Ty stawiasz gar 50l na gazie i przez godzinę tak grzejesz
Nie wszyscy mają osobne pomieszczenia do zacierania
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie Pozdrawiam Góral
Nie wszyscy mają osobne pomieszczenia do zacierania
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
No ale tak od razu? Przeważnie to potrzeba kilku godzin a tu po paru minutach
Ostatnio zmieniony sobota, 15 cze 2019, 23:03 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Dzięki za zachętę ale dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie
Kolejny nastaw. Tym razem sam jęczmień coś ponad 4kg. woda do 13l blg 20-21
Sytuacja ta sama drożdże biorą się do pracy po 5minutach
Małe podsumowanie
Z 18.8kg. ekstraktu wyszło 63l nastawu o blg 20-21
Koszt to 245zł nie liczę drożdży ani przesyłki. Pozdrawiam
Scalone
Byłem zobaczyć jak się sprawują nasi mali pomocnicy Pracują w pocie czoła
W całym pomieszczeniu słychać bulgotanie. Niestety temp.podskoczyła do 23.5 stopnia
Po przyłożeniu nosa do rurki czuć już jakby wytrawne wino.
Kolejny nastaw. Tym razem sam jęczmień coś ponad 4kg. woda do 13l blg 20-21
Sytuacja ta sama drożdże biorą się do pracy po 5minutach
Małe podsumowanie
Z 18.8kg. ekstraktu wyszło 63l nastawu o blg 20-21
Koszt to 245zł nie liczę drożdży ani przesyłki. Pozdrawiam
Scalone
Byłem zobaczyć jak się sprawują nasi mali pomocnicy Pracują w pocie czoła
W całym pomieszczeniu słychać bulgotanie. Niestety temp.podskoczyła do 23.5 stopnia
Po przyłożeniu nosa do rurki czuć już jakby wytrawne wino.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 cze 2019, 19:20 przez Kamal, łącznie zmieniany 3 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Przed powrotem do cywilizacji sprawdziłem jak się zachowują nastawy.
I tutaj niespodzianka nastaw z pszenicą wyrażnie zwolnił
Pozostałe bulgają aż miło
Jeszcze mały dopisek że ekstrakt z kukurydzy i pszenicy z firmy wes natomiast jęczmienny to malt barley
Pozdrawiam Góral Bagienny
I tutaj niespodzianka nastaw z pszenicą wyrażnie zwolnił
Pozostałe bulgają aż miło
Jeszcze mały dopisek że ekstrakt z kukurydzy i pszenicy z firmy wes natomiast jęczmienny to malt barley
Pozdrawiam Góral Bagienny
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
@Góral bagienny - posłuchaj, jeśli jeszcze tego nie znasz:
https://drive.google.com/open?id=0B5gsA ... HFKc3p6NHM
https://drive.google.com/open?id=0B5gsA ... HFKc3p6NHM
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Ciąg dalszy relacji . Dzisiaj rano po przyjeżdzie zobaczyłem że w wszystkich nastawach trwa cicha fermentacja 2 bulgnięcia na minutę.
Nastawy zaczęły się już powoli klarować osad na dnie.
Na razie nie sprawdzam blg nie chce niepokoić naszych małych pomocników
CDN Pozdrawiam Góral
Próbowałem zmierzyć blg ale niestety nastaw jest tak nagazowany że niema szans
Nastawy zaczęły się już powoli klarować osad na dnie.
Na razie nie sprawdzam blg nie chce niepokoić naszych małych pomocników
CDN Pozdrawiam Góral
Próbowałem zmierzyć blg ale niestety nastaw jest tak nagazowany że niema szans
Ostatnio zmieniony piątek, 21 cze 2019, 19:42 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Przed powrotem do cywilizacji kuknąłem na nastawy, pracują nadal.
Z tego co wyczytałem to zaciery szybciej kończyły fermentacje, a z drugiej strony to lepiej że moje nastawy pracują wolniej(mniej syfu)
Nastawy pracują w tempie 1bulgnięcie na minutę
W sobotę dalszy ciąg relacji . Pozdrawiam Góral
PS nastawy stoją w temperaturze 20-21st.
Z tego co wyczytałem to zaciery szybciej kończyły fermentacje, a z drugiej strony to lepiej że moje nastawy pracują wolniej(mniej syfu)
Nastawy pracują w tempie 1bulgnięcie na minutę
W sobotę dalszy ciąg relacji . Pozdrawiam Góral
PS nastawy stoją w temperaturze 20-21st.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 cze 2019, 18:51 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Ciąg dalszy moich przygód z ekstraktem
Po przyjeżdzie zobaczyłem że nastawy prawie przestały fermentować 1 bulgnięcie na 5minut więc pora na zlanie znad osadu.
Tydzień temu wydawało mi się że nastawy zaczęły się klarować WYDAWAŁO MI SIĘ
Od góry dymiona jest jakieś 3cm czystego płynu reszta mętne
Na dnie był osad z drożdży więc zlałem.
Nastaw wygląda jakby rozbełtał mąkę z wodą
Blg nie idzie sprawdzić bo cukromierz wariuje.
12litrów przyszykowane do transportu bo alembik czeka
Pozdrawiam Góral bagienny
Po przyjeżdzie zobaczyłem że nastawy prawie przestały fermentować 1 bulgnięcie na 5minut więc pora na zlanie znad osadu.
Tydzień temu wydawało mi się że nastawy zaczęły się klarować WYDAWAŁO MI SIĘ
Od góry dymiona jest jakieś 3cm czystego płynu reszta mętne
Na dnie był osad z drożdży więc zlałem.
Nastaw wygląda jakby rozbełtał mąkę z wodą
Blg nie idzie sprawdzić bo cukromierz wariuje.
12litrów przyszykowane do transportu bo alembik czeka
Pozdrawiam Góral bagienny
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Wczoraj wieczorem destylowałem . Wiem że dużo osób to robiło ale ja destylowałem pierwszy raz nastaw z ekstraktu
I pierwszy raz na Alembiku
Nastaw z ekstraktu jęczmienia około 12l. Pierwsze krople żółte (spienił się nastaw) za duża moc grzania ale dopiero się uczę na alembiku. Pierwsza 50 w kanał pózniej papuga i jakieś 65% na początek .
Destylowałem prawie do zera i nakapało 2.8l. 38% więc niezle.
Cały proces trwał4.5godz. trochę długo ale dojdę do wprawy
Destylat po przyłożeniu kinola pachnie świeżo upieczonym chlebkiem
Dziś druga destylacja. Pozdrawiam Góral
I pierwszy raz na Alembiku
Nastaw z ekstraktu jęczmienia około 12l. Pierwsze krople żółte (spienił się nastaw) za duża moc grzania ale dopiero się uczę na alembiku. Pierwsza 50 w kanał pózniej papuga i jakieś 65% na początek .
Destylowałem prawie do zera i nakapało 2.8l. 38% więc niezle.
Cały proces trwał4.5godz. trochę długo ale dojdę do wprawy
Destylat po przyłożeniu kinola pachnie świeżo upieczonym chlebkiem
Dziś druga destylacja. Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Na problem z pieniącym się nastawem polecam antypianę. Swego czasu robiłem cukrówkę z dodatkiem miodu (dostałem 3l starego miodu do "recyklingu"). Miód z natury się pieni. Przy nalewaniu nastawu do kega mino, że leję 45l do 50 piana zaczęła wychodzić przez lejek. Bałem się jak to będzie się zachowywać przy gotowaniu. Dałem kilka kropel antypiany i po chwili w kegu "zero piany", nic przy gotowaniu nie kipiało. W produkcie finalnym, nie zauważyłem nic niepokojącego.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Dodałem espumisan ale widocznie nie działa . Muszę zakupić antypianę bo jeszcze 50l nastawu mam .
Alembik 20 l i wlałem około 12 i tak poszło w rurkę
Kilka kropel tzn. Ile?
Alembik 20 l i wlałem około 12 i tak poszło w rurkę
Kilka kropel tzn. Ile?
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lip 2019, 16:07 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Na razie grzeję na gazie, szukam jakiejś kuchenki 2kw. Nie chcę montować grzałki bo myślę o jakimś płaszczu wodnym
Po drugim gotowaniu wsadu z ekstraktu otrzymałem 180ml. przedgonu 1300ml. serca oraz 200ml. pogonów.
Po rozrobieniu do 40% wyszło 1800ml pachnącej zbożem wódeczki
W sobotę zaaplikuje płatki i do piwnicy a klucz wyrzucę
Pozdrawiam Góral
Po drugim gotowaniu wsadu z ekstraktu otrzymałem 180ml. przedgonu 1300ml. serca oraz 200ml. pogonów.
Po rozrobieniu do 40% wyszło 1800ml pachnącej zbożem wódeczki
W sobotę zaaplikuje płatki i do piwnicy a klucz wyrzucę
Pozdrawiam Góral
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lip 2019, 20:37 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
Z powodu braku czasu dopiero teraz udało się przedestylować 25l nastawu.
Nastaw z jęczmienia i kukurydzy. Destylacja na alembiku na 2 razy.
Przedgonu odebrałem jakieś 350ml. Pogon do następnej destylacji.
Uzysk 3.6l destylatu 40%. Destylat pachnie jak poprzedni z samego jęczmienia może czas zrobi swoje
Pozdrawiam Góral
Nastaw z jęczmienia i kukurydzy. Destylacja na alembiku na 2 razy.
Przedgonu odebrałem jakieś 350ml. Pogon do następnej destylacji.
Uzysk 3.6l destylatu 40%. Destylat pachnie jak poprzedni z samego jęczmienia może czas zrobi swoje
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego
No i w końcu udało się przedestylować ostatnią porcje nastawu
Nastaw z jęczmienia i pszenicy. Uzyskałem 3,2l 40% wódeczki.
Przy destylacji, nosem czułem pszenice
Zaaplikowałem płatki dębowe i szczapkę śliwki.
Dama na półkę do kolekcji i klucz wyrzucam
Pozdrawiam Góral
Nastaw z jęczmienia i pszenicy. Uzyskałem 3,2l 40% wódeczki.
Przy destylacji, nosem czułem pszenice
Zaaplikowałem płatki dębowe i szczapkę śliwki.
Dama na półkę do kolekcji i klucz wyrzucam
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt: