Witam koledzy,
ok tydzien temu nastawilem swoj pierwszy Miodzik:)
Napisze co i jak zrobilem i chcialbym prosic o opinie co zrobilem zle i moze ewentualne rady jak to naprawic o ile nie jest za pozno;/ Mam tez kilka pytan odnosnie pozniejszej fermentacji.
Najpierw zrobilem matke, przegotowałem 0,5l wody, ostudziłem, dodałem 3 łyzki cukru, wymieszałem, dodałem 5g Drozdzy Zamojscy do robienia Miodow Pitnych, dodałem szczypte pozywki 3 g.
Po 3 dniach pojawila sie pianka. Pozniej dodałem przegotowany miod z woda(250ml miodu, 500ml wody), gotowalem ok 25 min,pozniej zebralme pianke,ostudzilem i dodałem do sloika do reszty, dodałem jeszcze 5g pozywki i 2-3g drozdzy, zamieszałem i zostawilem przykryte gaza z wata na 1 dzien w cieplym miejscu. Pojawila sie wieksza piana.
Zaczałem robic teraz reszte, roztwor miodu z woda.Proporcje jakie zastosowałem to:
9l miodu (akacjowy i lipowy-pełne sloiki 1l), 19l wody (1l wiecej poniewaz slyszalem ze podczas gotowania troche wyparuje).
Dodałem garsc gozdzikow i laske cynamonu,gotowałem ok 25min, po przegotowaniu zebralem pianke oraz wyjalem gozdziki i cynamon. Ostudzilem pod przykryciem, dodałem wszystko do gasiora (wczesniej myłem go wrzatkiem a potem rozcieczonym roztworem z pirosiarczanu). Do roztworu wlałem matke z pianka, ok 70g kwasku cytrynowego rozcieczonego w przegotowanej letniej wodzie, znowu ok 3g drozdzy Zamojscy do Miodow Pitnych oraz 5g pozywki. Wszystko zamieszałem, mocno krecac gasiorem. Zaniosłem go do piwnicy gdzie mam temperature ok 18-19 stop.
Na drugi dzien pojawila sie minimalna pianka ale bez szału. Po 2 dniach widac bylo jak babelki CO2 smigaja od dolu do gory(jakby sie rozgazowywalo). Woda w rurce bulgotala ok co 7 sek.
Po 4 dniach woda w rurce bulgotała co 15 sek, dodałem znowu 5g pozywki, mocno zamieszałem, na drugi dzien znowu rurka zaczela bulgotac co 6 sek.
Zeby bylo latwoej ponumeruje pytania, sorry koledzy ze taki namlony jestem ale to moj 1 miod

Co robie zle? Czy jakis miod z tego bedzie?
1. Czy temperatura jest odpowiednia?
2. Co to znaczy miod nienasycony/ nasycony? i Jaki moj bedzie?
3. O co chodiz z tymi chipsami debu? Dodawac je? Jelsi tak to kiedy? i czym sie roznia 8HT od 8 MT ?
4. Czy dotleniac miod zdejmujac korek co jaksi czas i mieszac? Ktos mi tak mowil. Jelsi tak to jak czesto?
5. Kiedy przelac miod 1 raz? Po jakim czasie? I ile razy podczas fermentacji?
6. Kiedy sie klaruje miod? Kupilem Klarowin Biowinu, kiedy to dodac zeby nie popsuc wina?
7. Po jakim czasie butelkowac?
8. Czy jak juz bede butelkowal moge dodac do roznych butelek sokow, po 50ml-80ml np jakiegos malinowego, porzeczkowego czy innego zeby nadac rozne smaki? Wtedy zakorkowal bym butelki i by polezaly sobie jeszcze z rok w piwnicy i moze nabraly smaczku.
Czy moga to byc soki takie ze sklepu jak np Herbapol(skondensowane)?
Z gory przepraszam za taaak dlugi post i dziekuje za pomoc:)