Czy 10g drożdży na 30l trójniaka to wystarczająca ilość?
Pożywkę dla drożdży dodać całą do MD czy tylko troszkę, a resztę do brzeczki?
Czy wodę z matki drożdżowej wliczać do ilości wody która docelowo ma znaleźć się w brzeczce?
Czy do fermentacji burzliwej można użyć plastikowego wiaderka przeznaczonego do fermentacji piwa? I czy pojemność 42l wystarczy na czas fermentacji burzliwej? Jeżeli tak to czy można miód na czas fermentacji cichej trzymać w plastikowym wiaderku (ale już odpowiednio mniejszym), czy lepiej zakupić szklany balon?
Jaka ilość kwasku cytrynowego? Dostałem ostatnio od znajomego na posmakowanie właśnie trójniak dwuletni, był w moim odczuciu za kwaśny, lecz on robił "do smaku". Jaka by była optymalna jego ilość? I kiedy ten kwasek dodać? Bo w internecie również można znaleźć rozbieżne informacje na ten temat. Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
