[test] Drożdże Turbo z BioWinu
-
- Posty: 22
- Rejestracja: czwartek, 13 mar 2014, 10:32
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Gwoli uzupełnienia te same drożdże, są (przynajmniej w Zabrzu) tańsze w Praktikerze niż w OBI, ceny to 14, 16 i 29 w zależności od rodzaju. Ja kupiłem najtańsze drtb5owo (?) z opisem 5-7 dni 14-18%, generalnie cukrówki ruszyły (dwa nastawy 25l / 6 kg cukru). Najpierw użyłem drożdży gorzelniczych Fermiol i totalna kicha jedna nie ruszyła, druga tak niemrawo że trwałoby to chyba sto lat i to mimo dodania zalecanej pożywki. Jeden nastaw sprzed 5 dni kończy prace, drugi 3 dniowy ciągle pracuje dość intensywnie, zobaczę co będzie na końcu.
-
- Posty: 22
- Rejestracja: czwartek, 13 mar 2014, 10:32
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Teraz i ja to wiem, choć z opis na opakowaniu sugeruje, że powinny.
Ciekaw jestem co wyjdzie na opakowaniu piszą, że one są do nastaw nie zacierów.
Wracając do Turbo BIOWINU pierwszy nastaw pracował 10 dni (nie 5 ani nie 7) Blg zeszło do -3, więc chyba będzie OK (kolumna właśnie się stabilizuje).
Pretender pisze:Fermiole nie nadają się do cukrówek.
Teraz i ja to wiem, choć z opis na opakowaniu sugeruje, że powinny.
gr000by pisze:Sprawdzę te Biowinowe Fermiole pod kątem przydatności do fermentacji zacierów zbożowych jak tylko zacznę zacierać żyto/mąkę pszenną.
Ciekaw jestem co wyjdzie na opakowaniu piszą, że one są do nastaw nie zacierów.
Wracając do Turbo BIOWINU pierwszy nastaw pracował 10 dni (nie 5 ani nie 7) Blg zeszło do -3, więc chyba będzie OK (kolumna właśnie się stabilizuje).
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Temu producentowi dawno temu przestałem wierzyć . Jakby nadawały się do nastawów, to by cukrówkę pociągnęły, aż miło byłoby słuchać szumu fermentacji. Jeżeli to faktycznie są Fermiole, to zaciery powinny być ich naturalnym środowiskiem pracy, a nastawy miodowe, cukrowe, cukrowo-owocowe lub cukrowo-zbożowe również nie powinny sprawiać im problemów. Na Fermiolach z paczek 500g robiłem nastawy na miodzie (nie licząc fermentowania nimi zacierów) - wolno się rozkręcały, ale przerabiały je bez problemu bez dodatku pożywek.Feniks pisze:gr000by pisze:Sprawdzę te Biowinowe Fermiole pod kątem przydatności do fermentacji zacierów zbożowych jak tylko zacznę zacierać żyto/mąkę pszenną.
Ciekaw jestem co wyjdzie na opakowaniu piszą, że one są do nastaw nie zacierów.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Witam,
sorki za odgrzanie tematu ale dorzucę od siebie:
Drożdże Biowin turbo 48h. Trzy razy nastawiałem na nich cukrówkę, kolejno z 8, 7 i 6kg cukru w fermentatorze 30L, syrop uzupełniany wodą do ilości aby blg nie było wyższe niż 22. Jeżeli chodzi o "turbo" to jest to wielki kit. Za każdym razem aby zeszły do wartości -3blg potrzebowały około 12-14dni!! Masakra. Fakt, że zamówiłem klika paczek z jednego sklepu i być może jest to kwestia "sortu". Produkt końcowy ok ale z "turbo" nie mają nic wspólnego.
sorki za odgrzanie tematu ale dorzucę od siebie:
Drożdże Biowin turbo 48h. Trzy razy nastawiałem na nich cukrówkę, kolejno z 8, 7 i 6kg cukru w fermentatorze 30L, syrop uzupełniany wodą do ilości aby blg nie było wyższe niż 22. Jeżeli chodzi o "turbo" to jest to wielki kit. Za każdym razem aby zeszły do wartości -3blg potrzebowały około 12-14dni!! Masakra. Fakt, że zamówiłem klika paczek z jednego sklepu i być może jest to kwestia "sortu". Produkt końcowy ok ale z "turbo" nie mają nic wspólnego.
-
Autor tematu - Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Biowin wypuścił nowa mieszankę, kosztuje 12.99 i rzekomo przerabia nastaw w 72h. Ktoś próbował?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Moja szklana aparatura
Widzę, że ten temat jest z 2012..
Ja mam paczkę 120g na 6-6.6kg cukru za 12pln.
Poza tym właśnie zobaczyłem, że firma to BROWIN; czy to to samo co BIOWIN, czy podróba?
Używam Turbo drożdży do jestem jak mój cukier - w gorącej wodzie kompany.
Dałem już kilka koncertów na tych drożdżach i wychodził nawet przyjemny w smaku i zapachu destylat.
Poratujcie wiedzą, gdzie w warszawie kupić dobre drożdże turbo.
Ja mam paczkę 120g na 6-6.6kg cukru za 12pln.
Poza tym właśnie zobaczyłem, że firma to BROWIN; czy to to samo co BIOWIN, czy podróba?
Używam Turbo drożdży do jestem jak mój cukier - w gorącej wodzie kompany.
Dałem już kilka koncertów na tych drożdżach i wychodził nawet przyjemny w smaku i zapachu destylat.
Poratujcie wiedzą, gdzie w warszawie kupić dobre drożdże turbo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 46
- Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Na drożdżach "nowego typu" nastawiłem równo tydzień temu 6,5 kg cukru - w sumie 25 litrów nastawu. Minął tydzień - drożdże nadal pracują. Zaczyna mnie to denerwować, bo zawsze jakie turbo bym nie kupił kończyły pracę 7-go dnia. W 3 dni nastaw się klarował, czyli po 10 dniach od nastawienia mógł iść na rury. Ile to będzie trwało teraz - nie wiem..
-
- Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 12 lis 2017, 19:20
- Ulubiony Alkohol: Wódka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 13 razy
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Mam problem z tymi drożdżami miały przerobić nastaw w 72h a już czekam 12 dni i nadal pracują, a blg wynosi +1
Może wynika to z tego ze nastawiłem 50L (wsypane dwie paczki drożdży) nastaw dogrzewany jest grzałkami do temperatury 25 stopni ponieważ stoi na strychu.
Może wynika to z tego ze nastawiłem 50L (wsypane dwie paczki drożdży) nastaw dogrzewany jest grzałkami do temperatury 25 stopni ponieważ stoi na strychu.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 paź 2018, 12:14 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Odkopie trochę temat. Kupiłem aabratek i przy tym drożdże z biowinu te w srebrnym opakowaniu. I pytanie jest takie, mam keg 50l czy mogę zrobić taki nastaw ze dam 2 paki tych grzybków na 37l wody i 12kg cukru (teoretycznie wyjdzie gdzieś 16.5%) całość to 43l? Poradzą sobie z tym czy będzie za duże blg? Beczkę będę trzymał w kotłowni także temperatura otoczenia wynosi gdzieś 20-22 stopnie. Chcę tak zrobić żeby ugotować na jeden raz stąd takie pytanie. Dzięki pzdr
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 paź 2018, 18:41 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu
Po pierwsze śmiało możesz dać 40l wody. Około 2 litry będziesz miał i tak odpadu więc zostanie Ci 45l nastawu. Cukrówka się nie pieni, więc do 50l kega Ci wejdzie.
BLG będziesz miał wtedy 23 - więc 2 paczki grzybków powinny sobie w zupełności z tym poradzić. Teoretyczne stężenie alkoholu będziesz miał 15% - całe nic.
Ja (nie na tych grzybkach tylko innych) dawałem nawet 15kg cukru na 48l nastawu (39l wody) i przerabiało mi to do ujemnego BLG i destylowałem to w 50l kegu na aabratku.
BLG będziesz miał wtedy 23 - więc 2 paczki grzybków powinny sobie w zupełności z tym poradzić. Teoretyczne stężenie alkoholu będziesz miał 15% - całe nic.
Ja (nie na tych grzybkach tylko innych) dawałem nawet 15kg cukru na 48l nastawu (39l wody) i przerabiało mi to do ujemnego BLG i destylowałem to w 50l kegu na aabratku.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW