Znaleziono 5642 wyniki

autor: Zygmunt
wtorek, 20 paź 2020, 11:09
Forum: Osprzęt
Temat: Sterownik SKN Bolecki
Odpowiedzi: 229
Odsłony: 65425

Re: Sterownik SKN Bolecki

Elektrozawór ma cewkę, tam nigdzie nie ma połączenia między jakimkolwiek przewodem, a korpusem zaworu.
autor: Zygmunt
środa, 19 sie 2020, 10:41
Forum: Aparatury kompletne
Temat: Destylatory gotowe a atest sanitarny
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 1121

Re: Destylatory gotowe a atest sanitarny

Sanepid tego nie wymaga, są oczywiście inne wymogi, ale atest na destylator sam w sobie potrzebny nie jest. Mam na to trzy segregatory pism, każda gorzelnia to ok. 700-800 kartek papierologii, nie licząc rozporządzeń, które czasami trzeba w formie drukowanej gdzieś dołączyć- wtedy ze trzy ryzy papie...
autor: Zygmunt
środa, 19 sie 2020, 09:32
Forum: Aparatury kompletne
Temat: Destylatory gotowe a atest sanitarny
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 1121

Re: Destylatory gotowe a atest sanitarny

Możesz go wykonać w PZH, w Zakładzie bezpieczeństwa żywności. Jednak taki atest w przypadku destylatorów nie jest do niczego potrzebny, nie jest nawet wymagany do rozpoczęcia działalności związanej z legalnym wywarzaniem alkoholu.
autor: Zygmunt
czwartek, 9 lip 2020, 06:16
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Nastaw pod ciśnieniem
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 1252

Re: Nastaw pod ciśnieniem

Fermentacja pod ciśnieniem prowadzona jest przemysłowo w browarach od dekad, pozwala im szybciej produkować piwo i obniżyć negatywne efekty fermentacji w podwyższonej temperaturze. Lekkie nadciśnienie jest korzystne, ponieważ drożdże produkują wtedy mniej fuzli i estrów, do tego dochodzą efekty zwią...
autor: Zygmunt
wtorek, 7 lip 2020, 08:07
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Problem ze stabilizacją kolumny
Odpowiedzi: 59
Odsłony: 5851

Re: Problem ze stabilizacją kolumny

Twój pomysł ma jedną, ale za to dużą, wadę. Nie zasypiesz prawidłowo tak poprzetykanej kolumny. Żeby zasypać trzeba będzie ją uderzać, a stąd prosta droga do zbijania się wypełnienia. Nawet jeśli nie- nie będzie równomiernie zasypana. Zmywak lub podparcie co jakiś czas przy wysokich zasypach likwidu...
autor: Zygmunt
środa, 29 kwie 2020, 09:28
Forum: Bimbrownia
Temat: Jakość wódki, a naszego wyrobu
Odpowiedzi: 90
Odsłony: 21324

Re: Jakość wódki, a naszego wyrobu

Dobrze. Dzięki Zygmuncie za info. Nie wiedziałem że można bez akcyzy wysyłać. Czyli moje podejżenia są niesłuszne? Nie bez akcyzy, tylko bez znaku akcyzy, czyli banderoli. To straszny archaizm, obecny w UE tylko na Litwie, Łotwie i w ograniczonym zakresie (duże pojemności win) na Węgrzech. Akcyza d...
autor: Zygmunt
środa, 29 kwie 2020, 06:32
Forum: Bimbrownia
Temat: Jakość wódki, a naszego wyrobu
Odpowiedzi: 90
Odsłony: 21324

Re: Jakość wódki, a naszego wyrobu

Nie muszą mieć banderoli. Zgodnie z art. 118 ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym: Z obowiązku oznaczania znakami akcyzy zwalnia się wyroby akcyzowe, które są: [...] 2. wyprowadzane ze składu podatkowego i przeznaczone do dokonania dostawy wewnątrzwspólnotowej lub na eksport
autor: Zygmunt
środa, 15 kwie 2020, 11:35
Forum: Materiały
Temat: kolumna miedziana vs kolumna z KO
Odpowiedzi: 36
Odsłony: 3848

Re: kolumna miedziana vs kolumna z KO

Regulamin regulaminem, ale przede wszystkim trzeba być człowiekiem. Sprawa załatwiona, a ten kto odebrał telefon poszedł dzisiaj wcześniej do domu.

No to jak Zygmunt masz jaja czy wydmuszki.

Serio?
autor: Zygmunt
piątek, 3 kwie 2020, 22:07
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 3745

Re: Ugotowałam drożdżaki co teraz ?

Faza lag drożdży trwa znacznie dłużej, niz 10 minut, więc raczej do niczego się nie przyzwyczają. Napowietrzanie pracującego nastawu również nie ma sensu, bo dostęp do tlenu zatrzyma wszelką fermentację (efekt Pasteura). 38 stopni drożdżom nic nie zrobi, wytrzymją. Zbij temepraturę lodem, badaj blg-...
autor: Zygmunt
czwartek, 2 kwie 2020, 20:03
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Zakwaszenie nastawu-ocet
Odpowiedzi: 16
Odsłony: 1929

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

Odnośnie kwasu siarkowego, taka ciekawostka z przed blisko wieku:

Obrazek
Hryniewicz "Gorzelnictwo Rolnicze", Warszawa 1930
autor: Zygmunt
czwartek, 2 kwie 2020, 10:56
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Zakwaszenie nastawu-ocet
Odpowiedzi: 16
Odsłony: 1929

Re: Zakwaszenie nastawu-ocet

Zakwaszanie octem to błąd- ocet może zawierać żywe bakterie octujące, które cały alkohol zamienią w kwas octowy.
autor: Zygmunt
środa, 18 mar 2020, 07:48
Forum: Po Godzinach
Temat: Przepis na płyn dezynfekujący do rąk
Odpowiedzi: 85
Odsłony: 8375

Re: Przepis na płyn dezynfekujący do rąk

Nadaje się. Alkohol etylowy sprzedawany jako np. paliwo do biokominków skażany jest najczęściej izopropanolem. Pod względem biobójczym ma nawet większą skuteczność- wzrasta ona z masą cząsteczki, więc etanol jest silniejszy niż metanol, a izopropanol "przebija" etanol :)
autor: Zygmunt
niedziela, 15 mar 2020, 19:22
Forum: Po Godzinach
Temat: Przepis na płyn dezynfekujący do rąk
Odpowiedzi: 85
Odsłony: 8375

Re: Przepis na płyn dezynfekujący do rąk

Alkohol 96% jest nieskuteczny w dezynfekcji i czas mu nie pomoże. Żeby nie wchodzić w mikrobiologię- zbyt stężenie alkoholu całkowicie ścina najbardziej zewnętrzną część, uniemożliwiając wniknięcie alkoholu do środka. Nie zabija to mikroorganizmu, a jedynie go osłabia. Mniejsze stężenie (optymalnie-...
autor: Zygmunt
piątek, 13 mar 2020, 08:21
Forum: Po Godzinach
Temat: Przepis na płyn dezynfekujący do rąk
Odpowiedzi: 85
Odsłony: 8375

Re: Przepis na płyn dezynfekujący do rąk

Wystracza, ale wysusza skórę. Przy dużym użyciu i niskich temperaturach na zewnątrz może nawet popękać. Jeśli nie ma pod ręką gliceryny, można ją zastąpić nawet aloesem z domowej doniczki. Woda utleniona przy założeniu większej sterylnosci przygotowania ( blaty przetarte alkoholem, szklane butelki w...
autor: Zygmunt
piątek, 13 mar 2020, 07:02
Forum: Po Godzinach
Temat: Żel antybakteryjny na bazie przedgonów i pogonów?
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 3153

Re: Żel antybakteryjny na bazie przedgonów i pogonów?

Przedgony się niestety nie nadają- nie masz pewności, że zawierają przynajmniej 60% etanolu, a po rozmieszaniu z innymi składnikami (gliceryna, woda utleniona), to stężenie jeszcze bardziej spadnie. Lepiej użyć spirytusu.
autor: Zygmunt
piątek, 13 mar 2020, 07:00
Forum: Po Godzinach
Temat: Przepis na płyn dezynfekujący do rąk
Odpowiedzi: 85
Odsłony: 8375

Przepis na płyn dezynfekujący do rąk

Jedną z rzeczy, którą możesz pomóc sobie i bliskim w walce z epidemią koronovirusa CoVid-19 jest płyn dezynfekujący do rąk. Płyn dezynfekujący pozwala zatrzymać zakażenie najczęstszą metodą, czyli przez kontakt bezpośredni. Mając w domu kolumnę rektyfikacyjną i kilka produktów z drogerii jesteś w st...
autor: Zygmunt
czwartek, 5 mar 2020, 14:04
Forum: Osprzęt
Temat: Zawór bezpieczeństwa na kegu - czy jest sens?
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 2931

Re: Zawór bezpieczeństwa na kegu - czy jest sens?

Nie ma miedzianych kegów. Pot-still to układ otwarty, więc o ile nie masz zaworu na wyjściu z chłodnicy (bo i takie potworki się zdarzają), to zawór bezpieczeństwa jest zbędny.
autor: Zygmunt
czwartek, 20 lut 2020, 10:06
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Trunki smakowe typu gin (jałowcówka), anyżówka, kminkówka..
Odpowiedzi: 133
Odsłony: 80429

Re: Trunki smakowe typu gin (jałowcówka), anyżówka, kminkówka..

Mocny, nieszkodliwy barwnik spożywczy będzie najtrwalszy, jeżeli chodzi tylko o kolor. Szukaj w dodatkach cukierniczych.
autor: Zygmunt
czwartek, 20 lut 2020, 10:01
Forum: Kotły
Temat: Garnek 30l do mikro-potstilla.
Odpowiedzi: 16
Odsłony: 2988

Re: Garnek 30l do mikro-potstilla.

Bez problemu nada się do mikro pot-stilla, po powiększeniu bocznego otworu pasują akcesoria montażowe.
autor: Zygmunt
środa, 19 lut 2020, 19:04
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Trunki smakowe typu gin (jałowcówka), anyżówka, kminkówka..
Odpowiedzi: 133
Odsłony: 80429

Re: Trunki smakowe typu gin (jałowcówka), anyżówka, kminkówka..

Sama słodycz owoców nie jest dużym problemem, bo pink gin ma te owoce (truskawka, malina) i zioła (hibiskus) gdzieś tam w tle mieć, to nie jest po prostu jałowcówka z kolorem. Z resztą sam sok malinowy słodki za bardzo nie jest- kwestia malin, nie każdy też robi sok z cukrem. Jeśli chodzi Ci tylko o...

Wyszukiwanie zaawansowane