Bimberek whisko podobny z ekstraktu

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy

Post autor: Góral bagienny »

Koledzy jako iż lubię rudą lub inaczej wódkę na myszach :D a nie mając możliwości zacierania postanowiłem zrobić ją z ekstraktu.
Nabyłem metodą kupna ekstrakt jęczmienny, pszeniczny, kukurydziany.
Plan mam taki, zrobić trzy nastawy jęczmień z kukurydzą, jęczmień z pszenicą, i sam jęczmień.
Blg planuje około 22 drożdże do zboża i do dymiona.
A co z tego wyjdzie to nawet najstarsi górale nie wiedzą :D
Wszelkie sugestie jak i krytyka wskazane :D
Pozdrawiam :piwo:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
alembiki
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu

Post autor: Kamal »

Już takie nastawy są opisane na forum.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Bimberek whisko podobny z ekstraktu

Post autor: Góral bagienny »

Coś tam znalazłem i poczytałem ale nie pisze z czego ekstrakt i brak efektu końcowego :(
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: JanOkowita »

Chyba " jest napisane", a nie "pisze" ;)
Ostatnio zmieniony sobota, 16 maja 2020, 18:18 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

kolego Kamal rzeczywiście opisane że ho ho :o
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Kamal »

Koledzy robili i opisywali w różnych tematach jakieś notki krótkie. A dublując tematy utrudniasz nowym użytkownikom znalezienie informacji, i też zakładają nowy....
Napisz do herbata, on jak się nie mylę robił.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: JanOkowita »

JanOkowita pisze:Chyba "nie jest napisane", a "nie pisze".
Słabe to - cytowanie samego siebie, ale w moim poście zwróciłem uwagę wyłącznie na poprawność języka.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Cóż jak sam zauważyłeś są to krótkie notki.
Ja chciałem to opisać od początku do końca z szczegółami.
Ale skoro uważasz że to niepotrzebne to nie ma sprawy. Pozdrawiam

Scalone
Napisałem nie pisze w liczbie pojedynczej ponieważ miałem na mysli temat kolegi pitz a nie ten
Ostatnio zmieniony piątek, 14 cze 2019, 21:29 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Kamal »

Niepotrzebne jest dublowanie tematów. Opisz w tym i nowi użytkownicy, będą mieli łatwiej znaleźć i czytać Twoje poczynania. Co sam z chęcią będę czynił ;)
P.S. Wystarczy zaśmiecania postami, nic nie wnoszącymi. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: sargas »

Ekstrakt ? Serio ? Chyba tylko dla mało wymagających.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Robiłeś już tak?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: .Gacek »

@sargas nie krytykuj proszę...
Człowiek znalazł temat, który idealnie pasuje pod jego treść, a tu jeden o ortografii, drugi o tym, że powiela temat a trzeci o ambicjach... (chociaż o ortografii trzeba było na PW Janku; ) kuźwa od razu Krakowa nie zbudowano. Dla chcącego nic trudnego - jeżeli ktoś będzie chciał poszukać takiego lub podobnego tematu to na pewno znajdzie...
Mam nadzieję że Góral opisze wszystko krok po kroku wraz ze szczegółami krok po kroku a nie po łepkach.
Góralu trzymamy kciuki i czekamy na dokładną relację!!!
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

sargas pisze:Ekstrakt ? Serio ? Chyba tylko dla mało wymagających.
Jak ja uwielbiam takie posty :bardzo_zly:
Kolego sargas napisałem wcześniej iż NIE MAM MOŻLIWOŚCI ZACIERANIA.
Według mnie jeżeli chce się coś napisać w temacie to trzeba go przeczytać CAŁY
Na moje pytanie czy już tak robiłeś zero odpowiedzi :o
Piszesz że to dla mało wymagających a ja Ci odpowiadam że to dla kolegów którzy nie mają możliwości zacierania i których na to stać.
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Kamal »

A będziesz używał suchego, czy płynnego ekstraktu?
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

No i pierwszy nastaw za mną :D
Do dymiona poszło 2.4 kg ekstraktu z pszenicy oraz 5.4kg ekstraktu z jęczmienia (w płynie)
Woda do 25l. blg wynosi 20-21 Temperatura zadania drożdży 28st.
Drożdże do zboża Wuja Władka.Temperatura w której stoi nastaw 20,5 st. na razie bo upały są :D
A teraz ciekawostka drożdże wzięły się od razu do roboty :o
Myślę że warto to napisać że dymion wymyty ponownie w płynie do mycia garnków i odkażony przedgonami.
Wszelkie sugestie jak i krytyka :bardzo_zly: mile widziane. Pozdrawiam Góral :D

Scalone
JanOkowita pisze:
JanOkowita pisze:Chyba "nie jest napisane", a "nie pisze".
Słabe to - cytowanie samego siebie, ale w moim poście zwróciłem uwagę wyłącznie na poprawność języka.
Panie Janie.
Pisanie NIE PISZE musi odnosić się do podmiotu a tak było w moim przypadku.
Pozdrawiam Góral :D

Scalone
Jedziemy po bandzie dalej :D .
Kolego Moderatorze proszę mi wskazać temat w którym jest tak wszystko dokładnie opisane.
Takiego tematu NIE MA. Ja rozumiem że młodzi na forum muszą płacić frycowe ale bez przesady :o
Zniechęcacie kolegów takim podejściem do sprawy.
Ja wychodzę z założenia że uczę się całe życie a i tak umieram głupi.
Polecam takie podejście do sprawy. Pozdrawiam Góral Bagienny :D

Scalone
Następny nastaw :D
2.4 kukurydzy 5.4kg jęczmienia woda do 25l. blg20-21
czyli to samo :D
Temperatura zadania drożdży 27stopniTemperatura otoczenia21stopni (upał) :)
Drożdże Wuja Władka do zboża.
Następne zdziwienie pracują od razy :o
Pozdrawiam Góral :)
Ostatnio zmieniony sobota, 15 cze 2019, 22:40 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: sargas »

Kolego chcieć = móc. Nie chce być złośliwy ale ja swoją przygodę zaczynałem w garze 50L. Nie trzeba sprzętu do zacierania tylko chęci.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Wyobraż sobie zacieranie, 28stopni w mieszkaniu a Ty stawiasz gar 50l na gazie i przez godzinę tak grzejesz :o
Nie wszyscy mają osobne pomieszczenia do zacierania :)
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie :D Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Kamal »

Ruszyły żwawo, ponieważ tam jest glukoza i składniki odżywcze, więc drożdże ochoczo podjęły pracę. :)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

No ale tak od razu? :o Przeważnie to potrzeba kilku godzin a tu po paru minutach
Ostatnio zmieniony sobota, 15 cze 2019, 23:03 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: sargas »

Tak robiłem.
Nie muszę sobie wyobrażać zacierałem w kuchni w mieszkaniu latem.
Widzę nie potrzebny był mój post.
Pomimo trudności zachęcam cię do zacierania.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Dzięki za zachętę ale dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie :(
Kolejny nastaw. Tym razem sam jęczmień coś ponad 4kg. woda do 13l blg 20-21
Sytuacja ta sama drożdże biorą się do pracy po 5minutach :D
Małe podsumowanie
Z 18.8kg. ekstraktu wyszło 63l nastawu o blg 20-21
Koszt to 245zł nie liczę drożdży ani przesyłki. Pozdrawiam

Scalone
Byłem zobaczyć jak się sprawują nasi mali pomocnicy :D Pracują w pocie czoła :D
W całym pomieszczeniu słychać bulgotanie. Niestety temp.podskoczyła do 23.5 stopnia :bardzo_zly:
Po przyłożeniu nosa do rurki czuć już jakby wytrawne wino.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 cze 2019, 19:20 przez Kamal, łącznie zmieniany 3 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Doody »

To normalnie, że zacier zaczyna pracować o wiele szybciej niż cukrówka. Wyraźne objawy podjęcia pracy przez drożdże widać już po 15 -45 minutach. Temperatura ok. Powinno być dobrze ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Przed powrotem do cywilizacji :D sprawdziłem jak się zachowują nastawy.
I tutaj niespodzianka nastaw z pszenicą wyrażnie zwolnił :o
Pozostałe bulgają aż miło :D
Jeszcze mały dopisek że ekstrakt z kukurydzy i pszenicy z firmy wes natomiast jęczmienny to malt barley
Pozdrawiam Góral Bagienny :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: JanOkowita »

@Góral bagienny - posłuchaj, jeśli jeszcze tego nie znasz:
https://drive.google.com/open?id=0B5gsA ... HFKc3p6NHM
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Super :D Dzięki
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Ciąg dalszy relacji :) . Dzisiaj rano po przyjeżdzie zobaczyłem że w wszystkich nastawach trwa cicha fermentacja 2 bulgnięcia na minutę.
Nastawy zaczęły się już powoli klarować osad na dnie.
Na razie nie sprawdzam blg nie chce niepokoić naszych małych pomocników :D
CDN Pozdrawiam Góral :D
Próbowałem zmierzyć blg ale niestety nastaw jest tak nagazowany że niema szans :D
Ostatnio zmieniony piątek, 21 cze 2019, 19:42 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: FRUTTI »

Góral bagienny rozumiem że będziesz wszystko puszczał jak się wyklaruje? Nie myślałeś żeby jednej parti puścić odrazu po skończonej fermentacji ?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Zastanawiałem się nad tym i nawet miałem nadzieje że skończy fermentować.
Myślałem ściągnać tylko znad pierwszego osadu i na alembik :D
Niestety nastawy pracują dalej :o
Choć z drugiej strony procenty rosną :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Przed powrotem do cywilizacji :D kuknąłem na nastawy, pracują nadal.
Z tego co wyczytałem to zaciery szybciej kończyły fermentacje, a z drugiej strony to lepiej że moje nastawy pracują wolniej(mniej syfu)
Nastawy pracują w tempie 1bulgnięcie na minutę :)
W sobotę dalszy ciąg relacji :D. Pozdrawiam Góral :)
PS nastawy stoją w temperaturze 20-21st.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 cze 2019, 18:51 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Ciąg dalszy moich przygód z ekstraktem :D
Po przyjeżdzie zobaczyłem że nastawy prawie przestały fermentować 1 bulgnięcie na 5minut więc pora na zlanie znad osadu.
Tydzień temu wydawało mi się że nastawy zaczęły się klarować WYDAWAŁO MI SIĘ :D
Od góry dymiona jest jakieś 3cm czystego płynu reszta mętne :o
Na dnie był osad z drożdży więc zlałem.
Nastaw wygląda jakby rozbełtał mąkę z wodą :o
Blg nie idzie sprawdzić bo cukromierz wariuje.
12litrów przyszykowane do transportu bo alembik czeka :D
Pozdrawiam Góral bagienny :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Wczoraj wieczorem destylowałem :D. Wiem że dużo osób to robiło ale ja destylowałem pierwszy raz nastaw z ekstraktu :D
I pierwszy raz na Alembiku :odlot:
Nastaw z ekstraktu jęczmienia około 12l. Pierwsze krople żółte (spienił się nastaw) :bardzo_zly: za duża moc grzania ale dopiero się uczę na alembiku. Pierwsza 50 w kanał pózniej papuga i jakieś 65% na początek :) .
Destylowałem prawie do zera i nakapało 2.8l. 38% więc niezle.
Cały proces trwał4.5godz. trochę długo ale dojdę do wprawy :)
Destylat po przyłożeniu kinola pachnie świeżo upieczonym chlebkiem :)
Dziś druga destylacja. Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: johnex »

Na problem z pieniącym się nastawem polecam antypianę. Swego czasu robiłem cukrówkę z dodatkiem miodu (dostałem 3l starego miodu do "recyklingu"). Miód z natury się pieni. Przy nalewaniu nastawu do kega mino, że leję 45l do 50 piana zaczęła wychodzić przez lejek. Bałem się jak to będzie się zachowywać przy gotowaniu. Dałem kilka kropel antypiany i po chwili w kegu "zero piany", nic przy gotowaniu nie kipiało. W produkcie finalnym, nie zauważyłem nic niepokojącego.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Dodałem espumisan ale widocznie nie działa :( . Muszę zakupić antypianę bo jeszcze 50l nastawu mam :) .
Alembik 20 l i wlałem około 12 i tak poszło w rurkę :(
Kilka kropel tzn. Ile?
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lip 2019, 16:07 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Doody »

Do 12l, które wlewasz do alembika to dosłownie 2 krople. Ja wlewam 6-8 kropli do kega 50l. Musisz uważać na moment rozpoczęcia wrzenia i wtedy drastycznie ograniczyć moc. Potem powoli moc może rosnąć.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Podziękował :poklon; Tylko jak w alembiku zaobserwować moment rozpoczęcia wrzenia?
Muszę chyba pomyśleć o jakimś termometrze ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: johnex »

U mnie moment wrzenia można wyłapać na słuch. Przy rozgrzewaniu grzałki szumią bardzo głośno. Gdy temperatura zbliża się do wrzenia wszystko się cichnie.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Na razie grzeję na gazie, szukam jakiejś kuchenki 2kw. Nie chcę montować grzałki bo myślę o jakimś płaszczu wodnym :D
Po drugim gotowaniu wsadu z ekstraktu otrzymałem 180ml. przedgonu 1300ml. serca oraz 200ml. pogonów.
Po rozrobieniu do 40% wyszło 1800ml pachnącej zbożem wódeczki :D
W sobotę zaaplikuje płatki i do piwnicy a klucz wyrzucę :D
Pozdrawiam Góral :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lip 2019, 20:37 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Z powodu braku czasu dopiero teraz udało się przedestylować 25l nastawu.
Nastaw z jęczmienia i kukurydzy. Destylacja na alembiku na 2 razy.
Przedgonu odebrałem jakieś 350ml. Pogon do następnej destylacji.
Uzysk 3.6l destylatu 40%. Destylat pachnie jak poprzedni z samego jęczmienia może czas zrobi swoje :)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

No i w końcu udało się przedestylować ostatnią porcje nastawu :D
Nastaw z jęczmienia i pszenicy. Uzyskałem 3,2l 40% wódeczki.
Przy destylacji, nosem czułem pszenice :)
Zaaplikowałem płatki dębowe i szczapkę śliwki.
Dama na półkę do kolekcji :) i klucz wyrzucam :D
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: arTii »

Napisz mi na priv gdzie ten klucz wyrzuciłeś ;)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”