Pierwszy nastaw i destylacja na turbo drożdżach
-
Autor tematu - Posty: 11
- Podziękował: 1 raz
Witam jestem tu nowy, jutro będę przygotowywał swój pierwszy nastaw owocowy na turbo drożdżach, jakieś rady co powinienem wiedzieć. Jakie są proporcje wody do cukru i owoców na 50l nastawu ? Kupiłem turbo drożdże firmy still spirits, a dokładnie zestaw w 3 saszetkach. Jak używać i co jak po kolei.
Z góry dziękuję za pomoc.
Z góry dziękuję za pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Re: Pierwszy nastaw i destylacja na turbo drożdżach
Cukromierza nie mam, tam jest napisane że paczka 110g drożdży jest na 7kg cukru. Czyli mam dodać do nastawu razem drożdże i ten węgiel, gdy przestanie pracować dodać ten ostatni składnik ? I ten ostatni jest też w dwóch częściach tak jak na zdjęciu part A i B . Właśnie też rozmawiałem z znajomym i on też robi tylko cukier i woda, jeśli dodam trochę owoców smak po wszystkim nie będzie lepszy ?
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
To jest tak, owoców jeszcze nie mam. Mam drożdże te co wyżej trzy składnikowe, butle na wino 55l , cukier i aparaturę w drodze. Chce zdobić jakiś zacier by przetestować sprzęt jak przyjdzie. Będę miał też filtr z węglem aktywnym by później przefilyrować gotowy wyrób.
Pytałem o owoce bo w razie czego mogę jutro jakieś kupić i dodać ewentualnie zrobię z samego cukru i wody
Pytałem o owoce bo w razie czego mogę jutro jakieś kupić i dodać ewentualnie zrobię z samego cukru i wody
-
- Krótko o sobie: https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
A ja Ci radze, zacznij od najprostrzego nastawu cukrowego .
Zacierać będziesz ( kukurydzę, pszenicę) jak już się trochę oswoisz z destylacją i retyfikacją.
Naprawdę , nie pisze tego zgryźliwie tylko daję Ci zwykłą radę.
No i dużo czytaj , polecam tę forum.
Zacierać będziesz ( kukurydzę, pszenicę) jak już się trochę oswoisz z destylacją i retyfikacją.
Naprawdę , nie pisze tego zgryźliwie tylko daję Ci zwykłą radę.
No i dużo czytaj , polecam tę forum.
https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Grześ, tak jak "zimny" napisał, zacznij od nastawu cukrowego, w razie jakichś niepowodzeń będzie mniejsza strata. Jaki sprzęt zakupiłeś? Najlepiej podaj link sprzedawcy, bo zakładam, że cóś z neta wynalazłeś.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-