Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

zzibii
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 11:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Załączniki
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Postautor: zzibii » piątek, 12 paź 2018, 14:34

Marketing. Gdyby napisali ptawdę jak długo pracują nikt by ich nie kupił.


 Książki i poradniki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Kenedi18
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2018, 17:22
Załączniki
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Postautor: Kenedi18 » poniedziałek, 22 paź 2018, 17:18

Odkopie trochę temat. Kupiłem aabratek i przy tym drożdże z biowinu te w srebrnym opakowaniu. I pytanie jest takie, mam keg 50l czy mogę zrobić taki nastaw ze dam 2 paki tych grzybków na 37l wody i 12kg cukru (teoretycznie wyjdzie gdzieś 16.5%) całość to 43l? Poradzą sobie z tym czy będzie za duże blg? Beczkę będę trzymał w kotłowni także temperatura otoczenia wynosi gdzieś 20-22 stopnie. Chcę tak zrobić żeby ugotować na jeden raz stąd takie pytanie. Dzięki pzdr
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 paź 2018, 17:41 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


arTii
300
Posty: 308
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: [test] Drożdże Turbo z BioWinu

Postautor: arTii » poniedziałek, 22 paź 2018, 18:22

Po pierwsze śmiało możesz dać 40l wody. Około 2 litry będziesz miał i tak odpadu :) więc zostanie Ci 45l nastawu. Cukrówka się nie pieni, więc do 50l kega Ci wejdzie.
BLG będziesz miał wtedy 23 - więc 2 paczki grzybków powinny sobie w zupełności z tym poradzić. Teoretyczne stężenie alkoholu będziesz miał 15% - całe nic.
Ja (nie na tych grzybkach tylko innych) dawałem nawet 15kg cukru na 48l nastawu (39l wody) i przerabiało mi to do ujemnego BLG i destylowałem to w 50l kegu na aabratku.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości